• A kto to jest Rankor Autor: ~włebwalniety [83.24.85.*]
    Co mnie obchodzi jakis Rankor kto to w ogóle jest i co mi pomoze jak mam śmieciowe akcje
  • Re: A kto to jest Rankor Autor: ~Zenek [89.69.177.*]
    Rankor2 to jest taka forumowa Kasandra.
    Tak samo jak w przypadku tamtej osoby, nikt mu nie chce uwierzyć, że Troja upadnie.

Ja czytałem wpisy rankora2 gdzieś tak od 9PLN. Rankor2: "Troja upadnie", a forum: "Ile ci płacą za sianie złych wieści".

Co masz zrobić z papierem?
    Wszystko zależy po ile kupiłeś. Jeśli po 1x,xx to trzymaj. Kasy symbolicznej nawet nie odzyskasz, a stracisz nadzieję. 10.000PLN zrobiło się <400 PLN (lub mniej) - śmieszna kwota. Jeśli po <0,9x to sprzedawaj. Zrealizujesz wtedy 60%- tową stratę, co nie jest tragedią, albo wyczekaj na dobrą wiadomość. Najbliższe mogą być trzy:
    * Rabat dostaje zgodę na upadłość likwidacyjną
    * Bomi dostaje ugodę z bankami
    * Znajdzie się "inwestor cypryjski"

Żadna z tych "dobrych" informacji Bomi nie uratuje (szczególnie tą ostatnią traktowałbym jako ściemę na podbicie kursu), ale może podbić, na fali euforii, stawkę nawet w okolicę 0,5xPLN. Gdyby te wiadomości pojawiły się w najbliższym czasie, to nawet 0,6xPLN bym nie wykluczył.
  • Re: A kto to jest Rankor Autor: ~rankor2 [78.28.33.*]
    Kasandra...? Moze być ;-D

A inwestor "cypryjski: - to byoby ciekawe łowienie leszczy.
    Przy okazji:
    http://gospodarka.dziennik.pl/news/artykuly/400466,cypor-tonie-w-dlugach-unia-zdazy-uratowac-wyspe.html
    O "inwestorze cypryjskim" napisałem w świeżym wątku.
    Właśnie w kontekście ubierania, a nawet szerzej - w kontekście zejścia 3 funduszy za jednym posunięciem poniżej 5%, bez wywoływania paniki.

Niestety, mój nowy wątek się jeszcze nie ukazał.
    Może czeka na moderację?
    Napisz szerzej tutaj.
    O matko!

Mam jeszcze raz opisywać koncepcję "inwestora cypryjskiego"...
    Opisałem to w osobnym wątku, który nie doczekał się publikacji.

O.K.
    Główne tezy:
    1. Zejście poniżej 5% dla Funduszy będzie stanowiło mocno negatywny impuls giełdowy.
    2. Ogłoszenie, że jest "inwestor cypryjski" podbije akcje. Fundusze będą mogły wywalić 5,52% akcji
    3. Potem "inwestor cypryjski: w jednym rzucie (poza giełdowym) skupi akcje akcje 3 funduszy tak aby 4 podmioty znalazły się poniżej 5%.
    4. Leszcze będą happy. Fundusze niby wyszły, ale ponieważ pojawił się Rycerz na Białym Koniu...
    5. Wszystkie strony będą happy. Fundusze w jednym manewrze znajdą się poniżej 5%, więc będą mogły się wyprzedawać i obkupywać ile wlezie. Leszcze nie dostaną informacji, co tak się na prawdę dzieje z akcjami.

W nieopublikowanym wątku przewiduję 3 fale euforii.

Przepraszam. To jest tylko skrót.
    Czekam, aż zostanie opublikowany mój wpis, który zapoczątkował nowy wątek: "Fundusze wychodzą - scenariusz"
    Ale co to ma być za inwestor cypryjski?
    Branzowy?
    czy jacyś polscy zarejestrowani w Nikozji?

Całość brzmi oryginalnie, ale mnie nie przekonuje...
    Cały problem polega na tym czy 3 fundusze rzeczywiście chcą wyjść z inwestycji.

Jeśli chcą, to bez wzbudzania paniki mogą wyprzedać łącznie 5,25% akcji - wtedy cała trójka jeszcze nie przekroczy progu 5%.

Jeśli chcą, to każde przekroczenie 5% będzie silnym impulsem negatywnym.
    3 żaby do przełknięcia. Kurs na pewno spadnie, a przecież nie wszystkie akcje zostaną sprzedane.

Najlepiej aby te 3 żaby przełknąć za jednym podejściem.

Stąd moja koncepcja "cypryjskiego inwestora". Jak zauważyłeś w cudzysłowie. Tu chodzi o to, ze pojawi się jakiś "rycerz na białym koniu". Szerokie deklaracje o chęci ratowania Bomi, o gotowość do inwestycji. Ostatnio takim rycerzem miał być Karkosik.

Taka informacja podbije cenę - fundusze będą mogły wyrzucić te bezpieczne 5,25%.
    Potem pojawi się informacja, że "cypryjski inwestor" chce aktywnie uczestniczyć w walnym zgromadzeniu, więc odkupił na rynku pozagiełdowym od 3 funduszy akcje. 3 fundusze znajdą się poniżej 5%. W tym momencie nie będzie już komunikatów, że dalej pozbywają się akcji. Oczywiście, że informacja o 3 funduszach schodzących poniżej 5% będzie mocno niepokojąca, ale informacją bardzo bardzo korzystną będzie to, że "rycerz na białym koniu" zainwestował w akcje, ma ich sporą ilość. Jeśli do tego wprowadzi swojego człowieka do rady nadzorczej...

I tak zamiast kisić teraz 20% - 15% akcji, będą mogły zostać z 4,99% akcjami w ręku "rycerza na białym koniu". Z możliwością wyprzedawania ich bez informowania rynku.

Wracam do mojego pytania z początku postu: "Czy rzeczywiście fundusze, chcą realnego zmniejszenia zaangażowania?" Posiadanie głosów na walnym i posiadanie swoich ludzi w radzie nadzorczej może mieć swoją wartość.
    Dla mnie ma to sens o tyle, o ile ewakuujący chcieliby KOLEHNY RAZ poubierac drobnicę (która zreszta sama prosi się o to), ale nie ma to nic wspólnego z rzeczywistym, perspektywicznym, długoterminowym ratowaniem bomi.

Opisany przez ciebie scenariusz był tu co najmniej dwukrotnie realizowany. Najwidoczniejsze to było w lutym, gdy zrobiono windę pod 3 zeta...
    A potem - zjazd NIEUSTANNY na 30 groszy... (0,28)

Teraz pole manwru do ratowania kasy jest zawężone.
    Wprowadzenie niby jakichś "swoich" ludzi do władz bomi jest dla mnie już w tym kontekscie jedynie zabiegiem pijarowskim nastawionym na poubieranie tych kolejnych naiwnych, co patrzą na niskie c/wk i i liczacych, ze grubi nie pozwola spólce upaść.

Tyle ze grubi sa juz bezsilni, FF jest za duży i zbyt bierny, by cokolwiek zdziałać...
    Czekam więc, co tym razem powymyslaja na walnym?...
    Rankor2!

Oczywiście, że mój "Cypryjski Rycerz na białym koniu" wystąpi w roli ratownika funduszy, a nie Bomi.

Do tego zdaję sobie sprawę, że taka operacja jest trudna do realizacji. Trzy fundusze muszą się ze sobą dogadać (tu interesy mogą być rozbieżne - jeden drugiego będzie podejrzewać o chęć wykiwania), muszą znaleźć jakiś niezależny kapitałowo od nich fundusz, który też będzie podejrzewał, że Złota Trójka chce go ubrać w akcje bankruta.
    Dla mnie są to jednak trudności do pokonania.

Chyba najważniejszy argument: akcje Bomi są na tak śmiesznym poziomie, że premia za objęcie tych 4,99% przez "cypryjskiego inwestora" musiałaby być nieproporcjonalnie wysoka do spodziewanych zysków. Słowem: skórka nie warta wyprawki. Nie chce mi się liczyć, bo jest ładna pogoda na dworze.

Tym niemniej, jeśli usłyszę, że pojawił się "Rycerz na białym koniu z Cypru", to odruchowo pomyślę o tym, o czym dotychczas pisałem. Niewzbudzając paniki zejść poniżej 5% i dalej już na spokojnie się wyprzedawać, minimalizując straty.

• Re: A kto to jest Rankor Autor: gosc1313 [85.222.86.*]
    Zenek...staraj się staraj....

Wszyscy widzą jak obiektywnym jesteś komentatorem chłopie...
    Ja jestem tylko głupim Zenkiem.

Nie mam wykształcenia ekonomicznego.

Komentowanie losów Bomi stało się dla mnie sportem. Jakoś nie widzę rzeczowej polemiki z moimi wizjami.
    Zenek, choc moze hasłowo napisz o tej koncepcji inwestora cypryjskiego...
  • wątek do zamknięcia .masz akcje Bomi - nie czytaj Autor: ~darky5 [83.21.168.*]
    pozdrowienia dla Z i R2
    Wielu mysli inaczej, ale ja nadal uważam, iż na razie pompują kurs, podciągają półki po lewej, przekładaja z kieszeni do kieszeni i czekają na bomikapitałodawców... ;-D
  • Re: A kto to jest Rankor Autor: ~re [83.27.90.*]
    Kupowali po 2,30 , strasząc sądem i nie wiedzieli co kupują?...

A teraz prześcigają się w wywalaniu za 1/5 ceny.....

Tylko , iz nikt się jeszcze nie pochwalił ile wywalił....A obroty , to i 5 -10% emisji...
    Tiaaa...
    I co z tego?
    Wtopili jak ty.
    Jeszcze napisz, ze rok temu było 7 zeta, jak kupowałeś...
    Wtedy nie było mowy o bankructwie, tylko rankor cię straszył... ;-D
    Tu ci dziś odpowiada założyciel bomi - niejako moimi słowami, bo sam od dawna też na to zwracałem uwagę:

http://pulsinwestora.pb.pl/2649401,9185,bo-mi-sie-juz-przejadlo%0A
    Pracownicy Bomi czekają na masowe zwolnienia

Dziennik Bałtycki
    09-08-2012, 08:44
    Pracownicy Bomi są w coraz większym strachu. Boją się o swoje miejsca pracy. To skutek kłopotów handlowej spółki. Sąd Rejonowy Gdańsk-Północ zatwierdził, co prawda, na początku sierpnia wniosek Bomi o ogłoszenie upadłości układowej, a zarząd firmy uspokajał zatrudnione osoby, ale sytuacja jest wciąż daleka od normalizacji - pisze "Dziennik Bałtycki".

- To może być druga stocznia - mówił prezes spółki Witold Jesionowski, po tym, jak zarząd Bomi 10 lipca złożył do Sądu Rejonowego w Gdańsku wniosek o ogłoszenie upadłości z możliwością zawarcia układu. Podkreślał, że w firmie zatrudnionych jest 3 tys. osób, z czego jedna trzecia na Pomorzu, dlatego zwolnienia mogą być masowe.

Bardziej optymistyczny był jednak pod koniec ubiegłego tygodnia, gdy sąd przychylił się do wniosku spółki i wydał decyzję o ogłoszeniu upadłości układowej.

Innego zdania są jednak pracownicy pomorskich delikatesów Bomi, którzy przyznają, że czekają na wypowiedzenia. Sytuacji nie komentują działające w Bomi związki zawodowe.

http://www.portalspozywczy.pl/handel/teksty/pracownicy-bomi-czekaja-na-masowe-zwolnienia,74170.html
  • Re: A kto to jest Rankor Autor: ~HadwaO [87.248.69.*]
    Pisanina na zamowienie aby wyciągnąć akcje
    Naprawdę w to wierzysz?
    A kto niby te akcje chce wyciagnąć i jakie lody chce na tej bomimakulaturze kręcić?

