Z kluczowych pytań na początek 2013 dodałbym kwestie:
1) etapu biogazowni i wysokości marż za rzeczone,
2) szczegółów dot. kontraktu TLM-u z Lotosem,
3) nowych akcjonariuszy,
4) dywidend - tematu, który utonął, a wiemy że zaistniał,
5) szczegółów dealu GMK i Pana Nikla.
Należy z przykrością stwierdzić, że polityka informacyjna wobec drobnych nieco podupadła. A szkoda, Prezes odpisujący na maile mikroakcjonariuszy miał swój urok... i wartość.
Obroty z pierwszych dwóch kontraktów w IV kw. (2 kontrakty miały być zrealizowane do końca 2012!) gdzieś w granicach 80 000 000 (blisko 20 000 000 z tych kontraktów zrealizowali w III kw)
Trzeci "duży" kontrakt może dać obrotów w IV kw koło 50 000 000
Czyli obroty w granicach 130 000 000
Zysk??? Zagadka. Dla mnie wskazówką jest rentowność z III kw. czyli troszkę ponad 3%
Czyli zysk w IV kw około 3 500 000 - 4 000 000
Może być trochę więcej jeżeli "duży" kontrakt jest na wyższej marży...np. 5%
Oczywiście wszystkie założenia są aktualne jeżeli są aktualne te kontrakty....
Dziwi cisza ze strony spółki
Nie informują o obrotach...dlaczego?
Ktoś powie, że cicho siedzą a kolesie podbierają po taniości...głupie gadanie, bo tu do tej pory nic nie można było podebrać, bo kiepskie obroty
Może chcą słabych wystraszyć i w ten sposób zwiększyć obroty???
Nie bardzo w to wierzę
Czyli wychodzi na to, że zarząd ponownie zaczyna lekceważyć drobnych lub co gorsza coś złego w sprawie kontraktów...
Ja osobiście zacznę podbierać poniżej 2 w miarę moich już bardzo skromnych możliwości
Wszystko jednak wyjaśni się dopiero przy raporcie. Wtedy będzie jasne czy mamy 4 000 000 zysku czy znów stratę...
Jestem optymistą, ale na NC już wiele razy się przejechałem
w koncu zaczyna sie cos ciekawego z kursem - na to czekalem Promocja trwa-czekam na 1,5zl
i niestety Piotr nie zgadzam sie z Toba po raz pierwszy- nie wierze w 4mln zysku i 80 mln obrotu
dlaczego???
po pierwsze w spolce nie ma tyle srodkow zeby realizowac takie obroty (patrz bilans IIIkw)-moze w tym roku realne bedzie te 400 mln-jednak po to byla emisja???
po drugie zysk tez jak dla mnie nierealny- raczej przylaczam sie do opini Radka 1.2-2mln na wiecej nie licze i to i tak byloby SUPER
po trzecie gdyby mieli zysku 4mln za 2012 to w tym musialo by byc min 20mln a to jest 3zl za akcje
to naprawde mialby racje Aleksander mowiacy o kursie 40zl
Panie Jurku czy w takim razie podtrzymuje Pan dalej swoją cenę 15 zł na akcje w tym roku.
Uprzedzam że nie jest to złośliwe pytanie, sam mam akcje bge od 0,75 zł i liczę na wyższy zysk.
Pozdrawiam
Po raz pierwszy wyczuwam zwątpienie w tym co piszesz.
Pytałeś się jaki zysk w 2012, to napisałem...Przecież to jest czysta matematyka...pod warunkiem, że mamy prawidłowe dane. Ty jednak zaczynasz wątpić w dane jakie nam dała spółka. Ja chyba też.
Ale jednak, gdy odpowiadałem na to o co pytałeś, to nie mogłem pisać co sądzę, bo to tylko przypuszczenia. Musiałem opierać się o oficjalne i teoretycznie ciągle nie odwołane kontrakty. Przecież firma chyba wie jakie ma kapitały obrotowe i z czym startuje do kontraktu. A więc dla przypomnienia:
RB 16/2012 Zawarcie znaczącej umowy
2012-08-08
Zarząd BGE SA informuje o zawarciu znaczącej umowy dostaw oleju rzepakowego w okresie od sierpnia do grudnia 2012r. Szacunkowa wartość obrotu, jaki spółka BGE S.A. osiągnie z tytułu zawarcia tego kontraktu to ok. 50 mln zł. Założony dochód, który Spółka w związku z realizacją tego kontraktu zamierza osiągnąć do końca grudnia 2012 to ok. 1 mln zł.
RB 25/2012 Zawarcie znaczącej umowy
2012-09-28
Zarząd BGE SA informuje o zawarciu znaczącej umowy, dotyczącej dostaw oleju rzepakowego pochodzącego spoza Unii Europejskiej. Szacunkowa wartość obrotu, jaki spółka BGE S.A. osiągnie z tytułu zawarcia tego kontraktu do końca roku 2012 to ok. 50 mln zł.
