• Nie dać się wyleszczyć Autor: ~Wiesiek_PLN [31.11.157.*]
    Wszystko wskazuje na to, że to jednak PEPEES przejmie Trzemeszno. Nawet jeśli tak by się nie stało nie ma powodów do spadku kursu. Ceny skrobi "zaliczyły dołek"w lipcu, w sierpniu był już niewielki wzrost. Są przesłanki by ceny rosły w następnych miesiącach (m.in bardzo wysokie ceny produktów skrobiowych wyprodukowanych ze zbóż). Ponadto Pepees to nie tylko skrobia - ceny białka ziemniaczanego są o ok. 50% wyższe niż przed rokiem.

Pozdrawiam
  • Re: Nie dać się wyleszczyć Autor: ~NN [77.254.133.*]
    Końcówka sesji może być ciekawa.
  • Re: Nie dać się wyleszczyć Autor: ~na Wieśka [91.239.152.*]
    na Wieśka jak zwykle można liczyć
    Wiesiek to solidna firma
    pozdrawiam
  • Re: Nie dać się wyleszczyć Autor: ~michał [79.191.198.*]
    cena skrobi idzie w górę-właśnie takiej informacji było potrzeba
    Wiesiek ostatnia cena jaka dysponujesz ile wyniosła oczywiście o skrobi mówię
  • Re: Nie dać się wyleszczyć Autor: ~Wiesiek_PLN [31.11.157.*]
    W sierpniu cena skrobi wyniosła 2220 zł/tonę. Cenę we wrześniu podam w w poniedziałek.
    W sierpniu 2011 było to 3730 zł/t, a rok wcześniej 1890 zł/t. Według mnie cena powyżej 2000 zł/tonę powinna zapewnić opłacalność produkcji.
    dzięki za info
  • Re: Nie dać się wyleszczyć Autor: ~Wawiak [89.77.46.*]
    Wszystko cacy tylko dlaczego w takim razie dzisiaj sie zjeb... o ? Gra sie toczy w tej chwili tylko i wylacznie pod zakup Trzemeszna. Ceny skrobi, ziemniakow czy bialka to melodia przyszlosci.
  • Re: Nie dać się wyleszczyć Autor: ~a999 [83.25.118.*]
    właśnie..., dlaczego z kursem polecieliśmy w dół...? p.s do Wieśka , Dzięki za info ;)
  • Re: Nie dać się wyleszczyć Autor: ~pop [83.142.182.*]
    Mozna sie łudzić /mieć nadzieję że to zaniżanie przed odpałem i wyleszczanie, ale technicznie znów wygląda na dymanie maluczkich.
  • Re: Nie dać się wyleszczyć Autor: ~a999 [83.25.118.*]
    w takim razie, jak tak myślisz? to do jakiego poziomu spadniemy...?
  • Re: Nie dać się wyleszczyć Autor: ~pop [83.142.182.*]
    nie twierdze ze bedziemy jakoś dramatycznie spadać, natomiast scenariusz z szybką podbitką i równie szybkim powrotem powtarzał sie już kilka razy i kończył powolnym osuwaniem.
    Nie mówie że nie chciałbym prawdziwego wystrzału bo sam siedze na drobnym pakiecie ale głowa mi sie nie grzeje.
    Poczekamy zobaczymy
  • Re: Nie dać się wyleszczyć Autor: ~kamil [95.49.16.*]
    Dobrze wiedzieć że ceny skrobi rosną a możesz przybliżyc jaka była dynamika miesięcznego wzrostu w ubiegłym roku. Bo jak pamietam kiedyś była to cena ok. 1500zł a później rosła tylko nie wiem jak to wyglądało miesięcznie czy to były skoki 20% czy 50 % bo w ubiegłym roku cena przekroczyła 4000zł. Mamy listopad więc juz wiadomo jakie zbiory były na zachodzie i jeżeli były nizsze to i ceny skrobi powinny się piąć ostro w górę. Może ktos da linka do graficznego przedstawienia kształtowania się ceny skrobi np. przez ostatnich kilka lat.
  • Re: Nie dać się wyleszczyć Autor: ~kamil [95.49.16.*]
    a co by było gdyby w kwietniu -maju 2013 skrobia kosztowała 5000zł??
  • Re: Nie dać się wyleszczyć Autor: ~a999 [83.25.120.*]
    tegoroczne zbiory ziemniaków http://www.portalspozywczy.pl/owoce-warzywa/wiadomosci/tegoroczne-zbiory-ziemniakow-beda-o-3-proc-nizsze,77565.html

cena skrobi za ubiegły rok http://www.twoja-firma.pl/forum/temat_ceny-skrobi-w-pierwszym-polroczu-2011,10245217.html

...., mam go już jakiś czas i oczywiście 3mam dalej.... ;)
  • Re: Nie dać się wyleszczyć Autor: ~wir [78.131.193.*]
    zobaczcie na spółkę vedia z new connect tam będą wzrosty.
  • Re: Nie dać się wyleszczyć Autor: ~modmot [178.36.181.*]
    Dnia 2012-11-04 o godz. 19:54 ~wir napisał(a):
    > zobaczcie na spółkę vedia z new connect tam będą wzrosty.

