• Wchodzicie w nową emisję ? Autor: ~nsm [195.137.161.*]
    Dziś pytanie dziś odpowiedź (mniej więcej). Jeżeli nie wchodzicie to trzymacie papier, czy się pozbywacie ?
  • Re: Wchodzicie w nową emisję ? Autor: ~Sasza z Syzrania [62.141.252.*]
    Kamikadze...
  • Re: Wchodzicie w nową emisję ? Autor: ~nsm [195.137.161.*]
    Czasem się zastanawiam się, czy cała ta gra nie jest prowadzona po to by drobni się wyprzedali na rzecz głównego i fundów, a potem ostra jazda bez trzymanki w celu mnożenia zysków.
  • Re: Wchodzicie w nową emisję ? Autor: ~zaq [83.19.90.*]
    Wiesz, chciałbym aby tak było jak piszesz, ale...free float to tylko 25%, wiec nie bardzo chce mi się wierzyć, że zależy M.S na moich paru akcyjkach.
    Siedzę w tym od września ubiegłego roku. Już na dzień dobry jak było po 6zł traktowałem to długoterminowo. Dziś mam średnio po 4,5 i nie zależy mi na sprzedaży. Trudno, będę trzymał, aż wzrośnie, albo aż zamknę konto.
    Najbardziej boli nie strata, ale sposób w jaki M.S traktuje nas drobnych. Swoimi zagraniami zeszmacił akcje spółki, zniechęcił drobnych (włącznie ze mną) i dziś mam dylemat, czy uśredniać poprzez wejście w nową emisję, czy już nie dać się oskubać z żadnej złotówki.
    Dziś jestem na NIE w inwestowanie w spółkę tego pana.
    pozdrawiam
  • Re: Wchodzicie w nową emisję ? Autor: ~chytry [37.30.8.*]
    ...zostając z akcjami wchodzisz do gry w ciemno a przeciwnik ma znaczone karty....kto wygra,jak myslisz?
  • Re: Wchodzicie w nową emisję ? Autor: ~zaq [83.19.90.*]
    Jeśli tak podejdziesz do giełdy, to ... nie można wejść w żadną spółkę, ponieważ zawsze jest ktoś (prezes, zarząd, poinformowani, etc...), kto wie więcej o kartach niż ty.
    Tutaj mam dylemat, o którym napisałem wyżej.
    Chytry, a ty co zrobiłeś/zrobisz?
    pozdrawiam
  • Re: Wchodzicie w nową emisję ? Autor: ~chytry [188.146.142.*]
    ...ja wszedłem w poprzednią emisję i do dzisiaj nie mogę się pozbierać po stracie...wiesz pewnie,że większościowy wylał na akcjonariat szambo..śmierdzi do dzisiaj...chcesz mojej rady,proszę ...uciekaj póki szybko jak chcesz zostawić parę złoty przy sobie...tu ogolą Cię na zero..pozdrawim
  • Re: Wchodzicie w nową emisję ? Autor: ~manolo [83.20.147.*]
    niestety ale to jest prawda .. to jest gra w ktorej jedni wieddza dzuo wiecej od innych .. i nie chodzi tylko o zarzad .. a ty myslisz ze skad sa nagle spadki i wzrosty .. to nei rynek a dobrze poinformowani sie bawia ..
  • Re: Wchodzicie w nową emisję ? Autor: ~kloszard [83.9.106.*]
    Nie mam i nie mam zamiaru w to wchodzić. Sprzedałem śmiecia kilka miesięcy temu ze sporą stratą. Strategia firmy przeczy zdrowemu rozsądkowi. Kryzys zadłużeniowy państw jeszcze długo będzie hamował gospodarkę. Zamiast przejmować kolejne firmy powinni włożyć kasę w marketing i innowacje żeby zdystansować konkurencję. A oni ignorują to że budowlankę czekają chude lata i zwiększają moce produkcyjne poprzez akwizycje. Idealna recepta na doprowadzenie przedsiębiorstwa do upadku!
  • Re: Wchodzicie w nową emisję ? Autor: ~td [87.205.128.*]
    Ja miałem te akcje jakieś dwa miesiące temu. Kupiłem jak megaemisja w pierwszym proponowanym wariancie nie przeszła. Pozbyłem się ich (z zerowym wynikiem), gdy uchwalono po raz drugi tę megaemisję. Obserwowałem i obserwuję ten wątek, bo zastanawiałem się, czy nie wejść w te akcje w takiej chwili jak dzisiaj, albo już po megaemisji. Dochodzę do wniosku, że nie warto.
    1. Cała branża jest strukturalnie słaba. 15-20 lat temu jak każdy robił sobie nową łazienkę to było coś. Pan S. kupował udziały we wszystkich możliwych spółkach ceramicznych marząc o ceramicznym imperium. To był podwójny bład bo postawił na niewłaściwego konia i w dodatku zapomniał o dywersyfikacji.
    2. Zarówno Rovese jak i przejmowane spółki są źle zarządzane i wyniki finansowe są i będą marne.
    3. Mam nieodparte wrażenie, że Pan S. próbuje wycofać się z nietrafionych inwestycji przerzucając straty na drobnych.

