Hej
Po raz pierwszy wyczuwam zwątpienie w tym co piszesz.
Pytałeś się jaki zysk w 2012, to napisałem...Przecież to jest czysta matematyka...pod warunkiem, że mamy prawidłowe dane. Ty jednak zaczynasz wątpić w dane jakie nam dała spółka. Ja chyba też.
Ale jednak, gdy odpowiadałem na to o co pytałeś, to nie mogłem pisać co sądzę, bo to tylko przypuszczenia. Musiałem opierać się o oficjalne i teoretycznie ciągle nie odwołane kontrakty. Przecież firma chyba wie jakie ma kapitały obrotowe i z czym startuje do kontraktu. A więc dla przypomnienia:
RB 16/2012 Zawarcie znaczącej umowy
2012-08-08
Zarząd BGE SA informuje o zawarciu znaczącej umowy dostaw oleju rzepakowego w okresie od sierpnia do grudnia 2012r. Szacunkowa wartość obrotu, jaki spółka BGE S.A. osiągnie z tytułu zawarcia tego kontraktu to ok. 50 mln zł. Założony dochód, który Spółka w związku z realizacją tego kontraktu zamierza osiągnąć do końca grudnia 2012 to ok. 1 mln zł.
RB 25/2012 Zawarcie znaczącej umowy
2012-09-28
Zarząd BGE SA informuje o zawarciu znaczącej umowy, dotyczącej dostaw oleju rzepakowego pochodzącego spoza Unii Europejskiej. Szacunkowa wartość obrotu, jaki spółka BGE S.A. osiągnie z tytułu zawarcia tego kontraktu do końca roku 2012 to ok. 50 mln zł.
RB 31/2012 Zawarcie znaczącej umowy
2012-10-10
Zarząd BGE S.A. ("Spółka", "Emitent") informuje, iż do Spółki wpłynęła podpisana umowa na dostawę biomasy o wartości ok. 300 mln zł brutto, która obejmuje dostawę do 60 000 ton oleju rzepakowego w okresie najbliższych 12 miesięcy. Zawarcie tej umowy stanowi kontynuację działalności handlowej Emitenta na rynku biomasy.
A więc firma podpisuje się pod tym i wie że nie da rady????
Czy kolejny przekręt na NC???
Przypomnę też, że w III kw BGE zrobił obrót na tych kontraktach rzędu 17 000 000
i wypracował 600 000 zysku netto....
Tak więc na ostatnie 3 miesiące 2012 roku musieli jeszcze obrócić około 80 000 000
z dwóch pierwszych umów + 3/12 z "kontraktu dużego" czyli + około 70 000 000
Z czystej matematyki (a tylko na tym mogę się opierać pisząc tutaj) mi wychodzą obroty
w IV kw nie jak piszesz 80 000 000 a....no wlaśnie... szok 150 000 000
A marżę na podstawie III kw każdy może sobie policzyć
I nie piszę kto ma rację z wyceną 40 zł....może Aleksander wie więcej. Ja wiem jedno. Firma podała komunikaty i ich nie odwołała. Nie napisała też o opóźnieniach w ich realizacji....
Ale to jest NC. Tu komunikatów pozytywnych jest wiele a potem wiadomo
Dlatego czekam z wielkim zainteresowaniem na raport. Spółka jeszcze niedawno bombardowała infami a teraz milczy...to jest zastanawiające, ale niestety często spotykane na NC....
No i trochę przesadziłeś z c/z w 2013.
20 000 000 zysku to po ostatniej emisji (raczej przecież sąd to zatwierdzi) okoł0 2 zł na akcję
Ale przecież ja nic o zyskach w 2013 nie pisałem....
Matematycznie patrząc w 2013 zostało "tylko" do zrealizowania 9/12 z dużego kontraktu
oraz jakieś drobne ilości z ostatniego (chyba 24 000 000)
czyli około 250 000 000 co zakładając rentowność 3% daje "tylko" 7 500 000 zysku netto
czyli tylko ok. 0.75 na akcję...
Najgorsze jest to, że po prostu nie wiemy czy ufać czy nie....i to jest problem
Pozdrawiam