• Prognoza przych dół 69 ZYSK góra 14 MLN Autor: endriu prawdziwy [83.25.53.*]
    ???
    Ciekawe...

EP
  • Re: Prognoza przych dół 69 ZYSK góra 14 MLN Autor: ~abc [79.139.9.*]
    Dawno mnie nie było...
    Proszę zwrócić uwagę na to, co oni prognozują:
    Techniczny zysk na sprzedaży (różnica
    pomiędzy wartością przychodów a kosztem
    sprzedanych towarów i produktów)
    Nie wiem, po co takie nazewnictwo, w rachunkowości to po prostu zysk brutto na sprzedaży. Do wyniku netto na sprzedaży dojdą jeszcze koszty sprzedaży i koszty ogólnego zarządu. To, co widać w wybranych danych ze skonsolidowanego rachunku zysków i strat to właśnie wynik netto na sprzedaży, więc te 14 mln brutto może już jest, w końcu oni tego nie podają. W każdym razie nie oczekujcie, że zobaczycie 14 mln na sprzedaży w rach zysków i strat. Jeśli będą szli tak, jak przez 3 kwartały, to będzie 5-5,5 mln netto na sprzedaży. Z czego na udziałowców Vedii przypada ca. połowa.

• Re: Prognoza przych dół 69 ZYSK góra 14 MLN Autor: ~klaxon [82.177.233.*]
    Dnia 2012-11-15 o godz. 09:48 ~abc napisał(a):
    > Jeśli będą szli tak, jak przez 3 kwartały, to będzie 5-5,5
    > mln netto na sprzedaży. Z czego na udziałowców Vedii
    > przypada ca. połowa.

Zdaje się że "mniejsza połowa" bo już kolejny raz mniejszościowi dostają w sumie trochę większy kawałek tortu niż Vedia (fakt że Vedia ma tylko 48% w NDEL). Czyli na Ved powinno przypadać jakieś 2-2,5 mln zysku netto za 2012r.

Zdaje się że
    > "mniejsza połowa" bo już kolejny raz
    > mniejszościowi dostają w sumie trochę większy kawałek tortu
    > niż Vedia (fakt że Vedia ma tylko 48% w NDEL). Czyli na Ved
    > powinno przypadać jakieś 2-2,5 mln zysku netto za 2012r.

Mylisz pojęcia.
    Ja odnoszę się do tego, co prognozują. ZYSK NA SPRZEDAŻY BRUTTO. Z tego wnioskuję o zysku netto NA SPRZEDAŻY (czyli 5-5,5 mln). Do ostatecznego zysku netto grupy jeszcze daleko. Teraz przy ok 3,6 mln zysku na sprzedaży netto mają 1,3 mln netto dla grupy. Niechby i wyrobili 6 mln netto na sprzedaży do końca roku, to zysk netto dla całej grupy może przekroczy 2 mln zł. Czyli trochę więcej niż rok temu przed korektą. Moje wnioski: 1.siada im rentowność. 2.Na udziałowców Vedii SA przypadnie nieco ponad milion. 3.Chiny przestały być tanie.
    pozdr

• Re: Prognoza przych dół 69 ZYSK góra 14 MLN Autor: ~debryl [31.182.138.*]
    abc
    chyba Ci sie rachunki pomyliły, piszesz, ze zysk netto dla samej vedii bedzie niewiele wiekszy w roku 2012 w porownaniu do 2011.
    Po 3q maja 1.3 mln skonsolidowanego zn przypadajacych na grupe vedia.
    A biorąc twoje wyliczenia pod uwage za 4q, ktore zaniżasz i po trochu masz racje - 2 mln zł zysku netto przypadnie na sama vedie, czyli to daje 3.3 mln zł zn dla samej vedii w 2012, porownując to do 622 tys zn za cały 2011 to duży skok.
    A rentownośc w takim przypadku z roku na rok im raczej wzrasta niż maleje.
    Dnia 2012-11-15 o godz. 11:58 ~debryl napisał(a):
    > abc
    chyba Ci sie rachunki pomyliły, piszesz, ze zysk netto
    > dla samej vedii bedzie niewiele wiekszy w roku 2012 w
    > porownaniu do 2011.
    Po 3q maja 1.3 mln skonsolidowanego zn
    > przypadajacych na grupe vedia.
    A biorąc twoje wyliczenia
    > pod uwage za 4q, ktore zaniżasz i po trochu masz racje - 2
    > mln zł zysku netto przypadnie na sama vedie, czyli to daje
    > 3.3 mln zł zn dla samej vedii w 2012, porownując to do 622
    > tys zn za cały 2011 to duży skok.
    A rentownośc w takim
    > przypadku z roku na rok im raczej wzrasta niż maleje.