Dziękuję - postoję - poczekam na PPS, bo na vedia to niby z jakich przesłanek?
  • Re: Nie dać się wyleszczyć Autor: ~jurek [194.1.217.*]
    Wiesiek nie zapomnij podac ceny skrobi we wrześniu.
    pozdrawiam
  • Re: Nie dać się wyleszczyć Autor: ~Wawiak [89.77.46.*]
    Czekam cierpliwie ale coraz dziwniej to wyglada.
  • Re: Nie dać się wyleszczyć Autor: ~modmot [178.36.181.*]
    Dnia 2012-11-05 o godz. 11:11 ~Wawiak napisał(a):
    > Czekam cierpliwie ale coraz dziwniej to wyglada.

Przy rzeczywistym FF tych akcji trzeba po prostu zachować zimną krew, bo ktoś tu ewidentnie zbiera papier i normalną sprawą jest, że chce zebrać jak najtaniej - stąd bujanie kursem.....takie jest mój pogląd na zachowanie kursu spółki w ostatnim czasie.
  • Re: Nie dać się wyleszczyć Autor: ~a999 [83.25.116.*]
    czyżby..., zamykamy się dzisiaj na plusie...?
  • Re: Nie dać się wyleszczyć Autor: ~kamil [95.49.95.*]
    Wiesiek zapomniałeś?
  • Ceny skrobi... Autor: ~Wiesiek_PLN [31.11.157.*]
    Parę dni temu napisałem:
    "Ceny skrobi "zaliczyły dołek"w lipcu, w sierpniu był już niewielki wzrost. Są przesłanki by ceny rosły w następnych miesiącach.... No cóż, przesłanki to za mało .... Ciągle jesteśmy w dołku :) W wrześniu średnia cena zbytu skrobi ziemniaczanej wyniosła 2190 z;/tonę, wobec 2220 w sierpniu i 2200 w lipcu. jest to poziom o ok. 40% niższy niż w III kwartale 2011, ale powyżej poziomu z III kwartału w latach 2008-2010. Ceny surowca są o kilka procent wyższe niż w roku ubiegłym, a w porównaniu z latami wcześniejszymi jest to wzrost o 30-40%.
    Ewentualna podbitka związana z infem o sfinalizowaniu zakupu Trzemeszna będzie dobrą okazją do ewakuacji z tej spółki. Nie ma tutaj przesłanek fundamentalnych do znaczących wzrostów.

P.S.
    Z sentymentu do "branży" mam niewielki pakiet akcji PEPEES-u
  • Re: Ceny skrobi... Autor: ~a999 [83.25.119.*]
    do Wiesiek_PLN Dzięki za info..., i chyba po przejęciu Trzemeszna, trzeba będzie się ewakuować..., zobaczymy jaki będzie ten wzorst...? , pozdrawiam ;)
  • Re: Ceny skrobi... Autor: ~Wawiak [89.77.46.*]
    Dnia 2012-11-05 o godz. 21:28 ~Wiesiek_PLN napisał(a):
    > Parę dni temu napisałem:
    "Ceny skrobi
    > "zaliczyły dołek"w lipcu, w sierpniu był
    > już niewielki wzrost. Są przesłanki by ceny rosły w
    > następnych miesiącach.... No cóż, przesłanki to za mało
    > .... Ciągle jesteśmy w dołku :) W wrześniu średnia cena
    > zbytu skrobi ziemniaczanej wyniosła 2190 z;/tonę, wobec
    > 2220 w sierpniu i 2200 w lipcu. jest to poziom o ok. 40%
    > niższy niż w III kwartale 2011, ale powyżej poziomu z III
    > kwartału w latach 2008-2010. Ceny surowca są o kilka
    > procent wyższe niż w roku ubiegłym, a w porównaniu z latami
    > wcześniejszymi jest to wzrost o 30-40%.
    Ewentualna
    > podbitka związana z infem o sfinalizowaniu zakupu
    > Trzemeszna będzie dobrą okazją do ewakuacji z tej spółki.
    > Nie ma tutaj przesłanek fundamentalnych do znaczących
    > wzrostów.

P.S.
    Z sentymentu do
    > "branży" mam niewielki pakiet akcji
    > PEPEES-u

