Ciekawym kierunkiem inwestycyjnym w dzisiejszych czasach sa inwestycje oparte o energetykę wiatrowa. Branza zdaje sie przezywać złote czasy i jesli nic sie nie zmieni potrwa to jeszcze kilkanaście a moze nawet kilkadziesiąt lat, a Ci którzy dzisiaj wejdą w tą branżę mają niezłe perspektywy zysków. Na rynku pojawiło sie kilka firm z propozycją inwestycji w sektor OZE, dając możliwość dla osób których nie stać na całą inwestycję. Firmy które proponują taką mozliwość to:
Auron Group
Borven Energy
Remedium
Future
Energy Invest Group
ja akurat mam udziały w projekcie auron group - była to chyba pierwsza firma z taką propozycją inwestycji. Oprócz oferty auron znam jeszczę propozycję Energy Invest Group i w tej chwili wybrałbym właśnie energy invest group , ponieważ jest kilka istotnych różnic dot zapisów w umowie inwestorskiej . Jakby coś służę pomocą
A czy mogłabym prosić o porównanie obu ofert, w czym oferta Energy Invest jest lepsza? Bo z tego co wyczytałam obie firmy pozwalają stać się udziałowcem w wybranym projekcie. Jestem zainteresowana inwestycją ale chciałabym znać cały przekrój rynku?
znam tylko ofertę 2 firm : energy invest group i auron , i jestem w stanie pomoc jedynie w tej kwestii.
Jeżeli zainteresowane osoby są z Warszawy zapraszam na spotkanie. Jeżeli nie zapraszam do kontaktu bezpośrednio z firmami . Na forum nie wyobrażam sobie pisać o szczegółach zawartych w umowach inwestorskich . Miejmy odrobinę profesjonalizmu.
natomiast co do idei inwestowania w ogóle w branżę energetyczną to gratuluję wyboru - abstrahując od tego , komu powierzycie Państwo swoje pieniądze. pozdrawiam eewiatrowe@gmail.com
Witam,
Na rynku jest jeszcze projekt Windnet, strona projektu: www.windnet.pl
Według mnie rewelacyjnie przemyslany i zabezpieczony, jako nieliczni posiadają bufor lokalizacyjny i rok po wybudowaniu 10 elektrowni chcą sprzedać wszystkie elektrownie. Perspektywa zarobku ponad 230% w max 3 i pół roku jest bardzo atrakcyjna.
Pozdrawiam
Daniel Moszczyński
Tel 881 774 000
Dnia 2012-05-02 o godz. 16:58 ~inwestor napisał(a): > ja akurat mam udziały w projekcie auron group - była to chyba pierwsza > firma z taką propozycją inwestycji. Oprócz oferty auron znam jeszczę > propozycję Energy Invest Group i w tej chwili wybrałbym właśnie > energy invest group , ponieważ jest kilka istotnych różnic dot zapisów > w umowie inwestorskiej . Jakby coś służę pomocą
Dnia 2012-05-02 o godz. 16:58 ~inwestor napisał(a): > ja akurat mam udziały w projekcie auron group - była to chyba pierwsza > firma z taką propozycją inwestycji. Oprócz oferty auron znam jeszczę > propozycję Energy Invest Group i w tej chwili wybrałbym właśnie > energy invest group , ponieważ jest kilka istotnych różnic dot zapisów > w umowie inwestorskiej . Jakby coś służę pomocą
służy Pan pomocą? Bardzo prosze o tę pomoc i kontakt do Pana
"""w tej chwili wybrałbym właśnie energy invest group , ponieważ jest kilka istotnych różnic dot zapisów w umowie inwestorskiej . Jakby coś służę pomocą"""""
Dnia 2012-04-28 o godz. 22:49 ~Arkadiusz Pliszka napisał(a):
> Ciekawym kierunkiem inwestycyjnym w dzisiejszych czasach sa
> inwestycje oparte o energetykę wiatrowa. Branza zdaje sie
> przezywać złote czasy i jesli nic sie nie zmieni potrwa to
> jeszcze kilkanaście a moze nawet kilkadziesiąt lat, a Ci
> którzy dzisiaj wejdą w tą branżę mają niezłe perspektywy
> zysków. Na rynku pojawiło sie kilka firm z propozycją
> inwestycji w sektor OZE, dając możliwość dla osób których
> nie stać na całą inwestycję. Firmy które proponują taką
> mozliwość to:
Auron Group
Borven Energy
Remedium
Future
> Energy Invest Group
Proszę Was o rzetelne opinie na temat
> tych firm??
