Witam zainteresowanych,
Pracownicy CDM dzwonią z uporem maniaka co kilka dni i nakłaniają na sprzedaż akcji, jak to jest w Waszych biurach maklerskich ? Też macie takich "aniołów" którzy zalecają sprzedaż ?
Zastanawiam się jaki w tym mają biznes i jak to się ma do MIFIDu ?
Nie wiem czy dobrze myślę, ale UniCredit pośredniczył w wezwaniu a to jedna "rodzina" finansowa z PeKaO SA
W treści uchwał na walne zgromadzenie nie ma wzmianki o obowiązkowym wykupie od inwestorów mniejszościowych, (bynajmniej ja tego nie znalazłem) a to może znaczyć że chcą odczekać 3 m-ce (jak rozumiem z przepisów, które poczytałem tyle czasu mają akcjonariusze mniejszościowi na żądanie wykupu przez większościowego po cenie z wezwania (Bóg raczy wiedzieć co będzie jeśli w tym czasie zejdą z giełdy)) i wtedy będzie im łatwiej odkupić akcje od inwestorów mniejszościowych (na ich warunkach).
Z tego co znalazłem w przepisach inwestorzy mniejszościowi mogą żądać wykupu po cenie z wezwania, ale jeśli nastąpi materializacja akcji (wyjście z giełdy) oni już nie są panami sytuacji, a większościowy akcjonariusz będzie dyktował cenę, o ile w ogóle będzie mieć ochotę na wykup.
Walne jest 30 maja. Żądanie wykupu chyba musiałoby wpłynąć do nich wcześniej, ale co miałoby znaleźć się w tym żądaniu oprócz "treści" tego nie wiem.
Między 72 a 71 zł jest nie duża różnica, a jak dla mnie za dużo niewiadomych, a nie jestem hazardzistą i cenię sobie dobry sen, więc już podjąłem decyzję.
Wy musicie sami ją podjąć.
powodzenia
do rolki.Nie strasz ludzi bo nie masz racji 72 jest pewne niestety więcej chyba się nie wyciągnie. trochę historii
https://www.bankier.pl/wiadomosc/Squeeze-out-na-zakonczenie-przygody-z-GPW-2086553.html