• Wyniki za II kwartał 2012 r. Autor: Jethro-Tull [94.78.187.*]
    IIQ2012 (tys. zł):
    Przychody ze sprzedaży 129.084
    Zysk operacyjny 8.867
    Zysk netto: 2.318

Uwagę zwraca ogromna różnica pomiędzy wartością wyniku operacyjnego a wartością zysku netto. Około (-) 700 tys. zł należy spisać na różnice w notowaniach posiadanych przez GRL akcji własnych (na początek i koniec kwartału). Reszta to przede wszystkim rezultat kosztów odsetek od kredytów bankowych.

w tym świetle cieszy mnie informacja Zarządu o sprzedaży w dniu wczorajszym majątku spółki SF za kwotę 40.000.000 zł + deklaracja przeznaczenia całej tej kwoty na spłatę zobowiązań.
  • Re: Wyniki za II kwartał 2012 r. Autor: ~Jac19751 [83.11.43.*]
    Witam.
    Wyniki, szału nie ma, ale graal pokazuje dużą siłę na tle konkurencji. Pytanie tylko jak na to zareaguje rynek w poniedziałek. Urośliśmy ostatnio dość duzo od dołków 8 zeta, więc pytanie czy utrzymamy na stałe kurs powyżej 10 zeta pozosatje otwarte...

Mam prośbę , może podac linka z informacja o sprzedaży majątku SF?
    Z góry dziękuję.
    Niestety, rzetelność Twoich informacji , jest niestety wysoce wątpliwa....
    Nie podałeś, że to sprzedaż wewnątrz grupy, więc ni bedzie miała wpływu na zobowiązania grupy...a szkoda.
  • Re: Wyniki za II kwartał 2012 r. Autor: ~wilbek [82.210.180.*]
    spółka zmieniła trend...moim zdaniem oporem jest dopiero 17 zł.
    Uważaj z tymi 17 zeta..
  • Jethro-Tull : Wyniki za II kwartał 2012 r. - czekam kiedy pojawisz się Autor: ~Ferocco [83.6.83.*]
    na MENNICY????
    Przecież to twój FLAGOWY OKRĘT.
    Wypłynął na skonsolidowanym sprawozdaniu finnansowym.
    A kiedy na POLNEJ następne wezwanie?
  • Re: Wyniki za II kwartał 2012 r. Autor: Jethro-Tull [94.78.187.*]
    "W dniu 31 sierpnia 2012 cały zakład produkcyjny SUPERFISH dotychczas produkujący produkty rybne marynowane i mrożone zostanie sprzedany, razem z majątkiem ruchomym do Spółki KORAL za kwotę około 40 mln PLN. Całość środków pozyskanych ze sprzedaży zostanie przeznaczona na spłatę zobowiązań.
    Z dniem 3 września uruchomione będą w tym obiekcie nowe linie technologiczne do produkcji łososia. Inwestycja Spółki KORAL pozwoli w ten sposób zwiększyć jej moce produkcyjne o ponad 350%. Całkowite nakłady inwestycyjne Spółki KORAL na ten nowy projekt będą wynosić około 70 mln PLN w ciągu 2-3 kolejnych lat. Połowa tej kwoty będzie pochodzić ze środków własnych reszta z kredytów inwestycyjnych."

1) 31 sierpnia 2012 było wczoraj, więc do transakcji sprzedaży już doszło,
    2) KORAL wyda na ten projekt około 70 mln PLN w ciągu 2-3 kolejnych lat. Połowa tej kwoty (35 mln zł) będzie pochodzić ze środków własnych KORALU,
    3) Nie interesuje mnie skąd KORAL weźmie te 35 mln zł środków własnych - ważne, że zapłaci Super Fishowi, a ten spłaci zadłużenie.
    4) W efekcie końcowym zadłużenie GK Graal obniży się, i o to mi (jako akcjonariuszowi GRL) właśnie chodziło.
    5) Do sprzedania w przybliżonym terminie 31.XII.2012 są również inne nieruchomości.

Zysk netto GK GRAAL SA za 4 ostatnie kwartały wyniósł 20.150.000 zł, co przy aktualnym kursie notowań daje wskaźnik C/Z=4,2. Jest tanio, a nawet bardzo tanio ...
  • Re: Wyniki za II kwartał 2012 r. Autor: ~Rybak [89.229.197.*]
    KORAL i Superfish należą do grupy...
  • Re: Wyniki za II kwartał 2012 r. Autor: ~sfdfs [85.222.86.*]
    Zapomniales tylko ze Koral wchodzi w sklad GK Graal...
    Na dniach powinien pojawić się komunikat w sprawie szczegółów tej transakcji - wtedy być może dowiemy się czegoś więcej.
    Bardzo dobrą informacją jest samo przejęcie majątku SF przez KORAL.
    KORAL to bardzo dobrze zarządzana spółka i MOCNY PODMIOT, o czym świadczą poniższe dane:
    http://www.rzeczpospolita.pl/ekonomia/monitory_nf.html?id=22663
    A jak się komuś to wszystko nie podoba, to wypie.dalać w poniedziałek te swoje gówniane ilości PKC. Później będziecie sobie pluć w brodę...
  • Re: Wyniki za II kwartał 2012 r. Autor: ~fdghsfdhagdfa [80.245.182.*]
    Nie denerwuj się Jethro, oni po prostu zwracają uwagę, że transakcja z punktu widzenia Graala jest "jałowa" i nosi jedynie znamiona porządkowania grupy (co samo w sobie jest pozytywne). Co do wyników to pobieżnie przeglądając wyglądają dobrze, ale myślę że takich właśnie się rynek spodziewał (było to już sygnalizowane wcześniej). Dlatego wydaje mi się, że zaskoczenia nie będzie i ten tygodniowy wzrost raczej te wyniki już zdyskontował niestety. Bo wyniki są dobre, ale nie rewelacyjne. Stąd też myślę, że efektu zaskoczenia nie będzie. Natomiast oczywiście długoterminowo to jest kolejny pozytywny impuls, pokazujący postępujące porządki w grupie i fakt, że spółka już w całości przerzuciła koszty surowca na odbiorcę, co niestety sam odczuwam kupując produkty rybne. Pozdrawiam.
  • Re: Wyniki za II kwartał 2012 r. Autor: ~MS [83.23.31.*]

Ja oceniam wyniki bardzo pozytywnie.

a najistotniejsze fakty to:

wzrost sprzedaży IIkw 2012/2011 +13,37% (+ przesunięcie świąt)

marża brutto w II kw 2012 21,4% przy 19,6% w Ikw2012, czyli nadal mogą ją zwiększać

koszty sprzedaży w II kw 2012 10,2% sprzedaży najniższe w 6 ostatnich kwartałach, czyli konsekwentnie je obniżają

koszty ogólnego zarządu stabilne

EBITDA w IIkw 2012 12,6M (9,8% sprzedaży) przy 10,8M (7,4% sprzedaży) w I kw 2012r. Ostatnie 4 kwartały to 57,8M EBITDA!!!!

Koszty finansowe dość stabilne - wyższe bo obciążone wyceną akcji własnych

Wynik netto niski bo bardzo wysoki wyszedł podatek w IIkw 2012 (czego nie rozumiem, wygląda jak gdyby nie optymalizowali obciążeń podatkowych w ramach grupy, EBT w 1 półroczu 2012 10,2M a podatek 3,37M - stopa podatkowa wychodzi 33%).

…za to gorzej oceniam dalsze zadłużanie
    Łyżka dziegciu w tym miodzie to zadłużenie netto (ja liczę tylko dług finansowy - gotówka) które wzrosło w trakcie kwartału o 8,6M. Tez uważam iż transakcja wewnątrz Grupy nic nie zmieni, rozumiem iż skoro 35M przeznaczą ze środków własnych to przynajmniej nie będą już się zadłużać (40M przesuwają wewnątrz Grupy)... liczyłem, że wypchną jednak ten majątek poza Grupę i spłacą troszkę zadłużenie.
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [89.74.89.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
    A ty gościu pisz po polsku, a nie po polskiemu ...
    Coraz więcej tutaj sfrustrowanych typów, którzy zamiast skoncentrować się na zarabianiu pieniędzy, całą swoją złość, żółć i złą energię kierują w stronę innych użytkowników forum.
  • Re: Wyniki za II kwartał 2012 r. Autor: ~kat [89.74.89.*]
    pisałem tak, abyś mógł zrozumieć, choć widać, że to beznadziejne.
    Jesteś chłopie zdrowo stuknięty. Tak stuknięty, że nawet elektrowstrząsy tutaj nie pomogą. Zwal sobie gruchę na dobranoc, to może złość ci przejdzie:)
  • Re: Wyniki za II kwartał 2012 r. Autor: ~kat [89.74.89.*]
    nie stosuję głupich i chamskich metod.
    sypiam z księżniczką.
[x]
GRAAL -2,30% 21,50 2025-06-16 12:01:45
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.