To są patałachy:/ Pozbywają się dobrego papieru, a trzymają np. Hydrobudowę! To są specajaliści:/ Najgorsze jest to, że powierzam Im kasę na emeryturę. Muszę zmienić fundusz bo inwestują beznadziejnie. Czy Oni muszą sprzedawać Westę czy jak? Bo po co? Przecież będzie wyżej niedługo... masakra...
Dnia 2012-10-12 o godz. 19:51 ~Inwestor napisał(a):
> To są patałachy:/ Pozbywają się dobrego papieru, a trzymają
> np. Hydrobudowę! To są specajaliści:/ Najgorsze jest to, że
> powierzam Im kasę na emeryturę. Muszę zmienić fundusz bo
> inwestują beznadziejnie. Czy Oni muszą sprzedawać Westę czy
> jak? Bo po co? Przecież będzie wyżej niedługo... masakra...
ten przekręt z ING z OFE to nie tylko na Wescie, dlaczego oni nie odpowiadają karnie za takie czyny....gdzie jest KNF, dlaczego nie monitujecie do tej instytucji
zgadza się ale myślę,że jeszcze hydro da zarobić,mam tam duży pakiecik kupowany za 23 grosze,nie wiem czy osiągnę tą cenę ale przy 3 groszach bym wchodził,jeszcze 6 miesięcy będzie hb hulac na giełdzie..
a cóż można sadzić, niema negatywnych sygnałów ze spółki, aktywa się zwiększają, zyski pewnie tez...raport za III kwartał opisze sytuacje....technicznie pisałem i powtórzę o ile figura się zmieniła nie ma litery W ale wyrysowana jest flaga ....
pod tym kątem zgodzę się z Tobą,moim zdaniem kurs będzie niedługo dużo wyżej,jeszcze żeby zima nam dopisała to w marcu 2013 roku już powinno być bardzo dobrze...pozdrawiam
jeden problem westy rozwiązał się niedawno-jest nim nowa fabryka w której będą odzyskiwali ołów,może niedługo ujawnią jakieś znaczące umowy ,które podpisali z innymi krajami dotycząca sprzedaży akumulatorów,czas pokaże,ale myślę,że westa to dobra inwestycja ...
zauważ ,że ing miał tylko ponad 13 procent ,reszta jest w rękach ukrainców, mały freeflot-tu może jeszcze dużo się zdarzyć,raczej nie przejmowałbym się zbytnio ing...
o ile dobrze pamiętam to nabywali po około 11zł za akcje sprzedając po złotówce to jest nie moralne wobec przyszłych emerytów.....gdzie zaczyna sie odpowiedzialność za defraudacje przyszłych emerytur.....i nikogo to nie obchodzi
Co się wydarzy w najbliższym czasie tego nie wiem, ale jestem przekonany, że już II półrocze będzie bardzo dobre.
Otóż komunikat z 29.05.2012 informuje że:
"29.05. Warszawa (PAP) - Westa Isic, ukraiński producent akumulatorów, oczekuje, że w 2012 roku jego produkcja i sprzedaż konwencjonalnych akumulatorów osiągnie wolumen ok. 6 - 6,5 milionów sztuk.
Spółka w II połowie roku oczekuje zwiększonej sprzedaży akumulatorów konwencjonalnych ze względu na odroczony popyt, którego wartość szacuje na 500 - 700 tys. sztuk.(PAP)"
A akumulatory te będą produkowane w większości z ołowiu ODZYSKANEGO...
Rentowność zdecydowanie wzrośnie przy niezmienionych cenach.
A fundy z taką ilością akcji to niepotrzebny balast. Te chłopaki, pomimo zaufania jakim ich obdarzono, nie szanują cudzych pieniędzy.
ja przeczekam jakby teraz jeszcze sypali,dobierałem na różnych poziomach,narazie brak gotówki na zakupy ale tyle tego mam,że poczekam, poniżej złotówki nie będę puszczał,najwyżej zostawię na przyszły rok jako lokatę kapitału...
