• IPOPEMA Rynku Mieszkaniowego FIZAN Autor: ~rene [193.22.83.*]
    Co sądzicie o tym certyfikacie?? Czas trwania do 06.2014r. obecna wycena na GPW ok.70zł ; wycena podawawana przez fundusz 111,63zł.
    Jaką wycene typujecie w dniu wykupu certyfikatów??
  • Re: IPOPEMA Rynku Mieszkaniowego FIZAN Autor: ~rene [193.22.83.*]
    Podali korekte wyceny z 111,63 na 109,51zł.

Tłumaczą że: " Błąd wyceny powstał z przyczyn ludzkich, w ten sposób, że jeden ze składników aktywów spółek
    portfelowych funduszu został wyceniony dwukrotnie. Błąd został popełniony i wykryty przez
    podmiot z którym Towarzystwo zawarło umowę dotyczącą wyceny aktywów niepublicznych portfela
    funduszu. Model wyceny został zautomatyzowany a zważywszy, iż fundusz zbudował już portfel
    inwestycyjny, podobne zdarzenie nie powinny mieć miejsca w przyszłości."
  • Re: IPOPEMA Rynku Mieszkaniowego FIZAN Autor: ~zainteresowany [91.189.72.*]
    witam,

jestem swiezo po lekturze raportu za 2Q2012 i moja uwage w bilansie zwrocila pozycja AKCJE. Wartosc wedlug ceny nabycia 363k PLN, a wg wyceny 5203k PLN - ponad 14 krotna przebitka (a tylko przez 2q12 wzrost wyceny o 1606k PLN....)

to jest zysk papierowy; szczerze nie chce mi sie wierzyc ze w momencie cashowania tej pozycji przepływ kasy bedzie taki jak wynika z wyceny..., a to istotne, bo jakby pokazali te akcje po cenie nabycia to wartosc certfikatu nie wyniesie ponad 109PLN, a tylko niewiele ponad 100 PLN

a to tylko jedna z pozycji bilansu, choc na innych co prawda nie ma az tak istonych rozjazdów w wycenie vs cena nabycia

Co o tym sadzicie ?
    jestem swiezo po lekturze raportu za 2Q2012 i moja
    > uwage w bilansie zwrocila pozycja AKCJE. Wartosc wedlug
    > ceny nabycia 363k PLN, a wg wyceny 5203k PLN - ponad 14
    > krotna przebitka (a tylko przez 2q12 wzrost wyceny o 1606k
    > PLN....)

Przypuszczalnie są tu wliczone dyskonta jakie uzyskał fundusz na zakupie mieszkań. Ale... przypuszczam że jest to wszystko tak zwana wycena rzeczonawcy, która wcale nie bedzie oznaczac cashu. Ciekaw jestem czy w momencie cashowania wyjdą na zero, na plus czy minus??? Tak wysoka wycena spowodowana jest pewnie tym że są to najlepsze mieszkania w danej lokalizacji jak twierdzi fundusz- zobaczymy czy rzeczywiscie za tyle spieniężą bo mieszkanie raczej jest tyle warte ile nabywca jest w stanie za nie zapłacic.
  • Re: IPOPEMA Rynku Mieszkaniowego FIZAN Autor: ~zainteresowany [91.189.72.*]
    Dnia 2012-08-13 o godz. 21:41 ~rene napisał(a):
    > jestem swiezo po lekturze raportu za 2Q2012 i moja
    >
    > uwage w bilansie zwrocila pozycja AKCJE. Wartosc wedlug
    > > ceny nabycia 363k PLN, a wg wyceny 5203k PLN -
    > ponad 14
    > krotna przebitka (a tylko przez 2q12
    > wzrost wyceny o 1606k
    > PLN....)

Przypuszczalnie są
    > tu wliczone dyskonta jakie uzyskał fundusz na zakupie
    > mieszkań. Ale... przypuszczam że jest to wszystko tak zwana
    > wycena rzeczonawcy, która wcale nie bedzie oznaczac cashu.
    > Ciekaw jestem czy w momencie cashowania wyjdą na zero, na
    > plus czy minus??? Tak wysoka wycena spowodowana jest pewnie
    > tym że są to najlepsze mieszkania w danej lokalizacji jak
    > twierdzi fundusz- zobaczymy czy rzeczywiscie za tyle
    > spieniężą bo mieszkanie raczej jest tyle warte ile nabywca
    > jest w stanie za nie zapłacic.

dyskonto w tym przypadku na poziomie (1-363/5203 = 93%)...., no way
    ja zakopuje certyfikaty do 30/6/2014 i czekam, ale przy obecnych realiach rynkowych nie licze na zbyt wiele......
    Powoli, powoli. Wychodzi na to że wszystkie dyskonta zostają wykazane w pozycji akcje sumarycznie wychodzi ok. 5mln uzyskanych dyskont na zakupie mieszkań.
    W uproszczeniu zakupili ok. 50-60 mieszkań, co dawałoby ok 90-100tys. na każde mieszkanie. A więc wg moich wyliczeń planują w uproszczeniu ok. 100tys zł zysku na 1 mieszkaniu. Jak to wyjdzie - nie wiadomo... Jesli sie myle to prosze o skorygowanie.
  • Re: IPOPEMA Rynku Mieszkaniowego FIZAN Autor: ~Arthes [109.173.218.*]
    Mój znajomy zainwestował drobne oszczednosci w te certyfikaty w subskrypcji mbanku- za namową żony;-), ale jakoś nie widzi szans na jakiś zysk...
    Pokrótce, (zaznaczam ze to tylko jego wyliczenia i jego opinia, podkreslam jego wyliczenia i jego opinia, decyzje dotyczącą kupna/sprzedazy każdy podejmuje sam na własne ryzyko)):

Sama idea zakupu hurtowego mieszkan i uzyskanie dyskonta jest naprawde ciekawym pomysłem, ale:

1. Za zarządzanie fundusz pobiera:"3,75% p.a. przez okres budowy portfela najpóźniej do 06.2012, a następnie,
    2,50% p.a. do końca czasu trwania funduszu." mało? niemało? okaże się. Wychodzi za cały okres trwania funduszu w uproszczeniu ok. 10 proc"

2. Zakładajac że raczej popytu na mieszkania nie ma zbyt wielkiego i ceny nieruchomosci spadają to sprzedaż wszystkich zakupionych z dyskontem mieszkań w cenach pozwalających na pokrycie opłaty za zarządzanie i innych kosztów wg jego opinii raczej będzie rzeczą trudną do wykonania (oczywiscie żona kolegi ma nadzieje że pojawi sie popyt na dobrze wyselekcjonowane mieszkania w naprawde dobrych lokalizacjach tak jak zakłada fundusz)

3. Deweloperzy od których kupili mieszkania będą pewnie konkurowac na rynku i stosowac rabaty oraz inne zachęty cenowe np 10/90 czy 20/80, co spowoduje konkurencje i koniecznosc schodzenia z ceny zakupionych z dyskontem mieszkań

4. Zainwestowali częsc środków w obligacje zabezpieczone hipotecznie ganta; czy ten deweloper dozyje do roku 2014 i wykupi obligacje nie wiadomo, kurs akcji na giełdzie spada i spada, a obligacje te wyprzedawała ostatnio idea premium, do teraz mozna grube ilości tych wysokooprocentowanych obligacji zakupic na catalyst (nie są to chyba pozytywne wiadomosci), dodatkowo Gant szykuje szeroko reklamowaną emisje obligacji dla indywidualnych, niemniej nadal można kupic na Catalyst obligacje z wyższą rentownoscią niż z tej oferty dla indywidualnych

Oczywiscie żona kolegi ma nadzieje że wszystko pójdzie zgodnie z założeniami i fundusz sprzeda po dobrych cenach zakupione z dyskontem mieszkania i certyfikaty dadzą zysk, niemniej jego zdaniem raczej zysku tutaj nie przewiduje, obstawia raczej ok 80zł na zakończenie i potężne rozczarowanie i rozgoryczenie rzeszy nastawionych na zysk klientów mBanku....
    (cena wyjsciowa 100zł- minus sumaryczne opłaty za zarządzanie(ok.10%) -minus 10 procent znizki którą w ciężkich czasach dla rynku nieruchomosci będą musieli chyba ponieśc pomimo dyskonta w zakupie aby sprzedac sprawnie wszystkie nieruchomosci = dawałoby to ok. 80 zł.) Realna strata byłaby jeszcze wieksza bo przy wejsciu pobierana była opłata manipulacyjna za wystawienie certyfikatów(2% dla zapisu do 100 certyfikatów włacznie) i oczywiscie inflacja(3,5 lat trwania funduszu)

Niemniej są to tylko jego wyliczenia, przewidywania i jego punkt widzenia, (wszystkie decyzje dotyczące kupna/sprzedazy każdy podejmuje sam na na własne ryzyko), a jak bedzie przekonamy sie 30.06.2014r.(zakończenie funduszu) - w najgorzym wypadku bedzie mógł zaspiewac "nie wierz nigdy kobiecie, lub gdy inwestycja okaże się zyskowną powie że kobiety mają intuicje ;-)

Zaznaczam jeszcze raz że wszystkie rozwazania wyliczenia, spostrzeżenia i prognozy to tylko prywatna opinia autora oraz nie stanowią rekomendacji inwestycyjnej. Wszystkie decyzje czytelnik podejmuje na własne ryzyko.

