• Problem z najemca mieszkania Autor: borowaino [213.89.22.*]
    Witam, mam problem z najemca mieszkania, mamy spisana umowe wynajmu z 3 miesieczna mozliwoscia wypowiedzenia dzialajaca w obie strony. Najemca przyszedl do Mnie w przedzien zaplaty czynszu i poinformowal Mnie ze sie wyprowadza za dwa dni... i zrobil sie problem...Wedlug umowy powininem otrzymac 3 miesieczne wypowiedzenie. Wie ktos moze co zrobic z tym fantem, zeby sie nie narazac na koszty, przez niekompetentnosc najmujacego? Zgory dziekuje za pomoc.
  • Re: Problem z najemca mieszkania Autor: ~marcin [85.222.6.*]
    jak masz umowę to ciśnij go o kasę za 3 miesiące.
  • Re: Problem z najemca mieszkania Autor: ~przemko [79.186.199.*]
    Dokładnie umowa o czymś świadczy. Ja tez miałem kiedyś podobną sytuację ale całe szczęście umowa u z poświadczeniem podpisów. Następnego najemce szukałem przez Ober-Haus. Jednak fachowcy robią to lepiej.
  • A jak bym Cie nastraszył na dowidzenia. Autor: ~Sven [213.134.179.*]
    A ta umowa to była taka legalna, tzn płaciłeś podatek dochodowy itp? To idź do sądu.

Jeśli jednak była to umowa spisana na kolanie i wiesz o niej tylko Ty, to ja osobiście, będąc Twoim wynajmującym powiedział bym Ci tak:

- albo dajesz mi spokój i się pożegnamy, albo płacę Ci za te 3 "należne" miesiące i widzimy się w Urzędzie Skarbowym gdyż składam na Ciebie donos jeszcze dzisiaj. Bowiem dopuściłeś się przestępstwa podatkowego na dużą kwotę. Wybór należy do Ciebie.

Nie można, będąc złodziejem i oszustem (podatkowym) oczekiwać od innych że będą się z Tobą cackać. A następną umowę zrobisz jak należy i nie będziesz musiał zadawać takich pytań.
  • Re: A jak bym Cie nastraszył na dowidzenia. Autor: borowaino [213.89.22.*]
    Tak wszystko bylo legalnie placilem podatki, wszystko bylo zgloszone do urzedow, z tym ze bylem u prawnika i Mi powiedzial, ze umowe z internetu to mozna na wszelakie sposoby interpretowac i nie wie czy sie wygra, z tym, ze mysle ze po to jest takie gadanie zeby nastepnym razem do niego przyjsc na podpisanie umowy...i co by troche kasy zgarnal.
  • Re: A jak bym Cie nastraszył na dowidzenia. Autor: borowaino [213.89.22.*]
    Poprostu nastepnym razem wszystko bedzie u prawnika podpisywane, jednak nie ma co sie rozczulac nad ludzmi... bo niestety za dobroc i pomoc pozniej samemu trzeba zaplacic... niestety. Dzieki za odp.

Pozdr
  • Re: Problem z najemca mieszkania Autor: ~Mzuri [89.74.210.*]
    Przed podpisaniem wypowiedzenia powinieneś pójść zobaczyć mieszkanie. Jeśli zrobiłeś dobrą inwentaryzację mieszkania, to wiesz jak było wyposażone i w jakim stanie. Jeśli coś się nie zgadza np. zepsute sprzęty, nowe tapety (na które nie wyraziłeś zgody) lub po prostu mieszkanie jest w stanie "pogorszonym" możesz dać najemcy ultimatum. Albo pozostawi mieszkanie w takim stanie w jakim je zastał, albo straci kaucję oraz poniesie wszystkie koszty przywrócenia mieszkania do stanu pierwotnego.
    Rada: Następnym razem zweryfikuj najemcę, rządając kopii umowy o pracę, zaświadczenia o zarobkach itp. U nas w firmie, robimy to w 100% przypadków. Zajmujemy się zarządzaniem mieszkaniami przeznaczonymi na wynajem-> Mzuri, mzuri.com.pl
  • mzuri.com.pl zatrudnia analfabetów? Autor: ~Sven [195.212.29.*]
    Dnia 2012-04-05 o godz. 11:13 ~Mzuri napisał(a):
    > Następnym razem zweryfikuj najemcę, rządając kopii umowy o
    > pracę, zaświadczenia o zarobkach itp.

"Rządać" ? A co to takiego?
    Poza tym wała ci od tego ile zarabiam.
  • Re: mzuri.com.pl zatrudnia analfabetów? Autor: ~Mzuri [89.78.130.*]
    Dnia 2012-04-06 o godz. 09:54 ~Sven napisał(a):
    > Dnia 2012-04-05 o godz. 11:13 ~Mzuri napisał(a):
    >
    > Następnym razem zweryfikuj najemcę, rządając kopii umowy o
    > > pracę, zaświadczenia o zarobkach itp.

> "Rządać" ? A co to takiego?
    Poza tym
    > wała ci od tego ile zarabiam.

Rządać, to po prostu błąd ortograficzny, który wyniknął w czasie pisania "w afekcie".

Panie czepialski a co to znaczy "wała ci od tego ile zarabiam" ? A nie przypadkiem "wara" ? Poza tym w korespondencji (a za taką należy uznać udzielanie odpowiedzi na forum) używamy grzecznościowej formy "Ci" a nie "ci".

Ponadto to forum związane z finansami i biznesem, a nie ortografią, więc jeśli nie masz nic do powiedzenia, nie odzywaj się. Proste.
  • Re: mzuri.com.pl zatrudnia analfabetów? Autor: ~Właściciel mieszkani [94.254.148.*]
    Umowy najmu jakie sprzedaje Mzuri również pozostawiają wiele do życzenia. Totalnie mijają się z przepisami w ustawie o ochronie praw lokatorów. Wykazali się totalnym brakiem profesjonalizmu, żałuję pieniędzy wydanych na te śmieciowe umowy.
  • Re: mzuri.com.pl zatrudnia analfabetów? Autor: ~Klient [83.27.161.*]
    Oni mają większy problem niż analfabetyzm. Telefony u nich milczą. Zarówno od strony właścicieli jak i najemców. Nie można się do nich dodzwonić.
  • Re: mzuri.com.pl zatrudnia analfabetów? Autor: ~wkurzony wlasciciel [188.33.49.*]
    ja uważam ze to są najgorzej wydane pieniądze w życiu!!! jak do podpisania umowy za 1000 zł to fajniutko i milutko ; jak do znalezienia najemcy same problemy( lokal zadbany ; cena atrakcyjna; duże miasto w super punkcie) : "no telefony są...." ; jak to przyjdzie obejrzeć to albo oddaj za darmo ; albo pracuje na lewo albo dopiero szuka pracy ( a miała być weryfikacja najemcy) - na odpierdol się - żeby się właściciel nie wkurzał że nic się nie dzieje ; poza tym w pierwszej kolejności te największe lokale bo prowizja procentowa a właściciel że nie zarabia- no trudno. Moim zdaniem dążą do "wyłudzenia" tysiaka doprowadzają właściciela do szewskiej pasji żeby rozwiązał umowę i tysiak przepada .... i biznes się kręci
  • Re: Problem z najemca mieszkania Autor: ~mmmm [80.239.243.*]
    i bedziesz sie ziebrzyl o ta kase jak czlowiek nie bedzie tam mieszkal, przeciesz jestes wlascicielem posiadlosci a chetnych do jej wynajecia masz na peczki