Forum Giełda +Dodaj wątek

Re: mam nadzieję że po audycie ...

z dzisiejszego parkietu..

"Przedstawiciele funduszy otwarcie przyznają, że mogło dojść do manipulacji. Zwrócili się nawet w tej sprawie do Komisji Nadzoru Finansowego, która ma przeanalizować całą sprawę. Kodeks karny przewiduje sankcje za zatajenie lub przestawienie nieprawdziwych danych w prospektach emisyjnych, lub innych dokumentach informacyjnych. Grozi za to 5 mln zł grzywny, pozbawienie wolności od 6 miesięcy do 5 lat lub obie te kary łącznie.
Solar zadebiutował na giełdzie w kwietniu tego roku. To właśnie głównie fundusze objęły akcje, które sprzedawali założyciele firmy. Cena emisyjna akcji wynosiła 13 zł. Obecnie są wyceniana na 6 zł. Spółka nie robiła emisji. Sprzedawane walory należały do założycieli firmy."

redaktorzyna podkreśla to co ja pisałem i podkreślam 2 ostatnie zdanie. Jestem zdania że komitety prawne funduszy (jeśli oczywiście audyt to potwierdzi) będą dochodzić swoich praw nie od spółki tylko zwyczajnie założą sprawę o oszustwo i zadośćuczynienie konkretnym osobom fizycznych które dopuściły się przestępstwa oszustwa, bo potwierdzenie założeń audytu de facto byłoby potwierdzeniem przestępstwa. No ciekaw jestem dalszych wydarzeń

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
SOLAR 0,51% 2,80 2024-02-08 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.