Na Rabacie zrobiono odpisy na 350 mln zł zanim został skierowany wniosek o upadłość układową, żeby zrobić oszukańczą emisję dla wyprowadzenia tej spółki z grupy BOMI.
Bez Rabatu BOMI się nie utrzyma. To przecież afera Amber Gold to przy tym jest niewielka sprawa.
W Polsce złodzieje mogą czuć się bezkarni.
Czy to są celowe działania Zarządu i RN na szkodę spółki BOMI i akcjonariuszy?
Dnia 2012-09-05 o godz. 07:12 ~as napisał(a):
/.../ Bez Rabatu BOMI się nie utrzyma. /.../
Też tak od dawna uważam...
/.../
Czy to są celowe
> działania Zarządu i RN na szkodę spółki BOMI i
> akcjonariuszy?
Nie wiem, ale nie sądzę.
Ale też nie znajduję innej odpowiedzi poza przypuszczebiem, że nie ma tu przemyślanego działania, lecz jest jakiś niezrozumiały chaos pod presją czasu i ew. jeszcze czegoś, ale nie wiem czego...
Ja na razie obserwuję kurs i widzę, ze jakaś niecierpliwa drobnica usiłuje podnieść kurs, ale obrót jest jak kieszonkowe kilku przedszkolaków...
Ale to akurat jest też cechą całego szerokiego.
Rynki czekają na jutrzejszy EBC...
Bomi i Rabat od przeszło 3 miesięcy nie działają razem, Bomi bierze towar z konkurencyjnych hurtowni, ponieważ Rabat zablokował dostawy do Bomi po raz pierwszy w Grudniu ubiegłego roku, później wprowadzili limity, a od 3 miesięcy z Rabatu do Bomi nie wyjechał ani jeden samochód z dostawą, chociaż towaru jest na kilka(dziesiąt) milionów.
Ponieważ ten towar to są przerzuty z zamkniętych hurtowni w Czeladzi i bodajże Krakowa, jednakże nie jest to pełen asortyment, w ogóle nie ma np. nabiału, nie ma też wszystkich firm, w związku z tym nie można prowadzić normalnej dystrybucji.
LD Holding podpisało umowę z Bać-Polem, który ma zostać głównym dostawcą tej sieci, jednak w tej chwili dopiero organizuje się na pomorzu, kupiło np. hurtownie Ango z Kościerzyny. Trudno przewidzieć czy nie jest to tymczasowa umowa, gdyż sieć LD na pomorzu jest bardzo związana z Rabatem i czy nie powróci do niej w momencie gdy Rabat stanie na nogi.
Dziekuję za odpowiedź. Też myślę, że raczej LD Holding z zaopatrzeniem wróci do Rabatu skoro jest spółką powiązaną kapitałowo i ich działalnośc się uzupełnia.
Bomi to tylko kropelka w morzu - problem jest szerszy:
https://www.bankier.pl/wiadomosc/Lawina-upadajacych-firm-w-Polsce-2629678.html?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=dziennik