abc masz rację. Zysk netto przypadający na Grupe Vedia jako całość powinien ostatecznie wynieść około 4,5 - 5 mln netto z czego na samą Vedie przypadnie 2 -2,5 mln netto. Ja bardziej stawiam na 2,5 mln, z uwagi, że koszty zarządu nie wzrastają wprost proporcjonalnie do przychodów - widać nawet minimalną poprawę pomiędzy kosztami zarządu Vedia S.A. na stan w 3Q 2011 (która zarządza de facto cała grupą) a obecnymi.
Takie prognozy sa rzeczywiscie mylące. Powinii uczciwie powiedziec, że zmniejszają porgnozę zysku ze sprzedaży z 9,5 mln na około 5,5 - 6,5 mln i tyle. przecież każdy wiedział że prognoza ta została wyliczona w połowie 2011 i trudno żeby była dokładna. Rok temu mieli 3 mln na sprzedaży, co już po obecnych 3Q przekroczyli, wiec czego tu sie wstydzić. Zysk juz przekroczyli dwukrotnie (2011 - 0,6 mln zł). W mojej ocenie rozwój spółki dalej pozostaje bardzo dynamiczny.
Jesli chodzi o zmianę zysku w 2011 przez biegłego to chodziło jedynie o wycenę inwestycji w NDELA, czy liczyć ją po kursie dolara w dniu kupna jego udziałów czy na koniec okresu bilansowego. Biegły natomiast nie miał uwag co do zysku ze sprzedaży.
Zarząd w obecnym raporcie pierwszy raz odnósł się do prognozy na 2013 rok i tu wydaję mi się sa wieksze szanse aby zrobić te 100 mln przychodu i 10 mln zysku na sprzedaży, ale to dopiero kolejny rok.