Odpowiedź wbrew pozorom i opowiastkom co niektórych analityków jest prosta.
Tyle ile wart jest jego majątek, plus gotówka w kasie, minus dług.
Biorąc pod uwagę że majątek PHN to ok, 2,1 mld, gotówki w kasie ok. 200 mln, a dług wynosi 0 zł, wartość PHN to ok. 2, 3 mld.
Dzieląc to przez liczbę akcji 43 384 000, jedna akcja warta jest na chwilę obecną 53 ZŁ.
A to że tyle nie kosztuje to tylko psychologia rynku...
Ryzyko do DUŻYCH spadków małe a potencjał do wzrostów jednak jest
Wartość majątku firmy jest większa oraz rynek może grać pod nowego inwestora !
Myślę że dzisiaj jeszcze na zielono
jeżeli ktoś ma perspektywę jednego dnia, to raczej nie ma tu co szukać.
Jeżeli szuka inwestycji na kilka miesięcy, to ja pewniejszej teraz na GPW nie widzę:)
Widać że ktoś dokupuje z ukrytego widocznie te poziomy są atrakcyjne do dalszej inwestycji , chyba nikt nie liczył że codziennie będzie rosło ok 7% do tego potrzeba dobrej informacji a takie mam nadzieję będą niedługo .......... może" w ciągu kilku dni "
może trochę rozszerzę na czym polega psychologia rynku.
Chodzi o ogólny sentyment do spółki. Sentyment może powodować że spółka jest skrajnie przewartościowana, lub niedowartościowana, tak jak w tym przypadku.
Trochę atmosfera wokół tej spółki przypomina mi prywatyzację PKO BP.
Wtedy też pisano że to gniot, państwowy moloch, z głupim zarządem. Po latach okazało się że ten gniot jest najbardziej rentownym bankiem w Polsce.
50 % dyskonto do realnej wartości PHN, dyskontuje katastrofalne wyniki na tej spółce w ciągu kilku najbliższych lat.
Moim zdaniem to zdecydowana przesada.
Trochę mnie śmieszą te dyskusje o perspektywach, zarządzie, restrukturyzacji itp.
Tutaj sprawa jest prosta. SP sprzeda resztę akcji" inwestorowi", a "inwestor" zrobi arbitraż.
Czyli najpierw wezwanie na resztę akcji, a potem wyprzedaż majątku i skasowanie kilkadziesiąt procent zysku.
Pytanie po ile może być wezwanie. Moim zdaniem fundy nie są głupie i wiedzą ile wart jest majątek PHN, także nie sądzę żeby oddały te akcje poniżej 35 - 40 zł. I do tych poziomów powinien dążyć kurs w dłuższym terminie.