Będzie dywidenda . Są nadwyżki finansowe , we wtorek wyniki ...
https://www.bankier.pl/wiadomosc/XSYSTEM-Zmiana-polityki-dywidendowej-XSystem-S-A-2538162.html
w kasie pusto , zobowiązania rosną a ty wierzysz w realizacje planów ?
z czego mają skupić ,wypłacić dywidendę ?
moim zdaniem dystrybucja przedstawia realną kondycje spółki , w tamtym roku mieli minus w tym mają jeszcze większy , przeniesienie "kosztów" czyli "fachowców" do drugiej spółki przyniosło wręcz odwrotny rezultat do zamierzonego
sp bardzo zręcznie posługuje się liczbami ale wydaje mi się że "1,5 mln prezent" już został skonsumowany , a na co to już czas pokaże
osobiście nie wierzę w sukces i powodzenie nowych inwestycji , ponieważ jest wiele tańszych rozwiązań od tych które oferuje spółka w swoim nowym portfolio .
nie jest też monopolistą
btvs - bardzo ciekawa teoria spiskowa tylko ni jak nie ma się do raportu.
A możne po prostu pomyliłeś spółeczki i komentujesz inny raport.
W spółce zależnej spadły przychody ale i koszty i to radykalnie - komentarz w raporcier wyjaśnia dlaczego.
Jeżeli zsumujesz przychody obu spółek i zysk to potwierdza się że pracują nad rentowności - przychody skumulowane rośna o 150 tyś. czyli jakieś 13% ale zysk netto rośnie (skumulowany) o 120 tyś. ( w stosunku to tego okresu w zeszłym roku) - czyli raport mówi prawdę uciekają z nie rentownych spraw a wchodzą w rentowne i pracują na wynikiem.
Co do prezentu 1,5 mln - przepraszam dawałeś coś spółce o czym inni nie wiedza bo jeśli masz na myśli kapitał z emisji to dostali 0,6 mln. zł i pisz prawdę a nie bzdury.
Co do zobowiązań to proponuje kup nowy kalkulator - jeśli zsumujesz zobowiązania w spółeczce to spadły a nie wzrosły, w zależnej również więc może pisz prawdę a nie bzdury.
A co do gotówki na dywidendę - spółka usługowo handlowa która trzyma pieniądze na kasie mówi krótko - nie mam pomysłu na biznes
Jak byś nie wiedział to dzisiejsze należności jutro są kasą. A ponadto raporty na NewConnect nie pokazują istotnej pozycji jaka są zapasy. Wystarczy że spółka kupi pod koniec marca towar na kwietniowy kontrakt i już masz w raporcie zobowiązanie i brak kasy (bo zapasów nie pokazują) a w kwietniu brak zobowiązania i dużą kasę.
Jak rozumiem twój opis był przemyślany i celowy. Rozumiem że zamiast kupować akcje XSM po 60 groszy kupowałeś Petrola po 3 zł czy JWC po 8 złotych a teraz gdy po pół roku masz na nich 50 % straty a XSM wzrósł w tym czasie o 100% czujesz się sfrustrowany.
Ale pisanie bzdur w nadziei zbicia ceny akcji niewiele da.
Było bardzo tanio trzeba było kupować ( w tamtym czasie ktoś wypisywał o komorniku i upadku tej spółki by zbić cenę).
Teraz jest tanio i może warto pomyśleć czy nie warto jeszcze zainwestować przy tej cenie w dobrą spółkę z perspektywami a nie wypisywać bzdury licząc że zbije się kurs i kupi taniej.
prezent to też dotacja z ue , jak sobie zsumujesz to będziesz miał 1,5
to nie jest fabryka więc zakupy pewnie robi po podpisaniu umowy dlatego śmieszna ta twoja teoria nawet możesz ją sobie nazwać bzdurą
przychody rosną bo jest wyższy kurs EUR o ponad 10% itd itd mogę cię punktować
co do próby zrozumienia mnie to już wiem skąd ta fantazja
ja tego raportu nie łykam wraz z tym huraoptymizmem , ciesz się że chce mi się pisać w tym desperatkowie i napisałem moją opinię bo może otworzy ci to oczy
skoro ktoś pisał o jakimś komorniku i upadku to skąd wiesz że pisał bzdury a założenie że miało to wpływ na kurs akcji to dopiero bzdura
różnica w naszych opiniach nie polega na wadliwym
ale jaja prezesi spółki chcą wypłacić dywidendę i skupić akcje a akcje tanieją
to w czyich rękach są te pakieciki , przecież kurs powinien natychmiast poszybować w górę
zastanawiam się też czy będąc prezesem mającym kilka milionów akcji za pieniądze z dywidendy stać by mnie było na skup 100 000 ?