Po prostu tu nie ma żadnych pozytywnych perspektyw, a ryzyko jest ogromne.
    M.in. jest ryzyko, że głowny akcjonariusz zacznie wywalać na potęgę albo będzie tak postępował z emisją i kursem jak właściciele Herkulesa, albo że Rovese i przejmowane spółki będą pokazywać coraz gorsze wyniki (słabe budownictwo+kryzys ogólny).

Dziwi mnie tylko, że kurs runął nagle, że nie było (jak zwykle bywa w takich przypadkach)
    powolnego i długotrwałego zjeżdżania. Ciekawy jestem jakie jeszcze "trupy w szafie" czekają w przejmowanych spółkach.
    Oto co radzę:
    - emisji absolutnie nie kupować, pp sprzedać za kilka groszy
    - nie próbować uśredniać ! nie robić drugiegu błedu po pierwszym !
    - decyzja o wywaleniu akcji jak je się kupiło po 6 czy 4,50 jest bardzo trudna psychologicznie i nie podejmę jej za Was. Ale trzymać tych akcji naprawdę nie ma sensu. Jezeli ktoś ma niewielki pakiet i stratę rzędu kilku tysięcy to chyba lepiej wywalić od razu. Jeżeli ktoś ma stratę kilkanaście czy kilkadziesiąt tysięcy, to być może lepszą strategią byłoby poczekanie na jakieś chwilowe wybicie w górę (o ile nastąpi).
    Czasami takie wybicia są (PBG), czasami nie ma (Herkules). Jak ktoś jest niezdecydowany i nieprzekonany, to radziłbym wychodzić stopniowo.

Psychologicznie to bardzo trudny moment, ale stanowczo odradzam szukania okazji do szybkiego "odkucia się" na spekulacyjnych papierach (Petrol, KOV, kontrakty). Lepiej jest z rozwagą zainwestować ocalała resztkę kapitału (nawet jeśli jest to tylko 25 %) w stabilne spółki z kilkunastoprocentowym potencjałem wzrostu (energetyka, banki) lub wykorzystać tę stratę to zredukowania podatku teraz lub w przyszłości.

Pozdrawiam i mam nadzieję na spotkanie na lepszym papierze.
  • ..do ,,td,, Autor: ~chytry [80.239.242.*]
    ....przeczytalem z uwagą...zrobilem dokladnie podobnie ja piszesz sprzedając równiez na stracie,śpię spokojniej..Jesteś ,,spoko gość!!
  • Re: Wchodzicie w nową emisję ? Autor: ~td [87.205.128.*]
    Dzięki, za poparcie. zawsze uważałem, że my leszcze mamy się trzymać razem i razem uważać na grubsze ryby. To ostrzeżenie skierowałem przede wszystkim do tych młodych, którzy zamiast kupić rodzinie lepsze żarcie czy nową wersalkę grają w grę o sumie mocno ujemnej, w której druga strona gra znaczonymi kartami. Czasami uda się kiwnąć jakiegoś innego leszcza, ale 90 % traci i to olbrzymie pieniądze. Dlatego moja zasada jest prosta: gramy/spekulujemy/inwestujemy na spólkach gdzie są dobre wyniki w dłuższym okresie czasu, dywidenda minimum 3 %, dobre perspektywy i uczciwi właściciele i zarząd.
    Tam przynajmniej jest to gra o sumie dodatniej.
    Niska cena emisji i rozwodnienie kapitału to stary i bardzo niesmaczny chwyt do przymuszania drobnych do kupowania akcji. Powinno być to prawnie uregulowane np, że cena z nowej emisji nie może być niższa niż np 5 % od kursu akcji z ostatnich 6-miesięcy.
  • Re: Wchodzicie w nową emisję ? Autor: ~zaq [46.171.119.*]
    Tak jak pisałem wcześniej, nie jestem skłonny wchodzić w nową emisję, tym bardziej, że jestem (jak to dobrze ująłeś) do tego przymuszany.
    PP sprzedam, a akcje ... tu mi nie zależy na czasie. Stratę potraktuję jako szkolenie.
    pozdrawiam
  • do zaq Autor: ~td [87.205.136.*]
    Ja na Twoim miejscu po sprzedaniu pp i zrobieniu małego zysku na pp, sprzedałbym trochę starych akcji tak by zysk z pp był równy stracie z akcji. Wyjdziesz na zero, podatku nie zapłacisz, poprawisz sobie pozycje i samopoczucie mając mniej drogich akcji. Ja tak już robiłem i myślę, że to jedyna rozsądna rzecz którą można w tej chwili zrobic.