RB 31/2012 Zawarcie znaczącej umowy
2012-10-10
Zarząd BGE S.A. ("Spółka", "Emitent") informuje, iż do Spółki wpłynęła podpisana umowa na dostawę biomasy o wartości ok. 300 mln zł brutto, która obejmuje dostawę do 60 000 ton oleju rzepakowego w okresie najbliższych 12 miesięcy. Zawarcie tej umowy stanowi kontynuację działalności handlowej Emitenta na rynku biomasy.
A więc firma podpisuje się pod tym i wie że nie da rady????
Czy kolejny przekręt na NC???
Przypomnę też, że w III kw BGE zrobił obrót na tych kontraktach rzędu 17 000 000
i wypracował 600 000 zysku netto....
Tak więc na ostatnie 3 miesiące 2012 roku musieli jeszcze obrócić około 80 000 000
z dwóch pierwszych umów + 3/12 z "kontraktu dużego" czyli + około 70 000 000
Z czystej matematyki (a tylko na tym mogę się opierać pisząc tutaj) mi wychodzą obroty
w IV kw nie jak piszesz 80 000 000 a....no wlaśnie... szok 150 000 000
A marżę na podstawie III kw każdy może sobie policzyć
I nie piszę kto ma rację z wyceną 40 zł....może Aleksander wie więcej. Ja wiem jedno. Firma podała komunikaty i ich nie odwołała. Nie napisała też o opóźnieniach w ich realizacji....
Ale to jest NC. Tu komunikatów pozytywnych jest wiele a potem wiadomo
Dlatego czekam z wielkim zainteresowaniem na raport. Spółka jeszcze niedawno bombardowała infami a teraz milczy...to jest zastanawiające, ale niestety często spotykane na NC....
No i trochę przesadziłeś z c/z w 2013.
20 000 000 zysku to po ostatniej emisji (raczej przecież sąd to zatwierdzi) okoł0 2 zł na akcję
Ale przecież ja nic o zyskach w 2013 nie pisałem....
Matematycznie patrząc w 2013 zostało "tylko" do zrealizowania 9/12 z dużego kontraktu
oraz jakieś drobne ilości z ostatniego (chyba 24 000 000)
czyli około 250 000 000 co zakładając rentowność 3% daje "tylko" 7 500 000 zysku netto
czyli tylko ok. 0.75 na akcję...
Najgorsze jest to, że po prostu nie wiemy czy ufać czy nie....i to jest problem
I żeby nie było wątpliwości...ja też nie wierzę w taki obrót i zyski.
Piszę tylko wyliczenia na podstawie komunikatów ze spółki...ciągle nie odwołanych
A co może być w raporcie???
W raporcie mogą być 4 000 000 zysku
ale też może być strata...(np. spowodowana przestojem w kontraktach...)
Dlaczego wcześniej informowali o obrotach a teraz milczą???
Brak kasy na obrót z kontraktów??? a lekką rączką wydają pieniążki za zakup działki!!!
Może jednak pieniądze są...a może są tylko na zakup akurat tej działki...
Same pytania. Dziwię się firmie, że milczy. To nie jest w ich interesie
Chyba, że nie chcą jeszcze słać złych wieści...
DOKLADNIE!
Tu nie o wyniki, nie o informacje chodzi, lecz nerwy z powodu spadku kursu;)
Ludzie, wyluzujcie!
Gdyby kurs szedl tylko w gore, szybko, nieodwolalnie, to bylibyscie podnieceni. Ale czy to nie mogloby np. oznaczac gry na kursie?
Kurs zachowuje sie tak, jak reszta rynku, chcialam zauwazyc. Przy takim poziomie obrotow, z jakim mamy do czynienia w styczniu, jedno nerwowo wydane 100 zl potrafi zdzialac prawdziwe cuda.
Ja czekalabym na wieksze wolumeny do zabawy. Ciekawa jestem, kiedy nowe akcje trafia na rynek i jak wtedy wygladac bedzie zabawa;)
a gdzie niby jurku były Twoje zlecenia kupna?? wczoraj można było po 2 kupić, dzisiaj zapewne też...więc?;) nie ściemniaj proszę - jakoś innym się udało w tych okolicach kupić;)
nie zasmucasz - mam odmienne zdanie;)
tak jak sądziłem kiszonka spowodowała brak cierpliwości i zwątpienie...choć myślałem, że poniżej 2 zł nie spadnie a jednak...ale to tylko okazja do dokupienia dlatego mam nadzieje, że w przyszłym tygodniu tez jeszcze tak będzie...cóż trzeba przetrwać i tyle;)
aktualna wycena spółki na około 20 mln (przy uwzględnieniu nowych akcji) jest po prostu śmieszna;) ale tu trzeba cierpliwości i poczekania z rok dwa...
wiadomo, że mina troszkę się pogarsza jak widać o ponad 30% kasy mniej na koncie ale cóż;)
to właśnie piszę, że do końca roku nic się nie będzie działo i wg mnie szkoda mrozić kasę. Lepiej w międzyczasie obrócić tymi pieniędzmi i przyjść tutaj z powrotem za jakiś czas z większym kapitałem.