Dnia 2012-10-12 o godz. 21:56 ~du napisał(a):
> zjazd bedzię ale pionek się doważy i wyjdzie na zero :)
na
> razie nie posiadam ale zakup w okolicach 0,8
na 0.9 jest silne wsparcie wiec możesz się przeliczyć poszukaj opisu analizy z DM PKO
trzymaliscie sie....teraz jak wszyscy juz wiedza ze to ing was ubiera od kilku dni nikt tego nie ruszy... 0,4 to bedzie mile wspomienie ff prawie 30% powodzenia w utrzymaniu kursuna tym samym poziomie obstawiam jakies 0,25-03 docelowo
Dnia 2012-10-12 o godz. 22:32 ~aka napisał(a):
> trzymaliscie sie....teraz jak wszyscy juz wiedza ze to ing
> was ubiera od kilku dni nikt tego nie ruszy... 0,4 to
> bedzie mile wspomienie ff prawie 30% powodzenia w
> utrzymaniu kursuna tym samym poziomie obstawiam jakies
> 0,25-03 docelowo
ja juz tu bylem.... od 0,45 i piekne pkc ktos zassal na otwarciu pewnego pieknego dnia ...
pewnie znow tu bede przez sentyment ale gdzies po wyowiedzenieu umowy przez banki kredytujace w listopadzie/grudniu po jakies 0,1-0,15 grosiakow
widać aka,że mało wiesz o weści e,piszesz pierdoły z tym kredytowaniem ,poczytaj podstawowe wiadomości o niej a o kredytowanie sie nie martw,westa ma to zapewnione...
to info jest już w cenie,wszyscy wiedzieli ,że ing pompuje i się wysypie uzyskując zysk,teraz kwestia jest tego typu czy panika nie zeżre ludzi,ona często cechuje naszych inwestorów co to kilka tysięcy tu zainwestowali i trzęsą tyłkami...czs pokaże w najbliższym tygodniu...
Zastanawiam się,po co normalni inwestorzy dyskutują na forum z prymitywnymi naganiaczami.
Jeden czy drugi sfrustrowany kretyn produkuje się ze swoimi wypocinami, żeby zasiać panikę.
Prawdopodobnie sam ma nadzieję, że kurs abstrakcyjnie nisko i będzie miał okazję do mega zarobku, albo częściej to płatny naganiacz, który pisze produkuje się za grosze dla grubszego manipulatora.
Jeżeli ktoś jest podatny na sugestie prymitywnych naganiaczy z forum, to lepiej żeby omijał GPW z daleka.
ING zeszło poniżej 10%, żeby mieć większą elastyczność w działaniu.
Obowiązki znaczących akcjonariuszy i władz spółek:
Po przekroczeniu 10% głosów na WZA inwestor musi informować o każdej zmianie zaangażowania o co najmniej 2% głosów na WZA, a po przekroczeniu 33% - o co najmniej 1%.
Teraz mogą, jeżeli będą tylko chcieli, skupić z rynku niezły pakiet z niewielkiego FF, a ogłoszą to dopiero po dłuższym czasie, jak już wszystko będzie pozamiatane lub wywalali tą część, żeby znajomi królika mogli tanio kupić i nieźle zarobić.
Weźcie pod uwagę, że oni mają większą wiedzę od nas, w jakiej kondycji jest spółka, jako jedyny znaczący akcjonariusz poza Ukraińcami. Wiedzą dokładnie, co przyniesie 4Q (zawsze w tej firmie dużo lepszy niż 2Q).
Jeżdżą pewnie na wycieczki na Ukrainę, pooglądać fabryki Westy, za pieniądze przyszłych emerytów, a lody kręcą później zaufani znajomi, którym sprzedano część akcji za niewielkie pieniądze.
Śmieszy mnie, jak manipulanci piszą farmazony, jakby firma miała zaraz paść na pysk, a dynamiczny rozwój, to była wirtualna rzeczywistość.
