• Mirko - bardzo drogo! Powinni się z tego wycofać. Autor: Jethro-Tull [94.78.191.*]
    Strony wskazują, że na potrzeby Umowy inwestycyjnej wycena Spółki Mirko będzie określona jako: (10xEBITDA) minus dług (kredyty, pożyczki itp).

http://www.rzeczpospolita.pl/ekonomia/monitory_nf.html?id=30861
  • Re: Mirko - bardzo drogo! Powinni się z tego wycofać. Autor: Jethro-Tull [94.78.191.*]
    To tak, jakby ktoś teraz chciał za Graala zapłacić 50 zł.
  • Re: Mirko - bardzo drogo! Powinni się z tego wycofać. Autor: Jethro-Tull [94.78.191.*]
    Miał być debiut ... a tu takie cuś:( Nie podoba mi się to.
  • Re: Mirko - bardzo drogo! Powinni się z tego wycofać. Autor: ~abc [87.205.223.*]
    trzeba by najpierw poznać tę kwotę "minus dług" ...bo może się okazać,że to będą już wtedy zupełnie inne pieniądze...
    Ni nie trzeba znać. Jeżeli ktoś mi pisze, że chce kupić firmę za (10xEBITDA) minus dług, tzn., że przepłaca.
    Jak w tym SF cierpią na nadmiar gotówki, to niech kupią Graala za 50,50 zł - (10xEBITDA) minus dług,
  • Re: Mirko - bardzo drogo! Powinni się z tego wycofać. Autor: ~MS [79.186.215.*]
    Na razie to chyba za mało informacji by ocenić transakcję.

Ani nie jest znana Ebitda i dług Mirko, natomiast piszą w komunikacie o nowoczesnym zakładzie, a jeśli potrzebują zwiększenia mocy produkcyjnej a koszt (czyli Ebitda Mirko) jest niewysoka, to transakcja ma sens.

Z danych za 2010 to EBITDA 1.333 x 10 = 13.330 - całkowity dług 12.197 = 1.133tys zł

Co do debiutu SF na Newconect to ja w tym własnie nie za bardzo widzę sens. Oczywiście i tu parametry oferty są nieznane, ale znając Newconnect to ani nie pozyskają finansowania a i wycena licha bo tam, to już w ogóle nie ma płynności.
    Do MS: Odjąłeś wszystkie zobowiązania długoterminowe + krótkoterminowe. Dlatego wyszło ci tak mało:) Należałoby odjąć tylko zobowiązania finansowe (kredyty, pożyczki itp.).
    Ja szacuję wartość całej firmy (wg tej metodologii) na 5-6 mln zł.
  • Re: Mirko - bardzo drogo! Powinni się z tego wycofać. Autor: ~MS [79.186.215.*]
    Wiem. ale z dostępnego bilansu nie można oszacować ile w tym długu jest długu finansowego.

... ale chyba i tak dane z 2010 to już zbyt odległa historia, jeśli uruchomili nową fabrykę to dług ale i Ebitda (chociażby amortyzacja) będzie wyglądać inaczej.

Tak czy owak brak informacji do oceny komunikatu. Dziwne że Spółka w swoim komunikacie nie przybliżyła sytuacji finansowej Mirko. Chociażby informacji o skali obrotów.
    W sumie mała firemka, więc na zakup 1/2 udziałów Superfish wyda ca 3 mln zł.
  • Re: Mirko - bardzo drogo! Powinni się z tego wycofać. Autor: mpm [89.69.76.*]
    http://ryby.rsi.org.pl/index.php/pl/Technologie/8,196
    http://www.portalspozywczy.pl/owoce-warzywa/wiadomosci/wladze-rybnej-spolki-mirko-jestesmy-otwarci-na-propozycje-w-temacie-konsolidacji,52113.html

w sumie to Mirko pięknie uzupełni ofertę:) no i ten nowy zakład...
  • Re: Mirko - bardzo drogo! Powinni się z tego wycofać. Autor: ~aic71 [93.186.31.*]
    10 ebitda to jednak w obecnej sytuacji troche za duzo. W branzy w ktorej pracuje firmy sa wystawione na poziomie 8,5-9
    Ciekawe po co im to - z jednej strony chca sprzedac moce prod za 35 mln a tu kolejny zakup?

Wierzycie naprawde, ze SF trafi na NC czyli ze ktos to kupi? Ciekawe po jakiej cenie?
    Kazdy obserwujacy jaja z kursem Graala gdzie cena oscyluje. Na pozionie 0,25 wk i jakos nie moze dojsc do wk juz od kilku lat 5 razy sie zastanowi nad zakupem no chyba ze wycenia to na podobnym pozionie - no tylko po co?