I jeszcze uwaga techniczna. Nie wiem czy to zadziała, bo chyba okres notowań pp jest tu bardzo krótki (kilka dni?). Są grube ryby, które najpierw zbijają kurs akcji, następnie kupują duże ilości pp, następnie podbijają kurs akcji i wtedy kurs pp rośnie o taką wartość o jaką wzrosły akcje (bo wartość pp to teoretycznie różnica pomiędzy cena akcji a ceną emisji). Gdy kurs akcji i pp mają maximum wtedy sprzedają i jedno i drugie.
    Np zbijają kurs do 1,30, i pp też automatycznie spadają. Kupują pp po 0,20. Następnie podbijają kurs do 1,40. W rezultacie pp wzrasta o 0,10 ( z 0,20 do 0,30). Wtedy sprzedają wszystko. W ten sposób mają na pp 50 % zysku. Postaraj się uchwycić maximum kursu akcji na notowaniach godzinowych lub krótszych, zastosuj MACD, krótkie średnie, oscylatory. Postaraj się sprzedać pp wtedy kiedy cena akcji i tym samym cena pp bedzie najwyższa. Wtedy też zredukuj akcje. Nie wiem czy to zjawisko wystąpi w przypadku Rovese, ale warto obserwować i trzymać rękę na Enter. Może się uda coś więcej ugrać. W moim odczuciu Rovese to spółka średnio płynna i mogą spróbować tego numeru. Dane które przytoczyłem to nie prognoza kursu pp tylko dane dla zilustrowania opisanego mechanizmu. Pozdrawiam.
  • Re: do zaq Autor: ~detektyw [31.174.235.*]
    Ja straciłem jak Soł.....w okradł sprytnie akcjonariusz Opoczna. Pisałem wtedy i ostrzegałem ,że jest żle. Po latach stwierdzam ,że sie nie pomyliłem, dodam więcej TĘ SPÓŁKE CZEKA BANKRUCTWO. Poplynie i zniknie jak Elektriu ,uniwersal
  • Re: do td Autor: ~zaq [46.171.119.*]
    Dzięki za podpowiedź. Nigdy tak na to nie patrzyłem.
    pozdrawiam
  • Re: do td Autor: ~DonTus [95.49.230.*]
    Cersanit jest bankrutem od wielu lat.
    Ratuje się nowymi emisjami i kredytami
  • Re: do td Autor: ~nsm [195.137.161.*]
    A ja Wam powiem, że myślę, iż będą ode mnie łykać prawa poboru po 1 zł :)
  • Re: do td Autor: ~haku [188.191.217.*]
    Dnia 2012-11-23 o godz. 14:26 ~nsm napisał(a):
    > A ja Wam powiem, że myślę, iż będą ode mnie łykać prawa
    > poboru po 1 zł :)
    musze dalej brnąć w to gówno bo jestem ze średnia 7 zeta.To jakiś error ale jak teraz sprzedam to sobie w stopę strzelę .Mam tego gówna bardzo dużo i ostatni raz dobiorę bo natępna jałmużna dla ms to już będzie za pare tysiaków dla tych co mają naprawdę pakiety duże.Wic jak teraz nie odbije to w plecy . Jestem od 4 lat i to jak narazie pierwszy minus ale dość znaczący .BYWA
[x]
ROVESE -2,15% 2,00 2016-08-29 02:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.