• Ile wart jest PHN? Autor: ~kalix [194.247.62.*]
    Odpowiedź wbrew pozorom i opowiastkom co niektórych analityków jest prosta.
    Tyle ile wart jest jego majątek, plus gotówka w kasie, minus dług.
    Biorąc pod uwagę że majątek PHN to ok, 2,1 mld, gotówki w kasie ok. 200 mln, a dług wynosi 0 zł, wartość PHN to ok. 2, 3 mld.
    Dzieląc to przez liczbę akcji 43 384 000, jedna akcja warta jest na chwilę obecną 53 ZŁ.

A to że tyle nie kosztuje to tylko psychologia rynku...
  • Re: Ile wart jest PHN? Autor: ~weteran [78.28.57.*]
    Ryzyko do DUŻYCH spadków małe a potencjał do wzrostów jednak jest
    Wartość majątku firmy jest większa oraz rynek może grać pod nowego inwestora !
    Myślę że dzisiaj jeszcze na zielono
  • Re: Ile wart jest PHN? Autor: ~kalix [194.247.62.*]
    jeżeli ktoś ma perspektywę jednego dnia, to raczej nie ma tu co szukać.
    Jeżeli szuka inwestycji na kilka miesięcy, to ja pewniejszej teraz na GPW nie widzę:)
    Krótkoterminowi to chyba wczoraj realizowali zyski !
  • Re: Ile wart jest PHN? Autor: vanitues [195.69.80.*]
    Cos w tym jest.
    Z pelnego pakietu zostawiłem sobie 1/3 i bede czekal na doniosle czyny PHN w imie zysku i rozwoju ;)

Z czasem sie okaże na co mozna liczyc.
    Pzdr
    Widać że ktoś dokupuje z ukrytego widocznie te poziomy są atrakcyjne do dalszej inwestycji , chyba nikt nie liczył że codziennie będzie rosło ok 7% do tego potrzeba dobrej informacji a takie mam nadzieję będą niedługo .......... może" w ciągu kilku dni "
  • Re: Ile wart jest PHN? Autor: ~kalix [194.247.62.*]
    może trochę rozszerzę na czym polega psychologia rynku.
    Chodzi o ogólny sentyment do spółki. Sentyment może powodować że spółka jest skrajnie przewartościowana, lub niedowartościowana, tak jak w tym przypadku.
    Trochę atmosfera wokół tej spółki przypomina mi prywatyzację PKO BP.
    Wtedy też pisano że to gniot, państwowy moloch, z głupim zarządem. Po latach okazało się że ten gniot jest najbardziej rentownym bankiem w Polsce.
    50 % dyskonto do realnej wartości PHN, dyskontuje katastrofalne wyniki na tej spółce w ciągu kilku najbliższych lat.
    Moim zdaniem to zdecydowana przesada.
    Każdy ma swoje zdanie ja liczę tutaj na WZROSTY i to nie długo !
    Zobaczymy kto miał rację !
  • Re: Ile wart jest PHN? Autor: ~marko [194.247.62.*]
    Trochę mnie śmieszą te dyskusje o perspektywach, zarządzie, restrukturyzacji itp.
    Tutaj sprawa jest prosta. SP sprzeda resztę akcji" inwestorowi", a "inwestor" zrobi arbitraż.
    Czyli najpierw wezwanie na resztę akcji, a potem wyprzedaż majątku i skasowanie kilkadziesiąt procent zysku.
    Pytanie po ile może być wezwanie. Moim zdaniem fundy nie są głupie i wiedzą ile wart jest majątek PHN, także nie sądzę żeby oddały te akcje poniżej 35 - 40 zł. I do tych poziomów powinien dążyć kurs w dłuższym terminie.
[x]
PHN 0,00% 9,92 2025-10-23 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.