Akcje tanieją bo po prostu nikt sztucznie nie podbija ich ceny na koniec sesji kupując 1 akcję z prawej. Ostatnie wzrosty jak sobie sprawdzisz tak właśnie wyglądały, a dzisiaj animator wzrostów zaspał, albo był zajęty czymś innym, pozostaje mieć nadzieję, że jutro wróci i kupi coś na koniec.
Co do dywidendy to mam nadzieję, że jej nie będzie bo my posiadacze akcji z NC i tak na niej nie zarobimy, prawda jest taka, że po prostu pieniądze ze spółki wypłyną do kieszeni głównych akcjonariuszy. Oby do tego nie doszło.
Olać ten pakiet, dobrze, że wrócił pozytywny animator, bo około południa jak spojrzałem na kurs to miałem pełne gacie. Na szczęście kupił na koniec jedną akcję i kurs wrócił do normy. Dzięki mu za to!
No cóż bez znaczącego infa będzie tu kiszona na tych poziomach . Co niektórzy tylko czekają na kilkuprocentowe zwyżki i sprzedają ..
Na dniach należy się spodziewać infa o zwołaniu walnego zgromadzenia prawdopodobnie na czerwiec i wtedy zapadną decyzje o wypłacie dywidendy i skupie akcji własnych . Być może jak zarząd ruszy ze skupem to i kurs akcji będzie wyżej , chyba , że ktoś wcześniej zechce sprzątnąć trochę akcji z rynku .
Choć podejrzewam , że ktoś może delikatnie już kupować .
Tak bym to widział na najbliższy czas ..
Pzdr wytrwałych ..
Dnia 2012-06-01 o godz. 17:39 ~opal napisał(a):
> Mam nadzieję , że dostrzegacie zachodzące zmiany kursu tej
> spółeczki ..
Opal jak możesz być takim cynikiem... Tego samego dnia rano kurs jest - 10% to siedzisz jak mysz pod miotłą, na koniec dnia - jak zwykle na tym papierze - ktoś kupuje 10 (słownie dziesięć) akcji i kurs podnosi się o 20% to nie możesz wytrzymać i już wyłazisz z nory i naganiasz na kupno...
Ale cóż odpowiem Ci na Twoje pytanie z mojego punktu widzenia. Czy widzę zmiany? Narazie nie, myślę, że do czasu walnego nic się tu nie zmieni i cena będzie bujać w okolicach złotego. Natomiast jeśli na walnym dojdzie do podjęcia decyzji o wypłacie dywidendy to przyszłość tej spółki w moich oczach jest marna.
Jak ocenisz sytuację dystrybucji akcji na NC, aby pozyskać pieniądze na ROZWÓJ, a następnie (po niecałym roku) pozyskane pieniądze przeznaczasz na dywidendę czyli WYPŁATĘ ze spółki? Kto zainteresuję się taką spółką? Kto wyłoży kasę na kolejną emisję (jeśli takowa będzie). Wiesz ile akcji będzie objęte dywidendą? Znając Twoje podejście myślisz pewnie, że 400 tys. bo przecież tyle jest w obrocie, otóż nie dywidendą będą objęte wszystkie akcje. A ile ich jest? Myślę, że może jak poświęcisz kilka chwil swojego życia i sam sprawdzisz to przejrzysz na oczy i zaczniesz patrzeć realnie.
Jeśli natomiast nie zwycięży pazerność (czy też brak pomysłu na to co zrobić z kasą) i nie będzie dywidendy to mogą tu być niezłe wzrosty - czego życzę wszystkim akcjonariuszom.
Dnia 2012-06-03 o godz. 11:05 ~Maciej napisał(a):
> Dnia 2012-06-01 o godz. 17:39 ~opal napisał(a):
>
> Mam nadzieję , że dostrzegacie zachodzące zmiany kursu tej
> > spółeczki ..
Opal jak możesz być takim
> cynikiem... Tego samego dnia rano kurs jest - 10% to
> siedzisz jak mysz pod miotłą, na koniec dnia - jak zwykle
> na tym papierze - ktoś kupuje 10 (słownie dziesięć) akcji i
> kurs podnosi się o 20% to nie możesz wytrzymać i już
> wyłazisz z nory i naganiasz na kupno...
Ale cóż odpowiem
> Ci na Twoje pytanie z mojego punktu widzenia. Czy widzę
> zmiany? Narazie nie, myślę, że do czasu walnego nic się tu
> nie zmieni i cena będzie bujać w okolicach złotego.
> Natomiast jeśli na walnym dojdzie do podjęcia decyzji o
> wypłacie dywidendy to przyszłość tej spółki w moich oczach
> jest marna.
Kto
> wyłoży kasę na kolejną emisję (jeśli takowa będzie). Wiesz
> ile akcji będzie objęte dywidendą? Znając Twoje podejście
> myślisz pewnie, że 400 tys. bo przecież tyle jest w
> obrocie, otóż nie dywidendą będą objęte wszystkie akcje. A
> ile ich jest? Myślę, że może jak poświęcisz kilka chwil
> swojego życia i sam sprawdzisz to przejrzysz na oczy i
> zaczniesz patrzeć realnie.
Jeśli natomiast nie zwycięży
> pazerność (czy też brak pomysłu na to co zrobić z kasą) i
> nie będzie dywidendy to mogą tu być niezłe wzrosty - czego
> życzę wszystkim akcjonariuszom.
Wreszcie ktoś zabrał głos z dłuższym wywodem na temat przyszłości spółki .
Co do mojego cynizmu to lekka przesada , komentuję wydarzenia na spółce o różnych porach dniach i nie tylko gdy rośnie ale również gdy spada . Może na Tobie robi wrażenie , że ktoś wyrzuca 100 szt. i kurs dołuje 10 % a pod koniec dnia sytuacja odwrotna i trzeba to szybko skomentować na forum . Mniejsza o to czy ktoś kilkoma akcjami podciąga kurs na koniec notowań ale ostatnimi czasy myślę tu o 3-4 ostatnich sesjach dzieją się ciekawe rzeczy które mogą przynieść w najbliższym czasie rozstrzygnięcie w którą stronę kurs podąży .
Zapoznałeś się z komunikatem o zmianie polityki dywidendowej ? Polecam .!!!!! W komunikacie jest mowa o przeznaczeniu połowy zysku na dywidendę i skup akcji własnych za ubiegły rok jak i w następnych latach .POŁOWA ZYSKU ...
A tym fragmentem to już przechodzisz samego siebie :
Jak ocenisz sytuację dystrybucji akcji na NC,
> aby pozyskać pieniądze na ROZWÓJ, a następnie (po niecałym
> roku) pozyskane pieniądze przeznaczasz na dywidendę czyli
> WYPŁATĘ ze spółki? Kto zainteresuję się taką spółką?
Sugerujesz , że pieniądze uzyskane z emisji C i D poszły na dywidendę bo zarząd nie ma pomysłu na rozwój ? Przecież emisja serii D to emisja APORTOWA a na co poszły pieniążki z emisji serii C doczytaj w innych komunikatach ..Jeżeli masz jakiekolwiek pojęcie o czytaniu sprawozdań finansowych" to poświęć kilka chwil ze swojego życia "
i dowiesz się skąd są pieniązki na dywidendę i skup akcji które mam nadzieję , że WZA zatwierdzi i nie przeraża mnie to wizja .
" A znając Twoje podejście " to trzęsiesz gaciami po każdym 1-3 % spadku kursu , więc może przejrzyj na oczy i pozbądź się balastu ..Bo nie wszyscy muszą zarabiać na giełdzie ..