Pozdrawiam i życze wysokich zysków.
    Arthes
    Fundusz zakupił mieszkania m.in. od PLATINUM PROJECT I Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością - wiec wychodzi na to że kupili mieszkania a raczej apartamenty w Rezydencji Naruszewicza, i to moze byc strzał w stope bo takie cuda w granicach ponad 800 tys. zł czyli ok. 12-13tys za metr kw.(!!!) w takich realiach rynku nieruchomosci mogą się po prostu nie sprzedac.
    Nie znam specyfiki warszawskiego rynku mieszkaniowego, ale chyba sprzedaz mieszkan pokroju 12-13 tys za metr kw. "w czasach kryzysowych" bedzie w mojej opinii raczej trudnym zadaniem. Tym bardziej gdy fundusz bedzie miał ograniczony czas na ich sprzedaz(do 30.06.2014)
    Zapraszam wszystkich do dyskusji.
    Dzisiaj widac potężny obrót na tych papierach, 60zł już osiągnęliśmy... Nieciekawie to wygląda. Rozmawiałem wczoraj z kuzynem o tej "Rezydencji naruszewicza" o której wczoraj pisałem i doszliśmy do wniosku że raczej zawsze ktos się znajdzie na takie mieszkania(apartamenty) ale czy uda znalezc sie nabywce w okreslonym czasie???
    Widze że prowadze tu jakby rozprawe z samym sobą- zapraszam wszystkiech do dyskusji ;-)

W każdym przypadku pamiętajcie że nie jestem żadnym specjalistą i wszystkie zamieszczone tu komentarze są wyłącznie moimi osobistymi poglądami. Każdy sam na własne ryzyko podejmuje decyzje czy zainwestowac.

A w dniu dzisiejszym obrót na poziomie ponad 3 tys certyfikatów a dokładnie 3434/540 262 czyli 0,64 procent całej emisji. WOW!
  • Re: IPOPEMA Rynku Mieszkaniowego FIZAN Autor: ~Rem [91.226.68.*]
    Dla mnie wygląda to również jak skok na kasę naiwnych, którym wciskano projekt jako super inwestycję, a mieli nią zarządzać "specjaliści"..... ale chyba od wyłudzania kasy, bo to co zrobili z tym funduszem można skwitować krótko: oszustwo i dyletanctwo oraz elementarny brak podstaw znajomości tego segmentu rynku. Tych zarzutów w stosunku do zarządzających Ipopemą jest i może być znacznie więcej a finał powinien z tym tematem rozstrzygnąć się na drodze sądowej.
    Polecam www.ipopema.fora.pl
  • Re: IPOPEMA Rynku Mieszkaniowego FIZAN Autor: ~cristine [83.28.217.*]
    Czy ktoś wie, czy jakaś kancelaria prowadzi sprawy oszukanych przez Ipopema mieszkaniowa? czy jest może pozew zbiorowy, chętnie się dołączę do wspólnej walki z cwaniakami za cudze pieniądze
  • Re: IPOPEMA Rynku Mieszkaniowego FIZAN Autor: ~bank_rut [83.29.60.*]
    tez jestem bardzo zainteresowany a nie moege znalesc
  • Re: IPOPEMA Rynku Mieszkaniowego FIZAN Autor: ~Kuba [89.68.182.*]
  • Re: IPOPEMA Rynku Mieszkaniowego FIZAN Autor: ~rem [91.226.68.*]
    www.ipopema.fora.pl
    IPOPEMA Rynku Mieszkaniowego FIZAN
    Fundusz posiada obligacje zabezpieczone Ganta(projekt belwederska), a ostatnio niezbyt ciekawie jest chyba w tej spółce. Ciekawwy artykuł:

http://mkaczmarczyk.blox.pl/2012/09/Gant-deweloper-nad-przepascia.html
  • Re: IPOPEMA Rynku Mieszkaniowego FIZAN Autor: ~Inter [89.72.229.*]
    facet zrobił dużo szumu o nic, to jest realna sytuacja rynkowa, a branża (oczywiście chodzi mi o dziennikarzy) od razu odpowiedziała na jego artkuł

http://mieszkaniowy.blox.pl/2012/09/Deweloper-nad-przepascia-Media-pomoga-mu-zrobic.html

a jak jest naprawdę? należałoby samodzielnie przeanalizować ten raport tylko czy jako zwykli konsumenci jesteśmy coś w stanie z niego zrozumieć? Nie jest to jedyny developer na rynku, a przeglądając wyniki innych "tych najbardziej znanych" widzę, że np stan zadłużenia spółki utrzymuje się na "bardzo" niskim poziomie - nie osiągnął 7 cyfr tak jak w przypadku innych graczy.
    Widac szybką odpowiedz ganta:

http://njusacz.blogspot.com/2012/09/gant-pozywa-blogera.html

http://na-plus.blogspot.com/2012/09/deweloper-zawini-blogera-powiesza.html

Ciekawe co na to KNF??
    Czytając prase i blogi internetowe smiało mogę stwierdzic że w ciekawych czasach przyszło nam życ ;-) Ci którzy chcą kupic mieszkania nie wiedzą czy juz jest tanio, czy może bedzie taniej, Ci którzy chcą sprzedac nie wiedzą czy już sprzedac bo za chwile juz mogą nie sprzedac za taką cenę...

