Najpierw kupują kilka akcji by pewnie wciągnąć ulicę w papier stwarzając złudzenie posiadania pozycji dominującej, następnie sprzedają kilka akcji by zejść poniżej 50%. Dziadostwo i tyle. Po co to robili? by sprzedać zebrane akcje z rynku poprzez swoje słupy innym nieświadomym niczego akcjonariuszom. Niesamowite dziadostwo.
zastanawia mnie jedynie czy coś to zmienia ? bo zamiar dokonania wezwania został już podany więc zbycie przez nich tych akcji nic nie zmienia.
"Warunkiem umożliwiającym zbycie akcji Funduszu w ramach Wezwania, zgodnie ze stanowiskiem Komisji Nadzoru Finansowego otrzymanym przez Fundusz, będzie brak występowania po stronie akcjonariusza okoliczności wskazanych w art. 77 ust. 4 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o ofercie publicznej i warunkach wprowadzania instrumentów finansowych do zorganizowanego systemu obrotu oraz o spółkach publicznych (tekst jedn. Dz.U 19z 2009 r. Nr 185 poz. 1439 z późn. zm., "Ustawa"), w okresie między dokonaniem zawiadomienia, o którym mowa w art. 77 ust. 2 Ustawy, o zamiarze ogłoszenia Wezwania, a zakończeniem Wezwania, w szczególności zaś brak statusu podmiotu dominującego wobec Funduszu,"
Piszę jeszcze raz bo moderator mnie tu szykanuje. Napisałem prosbę do KNF-u o zbadnie sprawy dominacji Manchesteru. W mojej ocenie na gruncie KSH dominacja dalej występuje i koniec, a to co jest napisane wprowadza akcjonariuszu w błąd.
Dziwny jest tutejszy cenzor! Nawet w PRL-u cenzor wyjaśniał dlaczego coś wykreśla - tu nie raczy. A co do amerykańców to, nie po raz pierwszy, grają jak oszuści.
Dnia 2012-06-15 o godz. 21:29 ~68Jasio napisał(a):
> Piszę jeszcze raz bo moderator mnie tu szykanuje. Napisałem
> prosbę do KNF-u o zbadnie sprawy dominacji Manchesteru. W
> mojej ocenie na gruncie KSH dominacja dalej występuje i
> koniec, a to co jest napisane wprowadza akcjonariuszu w
> błąd.
I masz jakąś reakcję z ich strony?? Sądzę, że nie - KNF jest przecież do łapania "machinacji" robionych przez emerytów dwoma akcjami.
Sprawa jest ewidentna; jako podmiot dominujący uchwalili działania nierówno traktujących akcjonariuszy i teraz udają, że to nie oni dominują. Jawny przekręt!!
jasne że jawny przekręt, ale niestety myślę że zgodny z naszym prawem, więc knf nic tu nie pomoże. Jedno jest oczywiste to było niskich lotów manipulacja skoro rynek na nią się nie nabrał - jacy zarządzający taka manipulacja.
Zdaję sobie sprawę że KNF to może być za mało. Przez to EURO nie mam czasu ale muszę się zebrać i wysłac jeszcze listy do Janusza Wojciechowskiego (europoseł). Bywa u Jaworowiczowej więc zna sprawę dewelopera Leopard w Krakowie. Tam się Manchester włączył a ludzie bez kasy i mieszkań zostali. Myślę ze sprawa Manchestera w Octavie też by go mogłą zainteresowac. W końcu to nie tylko nasza kasa ale i emerytów (OFE). Jakby mi się udało go zainteresować i przyjrzałby się co z tym zrobi KNF to by absolutnie nie zawadziło. Trzeba ten temat rozkręcić i zrobić tu trochę polityki bo KSH jest po naszej stronie. Dzisiaj przysiądę i napiszę. Dam to też do Posła Zbigniewa Ziobry w końcu z Krakowa zatem Manchester też mu pownien być znany.
http://krakow.gazeta.pl/krakow/1,44425,11707654,Klienci_Leoparda_pozywaja_fundusz_Manchester.html
ksh niestety nie jest po naszej stronie. Podmiotem dominującym jest ten który posiada większość głosów i na tym koniec. Co myślisz że poseł będzie zajmował się takim czymś co nie jest w żaden sposób "nośne" publicznie. Takie zagadnienia ich nie interesują. Ja jako można powiedzieć starzec na tym papierze swego czasu byłem na linii z prawnikiem SII - dotyczyło to wtedy celowego zaniżania wartości aktywów przez Octavę w celu pokazania papierowej gigantycznej straty. I co sprawa była nie do ruszenia, zainteresował się tym też parkiet ale nic zupełnie nic to nie dało. Tak dla przypomnienia "niezależny" rzeczoznawca wycenił grunt w centrum wrocławia przylegający do Magnolii na niecałe 30 zł zametr kw-oczywiście z aktualnym planem zagospodarowania:). Grunty w Konstancinie według octavy mają cenę jak pamiętam ok 12 zł z metr...Taki wał jak tu zrobili jest bo musi być przygotowany prawnie, za dużo mają tu do przewalenia kasy by puścić jakiś gniot. Mnie najbardziej denerwuje to penerskie działanie by nabrać rynek przekraczając 50%( o jeden głos, by po ok 2 m-cach puścić w rynek 1000 sztuk schodząc poniżej50%) dla mnie jest to rynsztok i tyle. Po co to robili ? by bezczelnie opierdzielić akcje zebrane przez słupów na podbitce, w okolice ceny wezwania.
Zgodnie z Kodeksem spółek handlowych definiuje spółkę dominującą następująco art. 4 paragraf 1:
a) dysponuje bezpośrednio lub pośrednio większością głosów na zgromadzeniu wspólników albo na walnym zgromadzeniu, także jako zastawnik albo użytkownik, bądź w zarządzie innej spółki kapitałowej (spółki zależnej), także na podstawie porozumień z innymi osobami, lub
b) jest uprawniona do powoływania lub odwoływania większości członków zarządu innej spółki kapitałowej (spółki zależnej) albo spółdzielni (spółdzielni zależnej), także na podstawie porozumień z innymi osobami, lub
c) jest uprawniona do powoływania lub odwoływania większości członków rady nadzorczej innej spółki kapitałowej (spółki zależnej) albo spółdzielni (spółdzielni zależnej), także na podstawie porozumień z innymi osobami, lub
d) członkowie jej zarządu stanowią więcej niż połowę członków zarządu innej spółki kapitałowej (spółki zależnej) albo spółdzielni (spółdzielni zależnej), lub
e) dysponuje bezpośrednio lub pośrednio większością głosów w spółce osobowej zależnej albo na walnym zgromadzeniu spółdzielni zależnej, także na podstawie porozumień z innymi osobami, lub
f) wywiera decydujący wpływ na działalność spółki kapitałowej zależnej albo spółdzielni zależnej, w szczególności na podstawie umów określonych w art. 7.
Zgodnie z tymi zapisami MSH pozbywając się 1000 akcji wypełnił zaledwie punkt ”a” w/w definicji.
Zgodnie z punktem „b” i „c” w/w regulacji to Manchester Securities Corporation będzie w dalszym ciągu uprawniony do powoływania lub odwoływania większości członków zarządu. Zgodnie z punktem „f” to Manchester Securities Corporation wywiera decydujący wpływ na działalność spółki NFI Octava.
Dodatkowo aspekt 25% akcji własnych które kupiła Octava - przecież Octava nie może wykonywać z nich praw. Zatem ile akcji może być reprezntowanych na WZA 100% czy 75%, ile z tego ma MSH? To tylko kwestia woli KNF-u.
Z drugiej strony nawet jak nic mi z tego nie wyjdzie to nie będę miał do siebie pretensji ze MSH mnie wy....
niestety jest tak że członków zarządu octavy wybiera zwza zwykłą większością głosów więc mieliby prawną władzę gdyby posiadali ponad 50% głosów. Niestety nie jest też tak że w zarządzie octavy ponad połowa członków jest powiązana z podmiotami w tym przypadku dominującymi bo na 7 tylko 2 jest w zarządach spólek powiązanych z MS.
I odnośnie tego ostatniego co napisałeś te 47 mln które mają to byłoby ponad 50% licząc nawet że octava (czego zgodnie z ksh nie może zresztą) nie wykonuje praw z tych 25 mln skupionych. Inne wyjście o którym myślałem to zrzeczenie się praw do głosu z akcji na zwza np. przeze mnie posiadanych akcji w jakieś ilości np tego nieszczęsnego 1000 by spowodować przekroczenie przez tych sk...50%-no ale tego zrobić nie sposób.
Meczyka nie ma to się zawziałem i napisałem. Da to coś czy nie da sumienie mam spokojne. Naskrobałem do Janusza Wojciechowskiego i Jarosława Gowina.
Nie omieszkałem dodać że czuję się tunelowany przez MSC:
http://spolki.wieszjak.pl/spolka-akcyjna/263434,Jak-akcjonariusze-wiekszosciowi-moga-godzic-w-interesy-akcjonariuszy-mniejszosciowych.html.
Nic mnie tak ostatnio nie wkurzyło jak ten niedominujący MSC. Przyjechali do Polski wynajęli prawników i wszytkich w bolka będą robić, no nie odpuszczę. Jakby to co wyrabia MSC poszło w publikatory to by się skończyła bajka MSC w Polsce - może się doczekam.
jeśli już tak szukasz wśród polityków może puścić oko do kogoś z pis lub ziobrystów oni mogą podchwycić ten wątek., bo jakiś lep muszą mieć
http://zds.kprm.gov.pl/sklad-zespolu-doradcow-strategicznych
29 czerwca ZWA zaraz rusza EBOIR za chwilkę opróbowanie emba-profit sprzedaż firm ach co ja bede wam pisał kto nie ma Petrola ten gapaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa