Liczba akcji DSS w wolnym obrocie przed wystąpieniem problemów: 4.654.495
Liczba akcji DSS w wolnym obrocie w chwili obecnej: 5.165.977
Jak widać, leszcze w całym tym zamieszaniu kupiły łącznie tylko 511.582 akcje, tj. zwiększyły swój udział o niecałe 11%.
Czy ty dużo czy mało? Odpowiedz sobie sam.
Moim zdaniem leszcze będą miały jeszcze okazję zwiększenia udziału, bo kupiły po prostu za mało. Jest chyba oczywiste, że grube ryby mogą tu jeszcze coś ugrać.
Widzę, że nie wiesz, ale Aroga ma akcje zastawione w KB i nie może ich sprzedać, a IDEA musi mięc ponad 5% bo spółki należace do IDMSA (gł. akcjonariusza IDEI) kupiły na potęgę obligacje DSS (więc muszą siedzieć, by jeszcze mieć wpływ na to co się będzie działo.
Ależ el-Zorro, przecież KB w każdej chwili może sprzedać 50% akcji, a jednak tego nie czyni? Ba, nawet nie tworzy rezerw na należności. Jak to się ma do prawa bankowego i właściwych rozporządzeń? Ano tak, że KB prawdopodobnie widzi jakąś szansę na reaktywację.
Dalej odpowiedz sobie sam.
Po pierwsze zastaw obejmuje również majątek rzeczowy (dokładnie opisane w sprawozdaniu). I to ogromną część tego majątku (która jest warta całkiem ładną kasę). Także w przypadku likwidacji majątek i tak będzie KB. Więc będą sobie to mogli sprzedać nowemu inwestorowi, który rozpocznie biznes od zera, a nie pod szyldem DSS. Nie wiem w jakim stopniu pokrywa to wartość wierzytelności (ale to można szybko sprawdzic). No i taki bank nie odpuszcza sobie od tak tworzenia odpisów, bo wydaje im się że spółka wyjdzie z tego. Bo dział ryzyka już by to eskalował. Przypuszczalnie jest inwestor, który będzie chciał to później odkupić za konkretna kwotę...
Po drugie sprzedaż 50% pakietu, to nie sprzedaż 1000 akcji. Rynek tego nie przyjmie, tylko większy inwestor. A każdy inwestor zatrudniając nawet słabego doradcę transakcyjnego, szybko przeliczy sobie że przy poziomie aktualnego długu spółka jest warta 0zł. Także nawet jak będzie zainteresowany aktywami DSS, to kupi je po bankructwie. Bo po co wcześniej, żeby mieć balast niemożliwego do spłacenia długu? Albo żeby ratować biednych współakcjonariuszy, skoro za niedługo może mieć 100%, a nie 50%.?
Ależ el-Zorro! W takim wypadku zastawione akcje wraz z obciążeniami można sprzedać nabywcy, który skorzysta z praw, rozłoży firmę i upłynni majątek. Czy w tej sytuacji akcje warte są również zero złotych???
Zero złotych to może i warte one są, ale ewentualnie tylko dla leszczy, a i to nie do końca. Oj, el-Zorro, troszkę się zapętliłeś :)
Prawa do "rozłozenia firmy i upłynnienia majątku" jak to nazwałeś przysługują wierzycielom a nie posiadaczowi pakietu większościowego. Także nawet gdyby totalnie hipotetycznie sprzedano te 50% to i tak KB miałby większość majątku, bo to był zastaw kredytu.
Hej, widzę, że El Zorro i Jurek działają nadal na tym forum. Wy to macie zdrowie! Pozdrowienia. No pewnie, że KB zachowuje spokój, bo zawsze sprzeda Piławę inwestorow branżowemu i swoje odzyska. Z drugiej strony, to było jednak piękne rżnięcie leszcza, to co wstawiał śp. Prezes. Z branżowym tak się nie da i to jest problem. Tylko leszcz uwierzy w każdą brednię i wywali kasę na beznadziejne przedsięwzięcie. Więc wcale się nie zdziwię, jak leszcze, co myślą o sobie że są wytrawnymi graczami, wejdą w to truchło po odwieszeniu notowań. Głupich nie sieją!
Nie, nie siedzę tutaj.
DSS to trup.
Tu już nic się ciekawego nie dzieje. Widzę, że stara wiara też zniknęła. Nie ma sie co dziwić. Wszyscy potracili pieniadzę na tym DSSowskim syfie. Ale widzę, że pojawili się nowi dawcy kapitału. Mało ich ale chetni oddać ostatnią kasę.
A ja włożyłem kase w KGHM jak spadł poniżej 120 zl i czekałem ogladając mecze i właśnie teraz zrealizowałem zyski. Trzeba trochę odrobić straty.
a co z tym syfem? Jest jeszcze DSS czy go nie ma?
osobiście to juz tu nigdy nie zainwestuje ani złotówki, nic tylko banda oszustów.