Kolego!
    Jak na takiego forumowego guru to nie rob ludziom wody z mozgu. Tym ostatnim postem zaprzeczyles calkowicie temu co napisales w pierwszym. Uaktywniles sie jak niedlugo finalizacja przejecia Trzemeszna nastepuje - a i w to powotpiewales i zniechecales do spolki. Ceny skrobi to mozna w internecie znalezc i wcale sie wieskiem nie trzeba nazywac. Przy pierwszej podbitce po zakupie konkurencji to tylko kretyn moze sprzedac - ja czekam na 1,8-2 i taka cena mnie satysfakcjonuje.
  • Re: Ceny skrobi... Autor: ~felix [194.1.217.*]
    zgadzam sie z wawiakiem.
    30zł/tone to nie jest jakaś astronomiczna kwota poza tym wiesiek dał plamę bo jego wypowiedzi nie sa spójne raz pisze tak a za chwilę odwrotnie.
    napisał "Nie ma tutaj przesłanek fundamentalnych do znaczących
    wzrostów" jak może nie byś skoro po kupnie Trzemeszna będą mieli przychody zwiększone dwukrotnie czyli ppowyzej 200mln, powstanie silna grupa na rynku polskim a on pisze ze nie ma przeslanek? dziwne? wygląda na to że wiesiek próbuje swoimi wpisami chce dokupić tanio akcji.
    Uważam że do ceny skrobi jeszcze wzrosną w tym roku
  • Re: Ceny skrobi... Autor: ~Wiesiek_PLN [91.216.239.*]
    Dnia 2012-11-06 o godz. 07:50 ~felix napisał(a):
    > zgadzam sie z wawiakiem.
    30zł/tone to nie jest jakaś
    > astronomiczna kwota poza tym wiesiek dał plamę bo jego
    > wypowiedzi nie sa spójne raz pisze tak a za chwilę
    > odwrotnie.

1. Brak podstaw do spadku kursu
    2. Nie ma tutaj przesłanek fundamentalnych do znaczących
    wzrostów.

Ja nie widzę tu sprzeczności. Nikogo nie namawialem na zakup akjci, tylko przestrzegałem by w panice nie oddawali akcji, bo podbitka będzie. Trudno wam to pojąć ?

• Re: Ceny skrobi... Autor: ~bonzo [178.36.41.*]
    jasne tutaj będziecie mieli takie same wzrosty jak na psw capital oj ludzie ludzie
  • Re: Ceny skrobi... Autor: ~kamil [95.49.68.*]
    Wiesiek przeczytaj najpierw co piszesz , najpierw rzucasz hasło "nie daj się wyleszczyć "
    z opiem:
    "Wszystko wskazuje na to, że to jednak PEPEES przejmie Trzemeszno. Nawet jeśli tak by się nie stało nie ma powodów do spadku kursu. Ceny skrobi "zaliczyły dołek"w lipcu, w sierpniu był już niewielki wzrost. Są przesłanki by ceny rosły w następnych miesiącach (m.in bardzo wysokie ceny produktów skrobiowych wyprodukowanych ze zbóż). Ponadto Pepees to nie tylko skrobia - ceny białka ziemniaczanego są o ok. 50% wyższe niż przed rokiem"
    a później cos napisz bo jak widac gołym okiem ww. twój wpis jednoznacznie sugeruje że nie nalezy sprzedawać (i tu sie zgadzam) poniewaz jest dobra dendencja wzrostowa i to nie tylko na skrobie ale znacznie wzrosła cean białka.
    później piszesz:
    "W sierpniu cena skrobi wyniosła 2220 zł/tonę. Cenę we wrześniu podam w w poniedziałek.
    W sierpniu 2011 było to 3730 zł/t, a rok wcześniej 1890 zł/t. Według mnie cena powyżej 2000 zł/tonę powinna zapewnić opłacalność produkcji."
    a teraz piszesz i masz pretensje do "kulawego":
    "1. Brak podstaw do spadku kursu
    2. Nie ma tutaj przesłanek fundamentalnych do znaczących
    wzrostów.

Ja nie widzę tu sprzeczności. Nikogo nie namawialem na zakup akjci, tylko przestrzegałem by w panice nie oddawali akcji, bo podbitka będzie. Trudno wam to pojąć ? "

zgadza sie nikogo nie namawiałeś ale część osób brała cię jako osobę trzeźwo oceniajaca pepees ale jak sam widzisz twoje wpisy są pokrętne i jednak nie trzymaja się kupy.
    A co do fundamentalnych przesłanek to chyba nie wiesz co piszesz bo jezeli pepees kupi trzemeszno to będa to już wystarczające przesłaniki do wzrostów przy cenie skrobi powyzej 2000 zł a o cenie białka nie wspomne.
    Następnym razem zastanów sie co piszesz jezeli chcesz zachowac swoja reputacje.
    pozdrawiam

• Re: Ceny skrobi... Autor: ~a999 [83.25.173.*]
    słuszna uwaga dla Wawiaka, felixa i kamila... ;), myślę, że każdy potrafi wyciągnąć dla siebie korzystne wnioski..., i nie działa pochopnie... ;)
  • Re: Ceny skrobi... Autor: ~Pepees Celtic [91.239.152.*]
    pragnę poinformować że Celtic ostro zbliża się do 1 pln
    ale Pepees ma jeszcze szanse go wyprzedzić i do 1 pln dotrzeć wcześniej
    zgodnie z wcześniejszymi prognozami

mam jeszcze lepszą informacje
    zmiana prognozy na bardziej optymistyczną
    Pepees ma szanse pierwszy dotrzeć do 2 pln zanim zrobi to Celtic
    co powinno ucieszyć posiadaczy Celtic a jeszcze bardziej Pepees
    pozdrawiam
[x]
PEPEES -0,58% 0,85 2026-02-27 10:32:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »