11 marca - Spółka, nie przekaże do publicznej wiadomości odrębnego raportu kwartalnego ani skonsolidowanego raportu kwartalnego za IV kwartał 2012 roku, gdyż zamierza ona opublikować raport roczny i skonsolidowany raport roczny za 12 miesięcy zakończone 31 grudnia 2012 roku
wyniki za rok 2012 beda 11 marca. i tu mozemy liczyc na mila niespodzianke a za wzrostami przemawia tez ostatnia sprzedaz segmentu platinium ale to dopiero w majowych wynikach za 1 kwartał. tak ze powodów do wzrostów jest sporo. mysle ze kisi sie to wszystko bo ludziska nie do konca wieza w dobre wyniki ale zobaczycie co bedzie po 11.03 ryzyko mozezostac nagrodzone :-)
Moi drodzy to jest wszystko na plus itd. ale jak ruszy budowa Galerii Wilanów to będzie coś. Wszyscy z Was którzy wiedzą, gdzie się ma ona znaleźć zdajecie sobie sprawę, że
będzie w zajebistym punkcie (przy trasie przelotowej ul. Przyczółkowa Warszawa).
W jej obrębie znajduje się stary wilanów, nowy wilanów plus okoliczne Zawady i reszta nadwiślańskich wiosek co daje ok 150 tysięcy ludzi, jesli wziąć pod uwagę fakt, że ulica Płaskowickiej zostanie przebita na wilanów, do tej liczby ludnosci dochodzi kolejne 200 tysięcy z ursynowa, który będzie wolał pojechać 2-3 km bez korków zamiast 10 km do dotychczas uczęszczanej Galerii Mokotów (co wiąże się z korkami w dzielnicy biznesowej zwanej drugim centrum czyli kwartały ulic wołowskiej, domaniewskiej, postępu i cybernetyki). Jest to tak wspaniała inwestycja, że trzeba ją docenić, docenią ją też ludzie wynajmujący powierzchnie sklepowe i usługowe. Przypomnijcie sobie za ile została sprzedana Galeria Mokotów( tak sprzedana w związku z czym straty w klientach widoczne w niej po wybudwaniu G.Wilanów już nie będą należały do GTC) bo z tego co ja pamiętam za ok 500 mln zł.
Nie można nie wspomnieć również o inwestycji na Białołęce, która w zasadzie nie ma przyzwoitego centrum handlowego, a ludzi żyje tam też co nie miara.
To są doskonałe posunięcia zarządu GTC, bo się na tym znają i wiedzą gdzie centra handlowe budować. Za 2-3 lata społka znowu będzie kosztować 50 zł albo i więcej. Do tego czasu prawo deweloperskie się sklaruje(bo ile można?) powstaną nowe programy propagujące kupowanie mieszkań przez młodych i wówczas GTC będzie miało kasę by ponownie wejść w mieszkaniówkę.
To się wszystko zdarzy i więcej jesli nasza kochana władza zrozumie w końcu, że trzeba inwestować w ludzi ,a raczej w tych którzy się jeszcze nie urodzili bo skoro Kapitalizm prowadzi do przekształcania gospodarki przemysłowej w usługową to wiadomym jest, że inwestycje powinny być w usługodawców.
Robert i Piotr - mnie przekonaliście. Właśnie przy cenie 8,47 wyszedłem na zero i przymierzałem się do opuszczenia szeregów GTC, ale wasze argumenty są kuszące i zostaję.
jutro powinna być kontynuacja ruchu, czemu sprzyjac będą dzisiejsze rekordy historyczne za oceanem
wygląda na to , że całą besse u kowbojów diabli wzięli i będą niektóre misie sceptycy musieli mocno zweryfikować swoje założenia :))
wrzucam wykres świecowy GTC na skali log. z narysowaną formacją trójkąta i jej teoretycznym zasięgiem:
http://i.imgur.com/B1GfzE2.png
niestety cały czas wolumen jest niski i utrzymuje się w granicach 250k a potrzeba przynajmniej 2x tyle dzisiejszą świecę można zinterpretować jako wybicie z formacji i powrót do linii - która teraz stała się wsparciem (taka szybka korekta na sesji )
pewnie większośc wstrzymuje się z decyzjami do wyników, ale ważne jest nie to co było (takiej straty jak w 4Q 2011 pewnie nie będzie, a może być ciekawie ) a to co jest , czyli sprzedaż Platinium Business Park V za 33,9 mln euro - a to tylko jedna transakcja (podczas gdy kwartalne przychody oscylują w granicach 150mln.zł. )
MNIE INTERESUJE KURS W GRANICACH 20 ZŁ ZA AKCJE , TE 8-10 ZŁ OBECNE JAK NA GTC TO ŚMIESZNA WYCENA FIRMA JEST DUŻO WIĘCEJ WARTA I MYSLĘ ŻE DO GTC SENTYMENT SIĘ MOCNO ZMIENI NA PLUS I ZACZNĄ SIĘ SOLIDNE WZROSTY
jak się zmieni sentyment , to się zmieni dla całej branży deweloperów niezłe TKO dziś ustawili i praktycznie do otwarcia kurs nie drgnął - wygląda na to , że wczoraj wszystkie gorące akcje zostały pozbierane na tym poziomie - następna bariera to dzisiejsze otwarcie i 8,55
jak kurs to przejdzie i rynek będzie sprzyjał to pewnie będzie duża biała :)
na 8,55 15k akcji długoterminowe,a do tego poziomu jakieś 30k wisi + to co wpadnie po drodze
sam bym tak zrobił.
W trakcie sesji zorientowali się, że nie ma inwestorów z grubą kasą, to zrobili co chcieli.
Ale to tylko do czasu. I charakterystyczne, że na koniec sesji.. A poza tym gdyby chcieli uwalić
większą ilość - pohuśtaliby kursem bardziej, w górę i w dół...
RPP obniżyła dzisiaj ostro stopy. Dla s-ki to sam miód. Wzrosną przeszacowania nieruchomości. Zmniejszą się odsetki od kredytów. Zacznie się szybciej rozwijać gospodarka a tym samym oferta pod wynajem wzrośnie. Prawdopodobnie otrzymają
pozwolenie na rozpoczęcie prac w Białołęce i Wilanowie...
Mnie dzisiajsza sesja mocno rozczarowała i to głównie z powodu ewidentnej działalności spekuły.Wydawało mi się że cinkciarze troche odpuścili wreszcie gietka ale niestety myliłem się.Jutro obstawiam niestety kolejny spadek i to poniżej 8zeta(może odbije w rejonie 7,80-7.90) Jak pisałem wcześniej dzisiaj dokupiłem jeszcze tysiaka i mam łącznie ponad 5tys papierka.Kasa utopiona chyba na dłuższy okres...?
Jutro sprzedaj - będziesz miał pieniądze, kupisz jak będą wyżej. Ja tak kiedyś robiłem przez
kilka lat. W ostatnim tygodniu sprzedałem i kupiłem piwo.
Później w ogóle przestałem się przejmować spadkami, nawet mnie trochę śmieszyły. To
najlepszy sposób na stres
trochę za wysokie i chyba celowe to otwarcie było, potem trochę neutralny handel i liczyłem na zamknięcie w okolicach 2,4 - 2,45 to buce zasypali akcjami :/
wolumen nadal niski , a z tego co handlowali to większość obrotu była na plusie, w ostatniej godzinie jak ogólny rynek pokazał słabość - ktoś mocniej pocisnął
gdyby był kiepski raport i nie było tej "platynowej" sprzedaży końcem lutego b.r. - która zrobi rekordowe przychody kwartalne - była by podbitka i dystrybucja, a tak to ktoś zbiera tanie akcje ( C/WK 0,8 )
miło, że mnie dobrze zrozumiałeś. Ja tak trochę sobie pokpiwałem. A wiesz dlaczego?
Bo generalnie ta s-ka w tej chwili ma najlepsze możliwości przynajmniej od kilkunastu
miesięcy.
Stopy w dół - wycena nieruchomości /a ma ich dość dużo/ w górę. W dół obsługa długu.
Będzie wzrost gospodarczy - wynajem w górę, więcej i drożej. Otrzymają /mam taką nadzieję/ pozwolenie na Białołękę i Wilanów. Zainwestują 320 mln E, przy zysku ok.20%
/a może większym/ daje to pokaźną sumkę. Kasę mają, mają z czego inwestować. Badziewie w Rumunii /straty rozliczone/ sprzedane....
A poza tym raczej na (80-90) % rynki w USA będą rosły - właściwie nie mają wyjścia - c/z jest ok 15 % niższe od tego w szczycie 5 lat temu /a wskażnik inflacji + lepsza restrukturyzacja biznesu etc./. W Polsce c/z ok 11 /dla WIG 20/ - śmiesznie mało przy tak
rekordowo niskich stopach. W St.Zj. te stopy są poniżej inflacji albo około - zatem zerowy koszt biznesu, jeszcze lepsze warunki ma Japonia, dobre ma Europa. Trwa to już bardzo długo i musi dać efekty pozytywne
Rentowność 10-ciolatek w USA jest b. mała - opłaca się zdecydowanie wchodzić na giełdę....
I co może zrobić spekuła? - trąbnąć sobie w d--ę, oczywiście trochę może namieszać, aż
sama dostanie w jajo krokodyle.
Co my możemy zrobić - oczywiście jeśli się nie mylę, co do najbliższego zachowania amerykańców - stopniowo dokupywać akcje. I to się może bardzo podobać spekule, że
aż się zleją,pzdr
trochę musimy obserwować amerykanów. Nasi to małpiatki, nie są samodzielni. Ale jak
z drugiej strony my możemy być w świecie samodzielni, z taką gospodarką?
Prawdopodobnie dzisiejszy sprzedający asekurował się przed ewentualnymi spadkami /?/,
tam może być co najwyżej korekta i to nie duża /lub mniejszego średniego rzędu/, a hoj
i do przodu - jak mawiał ojciec virginiusz
.. ja mam wyjście awaryjne - wyjdę z innej inwestycji, jak będę widział, że będzie świetna okazja i dokupię gtc. Robię tak od dłuższego czasu, m.in. ze względu na takie "frycowe" spadki
Przestańcie panikować. Przejmujecie się 50 gr ? czy 1zł na akcji ? Bez sensu. Sprzedaż całego kompleksu Platinium powinna dać wam jakieś sygnały, sam fakt, że udało się sprzedać 5 nieruchomości za 570 mln zł(!). Zobaczcie przy obecnym dodruku coś trzeba robić z tymi pieniędzmi, EBC pożyczł za darmo tyle że już się w tym pogubiłem. Jeżeli ma się świadomość, że pieniądz za jakiś czas będzie tracił swoją siłe nabywczą i to znacznie (obniżone stopy, nadpodaż taniego pieniądza) to należy się zastanowić w co będąc grubym lokować swój kapitał pomijając surowce ? Odpowiedzią są nieruchomości i to właśnie komercyjne- przynajmniej w najbliższym czasie. W stosunku do innych stolic u nas ceny powyższych są śmieszne. Zważywszy, że tusk zainwestował sporo w lotniska (gdynia, lublin i jeszcze ze dwa inne), które w przyszłości będą procentować na plus dla firm, które lokować będą chciały swoje czy to oddziały czy siedziby. Pamiętajcie, że przy przyszłej hiperinflacji, która nam zaserwują żydzi z fedu i innych banków centralnych będzię nie wiele przystańi bezpiecznych a jedną z nich będą nieruchomości bo TO JEST NAMACALNA wartość-fizyczna (można tam zamieszkać , wynająć, prowadzić biznes) a papier to papier jedyne zastosowanie ma do podcierania dupy. Dlatego przestańcie tu płakać jak małe dziewczynki ubierzcie się w papier za 8 zł i czekajcie rok albo 2 i sprzedajcie za 40. To jest prosta ekonomia nie tzeba zagłebiać się w jakieś wystylizowane instrumenty pochodne czy zaawansowaną ekonometrię. 2 nalezy dodać do 2 i tyle. Dużo papieru na rynku traci na wartości zyskują złoto, srebro nieruchomości. Dziękuje dobranoc. Krótkoterminowo to sobie idzcie grać w jednorękiego bandytę.
POzdrawiam prawdziwych inwestorów a nie spekulantów z koziej dupy.
popyt się obudził na ogólnym - we wtorek ładny biały korpus, środa cień od góry, czwartek cień od dołu (tzw. szybka korekta) i karawana powinna pojechać dalej...
mam taką teorie co do Wig20 i polecam aktualny wykres indeksu nastrojów:
http://euro.bankier.pl/futures/index.html
grubas trzyma tyle L-ek że nikt tego daleko nie wybije kontraktami pod arbitraż bo go zasypie, tylko spokojnie sobie akumuluje akcje (czyli trwałą wartość nie przepłacając przy okazji ) LOP 105tys na 6 dni przed rozliczeniem - widać jak pilnują rynku
pieniądz coraz tańszy, hossa na złocie sie kończy, na obligacjach też - trzeba gdzieś zainwestować te środki - pewnie w akcje, nieruchomości, sztukę
taki np. GTC ma aktywa warte w księgach 3,2 miliarda - zacznie na tym w końcu zarabiać i to łakomy kąsek - podaży niewiele jest , więc poważniej bez windowania ceny trudno wejść (gorące akcje i ci co musieli sprzedać to wymieniło się od marca do września 2012 ) teraz konsolidacja i powinna nastapić 3 fala lub C (jak zwał tak zwał) która wybije szczyt z końca minionego roku