Analiza techniczna znacznie wyprzedza fundamenty. Z mojego punktu widzenia i z tego
jak interpretuję wykres GTC, uważam, że istnieje duże prawdopodobieństwo odwrócenia trendu spadkowego na wzrostowy średnioterminowy a obecny kilkudniowy ruch spadkowy
traktuję jak korektę po wybiciu.
CK
Chodzik Ja widzę,że skaczesz po tych spółkach jak jakaś pchełka.Raz tu,raz tam.
Powiedz Mi tylko jakim procentowo zyskiem się zadowalasz ?....
Bo nie wieżę,że zagrzejesz na tej spółce dłużej.
Czy twoja taktyka opiera się tylko na łapaniu dołków ?..
Widzę ,że próbujesz odrabiać gigantyczne straty ze swoich spółek śmieciowych , cóż powodzenia życzę , aczkolwiek przypatrując się wykresom wszystkich spółek muszę powiedzieć ,że wyglądają niemal identycznie - ostrożnie w górę , pytanie tylko jak długo ... Napisz jeszcze tak dla ciekawości ile kupiłeś i w jakiej cenie ,żebym mógł w przyszłości pogratulować ci jak zwykle zysków lub pocieszyć w razie dotkliwych spadków :)))))
GTC kupiłem dopiero dzisiaj i to niewiele bo trochę ponad 5 tysięcy.
Odpowiadając zaś Kracemu dodam tylko, że w takich czasach jak obecnie posiłkuje się
zazwyczaj wykresem 30 minutowym i pewną kombinacą MACD i RSI tak w kupnie jak i w sprzedaży. U mnie wszystko OK. Opuściłem HB i Bomi nieco za wczaśnie, lecz naprawdę nie musicie się o mnie martwić. Sam z siebie jestem zadowolony.
No i jeszcze jeden mały drobiazg.
Zobaczcie jak dobrze sprawdza się tu Fibonacci.
Max poprzedniej fali to 11.47. Odejmijcie od tego w procentach liczbę Fibonacciego a dostaniecie dzisiejszy dołek. Poprzednia zwyżka zaś była równa procentowemu wspólczynnikowi.
Czyż to nie jest analiza księżycowa w całej pełni ? Oczywiście, że jest.
Chodziku,ale twoje pseudo-analizy księżycowe,można sobie w tyłek wsadzić.
Przykładem niech będzie PGNiG. Naganiałeś na kupno po 4zł i co?.....i gdzie jest kurs dzisiaj ?
Taki z Ciebie inwestor jak z koziej dupy trąbka.
I do tego fałszywy dupek - tyle Ci powiem.
Dnia 2012-02-20 o godz. 17:54 ~antychodzik napisał(a):
> Antywskaźnik jak zwykle DZIAŁA !!! super :) , i
> widzisz CK znowu jesteś w plecy - kupiłeś na górce
> :)))))))
niestety, zwała się nie skończy, będzie co najmniej 7,50.............
Kracy, mój przyjacielu, to ty nie wiesz do czego służy stop loss ?
Jeśli twoje założenia się nie spełniają, to nie ma powodu trzymania danych akcji i trzeba je wykopać na zbity łeb.
Teraz odnośnie GTC. To tak jak napisałem właśnie wczoraj był dobry dzień do kupowania i wyobraź sobie jeszcze na zamknięciu kupowalem po PKC.
11.44 szczyt minus 21% liczba F to daje poziom 9.03. na ten a nie inny poziom wskazywały jeszcze co najmniej trzy wyliczenia. Zanim coś napiszesz następnym razem to rusz trochę łepetyną a nie pisz, że coś się nie sprawdza, bo nie ma takiego czarodzieja na świecie, który bez pudła trafia zawsze w sam środek, no chyba, że ty osobiście do tego pretendujesz. Tyle miałeś chęci do czytania i nauki a skończyło się niczym no nie KRACY ? Potem taki jeden z drugim pisze, że AT jest do niczego. Sam jesteś do niczego i nic się nie zmieni jeśli nie zmienisz podejścia do tematu .
No i jak zwykle jeszcze jeden drobiazg.
Wczoraj wspomniałem, że pewne kombinacje MACD i RSI dają wspaniałe sygnały kupna i sprzedaży. Właśnie na tej podstawie mogę ci napisać, że korekta na Bomi jeszcze się nie skończyła i na odkupienie tych akcji przyjdzie czas. Nie myśl jednak, że to na co pracowałem kilka miesięcy dostaniesz ode mnie na tacy. Bez pracy nie ma zarobku. Mnie tam się sprawdza co moje w 70 % i to mi wystarczy, a jeśli tobie nie to nie mój problem.