Masz rację, że pobłądziłem. Faktycznie te 1,3mln netto to jest już zysk przypadający na akcjonariuszy większościowych (swoją drogą kuriozum: zysk większości 1,3, mniejszości 1,9). Ból że oni nie publikują pełnego sprawozdania, a tylko fragmenty i reszty trzeba się domyślać. Przy czym ja nie piszę o IV kw, ale o całym roku. Po uwzględnieniu pomyłki szacuję zysk netto grupy Vedia za cały 2012 na jakieś 5 mln zł (większościowi+mniejszościowi); patrz pozycja w bilansie:kapitał mniejszości. Zysk netto przypadający na większościowych, (czyli to, co oni opiszą po prostu jako zysk netto), powinien wynieść ok 2 mln. Rok temu przed korektą (chodziło o kurs dolara) było 1,6 mln bodajże. Po korekcie 0,6mln. Z którym wynikiem porównać obecny? Nie mam już czasu grzebać o co chodziło z tym kursem waluty i skąd różnica między IVQ2011 a rocznym2011 (czy nie wycena udziałów w NDEL?). W zależności, co przyjmiemy za bazę porównania to będzie albo przyzwoicie albo tak sobie. Mnie od Vedii odstręczają te wszystkie niejasności i malutkie manipulacyjki zarządu. Kurczę, kto prognozuje zysk brutto na sprzedaży? To mylące. Wynik operacyjny, to rozumiem. Dziwni goście.
    zysk większości bo Vedia posiada 48% w nedelu, członkowie zarządu 12% Ndel 40% :)
    Tak też mnie bolą te cząstkowe informacje dlatego tak wiele wątpliwości...
    Z tego co pamiętam to przeszacowali wartość ndela co podważył biegły rewident :)

Powracając do prognozy jeśli te 14 mln zł zysku na sprzedaży brutto to prawda to mi wychodzi obliczając analogicznie do obecnych raportów, że zysk netto przypadajacy dla wiekszościowych udziałowcow czyli dla samej Vedii osiągnie 4,9 mln zł w samym 4 kwartale, nie uwzględniam dodatkowych kosztów, które mogą się zwiększyc a o ktorych nie wiemy.
    Czyli rok 2012 zakończą z zyskiem netto na poziomie ponad 6 mln zł.

Bardzo jestem ciekaw skad taki nagły wzrost zysku skoro na pewno rentowośc im gwałtownie nie wzrosnie, moze jakas zabawa kosztami...
    Zarzad to powinien w jakis sposob wytlumaczyc, bo Ja nie mam pomysłu, może jakiś biegły księgowy mógłby to ogarnąć :)
  • Re: Prognoza przych dół 69 ZYSK góra 14 MLN Autor: ~jazzy [83.12.137.*]
    abc masz rację. Zysk netto przypadający na Grupe Vedia jako całość powinien ostatecznie wynieść około 4,5 - 5 mln netto z czego na samą Vedie przypadnie 2 -2,5 mln netto. Ja bardziej stawiam na 2,5 mln, z uwagi, że koszty zarządu nie wzrastają wprost proporcjonalnie do przychodów - widać nawet minimalną poprawę pomiędzy kosztami zarządu Vedia S.A. na stan w 3Q 2011 (która zarządza de facto cała grupą) a obecnymi.