I pewnie doprowadzenie bomi i rapadu do upadłości to też po to, by akcje wyciagnąć?
    I tak je wyciągali najpierw za Wojciechowicza, potem za Rom anowskiego i teraz za Jesionowskiego?
    Sam chyba w to nie wierzysz...

Zrozum, tu jest dramat - dramat zmarnowanej spółki, zmarnowanych miejsc pracy i xródła utrzymania pracowników, wreszcie - inwestorów, którzy w bomiluksusy wierzyli jak ci, którzy chcieli zarobić w Amber Gold.

Przy okazji - moze wiesz, czy siedziba centrali bomi jest własnoscią spólki, czy tylko dzierżawiona?...
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [217.149.254.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
  • Re: A kto to jest Rankor Autor: ~poludniowiec [77.114.254.*]
    strasznie nieszczęśliwy człowiek ten rankor
  • Re: A kto to jest Rankor Autor: ~pn [178.43.212.*]
    Ale on ma ciągłą uciechę..

NORMALNY?
    Normalni są tylko bomiwtopieni jak ty... ;-D
    Normalni są tylko wtopieni bominaiwni jak ty... ;-D
    Już w pierwszych słowach kompromitujesz się, pseudopsychologu...;-D
    Nie pisze się pracy doktoranckiej tylko dysertację (rozprawę) doktorską.
    O mojej osobowosci wiesz tyle, ile o dru7gie3j stronie księżyca i ile chcę, by tu wiedziano.

A ty jesteś przykładem, jak mozna wodzić za nos takich psudomadrali jak ty.
    Samo posługiwanie psedonaukowym stylem nie wskazuje jeszcze, ze masz cokolwiek wspólnego z psychologią.
    Przeciwnie, twe kategoryczne uogólnienia pokazuja schematyzm skojarzeniowy
    i tworzenie wniosków pod z góry przyjęta tezę... ;-D

Ale nie szkodzi.
    Bawią mnie każde wpisy o mnie, bo pokazują, ze ich autorzy nie maja ani pojęcia o mnie, a ni o bomi...;-D
    I datego jest tak fajna zabawa... ;-D

Emocjonalne podejście do pracowników bomi wynika z empatii a nie z bycia kiedykolwiek pracownikiem bomi. Bo prędzej ty nim byłeś niż ja ;-D
    Tu emocjonalnie (a jakże) - kpię ciebie, bomipsychologu... ;-D
    Moja emocjonalność wynika z rozbawienia (z takich jak ty) i z empatii (nie tylko dla pracowników bomi).

Prędzej to ty jesteś zwolnionym psychologiem, skoro masz tak strasznie nieudaczną wiedzę i umiejętnosci. Udajesz wnikliwego, a twa logika jest załosna:
    skoro poswięcanie dużej ilosci czasu na komentowanie sytuacji spółki ma wskazywać na związek z rzekomym zwolnieniem, to równie dobrze mozna przyjąć, ze jesteś zwolnionym po 1.roku studentem psychologii, który ma duzo czasu na czytanie forum.

No i do tego, aby podkreslic swój rzekomy autorytet psychologa, podkreślasz to przypisywaniem sobie faktu pisania pracy doktorskiej (a nie doktoranckiej!) na mój temat.
    Ty nie masz zielonego pojecia o przewodzie doktorskim i mozesz taki kit wciskać tu bominaiwniakom, których - jaik ciebie - wkurzam swymi postami. ;-D

No i pokazujesz, że nieuważnie czytasz moje posty, bo nie doczytałeś się tych kiedy i co pisałem pozytywnie o bomi. To też świadczy o twej nie tylko psychologicznej niekompetencji.

Jesteś też naukowo nieobiektywny, bo z góry zakłądasz tezę, że źle zyczę spólce, co pokazuje kolejny raz, ze nie czytasz wszystkich moich postów, nie rozumiesz ich, a tym bardziej moich intencji.
    Co akurat mnie nie dziwi. Za to bawi, jak ktoś podbija sobie bębenek na moim tle, by wyróżnic sie na forum.