PS
    Pozytyw komunikatu - chyba nie jest zle jesli zamiast sprzedawac zabieraja sie za kupowanie
    "Jesteśmy otwarci na wszelkie propozycje współpracy, korzystne dla obu stron - mówi Marta Krasnoborska, współwłaściciel firmy Mirko.
    Władze firmy Mirko przyznają, że to nie jest łatwy czas dla branży rybnej. - Ceny surowców - ryb, oleju i warzyw są wysokie ... "
    ===============================================
    Ponabierało się kredytów, wybudowało coś tam - coś tam, co nie przynosi spodziewanej sprzedaży i spodziewanych efektów ekonomicznych ... a teraz szuka się jelenia, który by spłacił kredyty. Żenada ...
    Dobrze, że konstrukcja umowy pozwala dobrze przyjrzeć się temu podmiotowi zanim podpisze się cokolwiek zobowiązującego.
    widzę, że chyba wcześniej piszecie zanim pomyślicie...cóż tak bywa;)

jakież to moce produkcyjne ma Graal sprzedać ?????? nigdzie nie znalazłem informacji na ten temat!!!!!!!!

po drugie: wycena Mirko...proponuję mały eksperyment myślowy ( dla niekórych może być karkołomny;)) ( 2. Strony wskazują, że na potrzeby Umowy inwestycyjnej wycena:
    Spółki Mirko będzie określona jako: (10xEBITDA) minus dług (kredyty, pożyczki itp- stopień ogólności tych sformułowań jest nieco zaskakujący)

- w przypadku Graala co to oznacza: EBITDA za 2011 r. to 39,006 mln zobowiązania finansowe długoterminowe to 30,097, krótkoterminowe 117,426 łącznie 149,064-daje to wycenę na poziomie 240,996 mln co w przeliczeniu na akcję wynosi: 29,91 czyli jakieś 0,91 wk (po I kw 2012) i teraz rodzi się pytanie czy to drogo czy tanio za przejęcie ...m.in. spółki bez długu, nowoczesnej bazy produkcyjnej i kolejnych udziałów w ryku i oczywiście próbę (poważną) powalczenia z Lisnerem o pozycję lidera w marynatach?
    Czy lepiej kupić Wilbo...z niewiadomo jakim zakładem???? w sumie to dla Neptuna produkował Proryb...no i oczywiście pamiętając o nieudanym romansie z Seko - możliwe że tam już jest tylko plaża....ktoś zostaje do przejęcia z sensowną marką i zakładem?

Oczywiście to tylko hipoteza, ponieważ sama umowa ma klauzulę tajne przez poufne...:

ale wyniki Mirko da się sprawdzić:) w każdym razie nie sądzę żeby cena była wyższa niż wk (mając na uwadze aktualne rynkowe wyceny także Morpolu i ogólną sytuacjęrynkową..m.in. odowłanie oferty np. przez o2) może będzie jakaś premia za 51%
    poza tym nie wiemy w jakiej formie nastąpi zapłata...może akcje własne?
  • Re: Mirko - bardzo drogo! Powinni się z tego wycofać. Autor: ~fghasfdhasg [80.245.182.*]
    Podłączę się pod dysputę i istotnie zgadzam się, że sposób zapłaty będzie tutaj bardzo ważny. Jeśli bowiem będą to akcje własne to nigdzie przecież nie jest zapisane, że nie będą one dla celu tej transakcji wycenione wg. tej samej metody jak wartość Mirko. Bo dlaczego niby wyceniać go inaczej niż Graala ? Tak czy siak szkoda, że zarząd Graala nie podaje choćby przybliżonych informacji finansowych o firmie Mirko, bo to powoduje że naprawdę trudno ocenić choćby wstępnie jakość tej transakcji. Poza tym martwi mnie fakt, że zarząd Graala po raz enty okazał się być nieszczery w komunikacji z rynkiem, bo okazuje się że temat debiutu Superfisha w tym roku znowu był "bajką typu Wijata". Nie wiem dlaczego oni to robią: naprawdę nie potrafią przewidzieć w miarę skutecznie nawet najbliższych kilku miesięcy czy autentycznie dobrze się bawią opowiadając inwestorom co rusz to inne historie. Piszę to od dawna i powtórzę: wiarygodność spółki oscyluje wokół zera.
    zupełnie masz rację komunikacja z rynkiem mocno kuleje...i najlepiej to widać na przykładzie SF...
    chociaż zmiana planów związanych z jego wprowadzeniem na NC według mnie wiąże się przede wszystkim z kiepską koniunkturą na giełdach-odwoływane oferty, a po części tylko z Mirko...
    a samo Mirko ...cóż nie dziwi mnie taki strumień informacj;) ...cały proces inwestycji jest rozciągnięty na bardzo długi okres...jakby jakiś KGHM przejmowali:)...no chyba że to całkowicie świeża sprawa ...być może Mirko w ubiegłym roku za bardzo się ceniło...
  • Re: Mirko - bardzo drogo! Powinni się z tego wycofać. Autor: ~GPW [87.205.185.*]
    z Parkietu:

Graal. Grupa powiększy się o ZPR Mirko
    KMK 30-07-2012,

Superfish, spółka zależna Graala, zamierza przejąć od 49 do 51 proc. udziałów w słupskiej firmie Zakład Przetwórstwa Ryb Mirko

Superfish, spółka zależna Graala, zamierza przejąć od 49 do 51 proc. udziałów w słupskiej firmie Zakład Przetwórstwa Ryb Mirko. Strony podpisały w piątek wstępne porozumienie w tej sprawie. Zakłada ono, że do 15 sierpnia Superfish i Mirko mają utworzyć wspólną bazę produkcyjną. Do końca tego roku spółka zależna Graala ma czas na przeprowadzenie due diligence (badanie ekonomiczno-prawne) przejmowanej firmy. Do końca marca 2013 r. strony mają czas na zawarcie transakcji.

70 mln zł wynosi aktualnie kapitalizacja Graala. Wartość księgowa przedsiębiorstwa jest wyższa o ponad 190 mln zł

Aktualny jest też plan wprowadzenia Superfisha na rynek NewConnect. Ma się to stać w I kwartale 2013 r. Pierwotnie zakładano, że debiut będzie miał miejsce wcześniej. Opóźnienie wynika m.in. z planowanego przejęcia Mirko.

Dokładne parametry transakcji nie zostały ujawnione. Wiadomo jedynie, że wycena spółki Mirko będzie określona jako dziesięciokrotność EBITDA (zysk operacyjny plus amortyzacja) minus dług.

Grupa Graala pokazała dobre wyniki za pierwszy kwartał (wypracowała 4,5 mln zł skonsolidowanego zysku netto, wobec ok. 3,8 mln zł straty rok wcześniej). Drugi kwartał też podobno nie był zły. Sytuacja w branży jest lepsza niż rok temu, ale wciąż trudna. Szczególnie mniejsze podmioty nie wytrzymują konkurencji. Ale problemy mają również więksi gracze. W tym miesiącu na rynek trafiła informacja, że zarząd Wilbo wnioskuje o upadłość likwidacyjną spółki. Nie wiadomo, co się stanie z flagową marką Wilbo – Neptunem.
    PARKIET
  • Re: Mirko - bardzo drogo! Powinni się z tego wycofać. Autor: ~Jethro-Tull [94.78.191.*]
    Moje wyliczenie ceny 1 akcji Graala wg formuły 10XEBITDA - dług finansowy (trochę dziwny algorytm, który nie bierze pod uwagą np. zasobów gotówki ... a to przecież jest bardzo ważne).
    ====================================================================
    EBITDA (2012E) = 55.878.000zł
    Dług długoterminowy = 25.519 000 zł
    Dług krótkoterminowy =126.138.000 zł

Wycena = 407.123.000 zł /8.056.440 akcji = 50,53 zł/akcję

Transakcja ma dojść do skutku w I kwartale 2013 roku. Do wyceny przyjąłem więc szacowaną przeze mnie wartość EBITDA na rok 2012 - wartość EBITDA, która w opinii zarządu spółki ma być SPORO lepsza niż miało to miejsce w niezbyt udanym roku 2011.
    jeśli jest ktoś może z okolic Słupska albo byczy się na wakacjach...to może sprawdziłby w SR http://www.slupsk.sr.gov.pl/vi-wydzial-gospodarczy,new,mg,2,67.html,112
    sprawozdania finansowe Mirko 0000152619 ?
    niestety nie ma ich w wersji elektronicznej (przynajmniej za 2011 )
  • Re: Mirko - bardzo drogo! Powinni się z tego wycofać. Autor: ~aic71 [93.186.31.*]
    Ponawiam pytanie - po co mi to?
    Z tego co pamietam to wspomniane 35 mln to za budynki wynikajace z przeniesienia produkcji z jednego zakladu do drugiego co z koleji jest efektem optymalizacji produkcji wynikajacej z nadmiaru mocy produkcyjnych

Co do karkolomnego eksperymentu to 10x ebitda to za duzo a domysly czym zaplaca to tylko na razie domysly