Czym wy się tak intrygujecie? Jesteście cieniasy skoro 2000 po 0,96 to dla was bariera. Maciej nie licz,że taniej taniej kupisz więc łap okazje. Dla mnie takie spadki to komfortowa sytuacja, aby regularnie za tę samą kasę kupować jeszcze więcej akcji do portfela. Teraz tylko pozostaje nam rozstawić NAMIOT i czekać na WALNE kiedy KARAWANA ruszy
Dnia 2012-06-03 o godz. 13:05 ~ja napisał(a):
> Czym wy się tak intrygujecie? Jesteście cieniasy skoro 2000
> po 0,96 to dla was bariera. Maciej nie licz,że taniej
> taniej kupisz więc łap okazje. Dla mnie takie spadki to
> komfortowa sytuacja, aby regularnie za tę samą kasę
> kupować jeszcze więcej akcji do portfela. Teraz tylko
> pozostaje nam rozstawić NAMIOT i czekać na WALNE kiedy
> KARAWANA ruszy
Z takim portfelikiem do ludzi ??? Tu jest worek potrzebny ...Grubasie .-)
balast zrzucony a statek dalej tonie
ale wszystko będzie dobrze , wzrosty tuż tuż , na dniach
skup też będzie i wszystko będzie super ,
i tak już kilka miesięcy opalizowania narodu
totalny marazm , szkoda czau na ten cyrk bo nawet małpy pluszowe mają
Dnia 2012-06-02 o godz. 13:32 ~{jurek napisał(a):
> balast zrzucony a statek dalej tonie
ale wszystko będzie
> dobrze , wzrosty tuż tuż , na dniach
skup też będzie i
> wszystko będzie super ,
i tak już kilka miesięcy
> opalizowania narodu
totalny marazm , szkoda czau na ten
> cyrk bo nawet małpy pluszowe mają
Rozumiem , że kolega poza burtą i to jest ten balast . Jaka szkoda , że kurs nie rósł do tej pory przez dwa tygodnie po 45 % bo wtedy byłbyś zadowolony ...
Pisałem nie jeden raz , że to będzie spółka dla wytrwałych ale ty do nich nie należysz sądząc po poprzednich twoich postach ....
Autor | ~kokospoko [83.238.117.*] 2012-05-16 17:46 Zobacz wątki dotyczące XSystem
Zobacz profil XSystem
ale jaja prezesi spółki chcą wypłacić dywidendę i skupić akcje a akcje tanieją
to w czyich rękach są te pakieciki , przecież kurs powinien natychmiast poszybować w górę
zastanawiam się też czy będąc prezesem mającym kilka milionów akcji za pieniądze z dywidendy stać by mnie było na skup 100 000 ?
OK, zatem potwierdzasz, że sprzedajesz co jedynie świadczy jak marna była i jest twoja wiara w spółkę, wezmę wszystko jak wystawisz po 25 grocha zdesperowany posiadaczu
Dnia 2012-06-20 o godz. 16:57 ~ja napisał(a):
> OK, zatem potwierdzasz, że sprzedajesz co jedynie świadczy
> jak marna była i jest twoja wiara w spółkę, wezmę wszystko
> jak wystawisz po 25 grocha zdesperowany posiadaczu
Nie rozśmieszaj mnie .Teraz miałbym sprzedawać przed WZA ...
A moga oglosic tylko dywidende bez skupu? I jak taki skup moze wygladac? Jak np oglasza skup po 1,50 i bedzie wiecej chętnych do oddania to co wtedy? Obniżają cene skupu czy kto pierwszy ten lepszy i sprzeda po wyzszej?
Dnia 2012-07-02 o godz. 17:00 ~Swoi :) napisał(a):
> No to wszyscy "swoi kolesie" zrobili
> ściepę, zebrali 2tys złotych i się obkupili :) Dobre :)
> Opal pochwal się co tam wiesz na temat skupu, chętnie
> poczytam.
Swoją drogą widać, że firma x ma swoich fanów,
> bo co miesiąc (chyba w dzień wypłaty) widać delikatne lub
> większe wybicie.
Czekaj na oficjalne info . Ja mam informację z drugiej ręki .
Sądząc po ilości postów to ja zostałem jedynym fanem tej spółki pozostali ukryci w krzakach siedzą cichutko i obserwują jakby tu skoczyć ..
Dnia 2012-07-02 o godz. 19:26 ~franek1983 napisał(a):
> E tam OPAL
nie jesteś sam ja cały czas jestem
po
> dłuższej przerwie od giełdy jestem z powrotem
Wiem ,że trzymasz bo twój pakiet cały czas wisi na 3 złotych ..
Czekamy na oficjalne info z WZA ..Będzie zebrane powinno być info .
Dnia 2012-07-03 o godz. 08:44 ~BartoszW napisał(a):
> Przyznam się bez bicia, że to ja co miesiąc kupuję po kilka
> tysięcy akcji jeśli kurs jest poniżej 1,50. Ostatnio też
> kupowałem.
Pzdr
Nie przesadzaj , być może dołożyłeś małą cegiełkę do wzrostów .Ale myślę ,że do gry wchodzi ktoś nowy ..