Od osób inwestujących wiem, ze zysk roczny to 5-8% brutto. Sam przedmiot inwestycji jest wporzo.
Wg. Moich danych zyski realnie moga siegać do 20 % w skali roku, co czyni z wiatraków jeden z najlepszych sposobow zainwestowania kasy. Co Energy Invest Group wybieram sie po iszczególowe informacje, zobaczymy czego sie dowiem.....
Osobiście uważam że forum nie jest miejscem gdzie szuka się informacji na ten temat który naprawdę jest dobra inwestycją Trzeba dokładnie poznać sprawe a nie po kkilku postach ferowac wyroki -ci uczciwi tamci się
Znajomy postawil mini elektrownie (jeden wiatrak) u siebie na placu. 60% wytworzonej energii oddaje elektrowni,40% sam zuzywa. Byl zadowolony. Teraz chcial postawic drugi wiatrak lub ten zlikwidowac i postawic jeden wielki. Aktualne zezwolenia,zgody,oplaty,podatki,koszty okresowych drogich i czestych przegladow spowodowaly,ze wytworzona nadwyzka nie pokrylaby kosztow. Czyli prywatnie sie juz nie oplaca. Zostal przy tym jednym.
dobra, proszę wskazać inwestycję która się zakończyła sukcesem, oraz spółkę która za nią stoi spółkę która regularnie składa sprawozdania finansowe np w KRS i które są do wglądu.
Zważ proszę, że elektrownie wiatrowe to w Polsce jest stosunkowo młoda gałąź biznesu, która daje raczej długo niż krótkoterminowe zyski, dlatego też nie będzie łatwo wskazać tego typu inwestycji teraz - co nie znaczy, że nie będzie się dało tego zrobić za kilka lat. Warunki do rozwoju tego typu inwestycji są moim zdaniem bardzo sprzyjające - mają zarówno poparcie społeczne jak i rządowe. Przyjrzyj się zresztą projektowi WindRentier, o którym wspomniałem wcześniej (http://windrentier.pl/), myślę, że znajdziesz tam wystarczająco dużo argumentów świadczących za tym, że inwestowanie w elektrownie wiatrowe jest dobrym pomysłem.
Nie przekonuje mnie to, zbyt duże ryzyko. Elektryka z wiatru nie jest konkurencyjna i nigdy nie bedzie oparta jest na dotacjach a nie zdroworozsądkowych zasadach gry. Myślę że może przyciągać zbyt dużo różnego rodzaju 'szumowin' którym dotacje a także łatwe pieniądze od naiwnych inwestorów mogą się bardzo spodobać. Gdyby stały za tym duże koncerny jak GE etc to tak ale jeśli to jest pan ziutek z ładną stroną internetową i z wynajętym biurem gdzieś w blokowisku w Zurichu to nie dziękuję. Nie mam zaufania do kogoś kto zabiera się za duże przedsięwzięcia energetyczne nie mając na to kapitału. Moja rekomendacja dla takiego pomysłu brzmi NIE.
W projekcie ustawy o OZE z 9 października 2012 r. zaproponowano zmiany w systemie wsparcia energetyki odnawialnej , które mogą istotnie ograniczyć chęć inwestowania w energetykę wiatrową - wynika z raportu "Analiza wpływu proponowanych zmian w systemie wsparcia na energetykę wiatrową w Polsce" przygotowanego przez PwC na zlecenie Polskiego Stowarzyszenia Energetyki Wiatrowej (PSEW).
Fot. PTWP
- Wprowadzenie w życie projektu ustawy z października 2012 r. doprowadziłoby do sytuacji, w której rentowność większości projektów farm wiatrowych byłaby niewystarczająca do ich podjęcia. Nawet w przypadku spełnienia jednocześnie warunków wysokiej produktywności farmy (2500 MWh z MW) oraz niskiego poziomu nakładów inwestycyjnych (1,5 mln euro za MW), oszacowany poziom zwrotu z inwestycji byłby zbyt niski, aby inwestycja została podjęta - czytamy w raporcie.
Share on facebook Share on google Share on wykop Share on naszaklasa Share on twitter Share on blip More Sharing Services
3
Komentarze (2)
Kolejny raport wskazuje na ..... Ale takie podejście nie jest zdaje się na rękę ani Wiatrakowcom, ani MG. To po prostu skandal - z punktu widzenia (...)
Okradany, 07.11.2012 08:24
ZOBACZ TAKŻE
Polska zapłaci kary za brak dyrektywy dot. zielonej energii?
Pawlak: energia słoneczna uzupełni tradycyjne źródła energii
Dla OZE nie ma alternatywy
Polska energetyka potrzebuje alternatywy dla węgla
Autorzy opracowania przekonują nawet, że w przypadku wprowadzenia w życie projektu ustawy o OZE z 9 października 2012 r., szereg istniejących farm wiatrowych, które przy obecnym systemie wsparcia były opłacalne, straci rentowność. Część z nich może nie być nawet zdolna do spłaty zaciągniętych wcześniej kredytów na budowę i zostać narażona na bankructwo.
W raporcie wskazano, że zasadnicze znaczenie dla rentowności i opłacalności OZE, w tym farm wiatrowych, mają następujące kwestie, wynikające z projektu ustawy o OZE z 9 października 2012 r. oraz projektu ustawy wprowadzającej ustawę o OZE (ustawa Przepisy wprowadzające ustawę Prawo energetyczne, ustawę Prawo gazowe oraz ustawę o odnawialnych źródłach energii):
- Brak waloryzacji opłaty zastępczej - projekt zakłada wprowadzenie stałej nominalnej wartości jednostkowej opłaty zastępczej na poziomie obowiązującym w 2012 r. (czyli 286,74 zł za MWh), podczas gdy w obecnych przepisach opłata zastępcza podlega waloryzacji o stopę inflacji. Opłata zastępcza wpływa na wysokość cen zielonych certyfikatów, w związku z czym powyższa zmiana w istotny sposób obniży przyszłą rentowność odnawialnych źródeł energii. Dodatkowym czynnikiem negatywnie wpływającym na ocenę opłacalności projektów OZE będzie konieczność uwzględnienia przez inwestorów niekontrolowanego przez nich ryzyka inflacji w kalkulacjach, a w tym ryzyka stale rosnącego niedopasowania osiąganych wpływów i ponoszonych wydatków oraz rosnących napięć w gospodarce finansowej projektu, co może spowodować podwyższenie oczekiwanego zwrotu z kapitału.
- Wprowadzenie ograniczonego okresu wsparcia - w obowiązującej ustawie Prawo energetyczne okres wsparcia dla energetyki odnawialnej nie jest ograniczony w czasie, zaś w dokumencie "Krajowy plan działania w zakresie energii ze źródeł odnawialnych" z 2010 r. stwierdzono, że "koncesjonowany wytwórca OZE może uczestniczyć w systemie przez cały okres wytwarzania energii elektrycznej z OZE". Wprowadzenie 15-letniego okresu wsparcia w wyniku uchwalenia ustawy o OZE będzie zatem odbierane przez wielu inwestorów jako działanie zmniejszające strumień ich przychodów w długim okresie.
Pomijając ortografię to mylisz się - oczywiście zgoda jeśli chodzi o to, że inwestycja jest obarczona mniejszym lub większym ryzykiem, ale dotyczy nie tylko elektrowni wiatrowych, ale praktycznie każdej inwestycji. Nie znaczy to jednak, bynajmniej, że automatycznie mamy do czynienia z piramidą finansową, przejrzyj sobie zresztą materiały dostępne na stronie projektu, o którym pisałem wcześniej i może sam zauważysz różnicę.
Na pewno masz na to jakieś dowody, lub straciłeś swój doroPek inwestując w wiatraki, jeśli nie to proponuję nie siać zamętu, tylko skupić się na faktach. Tutaj trochę informacji o bezpieczeństwie w inwestycje w elektrownie wiatrowe (jesteś w stanie z tym podyskutować? http://www.ekologicznaelektrownia.pl/elektrownie-wiatrowe-bezpieczna-inwestycja/
Szukajcie dalej takich wynalazkow po internecie. Cel jest jeden-sciagniecie kasy od ludzi na wymyslony pomysl. A potem mozecie szukac....... Naprawde jestescie zdolni w wyszukiwaniu takich hochsztaplerow. Widze po was,ze jak cos jest w internecie napisane to pewne na 100%. Otoz nie.
Zamiast pisac takie brednie, sam sprawdz, to ze ktos prowadzi taki biznes nie znaczy ze odrazu jest oszustem. Natomiast to ze piszesz takie rzeczy swiadczy ze jestes de....... ;-)
Nie chodzi o to co jest napisane w internecie, tylko w umowie inwestycyjnej, akcie notarialnym spółki, prawie energetycznym, umowie z bankiem, umowie z deweloperem, Kodeksie Spółek Handlowych, umowie przyłączeniowej, z Zakładem Energetycznym, decyzji środowiskowej i 360 innych dokumentach uprawniających spółkę do postawienia elektrowni wiatrowej. Trochę o bezpieczeństwie inwestycji w elektrownie wiatrowe znajdziesz tutaj: http://www.ekologicznaelektrownia.pl/elektrownie-wiatrowe-bezpieczna-inwestycja/
Panie Arkadiuszu, jeżeli temat jest dalej aktualny i jest Pan zainteresowany inwestowaniem w energetykę wiatrową zapraszam na stronę http://www.futureenergiazwiatru.pl/index.php.
Za Future przemawia min. przejrzystość modelu inwestycyjnego /budujemy razem/, pełen dostęp do dokumentacji /co jest zrobione i za ile/ oraz fakt, że elektrownie budujemy min. dla siebie. Chcemy cieszyć się zyskiem, które będą przynosić.
Firma Future A, w dniu 30/11/2012 roku zabrała potrzebny kapitał do budowy 5 elektrowni wiatrowych 2 MW, zgodnie z naszym modelem inwestycyjnym. W chwili obecnej rozpoczeliśmy następny projekt - Future B i mamy zebrane ok. 1,2 mln PLN kapitału. Celem Future B jest wybudowanie 10 elektrowni wiatrowych w ramach energetyki rozproszonej.
Wszystkie materiały dostępne na podanej stronie, a ja zachęcam również do kontaktu mailowego:
przemek@futureenergiazwiatru.pl
Dla klienta z kapitałem 150 tys. EUR postawie fermę wiatrową z przyznanym finansowaniem i częściowym umorzeniem kredytu na około 25-35%. Inwestycja już prosperuje a zysk miesięczny waha się miedzy 51-61 tys. EUR/miesiąc do opodatkowania. Zajmuję się wszystkim od zakupu maszyn do ich montażu, ubezpieczeniem, podpięciem do sieci i pozyskaniem finansowania z subwencją i dofinansowania do produkcji "energii zielonej", dzięki czemu Inwestor praktycznie nie musi "kiwnąć palcem".
Co o tym sądzicie? Przypuszczam, że wydaje Wam się to nie realne, ale jest to prawda. Temat jest długi więc nie będę się rozpisywał a zainteresowanych proszę o kontakt na
phfinance7@gmail.com
Z chęcią odpowiem na każde pytanie związane z tematem elektrowni wiatrowych i fotowoltaicznych
Co do wiatraków to może powiem to od 2giej strony. Będąc właścicielem ziemskim niedaleko mającego powstać wiatraka, wyrażam sprzeciwy i protestuję i nawet widzę jak gminy łamią prawo aby zachęcić inwestorów do inwestycji w wiatraki. Niestety poza gminami są jeszcze mieszkańcy, którzy tak jak ja, nie zgadzają się na przepuszczenie przez własne grunty kabli albo pozwolić na przejazdy maszyn ciężkich na czas budowy albo składowania materiałów, itp. Ponadto pomimo, że wiatraki takich jak ja chcą przekupić wyższą ceną to pomimo tych dobrych cen nie zamierzamy ustępować. Znam wiele przypadków, gdzie właściciele ziemscy sądzą się z gminami i starostwami o wydanie zezwoleń lub zmiany w planach zagospodarowania bez uprzednich uzgodnień z właścicielami ziemskimi. Znam nawet takich, którzy siedzą cicho do momentu uruchomienia wiatraka aby później skarżyć inwestora i gminę o działanie na szkodę właścicieli gruntów. Moim zdaniem sprawa jest dość "ryzykowna" bo właściciele ziemscy mają sporo racji a są całkowicie ignorowani przez urzędników i inwestora, co napewno w przyszłości może odbić się czkawką na tej inwestycji :)
