• co dalej bedzie Autor: ~nowytu [89.69.92.*]
    witam, czy ktorys z doswiadczonych inwestorow moze sie podzielic swoja wiedza i przedstawic mozliwe scenariusze.
    dziekuje i pozdrawiam
  • Re: co dalej bedzie Autor: ~Inwestor [178.37.9.*]
    Sam się nad tym zastanawiam. Fakty sa takie, że pan prezes jest teraz właścicielem większościowym w Permedii (65,9999 % głosów) i deklaruje, że nie będzie zwiększał udziału. Jego zamierzenia sa nieznane. Może być emisja/emisje akcji w okresie 1 luty 2012 do 31 sierpnia 2015.
    Ciekawie jest postawiona sprawa ceny emisyjnej: nie niższa niż średni ważony kurs zamknięcia z okresu ostatnich trzech miesięcy, zaokrąglona do pełnych złotych. Nie byłaby to więc emisja śmieciowa, zmuszająca akcjonariuszy do objecia dużej ilości akcji po cenie dużo niższej od giełdowej. Ponieważ prezes nie chce i nie może zwiększyć udziału w Permedii (bo musiałby ogłosić wezwanie na 100 % akcji), to zakłada, że wszystkie udziały zostaną objęte. To znaczy, że zakłada wprost, że giełdowy kurs Permedii bedzie rósł (albo cały czas, albo podbitka pod info) , tak że objęcie akcji po cenie z ostatnich trzech miesięcy bedzie atrakcyjne. Inaczej nikt by mu akcji nie kupił, a gdyby sam kupił to przekroczyłby limit głosów 66% i zaraz musiałby ogłosić wezwanie na 100 %.
    Jak to widzicie ? Jakaś nowa działalność albo przejęcie, albo jedno i drugie, a może eksplozja wyników pod zaplanowana emisję akcji (w końcu teraz pracuje głownie dla siebie)? Jedno jest pewne: przy aktualnych wynikach i po aktualnie wyliczonej cenie emisyjnej tj 6 zł za papier, nikt papierów z nowej emisji nie weźmie bo na giełdzie jest taniej. Większość akcjonariatu zapakowana jest powyżej 10 zł, czeka na dobre wyniki i nie będzie skłonna do wykładania następnej kasy bez gwarancji, że to się opłaci.
  • Re: co dalej bedzie Autor: ~Dim [83.243.32.*]
    Tak szybko jak Wygrys to kupił tak szybko może i sprzedać. Nie wiadomo jakie ta świeżo zrodzona spółka ma zobowiązania wobec innych. Wariantów jest bez liku.

Czasy się zmieniły i o uzyskanie dobrej wartości jest coraz trudniej. Jedni chcą za darmo coś nabyć lub rozkraść z placu produkcji inni nie chcą być stratni i dokładać do jakiegoś akcjonariusza.

Dla mnie to są chamiska posługujące się szantażem. Sprzedawać akcje bo rozpieprzymy spółkę poprzez zmianę działalności, dywidendy nie zobaczycie już nigdy, dosypiemy nowych akcji.
    Przecież Permedia pożyczyła jakieś pieniądze Bohemi do 2015 roku Bohemia Wygrysowi też może pożyczyć. Kupi za dużo akcji np. do 82 % i ogłosi niestety stało się nieszczęście przekroczony został próg i muszę ogłosić wezwanie na 100% akcji. Ubolewamy bo będziemy musieli wydać kupę pieniędzy aż 6 zł za akcję i wszystko z pieniędzy których nie wypłacaliśmy akcjonariuszom przez te lata i jeszcze nam trochę zostanie. Nam czyli mądrym akcjonariuszom.
    Dorzucę jeszcze taką możliwość.

Kupują 1 akcję i ogłaszają nową emisję akcji bez prawa poboru. Obejmuje ktoś związany z Bohemią po te 6 zł. Akcje w cenie do wartości księgowej mniej niż 0,5 co oznacza że nabywca kupi każdą złotówkę za niecałe pięćdziesiąt groszy kosztem akcji już istniejących.
  • Re: co dalej bedzie Autor: ~swiezak27 [83.31.119.*]
    Ale Dim siejesz zamęt i postrach kracząc najczarniejsze scenariusze sprzedaj i daj se spokój i tak masz pewnie z kilkaset szt. to wiele do stracenia nie masz
    Mam wiele do stracenia przy tej cenie i nie interesuje mnie wezwanie ale ta spółka z tymi dużymi inwestorami też mnie już nie interesuje więc mam dylemat.

Duzi akcjonariusze mogli by to załatwić dużo wyższą ceną wezwania lecz nie są skłonni nikogo spłacać, przecież to widać. Jedynym sposobem obrony przed tymi mętami jaki mi został to siać zamęt.
  • Re: co dalej bedzie Autor: centrum_analiz [89.161.21.*]
    jak przebije 5.70 to permedia spadnie na 5.40--trend boczny, jakby spolka zarobila 1 mln to kurs powinien wynosic 5.26 jakby zarobila 80 tys to kurs 4.21
  • Re: co dalej bedzie Autor: ~Investor [178.36.224.*]
    Z tego co wiemy do tej pory wyłania się następujący obraz:
    - gdyby prezes chciał objąc 100 % akcji to by już wziął pożyczke z banku do 2015 , skupił w wezwaniu całość akcji i oddał jak Bohemia zwróci kasę Permedii. Ale bycie 100 % akcjonariuszem spólki nienotowanej na giełdzie jest być może gorsze finansowo niż posiadanie 66 % w dobrze (w przyszłości) wycenianej spółce giełdowej
    - emisji nie będzie, jeżeli kurs nie bedzie szedł w górę. Ponieważ prezes zakłada, że emisja w którymś momencie bedzie, to kurs chyba w górę pójdzie - być może słabe wyniki i dołowanie kursu były tylko gra pod odkupienie akcji
    - kurs akcji spadał, ale wskażnik AD (Accumulation Distribution) szedł cały czas w górę - być może ktoś zaprzyjaźniony (szwagier, zięć lub koledzy z branży) wiedząc o planach kupował akcje? - zobaczymy czy dalej bedzie cichy skup akcji
    - bedzie rozszerzenie dzialalności, byc może na soki i wody mineralne (prezes byl wcześniej prezesem firm z tej branży i jest to na 2 pierwszych miejscach w nowym statucie spółki). Przy czym byłaby to chyba dodatkowa działalność bo wyrób chemikaliów dalej widnieje w statucie na 4 miejscu
    - Nie wiem po ile prezes kupił akcje od Bochemii. Wiem, że po 5,70-6,00 ich nie sprzedaje i chyba jest to dla niego życiowa inwestycja, więc dopóki nie zarobi co najmniej kilkadziesiąt procent to ich nie sprzeda.
    - W takim razie ja też nie sprzedaję. Ale też nie kupuję. Chciałbym najpierw dokładnie się zorientować, co nas może czekać w przyszłości.

• Re: co dalej bedzie Autor: obs [77.254.97.*]
    1. Rozpoczęcie nowej działalności ze środków, która Spółka ma i z ewentualnie nowej emisji
    2. Wydzielenie do spółki zależnej chemikaliów i sprzedaż całości
    3. A potem wszystko zależy od sukcesu nowej działalności ...

W porównaniu do marazmu z ostatnich miesięcy (lat?), to coś się będzie działo. A to spowoduje, że Spółką zainteresuje się więcej inwestorów (oczywiście indywidualnych) i można liczyć na wzrosty. Dlatego zostałem niedawno akcjonariuszem tej spółki i planuję podkupić coś jeszcze, ale za rozsądną cenę :)

• Re: co dalej bedzie Autor: ~kat [77.255.48.*]
    Teraz prezes ma pakiet należący wcześniej do Bohemii. Jest więc wreszcie właściciel konkretny a nie rozmyty, któremu nie zależało na niczym.
    Jest kwestia czasu, że Permedia będzie miała swoje 5 minut a może więcej na giełdzie, bo prezesowi będzie zależało na dobrej wycenie (np żeby sprzedać drobny pakiecik w dobrej cenie i kupić jacht albo inną spółkę)
    Na dziś "ktoś" ;) chciałby dokupić na giełdzie tanio akcji najlepiej przez emisję na "pozaprzyjaźniane podmioty".
    Proponuję im to ułatwić i doprowadzić kurs na poziom np 30 zł tak by mogli sobie naprawdę "okazyjnie kupić po dobrej cenie". Taka drobna zemsta drobnych inwestorów".
    To co nie jest możliwe na Petrolu tu jest jak najbardziej. Wystarczy trochę masowego drobnego "mniejszościowego" popytu by doprowadzić kurs na absurdalnie wysokie poziomy.
    Co o tym sądzicie?
  • Re: co dalej bedzie Autor: ~Investor [77.254.23.*]
    Podoba mi się scenariusz kolegi "obs". Myślę, że jest bardzo prawdopodobny.
    Permedia ma niezły wolumen sprzedaży, a małą efektywność. Inwestor branżowy, może być zainteresowany przejęciem klientów i marki.
    Co do podbitki akcji do 30 zł sugerowanej przez "kat" myślę, że teraz można to włożyć pomiędzy pobożne życzenia. Najpierw muszą być wyniki.
  • Re: co dalej bedzie Autor: ~kat [77.255.48.*]
    zapewne między bajki, choć nigdy nie wiadomo, skupowanie akcji ( w ilościach dużo mniejszych niż emisja) na giełdzie natychmiast podniosło by kurs, stąd pewnie cwaniacki pomysł emisji. To zamach na nas, na nasze pieniądze - drobnych akcjonariuszy. Ktoś chce tanio sobie kupić akcje za ułamek ceny. Przydałoby się odgryźć tak ze w pięty pójdzie. Nie należę do kategoria owiec ani baranów. A wy?
[x]
PERMEDIA -1,79% 8,00 2013-12-12 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.