"CZY BANKI MOGĄ SIĘ WYCOFAĆ Z KREDYTOWANIA DSS ?"
Niestety pytanie jest błędnie sformułowane :((
Prawidłowe brzmi : KIEDY KREDYT BANK WYCOFA Z KREDYTOWANIA DSS ?
Bank nie może dowolnie "wg własnego widzi mi się" kształtować warunków udzielenia kredytów - musi kierowac się sztywno określonymi wytycznymi KNF, NBP i Nadzoru Bankowego.
Stąd odpowiedzią na bankowe zapotrzebowanie jest polityka oszustw Dss:
- w sposób kłamliwy "przeszacowywuje" np wartość kopalni Kss którą ledwo co się niby kupiło - jeszcze nie zapłaciło - a już jest "z tego" 40 mln zysku !!!
- przedstawia abstrakcyjne, nigdy nie uzyskane papierowe zyski z kar od Covec - ok 30 mln zł !!!
- o podobnych wcześniejszych cudownych "przeszacowaniach" kieleckich czy pilawskich kopalni już nie wspominam...
Audytor elokwentnie formułuje zdanie że tak "może to być ujęte", więc zarząd ma podkładkę od audytora więc też "pieczętuje" - a Bank skoro ma dwie podkładki jest "kryty" Przed Nadzorem, a sam przeciez ma swój interes...
Bank jak wiadomo żyje z udzielania kredytów i z odsetek od nich. Tutaj Bank zarabia podwójnie dojąc niemiłosiernie takiego nieszczęśliwca.
Ale to wszystko działa jedynie przy wyjątkowo dynamicznie rosnącej firmie, w dynamicznej branży, przy inwestorze z nieograniczonymi rezerwami kapitału który w razie potrzeby pomoże. Spółka MUSI jednak trzymać określone parametry finansowe !!!
Przy cherlawym zarządzie, kiepskiej, upolitycznionej branży, nietrafionych inwestycjach, słabym finansowo inwestorze, działa JEDYNIE do czasu gdy pierwszy element domina nie zacznie się walić.... Tutaj oszustwa jakimi wspomaga się Dss właśnie się rozsypują...
P.S. Była kiedyś, nie tak dawno, na Gpw firma która produkowała z aluminium grzejniki i felgi dla potężnego Fiata... były mega inwestycje i miraże jak tutaj teraz.... :)
Albo inna mięsna która cudem po koszmarnym przeinwestowaniu, podobnych kłamstwach zarządu i upadku kursu z nastu złotych na 50 gr ledwo co wywineła się od kosy kostuchy... :)
Myślcie Panie i Panowie - to nie boli !
Cel niezmienny - 5,6 zł i docelowo 1,5 zł i albo rewitalizacja albo pogrzeb i stypa.
Gdzie kolego aktualnie są nieopłacone wciąż KSS ?
W KB ?
W funduszu Idea ?
Bo juz na pewno nie w Dss :(
A koszty tego niby "ratunku' wyższe niz w Providencie ;)
1.
DSS: Emisja obligacji serii G (raport nr 5/2012) z 26.01.2012 23:57
Zarząd Dolnośląskie Surowce Skalne S.A. ("Spółka" lub "Emitent") informuje, że w dniu 25 STYCZNIA 2012 roku Spółka przeprowadziła emisję zabezpieczonych obligacji imiennych serii G.
W ramach emisji Obligacji serii G obligatariuszom przydzielonych zostało 400.000 obligacji o numerach od 000001 do 400000 i łącznej wartości nominalnej 40.000.000 złotych. Wykup Obligacji serii G przez Spółkę nastąpi w dniu 30 listopada 2012 roku.
Obligacje serii G są oprocentowane według stałej stopy procentowej w wysokości 12,6% W SKALI ROKU, przy czym przyjmuje się, że rok liczy 365 dni od dnia przydziału.
Obligacje serii G są obligacjami zabezpieczonymi. ZABEZPIECZENIE stanowić będzie zastaw rejestrowy na 94.680 akcjach serii A spółki "Kieleckie Kopalnie Surowców Mineralnych S.A." w Kielcach ("Akcje"). Podmiotem udzielającym zabezpieczenia jest spółka "Surowce Skalne Wschód" Sp. z o.o. w Warszawie ("SSW"). Do chwili wpisu zastawu rejestrowego do rejestru zastawów, Obligacje zostały zabezpieczone poprzez ustanowienie zastawu umownego cywilnego na Akcjach. Zgodnie z wyceną sporządzoną przez biegłego rzeczoznawcę WBP Doradztwo Nieruchomości w Bytomiu, na potrzeby zabezpieczenia Obligacji, wartość Akcji wynosi 70.059.090,96 zł.
2.