Dla mnie możesz sobie zajmować pozycje na tz. szczęście. Raz się uda a trzy razy nie.
Możesz też nie słuchając głupot zabrać się do prawdziwej nauki z dobrych książek ,
które ci polecilem. Ot chocby ARMS, na GTC wszystko tak jak opisał toczka w toczkę. Ale trudno się czymś zająć jak się czegoś nie zna. ! MÓJ PRZYJACIELU
Moja nauka nie skończyła się na niczym, tak jak to piszesz.Bo cały czas się jeszcze szkolę.
Nie moja przecież wina ,że Twojej książki nigdzie nie dostałem.
Co do GTC, to radzę Ci szanować nawet małe zyski,bo korekta na szerokim nadchodzi już wielkimi krokami.Gdy pojawi się na naszym parkicie,to twoja spółeczka będzie leciała na dno jak kamień.A Ty razem z nią.
Wcale nie jestem pewien tej korekty na szerokim. Jeśli to jest (jak zakładam) początek trzeciej podfali wzrostowej podstawowej fali PIĄTEJ. To zobaczysz spadki jak ci kaktus na
ręce urośnie. Poczekamy zobaczymy.
Znaczenie Volumenu ARMSA dostaniesz bez kłopotu i jestem pewien, że ta pozycja cię bardzo zaciekawi !
No i jak tam chodziku twoje fale....?...
Mam tylko nadzieję, że zdążyłeś podwiązać sobie nogawki by Ci czasem coś z nich nie wyciekło
Powiedz Mi, Ja mam Cię traktować poważnie,jak ty się wciąż tak kompromitujesz.
Porażka goni porażkę.Klęska goni klęskę.
Teraz pewnie pierdzisz ze strachu i boisz się myśleć co dalej.
Więc Ci z dobrego serca podpowiem : Wywal te akcje i czekaj na korektę na szerokim.Wtedy na pewno pojawi się jakaś lepsza okazja.
Bardzo żle to widzę,wsparcie na poziomie 7,97zł jeżeli przebije linie wsparcia to proponuję na trzy miesiace nie patrzeć na notowania GTC szkoda zdrowia,pozdro
CK jest specjalistą od spadania ;) co nie kupi to zaraz w dół ,a Chodzik razem , po czym cieszy się jak gł... Jako stary jego przyjaciel muszę Wam powiedzieć , że CK ma jeden talent - pięknie śpiewa górnym falsetem , pamiętam jak jego poprzednia spółka HBP , którą bardzo zachwalał i wieszczył 5,2 :))) zaczęła spadać po 10% przez 3 sesje , potem trochę mniej , ależ on wtedy pięknie śpiewał :)))) chciał nawet walne zwołać ale nic z tego nie wyszło bo wszystko po cichu sprzedał i opuścił habeciarzy z podkulonym ogonkiem :))))))))) czmychnął jak myszka i tyle go widzieli ...
Jak sobię czytam te wasze wypowiedzi, to muszę przyznać, że patrząc KRACY z waszego punktu widzenia to macie rację. Rzecz w tym, że mam jak dotychczas trochę ponad 6 tysiecy tych akcji i nic więcej. Za to wolnej gotowki na co najmniej 120 tysięcy po dzisiejszym kursie. To jak podsiusianie przez pieska krzaczka. Po prostu zaznaczam to ścierwo i tyle. Spokojnie czekam i robię bardzo ale to bardzo małe zakupy. Dzisiaj kurs doszedl do luki na 8,60. Tam wlaśnie dokupiłem i to wszystko.
Koledzy nie ta liga, nie to spojrzenie.
Bywaj moj przyjacieli KRACY pozdrawiam
Cały czas to robię HAWE.
Naprawdę jesteś tak naiwny, że sądzisz iż po to wkładalem tyle pracy jak spadał HB, Trakcja i Sfinks aby potem na tych spółkach nie zarobić ? Obudż się kolego i nie martw się o mnie. Teraz są dobre ceny samochodów. Ja od lat jezdzę samochodami Volvo, które wymieniam po trzech latach. Obecnie S 60. Może sobie kupię 80.
Ostatecznie mi się należy.