Uzywasz pojęc, których nie rozumiesz i w swym kolokwialnym mysleniu udajesz psychologa. Nawet umiałbyś na poczekaniu zdefiniować pojęcia "zawiść".
    A z psychologiem masz tyle wspólnego, co ja z byciem biskupem. Moze kiedys jakiś psycholog badał cie w szkole, by wydac orzeczenie o twych kompleksach?... ;-D

No i chciałbys być tak bezrobotnym jak ja... ;-D

A twoja praca doktorancka - to nawet nie jest smieszna aluzja do tego, co sam kiedyś pisałem o takich jak ty. Ale ale... - koniecznie wykorzystaj ten post i pokaż go swemu promotorowi...
    I dodaj - rankor mnie wysmiał! ;-D

Wiesz, co najbardziej cię kompromituje?
    Prosta rzecz - gdybyś faktycznie cokolwiek o mnie pisał, na pewno byś tego nie ogłaszał na forum. Procedura badawcza to wyklucza.

Ale możesz pisać, konfabuliwać, fantazjować i łgać o mnie, ile chcesz...;-D
    Tyle twojejgo, a ja mam kolejną uciechę, zwłaszcza podczas tak nudnej sesji ;-D
  • Re: A kto to jest Rankor Autor: ~Psycholog [217.149.254.*]
    dziękuję za kolejną próbkę do pracy.
    Widzę, że dokładnie trafiłem.

pozdrawiam!
    No pewnie, ze trafiłeś... ;-D
    Zwłaszcza z bomiinwestycją... ;-D

Poproś, a napiszę więcej...
    Zrób listę pytań... ;-D

Czekam na dalszą zabawę... ;-D
  • Re: A kto to jest Rankor Autor: ~Psycholog [217.149.254.*]
    Nie posiadam akcji Bomi. Nie gram w ogóle na giełdzie.
    Tu nie chodzi o to byś odpowiadał mi na pytania. Materiału mam aż nadto czytając forum.

Dziękuję za zgodę na publikację cytatów w mojej pracy.

Pozdrawiam i lepszego życia życzę!
    Twojej pracy... ;-D
    Dobre...;-D
    Twoja jedyna praca to pisanie tu postów... ;-D

Ale pisz. Lepsze to niż miałbyś gawędzić przy browarze z kumplami siedząc na trzepaku pod blokiem ;-D
    Kilkadziesiat lat temu w czasach zimnej wojny uczylem się na PO o wojnie psychologicznej teraz mam okazje w niej uczestniczyć
    Ale renkor nigdy nie przyzna, iż to jego praca i jest płatnym klakierem..

On pisze dla uciechy. Tak twierdzi.
    Jak napiszesz, ze jesteś największy bomi-idiot na forum, to przyznam ci się, co czego chcesz... ;-D
    Dla uciechy! Z ciebie! ;-D
  • Re: A kto to jest Rankor Autor: ~obserwator gpw [212.106.27.*]
    Widzę że "Psycholog" nieźle tu namieszał.
    Uderz w stół a nożyce się odezwą.
    Wojna psychologiczna &#8211; jest to najczęściej różnoraki system zabiegów propagandowych w celu wywarcia wpływu na społeczeństwo wroga i pozyskania go do realizacji własnych celów strategicznych. Pojęciem tym obejmuje się też działalność ideologiczno-polityczną stosowaną metodami dywersji polityczno-propagandowej przeciwko określonemu państwu lub sojuszowi państw. Najczęściej wojna psychologiczna polega na osłabieniu zdolności reakcji wroga na rzeczywiste zagrożenia zewnętrzne.
    No widzisz, a ja od dawna pisałem o zagrozeniach dla bomi, w które nie chciano wierzyć...
    Wychodzi na to, ze w tej wojnie psychologicznej na temat bomikondycji giełdowej wciąz przegrywałem z naganiaczami na kupno... ;-D

Nie szkodzi... ;-D
    Ich zwycięstwo, moja z nich uciecha ;-D
    Czy ktokolwiek nowy kupi akcje BOMI , czytając renkora,
    który od rana do wieczora pluje na spółkę?

Sądzę, iż nawet stara gwardia leszczyny nie wytrzymuje tego
    i idzie na inne spółki...

I o to właśnie dającym zlecenie dla renkora chodzi...
    Zasługuje na order ze wstęgą złotą.
    Mało kto się jeszcze uchował....
    Wiem, wiem...
    Chcesz pokazać, ze jesteś jednym z ostatnich bomitwardogłowych, którzy trzymaja bomimakulaturę od 7 zeta... ;-D
    A może i dłuzej... ;-D

I wkurza cię, ze na przekór rankorowi nie wywaliłeś przy 7 zetach, ale bomimadrze inaczej kombinowałeś...
    I przekombinowałeś, bomigwardzisto ;-D
    Skoro tak wielu chce o mnie pisac, to przedłużam watek... ;-D
    Eh, ta moja próżność... ;-D
    I ta zachłanność na poswięcana mi uwagę ;-D
    I te fajne teorie o mnie... ;-D
    To lepsze od pisania bloga, bo rankorowi fani piszą go za mnie... ;-D

No, masz rację... ;-D
    Bo odzywają się kolejni rankoroznawcy, którzy muszą jakoś odreagować swe bomifrustaracje i rankorokompleksy... ;-D

Zachęcam do dalszych postów o mnie...
    Bo o bomi i tak ci bomizdesperowani nic nie umieja napisać... ;-D

• Re: A kto to jest Rankor Autor: ~Psycholog2 [31.11.200.*]
    przy tekscie:

Zachęcam do dalszych postów o mnie...

zapomniałeś dać ";-D"

podobno im ktoś więcej daje emotikon określonego rodzaju, tym jego stan psychiczny jest odwrotny ;) Musisz być strasznie nieszczęśliwym człowiekiem. Chyba poświęce Ci cały rozdział "Internetowy trolling lekarstwem na mierne życie"

• Re: A kto to jest Rankor Autor: ~hehe [178.43.212.*]
    Jakie życie taka śmierć [ to z Grzesiuka]...
    No to pomyśl o swym zyciu z bomiinwestycją... ;-D

chyba zapowiada się wesoły dzień na forum... ;-D

Bomiwtopieni nie mają o czym pisać i jak sie pocieszać, to zaczynają dzień od rankora... ;-D

Czyli boja spadków... ;-D
    I słusznie!
    Bomipsichologu... ;-D
    Dobrze, ze napisałeś "Podobno..." ;-D
    Podaj źródło, skąd wziąłeś tę teorię "poodobno" psychologiczną... ;-D
    Bo podobno chcesz uchodzić za szczęśliwego psychologa... ;-D

No i skoro ty nie używasz emotikonek, to podobno musisz, naprawdę musisz być szczęśliwym człowiekiem, pisząc o mnie... ;-D

Najpierwmiała być cała książka, a teraz tylko rozdział?!
    Wymysl coś jeszcze! ;-D

Masz rację, z tego powodu, że tylko jeden rozdział chcesz mi poświęcić - jestem bardzo nieszczęśliwym człowiekiem ;-D

Co jeszcze wymyslisz? - postaraj się jeszcze. ;-D
    Bo im wiecej napiszesz o mnie, tym wiecej bedę widział o tobie... ;-D

I nie masz ani nie grasz na giełdzie... ;-D
    Ale pokazuj dalej, jaki z ciebie psicholog ;-D

Zeby cię upewnic, jakim to jestem nieszcześliwym, to nawklejałem ci emotikonek wedle zyczenia... ;-D
    No i byłbym zapomniał... ;-D
    Jeśli ja -według ciebie - jestem nieszczęśliwym bez bomi, to co napiszesz o tych, co wtopil;i w bomi?...
    Są szczęściarzami... ;-D
[x]
BOMI 0,00% 0,01 2013-09-26 02:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.