DSS: Nabycie aktywów o znaczącej wartości (raport nr 6/2012) Z 27.01.2012 00:00
Zarząd Spółki Dolnośląskie Surowce Skalne S.A. ("Spółka", "Emitent") informuje, iż w dniu 25 stycznia 2012 r. Spółka kupiła od Idea Premium SFIO 1 (jedną) Obligację imienną serii A wyemitowaną przez spółkę Surowce Skalne Wschód Sp. z o.o. w Warszawie o wartości nominalnej 54.283.500 zł ("Obligacja"). Spółka kupiła Obligację za cenę 38.606.234,30 zł. Zapłata ceny nastąpiła poprzez kompensatę wierzytelności Spółki z wierzytelnością zbywcy przysługującą względem Spółki. Obligacja została wydana Spółce w dniu 25 STYCZNIA 2012 r. Termin wykupu obligacji ustanowiony został na dzień 11 kwietnia 2014 r. Obligacja jest oprocentowana według zmiennej stopy procentowej wynoszącej WIBOR 3M, powiększonej o marżę w wysokości 8 p.p.
Coś ci się pomylił "Wschód" z "Zachodem". Oba komunikaty nie dotyczą KSS ani spółki która kupiła akcje. Śmieszny jesteś kolego. Wklejasz i piszesz a niczego nie rozumiesz. Opłaca cie ktoś za to co robisz?
1,5zl daje wycenę na poziomie obecnej wyceny IGroup. Porównaj sobie te dwie firmy pod wzgledem potencjalu, skali działalnosci, aktywów, zwróć okiem na ich ujemny KW i jeszcze raz przemyśl swoje 1,5zł
Nie wspominajac że cena nominalna akcji jest duzo wyżej, wiec kto sprzeda poniżej nominalnej....
Sprzedawać będą takie dzisiejsze 'wielkie' cwaniaki, niedoszłe rekiny giełdy - będą się zabijać by wyskoczyć przed innymi. Obyś nie był wśród nich....
I proszę miarkuj słowa bo w czasie gdy przy 20 zł Ty byc może marzyłeś o 40 i 60 zł, nieprzęciętnych zyskach i wykupieniu Emiratów Arabskich byli tacy co sensownie sytuacje oceniali.
Dnia 2012-02-22 o godz. 20:39 ~exX napisał(a):
> Mialem sie nie produkowac na watkach spolek, ktorych akcji
> nie posiadam, no ale skoro wywolales mnie do tablicy, to
> juz trudno ...
no jak to tak??!!!
przecież rok temu miałeś akcji DSS na pęczki kupowanych po 18-20 zeta...
mało tego - wszem i wobec udowadniałeś, że w miesiąc może w dwa będziemy na 50-80 zeta....
teraz masz szansę uśrednić.... przecież C/Z rewelacyjne a "wyniki podobno niezagrożone" :-))))))))
Oj, skoro upierasz sie by to ciagnac to wbrew sobie odpowiem.
Primo - wiesz dobrze ze to nie bylo 18-20 zeta, wiec po co glupoty wypisujesz?
Secundo - Fakt faktem ze swojego czasu bylem przekonany ze COVEC zbuduje te autostrade chocby i mial przysponsorowac. Skoro sie tak jednak nie stalo, i oficjalnie sie wycofali, to sprzedalem akcje i zapomnialem o temacie. Proponuje sprawdzic po ile wowczas chodzily (dla ulatwienia dodam ze nie tylko duzo taniej od ciebie kupilem ale i duzo drozej sprzedalem).
Ja inwestowalem w dostawy kruszyw pod autostrade budowana przez COVEC a nie w metale ziem rzadkich, samodzielne budowanie A2 czy mongolskie drogie bo az tak daleko moja wyobraznia nie siega. Gdy fundamentalne powody inwestycji przestaly byc aktualne zamknalem temat. To sie nazywa inwestowanie fundamentalne. Tyle w temacie.
Jeszcze chcielibyście wpływać na bank żeby kasy im niedał , a bank jak widzi biznes to kasy da folllll........ skolko chociesz - bo to jego biznes heeee heeee także nie uiadać @@@@@@@@@
No jasne, że da foll, bo jak wtopił, to teraz nie może się cofnąć, bo by wyszło szydło z worka. To brną w zaparte. Spółka ma od początku wsparcie polityczne i pewnie przetrwa, bo zbyt wielu ludziom by się puściła krew z nosa z nerwów. Inna sprawa, że papier trefny, ale za to ruchliwy - można zarobić. Wczoraj zapowiadałem dołek - to teraz jutro górka, tak z 5%? I tak góra - dół do nowej emisji - to tylko trzy tygodnie, sami zapowiedzieli. Pamiętajcie, ostatni gasi światło.
Po tych ostatnich donisieniach w tvn biznes i prasie czy czeka nas jeszcze coś dobrego od tej spółki? czy teraz spadamy na 4 zeta.a w perspektywie upadłóść ???
@csk poczytaj sobie to forum, głosy są podzielone... a co będzie to tego naprawdę nie wie nikt. Piszesz tak jakbyś chciał dostać pewniaka w lotto, ale boisz się zaryzykować.
Po prostu dopisz do tej listy http://www.upgradereality.com/100-crazy-things-to-do-before-you-die ....papier DSS ;)
W podsumowaniu Państwa postów powiem jedno - nic na kredyt nie ma szans przyjdzie kiedys placic nam - mimo ogromnego kapitału dalsze zaciąganie kredytów doprowadzi do katastrofy - zobaczycie!!!!!
No nie wiem, czy inwestor powinien być fanem kasyna.A to wygląda jak ruletka, czyli uda się lub nie, ale prawdopodobieństwo, że się uda raczej mniejsze sądząc po sposobie zarządzania spółką:(
Dla banku liczy się kasa i zabezpieczenie skoro daje to pewnie ma. A nie powie nic bo to banku taiemnica , was to nic nie obchodzi czy któryś z was tłumaczy się w co zainwestuje swoje pieniądze, jak widzicie coś podejrzanego to nie inwestujcie ((( ZORIĘTUJCIE SIĘ ILE KOSZTUJE TONA ŻWIRU TŁUCZNIA ITD... A PÓŻNIEJ ZABIERAJCIE GŁOS. CZY TEN TOWAR JEST CHODLIWY ))
Nie lepiej było przy 8 zł zamiast skakać mi miesiac temu do oczu ...mysleć ?
Na odpowiedz nie czekam, bo pytanie uważam za retoryczne.
P.S. i ostrożnie z moim powszechnie znanym targetem 1,5 zł !!!
Kolega Graczyk 'zbeształ' mnie jak jakiś czas temu "że przesadziłem - ze to nie możliwe" gdy napisałem na którymś z wątków o konieczności realizacji scenariusza z obniżeniem kapitału zakładowego...
Niestety wspomniałem też tam co się stanie z kursem giełdowym... :(((
Przestrzegam przed graniem znaczonymi kartami. Na dzień dzisiejszy nie macie żadnych szans...
Kolega Graczyk
> 'zbeształ' mnie jak jakiś czas temu
> "że przesadziłem - ze to nie możliwe"
> gdy napisałem na którymś z wątków o konieczności realizacji
> scenariusza z obniżeniem kapitału zakładowego...
eeee tam od razu "zbeształ"...
po prostu nie przewidziałem takiego manewru warranto-kapitało-prawno-wydymaczowego jaki zaproponowała Idea...
Obstawiałem bardziej split i potem różne manewry ale sytuacja mnie kompletnie zaskoczyła.
Szykowałem kase do wejścia w przedziale 1,5-2,0 ale teraz mocno się zastanawiam...
Jeżeli przejdzie ten wariant z obniżeniem kapitału to kurs 1,5 jest mooocno zawyżony.
Na dodatek spółka do końca życia nie opędzi się od knfów, prokuratorów, cba, cbś uks itp itd
Od poziomu 20 zł zjazdy na 14 zł były, na 7 zł był, na 4 zł był, odbicie zaliczone i dalej zjazd z wyłamaniem 5,6 zł było - cel zapowiadany od równo roku: 1,5 zł praktycznie jest kwestią już tylko godzin :(((
Nie bawcie się z naciągaczami z IDMu i ich funduszy/krzaków.
Nie macie z nimi żadnych szans :(((
Współczuję posiadaczom akcji, zachłanni na spadający nóż niech 2 x pomyślą...
czytałem uważnie wcześniej Twoje wypowiedzi nt. DSS, jak widać obecnie scenariusz się sprawdził, obserwuje spółkę od dość dawna, gdyż sam pracuje w branży budowlanej i akurat znam też ludzi którzy pracują w DSS, niestety od nowego roku pracują charytatywnie nie dostali zł pensji za pracę. większość dyrektorków którzy tam pracują obecnie dziwnym trafem poleciało na zwolnienia lekarskie, umywając totalnie się od odpowiedzialności.
niestety sytuacja wewnątrz ponoć jest tragiczna, ludzie są totalnie zdeinformowani, cały czas im obiecują przelewy na konta...a nic się nie dzieje....
pracownicom które są na urlopie macierzyńskim nie dostają pieniędzy które im przysługują z ZUSu wszystko zabiera zarząd DSS, moim zdaniem to już jest dramat..
w moim mniemaniu będzie jednak upadłość likwidacyjna. wewnątrz chodza plotki o wejsciu R.K. ponoć weryfikuje możliwości i potencjał, jednak restrukturyzacja może potrwać 2-3 lata od tego momentu, a jak wiadomo kolejne zamówienia na kruszywa się koncza, bo dofinansowanie na budowy 2014-2020 stoi pod znakiem ? i nie wiadomo co będzie, bo w EU zaciekawie obecnie nie jest.
myślałem by może wejść w spółkę po 1.5 zł ale wydaje mi się to jednak zbyt ryzykowane.
Absolutnie odradzam angażowanie się aktualnie w Spółkę.
Spełniony target / 1,5 zł /, upadek Spółki - ale sytuacja tu stanowczo wymknęła się wszystkim spod kontroli...
Sytuacja Dss przypomina mi finałową scenę z filmu Piraci z Karaibów II, tą gdy dwa okręty /Czarna perła i Holender/ złaczone zaplątanymi masztami pogrążają sie w olbrzymim wirze, który jak wiadomo nie mógł zaszkodzić okrętowi umarlaków /Holender/ ale Perłę zawiódł na odwrotna stronę świata....
Oczywiście Holendrem tu nazywam IDM, a Perłą DSS :))