aport nr. 31/2012
Zarząd SMS Kredyt Holding S.A. (dalej: Spółka) informuje, iż 21 czerwca 2012 r. na podstawie zgody wyrażonej przez Radę Nadzorczą Spółki, Zarząd Spółki podjął Uchwałę Zarządu nr 1 z dnia 21 czerwca 2012 r. w sprawie emisji rocznych, kuponowych, niezabezpieczonych obligacji serii D. Spółka wyemitowała 1.100 obligacji serii D o wartości nominalnej 1.000 PLN każda, o łącznej wartości nominalnej 1.100.000 PLN. Zgodnie z treścią uchwały, obligacje serii D są obligacjami rocznymi o stałym oprocentowaniu wynoszącym 14%, z kuponem wypłacanym co kwartał. Celem emisji obligacji jest pozyskanie środków na dalszy rozwoju SMS Kredyt Holding S.A.
Podstawa prawna: § 3 ust. 1 Załącznika nr 3 do Regulaminu Alternatywnego Systemu Obrotu - Informacje bieżące i okresowe przekazywane w alternatywnym systemie obrotu na rynku NewConnect.
kolejny raport 32/2012:
Przydział obligacji serii D
Zarząd SMS Kredyt Holding S.A. informuje, że na podstawie Uchwały Zarządu nr 1 z 21 czerwca 2012 r. w sprawie emisji obligacji serii D (raport bieżący nr 31/2012) w dniu 22 czerwca 2012 r. dokonał przydziału rocznych, kuponowych, niezabezpieczonych obligacji serii D w liczbie 1.100 sztuk, o łącznej wartości 1.100.000 PLN. Nominał jednej obligacji wynosi 1.000 PLN i jest równy cenie emisyjnej.
Oprocentowanie obligacji serii D jest stałe i wynosi 14% w skali roku. Kupon wypłacany jest kwartalnie. Terminem wykupu obligacji jest dzień 22.06.2013 r. Obligacje zostały objęte przez dwóch inwestorów indywidualnych, którzy jednocześnie są Członkami Rady Nadzorczej SMS Kredyt Holding SA.
Jeżeli Walne Zgromadzenie Akcjonariuszy Spółki nie podejmie uchwały w sprawie wyrażenia zgody na zawarcie przez Spółkę umowy objęcia obligacji z członkiem Rady Nadzorczej Spółki w terminie dwóch miesięcy od dnia zawarcia niniejszej umowy, ulega ona rozwiązaniu, a Spółka niezwłocznie dokona wykupu obligacji.
Zgodnie z porządkiem obrad ZWZA, które odbędzie się 29 czerwca 2012 roku, przedmiotem głosowania będzie uchwała w sprawie wyrażenia zgody na zawarcie przez Spółkę umowy objęcia obligacji z Członkami Rady Nadzorczej Spółki.
Podstawa prawna: §3 ust.2 pkt. 16 Załącznika Nr 3 do Regulaminu Alternatywnego Systemu Obrotu "Informacje bieżące i okresowe przekazywane w alternatywnym systemie obrotu".
Na stronie głównej http://www.smsholding.pl/ brak jest informacji na ww temat. Czy nie wydaje wanm się, ze jak na obligację dla członka Rady Nadzorczej premia nie jest trochę za wysoka
głupota aż razi wczesnej spółka robiła emisję obligacji po 14 i 15% każdy mogł je nebyć!!! wystarczyło włożyć 30 tys. jak następnym razem zaczną robić emisję to możesz wziąć w niej udział. wystarczy się zgłośc do ich AD tak jak ja to zrobiłem :)
Dnia 2012-06-27 o godz. 18:16 ~maslak napisał(a):
> Trzeba być szaleńcem, żeby kupować akcje gdzie podstawowy
> wskaźnik P/BV = 11,06. Nie ma rynku tańszych spółek?
> Kiedyś tak pisałem i te słowa się potwierdziły. Członkowie
> Rady Nadzorczej pożyczają spółce kasę na super
> niekorzystnych dla niej warunkach.
A czy można tez dostać
> pare tych obligów na 14%? Chętnie wezmę.
Szkoda słów.
.
Z Twoich słów wnioskuję ,że jesteś do tego stopnia poruszony tym faktem , iż nie chcąc przejść koło tego rażącego dla Ciebie " ogromnego nadużycia " zagłosowałeś na WZA przeciw??? Bo jeśli tak nie zrobiłeś to by oznaczało ,że Cię tam nie było . A jeśli byłeś nieobecny to jednym z najistotniejszych powodów Twojej absencji mógł być brak tego papieru. Reasumując jeśli potwierdzi się " najprawdopodobniej" moja teza dotycząca braku akcji , to podaj cel Swojej wizyty na tum forum ? Nosisz szklane kule u wróżki czy jesteś chętny aby zakupić papier , ale nie przy tych poziomach ?. Napisz , chętnie poznam przesłanie Twojego postu.
dajcie spokój tomciowi.... chce zarabiać kasę na instrumentach finansowych i nie wie jak - stąd taka duża jego frustracja.
Ja ci coś napiszę Tomeczku: nie wiesz jak zarabiać na posidanym kapitale to załóż lokatę bankową lub kup obligacje SP (Skarbu Państwa) i daj sobie spokój z poważniejszymi instrumentami kapitałowymi (akcje, obligacje korporacyjne i nie daj Boże FX).
Wydaje Ci się, że płacąc 14% odsetek to jest dużo dla firmy udzielającej z tej kasy za obligacje pożyczek na kilkaset % w skali roku?
Widzisz, nie zrozumiałeś mojego wpisu.
Spółka zamiast przeznaczać pieniądze na rozwój (jakkolwiek pieniądze pożyczki służą ku temu) albo na przyszła dywidende- premiuje członka rady nadzorczej. Te 14 procent to ukryte wynagrodzenie, Tylko tak to odbieram. .
Drogi Tomku,
z dojeniem spółki, mo to zapewne tyle wspólnego jak pojecie pewnych "pseudo-inwestorów" o inwestowaniu, ryzyki i finansowaniu kapitału obrotowego w spółce.
Oczywiście to nie do ciebie.......... Ty z pewnością masz dużą wiedzę ekonomiczną :))
Ok, może to nie jest dobry przykład, ale często się zdarza że główni akcjonariusze starają się wyprowadzić zyski ze spółki z pominięciem pozostałych akcjonariuszy. Często w tak wyrafinowany sposób, ze nie jazdy to zauważy.
Przekonamy się o tym w raporcie za 2Q - zobaczymy jaki zysk osiągnęli. Oczywiście w skrajnych przypadkach mas rację - gdyby spółka ledo co zipiała, takie obligacje mogłyby wydrenować kasę ze spółki - ale jest to czyste szaleństwo! W celu drenowania puszcza się akcje zarządowi i wywala w rynek. A Obligacje? Nie mają pokrycia i w najgorszym przypadku czyli upadłości posiadacze obligacji odchodzą z kasy przez kuponów i bez kasy z obligacji.
Tomku, co do zasady bardzo często faktycznie zarządy czy RN "doją" spółkę jak to fajnie napisałeś. I faktycznie znam kilka przypadków spółek, gdzie są dziwne operacje typu kierujący-spółka.
Ale akurat w tym wypadku to raczej nie występuje. I tak jak ktoś wcześniej pisał, spółka dalej będzie potrzebowała środków z obligacji. Każdy może zwrócić się Doradcy spółki w celu nabycia ich w przyszłości.Nie zdziwię mnie nawet emisje obligacji za kilkanaście mln zł. Ponieważ spółka nie wiele aktywów trwałych, to kupon obligacji musi być dość znaczny...
jak można tak pisać:
Widzisz, nie zrozumiałeś mojego wpisu.
Spółka zamiast przeznaczać pieniądze na rozwój (jakkolwiek pieniądze pożyczki służą ku temu) albo na przyszła dywidende- premiuje członka rady nadzorczej. Te 14 procent to ukryte wynagrodzenie, Tylko tak to odbieram. .
jak by było 30% to zgoda, ale jest rynkowe, po tyle ostatnio sprzedawali jeśli ci się nie podobało było być na walnym 29 i zgłosić sprzeciw. Obligacje to też ryzyko, jak coś pójdzie nie tak to będą one nic nie warte bo to obligacje zabezpieczone. Dla mnie ta inf, jest bardzo ok. jeśli RN ryzykuje i inwestują w obligacje spółki to znaczy że wiedzą iż za 1 rok spółka im to odda, a dodatkowo zarobią na jej rozwoju.
odchodząc od tematu dojenia - nie wydaje się wam, że mamy do czynienia z czymś dziwnym jeśli chodzi o zachowanie kursu? Niby dobre informacje tzn. rekordowa sprzedaż kredytów w czerwcu a tutaj niestety podaż ma górę nad popytem? W grę wchodzą trzy scenariusze wg mnie: ktoś bliżej spółki wie coś niedobrego lub skraca się ktoś "większy" nie wierząc w dalszy dynamiczny rozwój lub ktoś specjalnie "dołuje" kurs przed nową emisją żeby mieć argument do nabycia "po taniości"?
dziś poszło kolejne info dotyczące "dojenia frajerów" czyli kolejna emisja obligacji - seria E, pozyskane środki to 2mln zł. Nieźle to rokuje jeśli chodzi o uplasowanie tej kasy jako pożyczki w lipcu. Na lipiec mają świerzutkie prawie 10 mln zł do zagospodarowania (obligacje D i E oraz zwiększona o 6mln linia kredytowa w Alior Banku)...
Równie dobrze, może wychodzić ktoś niecierpliwy i będący na papierze od ok. + 160 %.
Nie wydaje mi się ,aby kurs był "trzymany" dla wchodzącego w nową emisję , gdyż po prostu brak popytu na wyższym poziomie . Myślę , że bardzo wiele rozjaśni się po wynikach za II kw. Choć stawiał bym na przełom w trzecim kwartale. Widzę , że i PB dostrzega "potencjał " :-).
brak popytu na wyższym poziomie? Nawet jak jest w miarę duży popyt to nie ma sensu się ujawniać skoro to podaż się ujawnia. To w końcu podaż wciska enter i leci sypiąc na lewo. W takiej sytuacji popyt nie musi sięgać wyższych poziomów. Zgodzę sie, że jest jeszcze "kilku" którzy i przy obecnej cenie mają zysk z akcji - ale nie to jest ważne, znam spółki które spadały do poziomów poniżej pp i teoretycznie większość jest stratna a jednak ktoś wyprzedawał....
Co do emisji i patrząc jak "lekko" spółka pozyskuje kasę w ramach wypuszczania obligacji, jeśli emisja jest przewidziana tylko pod "Zakupy Ratalne" to nie powinna to być kwota (pozyskana z emisji akcji) nie większa niż 3mln zł - a ile będzie to akcji tego nie wiem. Myślę, że nieporozumieniem byłoby cena na poziomie 1zł - po tyle rozwinęli biznes, może po 2zł? Lepiej choć nie do końca - kredyty chwilówki są bardziej opłacalne niż kredyty ratalne więc osobiście wpływ zysków z tej działalności w przyszłym roku szacuje na około 1 mln zł, Więc zapowiadane 20 mln zł w przyszłym roku w większości powstanie wg mnie dzięki kredytom "chwilówkowym". Jakie jest wasze zdanie?
"brak popytu na wyższym poziomie? Nawet jak jest w miarę duży popyt to nie ma sensu się ujawniać skoro to podaż się ujawnia. To w końcu podaż wciska enter i leci sypiąc na lewo. W takiej sytuacji popyt nie musi sięgać wyższych poziomów".
Zgoda ujawnia się podaż , choć i popyt w poniedziałek częściej naciskał enter. Tak naprawde myślę, że piszemy o tym samym tylko może inaczej siedzimy :-).?
Również się zgodzę , że to właśnie "chwilówki" będą głównym motorem napędowym dla zysku . Dochodzi sprzedaż ratalna i myślę ,że spółka jeszcze coś ma w planach.
Jeśli chodzi o poziomy nowej emisj to jednak stawiał bym na wyższy poziom kursu niż obecnie, no ale jest pewne,że przyszlość rozwieje wszystkie znaki zapytania , a przecież nam właśnie o nią chodzi !?
Chwilówki to temat-bajka. Ale jak dało się wyczuć podczas rozmów na Wallstreet, spółka poważnie myśli o projekcie Zakupy Ratalne. Faktem, że tu ma być mikro-marża, w porównaniu z chwilówkami..... Ale skala ma być na tyle duża, że nawet małe "ochłapy" mogą dodać niezłe kwoty. I powinno to zaintereoswać spółką poważniejszych inwestorów, niż typowi na NC indywidualni.
Co do emisji, to sam jestem ciekaw czy będzie z pp po niższej cenie.
Gdyby bez pp, to nie wyobrażam sobie, by jakieś TFI/OFE/inna instytucja nie objął pewnej puli po cenie rynkowej +30-40%....
W końcu wiadomo, że to jest cena za brak płynności na NC...
zdecydowanie tak, jeden konkurent mniej. Moim zdaniem spółka wata uwagi i kupna po tej cenie. Spodziewam się silnych wzrostów w ciągu paru tygodni.
Widać, że sprzedaż im idzie robią kolejna emisje obligacji na 2mln. Info dla tego kto chce kupić są oprocentowane na 14% i wystarczy się zgłosić do ich autoryzowanego,