PS
    Mpm powstrymaj sie od epitetow w stylu napisac \ pomyslec czy karkolomne... Bo to nic nie wnosi merytorycznego natomiast slabo swiadczy o kulturze osobistej moim skromnym zdaniem
  • Re: Mirko - bardzo drogo! Powinni się z tego wycofać. Autor: ~abc [213.238.82.*]
    pozostajemy wyłącznie w sferze domysłów, więc nie warto nic kategorycznego wyrokować...
    z pewnością gdyby kupno Mirko nie niosło jakiś wymiernych korzyści dla Graala ,to nie byłoby w ogóle tego tematu na stole...
    czyli jakaś wartość dodana z pewnością Kowalski widzi ... ;)
    więc spokój zalecany , zwłaszcza,że do tego "ślubu" to jeszcze daleko .. ;)

p.s.. ale coś tak czuję,że w dniu ewentualnego mariażu , wycena Graala będzie duuużo wyżej ...;)
    proponuję jeszcze raz najpierw myśleć...także poprzez poszukanie definicji "epitet" jeśli oczywiście używa się go bez znajomości znaczenia;)

co do zbędnych składników...gdzie jest napisane że Graal zmniejsza moce...a to właśnie sugerujesz!!!!!!!!!!!
    i kwestia merytoryki...najpierw poczytaj swoje posty..a dopiero się czepiaj innych ..nie ja nieustannie marudzę że kurs za niski, że niby popytu nie ma itp....nikt nie kazał Ci kupować Graala...nie wiem jak w Twoim ale w moim przypadku była to cakowicie racjonalna decyzja...też opłacalna...a myślę że jeśli rynki się ustabilizują będzie bardzo opłacalna:)
  • Re: Mirko - bardzo drogo! Powinni się z tego wycofać. Autor: ~aic71 [93.186.23.*]
    No nie mozesz sie powstrzymac :) ale milo , ze sledzisz moje watki

Co do mocy produkcyjnych - nie obniza tylko optymalizuje ich wykorzystanie ( bo ma ich za duzo z tego wynika)

Ale skoro jestesmy w sferze domyslow to moze komunikat ten zreszta do niczego nie zobowiazujacy jest po prostu proba znalezienia wytlumaczenia co do odlozenia w czasie nc? Chlopaki zdali sobie sprawe, ze w obecnej sytuacji nikt mi nie da tyle kasy co chca skoro srednio duzo jest chetnych na graala po 0,28 wk, wiec puscili takie cos ...

Ps
    A ponarzekac se lubie bo taki jestem :)
  • Re: Mirko - bardzo drogo! Powinni się z tego wycofać. Autor: ~Jethro-Tull [94.78.191.*]
    ABC ".. ale coś tak czuję,że w dniu ewentualnego mariażu , wycena Graala będzie duuużo wyżej ...;)"
    Słuszna uwaga. Ten termin pokrywa się z przewidywaną końcówką skupu akcji własnych (przedział 15-20 procent) ... więc (tak jak to wcześniej sugerował Zdziwiony) może być wtedy faza intensywnego pompowania kursu.
    W tym świetle coraz bardziej przekonuje mnie wersja ew. zakupu tego familijnego Mirko np. pod akcje GRL.
  • Re: Mirko - bardzo drogo! Powinni się z tego wycofać. Autor: ~focus [164.126.162.*]
    a dlaczego nikt z was nie zglosil swojej kandydatury do zarzadu jak z was tacy spece od zarzadzania w tej branzy wiadomo bylo ze nikt nie dogoni panow z wejherowa w tym co knuja a teraz jakies watpliwosci macie tak dlugo jak maja kase a maja jej coraz wiecej i bedzie sie wykladac konkurencja to nikt ich do niczego nie zmusi, ja juz sie z tym pogodzilem rok temu
    Nie przesadzaj z tym knuciem. A to, że "maja kasy coraz więcej i będzie się wykładać konkurencja", to chyba nam wszystkim jest na rękę?
    Uważam, że firma jest bardzo dobrze zarządzana (zwłaszcza dotyczy to pionu marketingu i sprzedaży) ... i wszystko idzie we właściwym kierunku.
    Poza kursem akcji oczywiście, no ale tutaj mamy poślizg spowodowany skupem akcji - po prostu ktoś się bawi w centusia i nie odpuści:) Ale kto wie ... może tak jest lepiej.
  • W sumie liczą się cyferki z 2011 roku + I półr. 2012 r. Autor: ~Jethro-Tull [94.78.191.*]
    Więc to wszystko co zakładaliśmy na podstawie 2010 roku można śmiało wrzucić do kosza. Przykładowo zysk operacyjny Mirko w 2010 r. wyniósł 1.048.000 zł, a w trudnym dla branży roku 2011 mogła być to zupełnie inna kwota (np. +650.000 zł). To powoduje, że wynik tak skonstruowanego algorytmu - przy braku aktualnych danych - jest nie do określenia.
  • Re: W sumie liczą się cyferki z 2011 roku + I półr. 2012 r. Autor: ~Jethro-Tull [94.78.191.*]
    ... więc wycofuję to, co napisałem na początku wątku, o tym że powinni się z tego wycofać.
[x]
GRAAL 0,00% 31,70 2016-11-16 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.