Wirtualne jest zapewne i to, że jest 5 producentem w Europie, koszty produkcji akumulatorów, po otwarciu fabryki odzysku, będą teraz u nich porównywalne z kosztem samego ołowiu producentów w Rosji i niższe niż w Chinach, ich produkty są na dobrym, światowym poziomie.
Pewnie prawdą jest to, że klepią je młotkami w drewnianych stodołach lub ziemiankach, ich poziom technologiczny jest na poziomie ZSRR, itd.
patrzcie co bylo na DSS gdy na poczatku roku zaczynal wychodzic ING. historia lubi sie powtarzac. pisze to bo sam duzo stracilem na tamtej spolce. nie lapcie spadajacych nozy, nie usredniajcie w dol i dzialajcie szybko. przy tym ff rownie dobrze za tydzien moze byc 0,5 zl jak i 1,5zl
Dnia 2012-10-13 o godz. 09:17 ~stefan napisał(a):
> patrzcie co bylo na DSS gdy na poczatku roku zaczynal
> wychodzic ING. historia lubi sie powtarzac. pisze to bo sam
> duzo stracilem na tamtej spolce. nie lapcie spadajacych
> nozy, nie usredniajcie w dol i dzialajcie szybko. przy tym
> ff rownie dobrze za tydzien moze byc 0,5 zl jak i 1,5zl
Re: ING sypie Autor: ~wojtek do stef,?!! [164.126.49.*]
poczytaj o weście a później sam stwierdzisz czy to bankrut czy spólka przyszłościowa-ocenę zostawię Tobie-poczytaj co ostatnio nabyła i jakie umowy się kroją z innymi krajami-jedna dotyczy sprzedaży akumulatorów na rynek Wielkiej Brytani,nie porównuj westy do dss,...dss miałby się dobrze,zeby się nie łapał za to na czym się nie zna,tak samo jak hydrobudowa,westa ma inny kierunek i inne możliwości rozwoju,ja twierdzę,że za około roku bedzie tu mocny potencjał do wzrostów,a napweno wpływ na to ma otworzona niedawno fabryka do odzysku ołowiu,co było dużym problemem dla westy,już nie będą zależni od cen ołowiu,,,
Takiej paranoi na GPW chyba już dawno nie było.
Balony i wydmuszki szybują pod niebiosa, a porządne spółki, z realnym majątkiem, które produkują, stoją w miejscu lub są dołowane w absurdalny sposób.
Wirtualne ponad 100% lub jeszcze większe zyski, w kilka dni, są kuszące, ale korzystają z nich w większości grubasy.
Drobnica na takich manewrach przeważnie traci dużą część kapitału.
Spekuła (w tym również fundusze z publicznymi pieniędzmi) robi co chce, a drobnica tańczy jak oni zagrają.
Ludzie, zacznijcie samodzielnie myśleć, a nie dawajcie się manipulować prymitywnymi wpisami na forach !!!.
Tylko na GPW coś, co warte jest powiedzmy 100 można kupić nawet za 5.
Ilu było by w stanie sprzedać swój dom lub mieszkanie za 5% jego wartości, a na GPW to w tej chwili nie rzadkość.
Niestety jest tak, ze to popyt i podaż ustala cenę nawet jesli cos jest warte 100.
Dziwię sie, ze takie ING tak poprostu wywala 600k akcji pewnie w cenie minus razy 10 od ceny zakupu...
serce sie kraje po przeje..b...ali tez i częśc moich pieniedzy i wielu innych. No chyba, ze wiedzą iż szykuje sie tu katastrofa. Patrząc na wykres - spolka od samego poczatku pikuje w doł. Przynajmniej mogliby zrobić bombe na 5zł i tam zacząć sprzedawac.
Pisalem kiedys na innej spolce - uklady-ukladziki... Fund kupuje akcje np po 10zl potem jest zjazd i sprzedaje slupom np po 1zl... zarabiaja osoby prywatne na zywocie ludzi poczciwych łożących comiesiąc kase na przyszłą emeryture...a tego nikt nie sprawdza bo liczy sie wynik całościowy z dzialalnosci fundu.
Mam tylko nadzieje, ze IDM rozsypie w drobny pył...
