• mam nadzieję że po audycie ... Autor: ~michu [77.254.82.*]
    Mam nadzieję że po audycie zespoły prawne funduszy zniszczą tych oszustów. Fakt jest taki że nie brakuje im determinacji. 50% od debiutu w plecy - mam nadzieję że kiedyś też tych ludzi ktoś podobnie oszuka.
  • Re: mam nadzieję że po audycie ... Autor: ~b99 [77.88.148.*]
    A ja mam nadzieję, że audyt wykaże, że nie było kombinowania.
  • Re: mam nadzieję że po audycie ... Autor: ~michu [213.241.16.*]
    machloje są oczywiste skoro fundusze na to wskazują. Według mojej opinii chcą mieć twarde dowody by wejść z nimi w ostre spory prawne bo zwyczajnie ich jak i nas oszukali. Tak tak jak ktoś sprzedałby ci telewizor twierdząc że jest kolorowy a okazał się czarno-biały. Ciekaw jestem jak dalej się to potoczy bo podobnego numeru na gpw nie pamiętam - mam tu na myśli działanie oszukanych.
    Cały myk działania solara polegał na tym że sztucznie zawyżyli zyski w ten sposób że sprzedaż raportowali już w momencie opuszczenia ich stanów magazynowych do ich sklepów a działo się to dlatego że całość przechodziła przez pośrednika któremu sprzedawano towar w cenach kolekcji, a potem problem braku sprzedaży był problemem pośrednika a nie ich....oni sprzedali...i sprzedaż zaraportowali. Teraz te stany są korygowane poprzez zwroty które są widoczne w stanach lawinowo narastających zapasów.
    Krótko mówiąc przed IPO wymuskali wyniki dali zupełnie nierealne prognozy wyników na ten rok, a to zwyczajnie manipulacja na którą są odpowiednie paragrafy ale najpierw trzeba to spółce przed sądem udowodnić i po to jest ten audyt- nie po to by się to okazało bo to wiadomo, tylko po to żeby posłużył on w przyszłości jako dowód w sprawie bo taką moc on będzie miał.
    Jedno jest pewne oszukali mnie kilkadziesiąt tysięcy których i tak pewnie nie odzyskam, a co niestety jest najgorsze tej padliny nie da się opchnąć nikomu innemu na rynku bo popyt tutaj nie istnieje.
  • Re: mam nadzieję że po audycie ... Autor: ~baata [83.30.187.*]
    Ach bez przesady, nie ma spółki która by się nie odbiła w końcu ;)
  • Re: mam nadzieję że po audycie ... Autor: ~jola723 [77.114.9.*]
    michu, miałczysz jakbyś zaliczył stratę 90%, tutaj jest ona dopiero na poziomie 50% jeśli kupiłeś na górce, a co mają powiedzieć akcjonariusze Petrolinvestu , Biotonu, PBG? tam to dopiero ryczą

• Re: mam nadzieję że po audycie ... Autor: ~Michu [213.241.16.*]
    Pogrzebalem w necie i coś jest na rzeczy tzn fundusze wnioskuje już do knf o zbadanie sprawy i podjęcie działań czyli audyt jest po to by mieć dowody popełnienia przestępstwa. Ciekaw jestem czy coś wywalcza .. To co wcżesniej pisałem to ze sprzedali akcje prywatni właściciele może być bardzo istotne. Działali po to by odnieść prywatna korzyść materialna i to ich bedą ciągnąć po sądach a nie podmiot prawny solar.
    http://pulsinwestora.pb.pl/2869015,46754,tfi-zarzucaja-szefom-solara-manipulacje
    To, co piszesz, niestety ma dla mnie sens. Obyś się mylił. :) A czy ktoś jest może w posiadaniu starych sprawozdań finansowych? Tych jeszcze wcześniejszych niż w prospekcie. Lub przeglądał je w KRS i może coś powiedzieć?
  • Re: mam nadzieję że po audycie ... Autor: ~lolek45 [83.7.119.*]
    jak przechodziłem po galerii, to widać było pustki w tym sklepie, ale sam uwierzyłem w te 50 mln zysku za zeszły i obecny rok i dobrą dywidendę, bo jak pamiętam to ponoć mieli 20 mln zysku w 2010 roku więc chyba to było prawdą a te 50 mln za zeszły rok to mogło być "podkręcenie" w celu opchnięcia towaru. Jeśli tak było to nie powinni wyjść z więzienia do końca życia. Prezesi mają kasę ze sprzedaży akcji , więc niech teraz ogłaszają wezwanie np. po 12 zł pod przymusem.
    U mnie w mieście są cztery ich sklepy i fakt, też zawsze puste.
  • Re: mam nadzieję że po audycie ... Autor: ~m4x [83.3.137.*]
    Może to zabrzmi śmiesznie,ale przed debiutem przyglądałem sie sklepom Solara,bo moja kobieta często coś tam kupuje i stwierdziłem,że podejrzanie pusto w nich jest i przezornie nie kupiłem akcji.W ogóle na GPW na debiutach wcale nie jest tak różowo,PZU było wyjątkiem jak sie w granicach 400 wyskoczyło.Lepiej być cierpliwym i zobaczyć jak giełda reaguje na papiery spółki bo już różne cuda widziałem.
  • Re: mam nadzieję że po audycie ... Autor: ~Michu [213.241.16.*]
    odsyłam do pełnego sprawozdania za III Q nota 23 strona 36 pozycja zwroty, wzrost z 18 mln do 48 czyli oddali 30 mln towaru, oraz str.50 sprawozdania wzrost należności o te 30 mln wrzucając je w przeterminowane należności powyżej 180 dni i pow 360 czyli w praktyce te do nieodzyskania. Zwróćcie uwagę na piękne wyczyszczenie tych należności na koniec roku 2011. Dlatego fundusze zwracają uwagę w tym audycie na politykę sprzedaży z podmiotami zewnętrznymi politykę fakturowania i korekty tych faktur z uwzględnieniem końca kwartałów. Tutaj w tym audycie chodzi tylko o to aby udowodnić zarządowi spółki ewentualne manipulacje rynkowe. Jestem zdania że będzie głośno o tej spółce i to bardzo, pójdę o zakład że niedługo po tym jak ukaże się raport z audytu pójdą wnioski do prokuratury z wnioskiem o popełnienie przestępstwa przez zarząd spółki. Jestem cholernie ciekaw jak to się zakończy. Swoje wałki zrobili w prymitywny sposób i jeszcze podłożyli się tą prognozą.. z tego będzie dym. Tylko co to da akcjonariuszom?
    Pikanterii dodaje też fakt że, nie było to IPO z emisją akcji tylko właściciele sprzedali swoje prywatne akcje..wiedząc że to makulatura. To tak jak ze sprzedawcą aut używanych którzy kręcąc liczniki sprzedają wraki jako laleczki.
    Myśle ze działy prawne funduszy decydując się na takie działania robią sobie grunt do walki z nimi na gruncie prawnym i tu upatruje ratunek do posiadanych przeze mnie akcji bo po co by robili ta akcje z tym audytem? Jesli moje przypuszczenia sie ziszcza to chyba nie bez znaczenia jest fakt ze osobista korzyść majątkowa z ewentualnej manipulacji odniosły konkretne osoby fizyczne a nie sam podmiot prawny.....tak czy owak to jedyny ratunek dla mnie bo całość obrotu z tego tygodnia !to mała część mojego stanu posiadania
    tych"papierów wartościowych" więc opchnąć to nie sposób
    A informację o tym, że zwroty to defacto zapasy znalazłeś gdzie? W raporcie rocznym za 2011?
  • Re: mam nadzieję że po audycie ... Autor: ~Michu [77.254.164.*]
    Zwróć uwagę na stronę 15 sprawozdania (3q) gdzie masz wyjaśnione co kryje się pod pozycją w sprawozdaniu która nieproporcjonalnie do pozostałych pozycji napuchla a mianowicie pozostałe należności ( z 46 do 79 mln) pozostałe należności to należności z tytułu zwrotów towarów. Szczegółowa rozpiska tych należności jest na str 36 nota 23 zapasy wzrost z 18 do 48 mln. Czyli jest wytłumaczenie dlaczego tego gigantycznego wzrostu. Jednym słowem jesteśmy w czarnej d.... .
  • Re: mam nadzieję że po audycie ... Autor: ~michu [77.254.92.*]
    z dzisiejszego parkietu..

"Przedstawiciele funduszy otwarcie przyznają, że mogło dojść do manipulacji. Zwrócili się nawet w tej sprawie do Komisji Nadzoru Finansowego, która ma przeanalizować całą sprawę. Kodeks karny przewiduje sankcje za zatajenie lub przestawienie nieprawdziwych danych w prospektach emisyjnych, lub innych dokumentach informacyjnych. Grozi za to 5 mln zł grzywny, pozbawienie wolności od 6 miesięcy do 5 lat lub obie te kary łącznie.
    Solar zadebiutował na giełdzie w kwietniu tego roku. To właśnie głównie fundusze objęły akcje, które sprzedawali założyciele firmy. Cena emisyjna akcji wynosiła 13 zł. Obecnie są wyceniana na 6 zł. Spółka nie robiła emisji. Sprzedawane walory należały do założycieli firmy."

redaktorzyna podkreśla to co ja pisałem i podkreślam 2 ostatnie zdanie. Jestem zdania że komitety prawne funduszy (jeśli oczywiście audyt to potwierdzi) będą dochodzić swoich praw nie od spółki tylko zwyczajnie założą sprawę o oszustwo i zadośćuczynienie konkretnym osobom fizycznych które dopuściły się przestępstwa oszustwa, bo potwierdzenie założeń audytu de facto byłoby potwierdzeniem przestępstwa. No ciekaw jestem dalszych wydarzeń
  • Re: mam nadzieję że po audycie ... Autor: ~Leon zawodowiec [79.163.120.*]
    Najśmieszniejsze dla mnie jest to że te "wałki" ze zwrotem towaru były wymienione w prospekcie emisyjnym . Czytałem prospekt w miarę uważnie i to zauważyłem.
    Gdzież byli "znafcy" tematu zatrudnieni w funuszach, przeciez przed zakupem robi się analizę itp. Kupa głupich gówniarzy karmionych kasą , powszechne lenistwo i warcholstwo tam panuje.
    Jeżeli się nie mylę to ponad 4 melony zapłacil zarząd za napisanie tego super PROSPEKTU EMISYJNEGO - to też jest info z prospektu.
    Kto normalny płaci taką kasę za prospekt -nikt bo rzetelny prospekt można zamówić za stówkę albo taniej. Jeśli chce się aby był piękny to można dać dwie stówki.
    Ale oni zamówili MATRIX .
    To tyle oliwy do ognia .