Naprawde z wielkim zainteresowaniem przyglądam się tym certyfikatom i opisywanej w mediach sytuacji na rynku mieszkaniowym, sytuacji deweloperów i całej branży...

Jestem szalenie ciekawy jak to wszystko wyjdzie tutaj, jaki bedzie efekt końcowy...
  • Re: IPOPEMA Rynku Mieszkaniowego FIZAN Autor: ~rene [109.173.222.*]
    Jak narazie super boomu na rynku mieszkaniowym z danych statystycznych nie widac, ale moim skromnym zdaniem lokalizacje funduszowych mieszkań zostały dobrze dobrane :

RONSON -Kłobucka,
    SABE- Jana Kazimierza,
    PPG-Rezydencja Naruszewicza- 50m od stacji metra Wierzbno).

Ciekawe jak pójdzie fuduszowi sprzedaz tych mieszkań, do konca funduszu zostaje jakies 14 miesiecy, niemniej nie wiem jak Wy, ale ja jestem lekkim optymistą i chciałbym aby wszystko poszło tak jak zakładali na początku, :-) czyli tani zakup i sprzedaz po dobrej cenie.

Projekt Belwederska też powinien w mojej opiniii rozwiązac sie pozytywnie - dokładniej ujmując obligacje wyemitowane przez Belwederska sp. zoo, zabezpieczone hipotecznie na nieruchomosci tzw. Willi Czerwonej, zostały poręczone przez Ganta, i jak narazie widac że Gant- poręczyciel - raczej stara się aby wyjsc z mam nadzieje przejsciowych kłopootów (odebranie Odry Tower, rozmowy o zrolowaniu obligacji, nowy inwestor TK development, nowa emisja akcji itd.)

Ciekaw jestem Waszego zdania na ten temat ? Zapraszam do wymiany opinii i poglądów. Jaka wycene typujecie na koniec ? Moze ktos z Warszawy powie co myśli o tych lokalizacjach ?

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Powyzsze rozwazania, sa moimi osobistymi prywatnymi przemyśleniami i nie moga byc traktowane jako rekomendacja zachęta, czy cokolwiek na podstawie czego moznaby podjac decyzje inwestycyjną Każdy sam podejmuje decyzje inwestycyjne na własną odpowiedzialność. Wszystkie informacje nalezy po stokroc sprawdzic i zweryfikowac.
  • Re: IPOPEMA Rynku Mieszkaniowego FIZAN Autor: ~rene [109.173.222.*]
    Ciekawy artykuł o zainteresowaniu mieszkaniami w najwiekszych miastach przez inwestorów zagranicznych. Co prawda to pewnie niewielki ułamek wszystkich transacji, niemniej widac że jest jakis wzrost zainteresowania inwestorów zagranicznych :)
    No kto wie - może któres z funduszowych mieszkań kupi inwestor zagraniczny :)

https://www.bankier.pl/wiadomosc/Mieszkania-w-najwiekszych-miastach-na-celowniku-inwestorow-zagranicznych-2815383.html

• Re: IPOPEMA Rynku Mieszkaniowego FIZAN Autor: ~Le [83.8.21.*]
    Za to nieciekawie wygląda wyjście z akcji Ganta gdy są po 1,35zł , zamiast gdy były po 120zł
  • Re: IPOPEMA Rynku Mieszkaniowego FIZAN Autor: ~Rem [91.226.68.*]
    Zapraszam na: www.ipopema.fora.pl
    Wszystkie osoby co zainwestowały w IPOPEME Rynku Mieszkaniowego FIZAN
  • Re: IPOPEMA Rynku Mieszkaniowego FIZAN Autor: ~blass [82.146.236.*]
    działa to forum? jakieś miejsce gdzie inwestorzy tego funduszu dyskutują?
  • Re: IPOPEMA Rynku Mieszkaniowego FIZAN Autor: morusek [89.231.130.*]
    jeśli chodzi o osiedla Ronsona na Kłobudzkiej, to wiem że te mieszkania bardzo dobrze się sprzedają, sami jakiś czas temu zastanawialiśmy się nad zakupem i trochę nas zmartwiło to, że lokale które Nas najbardziej zainteresowały są już wykupione, dlatego cieszy mnie fakt, że Ronson uruchomił kolejny etap jeśli chodzi o osiedle Sakura, bo będzie można w czym wybierać.
[x]
IPOPEMA 0,00% 2,93 2025-09-25 10:47:45
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.