Leszczynski oszukał inwestorów Kolastyny twierdząc, ze nie sprzeda udzialow nizej 4 zł... i , że wspomoże spolke w restrukturyzacji długu...zełgał... opylił ciut powyzej 1 zł w kluczowym momencie działalności spolki. Oczywiscie miał prawo sprzedać ale oszukał inwestorów przed kamerami tvncnbc.
Nie zapomne chhujowi tego i zycze totalnej rozwałki idm sa !
ING już od sierpnia a może i wcześniej sprzedawał czego dowodem jest nieobecność na Walnym Westy, nie rejestrowali akcji bo wówczas było by widoczne ich działanie. Wczorajszy komunikat jest z wykonanych operacji.... czy będzie chciał nadal sypać po tej wiadomości nie sądzę....jak zachowa się kurs zależeć będzie od drobnych inwestorów. wyniki minusowe i zadłużenie spółki jest następstwem nowych inwestycji, a nie dokonanie niewłaściwych decyzji. Zakup zakładów produkujących akumulatorów, nowy zakład odzysku ołowiu i produkcja akumulatorów żelowych dużo droższych niż tradycyjne akumulatory. Ocena analityków na http://markets.ft.com/research/Markets/Tearsheets/Forecasts?s=WES:WS jest pozytywna
Dokładnie tak.
I po takim zjeździe, często spółka w najmniej oczekiwanym momencie zaczyna szybować do góry jak rakieta.
Spółka spada czasami o 90%, a potem odbija z tego poziomu o kilkaset procent lub nawet więcej.
Piękny patent na wyprowadzanie kasy emerytów w majestacie prawa.
Jak ktoś ukradnie batonik w sklepie to go łapią, a jak ktoś wyprowadza miliony, to śmieje się na całego.
Tak smutna mamy rzeczywistość, że drobny jest dymany na całego, jeżeli da sobie wmówić, że czarne jest białe i odwrotnie.
Jeżeli instytucje kontrolne są tylko fasadą, to jest pełne pole do popisu dla cwaniaków.
Mafia finansowa była od zawsze na GPW, ale jak ostatnimi czasy weszła do tego zorganizowana przestępczość, to rozkręcili biznes na całego.
Kursami na małych spółkach manipulują drobniejsi, na większych są najgrubsze ryby.
o lokacie kazdy wie i nie pytam o lokate,tylko ciekawa spolke.czasem ktos madry doradzi tez drugiemu.ze swojego doswiadczenia,lub cos konkretnego wie.kiedys przeczytalem o inventi i b zaluje ze nie skorzystalem z rady dobrze dalo zarobic
Re: ING sypie Autor: ~wojtek do bejoka [164.127.4.*]
proponuje na początek westę,póżniej dss-jest uśpiony,długa koinsolidacja-jestem optymistą pod koniec roku klepną układ -nowe szczyty,shyntos jest dość mocną spólką,bomi zakup przy 22oraz 23 groszach,krezus,midas-z midasem ostrożnie -zakupy w okolicach 0.67,do 0,70,-decyzje podejmij sam,jezeli bedziesz miał pytania ,podam meila troche juz jestem na giełdzie czasu a w moim portfelu jest sporo spółek różnego kalibru,nawet na padakach patrowicza się zarabia tylko nie można byc zachłannym ,góra wejście na jeden dzień,,prywatyzacjami nie zawracam sobie głowy,bo z doświadczenia wiem,że państwo kiwa w prywatyzacjach,redukcje itp.pzu,tauron..szkoda pieniędzy i czasu..masz przykład jsw...
Bardzo dziekuje wojtek,za odpowiedz bede chcial korzystac z twojej rady.wlasnie zastanawim sie nadwesta .bomi tez obserwuje ale mi ucieklo .dss troche sie tego balemale moze masz racje.a co powiesz o ifcapital.syntos pojdzie jeszcze bo cos stoi ostatnio.no widze podobnie mysle ale nie jestem pewny.troche utopilem na iifc dlatego pytam