Takie prognozy sa rzeczywiscie mylące. Powinii uczciwie powiedziec, że zmniejszają porgnozę zysku ze sprzedaży z 9,5 mln na około 5,5 - 6,5 mln i tyle. przecież każdy wiedział że prognoza ta została wyliczona w połowie 2011 i trudno żeby była dokładna. Rok temu mieli 3 mln na sprzedaży, co już po obecnych 3Q przekroczyli, wiec czego tu sie wstydzić. Zysk juz przekroczyli dwukrotnie (2011 - 0,6 mln zł). W mojej ocenie rozwój spółki dalej pozostaje bardzo dynamiczny.

Jesli chodzi o zmianę zysku w 2011 przez biegłego to chodziło jedynie o wycenę inwestycji w NDELA, czy liczyć ją po kursie dolara w dniu kupna jego udziałów czy na koniec okresu bilansowego. Biegły natomiast nie miał uwag co do zysku ze sprzedaży.

Zarząd w obecnym raporcie pierwszy raz odnósł się do prognozy na 2013 rok i tu wydaję mi się sa wieksze szanse aby zrobić te 100 mln przychodu i 10 mln zysku na sprzedaży, ale to dopiero kolejny rok.
    Teraz to ja zrobiłem byka, liczyłem zn dla 14 mln zysku ze sprzedazy nie uwzględniając juz osągnietych 4 mln zysku na sprzedazy w 3 kwartałach, co nie zmienia faktu, że te 2.5 mln zysku netto w 4q plus poprzednie mają się nijak do obecnej wyceny.
  • Re: Prognoza przych dół 69 ZYSK góra 14 MLN Autor: ~jazzy [83.12.137.*]
    Przewidujesz 2,5 mln zysku netto na Vedie w 4Q? czy na całą grupę?

Nawet biorąc pod uwage tylko wyniki za 3Q to juz obecny c/z kształtuje się nam na poziomie 11, wiec w pewnośica nie można twierdzić że Vedia jest przewartościowana. Po 4Q c/z może juz wynosić 6.
    A już wole nic nie przewidywać :) Obecny kurs chyba tłumaczy cała sytuacje i ta osoba ktora czeka na S z 90k :)
    Ja tylko chciałbym wiedzieć jak im wyszło 10mln zysku na sprzedazy które wyjdzie im w raporcie za 4 kwartał.
    Dnia 2012-11-15 o godz. 14:09 ~debryl napisał(a):
    > A już wole nic nie przewidywać :) Obecny kurs chyba
    > tłumaczy cała sytuacje i ta osoba ktora czeka na S z 90k :)
    > Ja tylko chciałbym wiedzieć jak im wyszło 10mln zysku na
    > sprzedazy które wyjdzie im w raporcie za 4 kwartał.

Tłumaczę i objaśniam: oni prognozują zysk na sprzedaży BRUTTO (czyli bez kosztów sprzedaży i kosztów ogólnego zarządu), a pokazują zysk na sprzedaży. To jest bardzo konkretne pojęcie. Spójrz do ustawy o rachunkowości, pod koniec są wzory sprawozdań finansowych, m.in. rachunku zysków i strat. "Zysk na sprzedaży" oznacza uwzględnienie kosztów zarządu i sprzedaży (pkt F. w wariancie kalkulacyjnym i C. w porównawczym). Na tym polega manipulacja. Nie wiadomo w tej chwili ile tego zysku brutto na sprzedaży jest aktualnie. Może 10 mln? 14? 7,32? Mętna woda...
    No ja nie wiem jak z tymi kosztami będzie. W ubiegłym roku kiepskie wyniki za IIIq tłumaczyli właśnie wysokimi kosztami (trzynastki, premie dla dystrybutorów). Powiem szczerze: nie mam Vedii i nie będę miał. Gdybym jednak miał coś poradzić, to nie podpalać się. To, co jest teraz na giełdzie - to wynik rozbuchanych oczekiwań. A to sprawił zarząd publikując takie rzekłbym "podstępne" prognozy.
  • Re: Prognoza przych dół 69 ZYSK góra 14 MLN Autor: ~nom [80.50.148.*]
    Mnie inna rzecz zdziwiła.
    Wzrost zobowiązań krótkoterminowych, spadek należności krótkoterminowych...

Za to bardzo cieszy niska strata na sprzedarzy, w Q4 powinni wyjść na + w Polsce.
[x]
VEDIA 0,00% 0,04 2017-03-17 11:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.