Dnia 2012-11-15 o godz. 11:58 ~debryl napisał(a):
> abc
chyba Ci sie rachunki pomyliły, piszesz, ze zysk netto
> dla samej vedii bedzie niewiele wiekszy w roku 2012 w
> porownaniu do 2011.
Po 3q maja 1.3 mln skonsolidowanego zn
> przypadajacych na grupe vedia.
A biorąc twoje wyliczenia
> pod uwage za 4q, ktore zaniżasz i po trochu masz racje - 2
> mln zł zysku netto przypadnie na sama vedie, czyli to daje
> 3.3 mln zł zn dla samej vedii w 2012, porownując to do 622
> tys zn za cały 2011 to duży skok.
A rentownośc w takim
> przypadku z roku na rok im raczej wzrasta niż maleje.
Masz rację, że pobłądziłem. Faktycznie te 1,3mln netto to jest już zysk przypadający na akcjonariuszy większościowych (swoją drogą kuriozum: zysk większości 1,3, mniejszości 1,9). Ból że oni nie publikują pełnego sprawozdania, a tylko fragmenty i reszty trzeba się domyślać. Przy czym ja nie piszę o IV kw, ale o całym roku. Po uwzględnieniu pomyłki szacuję zysk netto grupy Vedia za cały 2012 na jakieś 5 mln zł (większościowi+mniejszościowi); patrz pozycja w bilansie:kapitał mniejszości. Zysk netto przypadający na większościowych, (czyli to, co oni opiszą po prostu jako zysk netto), powinien wynieść ok 2 mln. Rok temu przed korektą (chodziło o kurs dolara) było 1,6 mln bodajże. Po korekcie 0,6mln. Z którym wynikiem porównać obecny? Nie mam już czasu grzebać o co chodziło z tym kursem waluty i skąd różnica między IVQ2011 a rocznym2011 (czy nie wycena udziałów w NDEL?). W zależności, co przyjmiemy za bazę porównania to będzie albo przyzwoicie albo tak sobie. Mnie od Vedii odstręczają te wszystkie niejasności i malutkie manipulacyjki zarządu. Kurczę, kto prognozuje zysk brutto na sprzedaży? To mylące. Wynik operacyjny, to rozumiem. Dziwni goście.