Macieju,
Utopiłem się w akcjach tej spółki po raz drugi i z niecierpliwością czekam na wzrosty, ale mam też sporo obaw pomimo zachęcającej analizy technicznej waloru, mianowicie:
- kryzys budowlanki i ewentualne rezerwy Firmy na należności od PBG,
- brak jakichkolwiek komunikatów ze strony Spółki n/t bieżącej działalności i przedsięwzięć
inwestycyjnych,
- rzadkie analizy fundamentalne, a jeśli już są takowe, to za każdym razem z niższą
ceną docelową waloru. Dodatkowo zmiana rekomendacji z "kupuj" na "akumuluj"
Reasumując obawiam się jakiegoś haka w wynikach za II kwartał 2012, czego symptomami mogą być ciągłe spadki cen. No i jeszcze te zastraszająco niskie obroty.
pzdr
Taddeo
Ja w takich momentach zawsze zadaję sobie pytanie czemu to nie miałoby spaść na długoterminowe wsparcia w okolicy 1,07-1,10zł? A potem jeszcze dlaczego nie miałyby być wyczyszczone stop lossy które tam masowo są poustawiane pod tymi poziomami? Wiele razy przekonałem się że tak to właśnie działa i dopiero wtedy będzie okazja do brania. Nie twierdzę że to pewny tu scenariusz, ale takie pytania zawsze ratują mnie od wtop na GPW.
Pati mam nadzieję że twój post był bez zgryźliwości napisany i ironii? Zapowiadane przezemnie poziomy już dawno zostały osiągnięte (a pisałem to przy poziomie ponad 1,20), a nawet mieliśmy coś na kształt leciutkiego brania stop lossów - ten jazd na 0,99 który był 6 września. Niestety jak patrzę na wykres to nie ma szału, nie ma żadnych formacji zmiany trendu czy nawet zapowiedzi jakiegoś odreagowania większego. Teraz to wygląda jak miałaby być jakaś większa konsolidacja choć nie wiadomo co będzie dalej. Nastawcie się że 1 może być znowu testowana.
Nie ma co naganiać, spółka w przyszłym roku sprzeda nieruchomość wartą prawie 60mln i chce ten przychód przekazać na dywidendę. Ruch się niebawem zacznie pod zapowiedzi. Zobaczycie tutaj 2 zł w połowie 2013.
2 zł może być znacznie szybciej jeśli pzu zdecyduje się sprzedać firmę po wyjściu na prostą nie czekając na zbycie nieruchomości. Może niedługo się dowiemy co będzie.