• Re: mam nadzieję że po audycie ... Autor: ~beeta [37.108.47.*]
    Jest jakas szansa na zwyzki ?? Trzymac akcje czy sprzedawać??
  • Re: mam nadzieję że po audycie ... Autor: ~Michu [83.21.41.*]
    Komu chcesz to sprzedać skoro popytu tutaj nie ma ? No chyba ze posiadasz jakieś 500-1000 sztuk.
  • Re: mam nadzieję że po audycie ... Autor: ~beeta [193.106.245.*]
    ogólnie pytam czy jest jakaś szansa dla tego papieru ?
  • Re: mam nadzieję że po audycie ... Autor: ~michu [159.205.67.*]
    ciekawe jakim mianem zarząd określa nas akcjonariuszy. Taki mały quiz ja stawiam na "wydymani idioci" Ciekaw jestem na wasze typy, a co do perspektyw cóż oszukali ludzi więc popytu tu nie będzie, a jeśli popytu brak tzn że spadki będą trwać w najlepsze. Ta spółka niestety jest przegrana żaden z funduszy nie postawi żadnego grosza na spółkę która jak się okazało wysadziła z premedytacją ich a przy okazji nas w powietrze.
  • Re: mam nadzieję że po audycie ... Autor: ~cwaniak [37.109.39.*]
    moim zdaniem wasza reakcja jest przesadna. spolka prognozowala (naiwnie lub z premedytacja) ze bedzie miec 58 zysku netto, a prawdopodobnie bedzie miala 2 razy mniej. nawet jak bedzie miala te 2 razy mniej to i tak jest dobra spolka bo niezadluzona. kryzys moze zmniejszyc jej zyski, ale nie doprowadzi do upadlosci. inne spolki sa zadluzone po uszy i tam inwestorzy podniecaja sie ze jest "dzwignia finansowa wiec jest cool". fakt, zarzad pewnie podrasowal ksiegowosc, bajdurzyl tez o negatywnym wplywie euro, ale w porownaniu z reszta managerow z naszej bananowej gieldy to oni sa wciaz owieczkami.
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [149.156.209.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
    przecież im to wisi po ile te papiery bezwartościowe są notowane. Tu chodziło tylko o to aby ciebie mnie i innych wysadzić w powietrze. Okraść i tyle.To że założą sprawę i z pewnością ją wygrają spowoduje tylko tyle że nałożą jakąś kare na spółkę i na tym się zakończy., a spółka już tak jest spisana na straty
  • Re: mam nadzieję że po audycie ... Autor: ~bzyczek [91.222.119.*]
    Skoro jest tak zajebiście jak piszesz, to dlaczego właściciele nie skupują ożenionego wcześniej papiera?
    nie skupują bo sami wiedzą ile jest ten papier warty...., on jest bez wartości. Jest zajebiście ja tak pisałem?
  • Re: mam nadzieję że po audycie ... Autor: ~bzyczek [91.222.119.*]
    Nie,
    odpowiadałem cwaniakowi.

Tu spadki mogą być do Świąt, potem może coś odbije....
  • Re: mam nadzieję że po audycie ... Autor: ~michu [77.254.183.*]
    tak tylko których ...cena ma znaczenie pewnie fundusze mają ustaloną przy której będą podbierać i możemy wróżyć czy będzie to 3, 4,5 czy może 1 zł. Tego nie wiemy. Póki co podaż miażdzy wszystkie poziomy
  • Re: mam nadzieję że po audycie ... Autor: ~grucha [46.76.4.*]
    czy WY wiecie w ogóle co to jest giełda? kupujecie marzenia, a potem obuchem w twarz, dlaczego ponad 90% traci? bo tacy jak Wy własnie wierzycie jakimś prezesikom spod ciemnej gwiazdy i skupiacie na spółkach z gównianymi obrotami , a potem piszczycie, że sprzedać nie ma komu.. błazny.

a wystarczyło kupić KGHM pod dywidendę i teraz mielibyście prawie 80%zysku, normalną płynną, oddającą fundamenty spółkę, z prezesem, który nie mami inwestorów i jest człowiekiem honoru.

po solarze jak już oddacie po 2zł, to jaką inwestycję wybierzecie? znowu jakąś perłę z obrotem 5tys zł?

szkoda i Was i przede wszystkim Waszych najbliższych, bo pieniądze, które tu tracicie, mogłyby być spożytkowane w zupełnie inny , bardziej wartościowy sposób - odpowiedzcie sobie jakimi durniami jesteście.
  • Re: mam nadzieję że po audycie ... Autor: ~beeta [193.106.245.*]
    patrzac na zyski sam bys kupił na debiucie, w dodatku 58% redukcji ... sciema..
  • Re: mam nadzieję że po audycie ... Autor: ~nickman [77.223.216.*]
    Jak się okaże że z tymi zyskami to była sciemka to nic nie dobiorą, wytocza sprawę prezesikom spółka sięgnie dna. Ale może być tak że po pozytywnym audycie odkupią przy 2 zł...
    Wybiera się ktoś na walne?
[x]
SOLAR 0,51% 2,80 2024-02-08 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.