I tak trzymaj ,ja natomiast po starej znajomości napiszę ci na tym wątku kiedy naprawdę trzeba kupować GTC, już pomału coś się klaruje ale jeszcze nie pora.
Niewiele ci zostało ;) to był dobry rok dla tych co cię oskubali :) .A tak wogóle to znowu się powtarzasz - najpierw zachwalasz jakąś spółkę , zachęcasz do kupna po czym czekasz .....jak zacznie rosnąć - co w twoim przypadku jest rzadkością - piszesz " nakupiłem za pół bańki ! ".... jak spadnie piszesz " kupiłem tylko 6 tysięcy ,a z resztą kapitału tj. połową bańki czekam ... ops sorry ze 120 000 czekam .... :) zapomniałem ,że schudłeś ździebko He He He
To co napisałeś jest wierutnym kłamstwem.
Nidzie nie napisałem, że kupiłem GTC za pół bańki. To twój wymysł.
Dziś dokupiłem do siedmiu tysięcy i czekam, myślę, że odbicie jest tuż tuż. Poza tym spodziewam się na wykresie GTC w ujęciu dziennym trójkąta. Tak, że spoko chłopaki,
nerwy ko kąserwy i na export.
CK
CK - nie zrozumiałeś - nie chodziło mi o to ,że nakupiłeś czegoś za pół bańki .... chodziło mi o to , że dawniej przed pięknym bo pamiętnym rokiem 2011 obracałeś większa gotówką ;) Dawniej pisałeś o inwestowaniu w daną spółkę w ujęciu KILKU LETNIM , a teraz widzę nerwy ci puściły i miotasz się skacząc z jednej spółki śmieciowej na drugą - to mi się bardzo podoba :)))))
Mój przyjacielu KRACY
Powiem ci szczerze, że nic nowego to ty mi nie powiedziałeś. Polak jak sam widzisz to taki człeczyna, co jak się sąsiadowi dzieje źle to on tańczy z radości. Ale mój przyjacielu Kracy popatrz na siebie w lustrze, czy z tego powodu powinieneś naprawdę się cieszyć.
Znasz takie przysłowie, śmieje się ten co śmieje się ostatni ?
W odróżnieniu od Ciebie ja dokupilem jeszcze wczoraja akcje GTC.
Co zaś tyczy się Antychodzika to powiem tak , takie czasy kolego, takie czasy. Na pełne zaangażowanie trzeba chwilkę poczekać, ale GTC nastraja mnie w odróżnieniu od Kracego coraz większym optymizmem.
Miłego dnia
CK
Korekta na szerokim rynku zbliża się wielkimi krokami.Właściwie to już mamy jej początek.
Poczekaj więc spokojnie na prawdziwą przecenę,a nie rzucaj się na pierwszą lepszą spółkę.
Pamiętaj,że aby zarobić coś na giełdzie trzeba umieć wykorzystywać okazję.A tu jak na razie jej niema.
Poza tym nie wiedziałeś,że ostatnie spadki są spowodowane informacją o słabszych wynikach za czwarty kwartał ?...i także prawdopodobnie nową emisją akcji ?... Nie wiedziałeś o tym ?Chyba nie muszę Ci wyjaśniać co to będzie oznaczało dla kursu w najbliższej przyszłości.Przebicie ostatniego dołka 7,92 jest tylko kwestią czasu.
Wiesz czemu twoja AT się nie sprawdziła ?,bo to informacja tym razem wyznaczyła trend.
Nie mów hop Kracy zanim nie przeskoczysz. Oczywiście te wszystkie wiadomości fundamentalne dotyczace GTC są mi znane jak również wypowiedź tego CZŁONKA zarządu, który spowodowal jaką paniczną wyprzedaż, czy uzasadnioną to się okaże.
Członek to on jest wyjątkowy. Co jednak jeśli wyniki okażą się nie tak pesymistyczne jak zakładasz i lepsze niż ten CZŁONEK sugerował ?
CK
Jeżeli wyniki okażą się nie aż tak pesymistyczne,to oczywiście kurs pójdzie do góry.Ale taki scenariusz jest wręcz nieprawdopodobny.Spółka już dawno straciła zaufanie inwestorów,widać to wymiernie po kursie akcji.Spadek z 25zł na 8zł, nie był wcale przypadkiem.I nie liczyłbym w najbliższym czasie na odwrócenie tej spadkowej tendencji.Bo niema ku temu żadnych przesłanek fundamentalnych.