chyba cos w tym jest , nasz wielki prezes PZPN Boniek siedzi w tym biznesie od lat a mino to zmienil zdanie i pensje prezesa chce juz brac , nie wiem czy dlatego ze rudy zawsze zamiesz jak lis w kurniku (tak bedzie w PZPN) czy dlatego ze wiatraki nie "ida" jak powinny ...sie krecic
Inwestycje w elektrownie wiatrowe mają przed sobą świetną przyszłość, ja zdecydowałem się na inwestycję w Energy Invest Group. Układ jest dokładnie taki sam jak w ofercie Pana z Futury, czyli pełna transparentność działań firmy, możliwość skontrolowania finansów spółki, poziomu kosztów, zaawansowania projektów i wszystkiego co inwestora może zainteresować a argumentem który przeważył było o wiele większe doświadczenie firmy realizującej inwestycję czyli Siłowni Wiatrowych S.A. Bo oczywiście porównywałem obie oferty. Pozdrawiam wszystkich związanych z tematem OZE i życzę sukcesów.
a jak to jest z kosztami zysku powiedzmy zakupuje udziały za 40 tys zl oni maja 4 lata na wybudowanie wiatraka przez ten czas nic nie zarabial ale jak to jest potem czyli z 5 rokiem czy juz dostaje dywidendy czy np musi minac 6 lat powiedzmy zeby zwróciło mi się to co wpłaciłem a kolejne lata to zarobek na czysto czy juz w tym piatym roku zarabiam a te pieniadze które wpłaciłem zawsze moge odzyskac sprzedajac np swoje akcje ??
Chlopie! Na takie pytania nie ma odpowiedzi. Dawaj kase,o nic sie nie pytaj,potem sie nie interesuj i nie upominaj sie. Mowie ci.Najlepsza inwestycja pod sloncem. Dawaj kase!
Witam,
kupuje Pan akcje firmy. Z Pana i innych inwestorów środków jest realizowana inwestycja. Projekt trwa 30-36 miesięcy przy założeniu że kupuje Pan akcje zaraz na początku procesu. Jeżeli projekt jest już rozpoczęty to automatycznie wypłata dywidendy nastąpi wcześniej juz po 1-2 latach.
W razie pytań proszę o kontakt: przemek@futureenergiazwiatru.pl
To weźcie preferencyjny kredyt na takie specjalne inwestycje i na specjalnych warunkach za pomocą specjalnego programu do tych inwestycji stworzonego. Lepiej na tym wyjdziecie i to tylko wy będziecie czerpać potem ewentualne zyski tylko dla siebie. Po co wam kasa od postronnych osób. No chyba żeby ich przekręcić. Ściema!!!
Na te elektrownie i tak są brane preferencyjne kredyty (aktualnie na 1,7%) a i tak trzeba zebrać 4 mln. wkładu własnego na każdą. To nie są pieniądze dostępne dla każdego i na całym świecie od lat powstają spółdzielnie, lub spółki gdzie drobni inwestorzy "zrzucają" się na wybudowanie takiego wiatraka. Tutaj można poczytać o tym: http://www.ekologicznaelektrownia.pl/farma-wiatrowa-czy-pojedyncza-turbnina-kiedy-wiecej-zarobisz/
Jak sie interesujecie wiatrakowym biznesem to znalazlem taki artykuł http://ekorynek.com/oze/1110-inwestycje-w-elektrownie-wiatrowe-lokata-kapitalu-dla-kazdego
Wlasnie ze pradu bedziemy zuzywac coraz mniej! Wszystkie urzadzenia zuzywaja z generacji na generacje coraz mniej pradu. A samochody elektryczne nie maja szans na popularyzacje ze wzgledu na problematyczne ladowanie, koszt i ciezar baterii. Ogniwa wodorowe sa lepsze i motoryzacja pojdzie raczej w tym kierunku. Wiec nie piszcie bzdur...