Nie wiem czym kierowałeś się kupując te akcje.Chciałeś złapać spadający nóż ?
Jeśli tak, to pamiętaj że GTC znajduje się w długoterminowym trendzie spadkowym...
A na ruchach korekcyjnych zarabia się nie więcej jak 10-15%
Nie bądz więc taki w gorącej wodzie kąpany i cierpliwie poczekaj na dalsze spadki które niewątpliwie tu będą.
Ja też kupię GTC,ale po znacznie niższej cenie.
Mój drogi przyjacielu KRACY
Czym się kierowałem kupując GTC ( dzisiaj spory pakiet na 8.41) ?
Wyłącznie analizą techniczną i założeniem , że powstanie formacja XABCD.
Widzisz przyjacielu wcale nie wiadomo, czy notowania GTC powrócą do trendu spadkowego. Korekta wyniosła dokładnie 0.854 poprzedniego wzrostu a to mój ulubiony
współczynnik Fibonacciego !
Co do odbicia w górę to mam pewne przypuszczenia ale założe się stawiając orzechy przeciwko bananom, że zamknę tą pozycję ze znaczącym zyskiem.
ŁOJ może tak byśmy się czegoś napili ?
Bardzo proszę w każdej chwili.
Chodziku przyznam ci się,że ja też tu czaję się tu z kupnem,ale muszę najpierw zobaczyć tu siódemkę z przodu.Na razie wciąż jest jeszcze za drogo.Spodziewam się tutaj może jutro,może w poniedziałek ostrego pikowania w dół.Wtedy będzie warto tutaj wejść spekulacyjnie.
No cóż sukcesów mi nie brakuje. Na Bomi pokazałem klasę, zresztą na HB Trakcji i Sfinksie rownież. No tobrze, może nie w 100% ale w 90% wszystko się sprawdziło.
Dlatego też zadziwiły mnie te podsmiechujki pod moim adresem na GTC. Zupelnie jak widać nieuzasadnione. Mój przyjaciel Kracy też zaczął wątpić w moje umiejetności. No cóż
czas był do tego przywyknąć, przecież co chwila mnie to spotyka to na tej to na tamtej spółce. Taka już dola psa przewodnika, bo co i rusz jakiś z tyłu próbuje mu kostki popodgryzać.
Was nie wkurza moja wiedza. Was wkurza sposób mojego pisamia i bardzo dobrze, bo na gnuśnienie w fotelu przed telewizorem przyjdzie jeszcze pora.
Wracając do GTC to popatrzcie na ten wykres w ujęciu dziennym od dołka 11 stycznia.
Tam mieliśmy najpierw HARAMI, OBJĘCIE HOSSY, a potem OKNO, zwane również luką.
To moim zdaniem był koniec spadków tego papieru w ujęciu średnioterminowym. Tak więc wzrost do 11.47 był tak naprawdę pierwszą falą wygenerowaną formacjami o których napisalem. Wiadomo nie od dzisiaj, że fala druga jest bardzo destruktywna i ma za zadanie przekonać potencjalnych inwestorów, że bessa na tym papierze się nie skończyła. Tak też było i w tym wypadku. Fala zniosła jak wcześniej wspomniałem pisząc do Kracego (mojego przyjaciela) 0.854 poprzedniego wzrostu i zatrzymała się testując lukę fossy. Co teraz ? Oto jest pytanie, być albo nie być na GTC?
Otóż aż prosi się aby powstała tu i teraz GWIAZDA PORANNA. Uwaga jedna do tej formacji. Ona czasami jest testowana, tz, po wzroście przychodzi ponownie korekta, która jednak nie spada niżej formacja.
Wiem, że wielu chciało by się ogrzać, przy promieniach księżycowych jakie roztaczam wokoło, ale to zły pomysł. Przy mnie staniecie się jeszcze bardziej zazdrośni i niegodni mego majestatu. Cóż wiedza jest w książkach a nie na forach ani nie w internecie. Światełko świeci również tam gdzie pojawia się Chodzik Księżycowy niosąc za sobą kaganek bo co rrusz porusza w swoich wypowiedziach ciekawe aspekty analizy technicznej.
Trzeba tylko umieć czytać i myśleć, o nic nie prosi, daje za darmo a wielbić go możecie w skrytości dyszy.
Czy ten tekst WAS wkurzył ?
Mam nadzieje że tak !