tu ci przyznam rację 2015 rak będzie kulmanacją wzrostów widziałam kiedyś wykres giełdy USa od 1860 roku i tam własnie ten rok to był najwyższy wskażnik giełdowy i widzę że się sprawdza
Spolki Doktora notowane w Londynie powoli zaczynaja odbijac, zarowno Ophir jaki i Aurelian. Dlaczego?
Obydwie spolki podaly szczegolowy plan prac wiertniczych na pierwszy kwartal 2012. Pierwszych kluczowych informacji akcjonariusze moga sie spodziewac w polowie stycznia. Moze inwestorzy z Londynu zaczna patrzec na debiut KOV bardziej przychylnym okiem...
U nas narazie cisza.
Czekamy na update'a z postepow prac na Ukrainie, przeksztalcenia koncesji. W 2012 zostalo zapowiedziane 5 odwiertow w Brunei - czekamy na dobra pogode ( monsuny ).
Nigeria - reaktywacja starych odwiertow. Na to sie naklada raport za IV kw. - moze malu plus bedzie
... no i Radwan moglby symbolicznie przeskoczyc prog 5%.
Troche pozytywnych informacji juz niebawem. Oczywiscie beda to tylko kolejne powody do spekulacyjnych podbitek o ile nie zaintweresuja sie nami jacys instytucjonalni na powaznie.
To stare rekomendacje, nic nie warte. KOV nie ma żadnych potwierdzonych zasobów ropy. Zasoby perspektywiczne to nie są zasoby, tonic. Poczytajcie dzisiejszy Parkiet.
Alka a ty z księżyca spadłaś czy co??? Przecież zawsze dają takie rekomendacje gdy chcą upłynnić akcje...Podam przykłady : Orco - kupuj- cena docelowa 460 plz....dziś jest w okolicach 15 zeta... ABM SOLID kypuj- cena docelowa 25,6 zeta dziś poniżej 2 zeta, Promet- świtne wyniki-kupuj - dziś bankrut wycofany z Obrotu, Techmex- kupuj cena docelowa 10zeta- na krótko przed ogłoszeniem upadłości-dziś bankrut wycofany z obrotu...Reasumując takie rekomendacje dla KOVa nie wróżą nic dobrego...
Niedźwiedź i moderator to prawdopodobnie jedna i ta sama osoba, a już na pewno grają w jednej drużynie -pozdrawiam ( do usunięcia oczywiście - tak jak powinny być usuwane posty innych którzy wyśmiewają kupujących lub sprzedających KOVa).
Witam wszystkich chcących kupić jak i sprzedać papier.
Rynek finansowy ma swoje zasady na których działa i nie zmieni tego ani miś ani ja i nikt inny.
Generalnie rekomendacje są trafne w okresie hossy rosnie wszystko i bez ograniczeń od ropy do producentów misi bananowych :))).
Moi drodzy KoV spadł latem odbił i powoli odrabia straty pisałem o tescie 1,54 i tego się trzymam niestety w tym tygodniu u nas noworoczne przesilenie ale co się odwlecze to nie uciecze.
Moim zdaniem podciagną petooleum na ok 4 zł i Ryś zacznie sypanie. Tak jak przed rokiem większośc GPW grała na Optyku i Petrolu i przyszedł czas na KOV wyskoczył ponad 2 zł a Lipiec zrobił swoje i zjazd na giełdach.
Brak emisji na KOV to tylko dobra wiadomość jeżeli nie rozwadnia i nie drukuje ma kasę w przeciwieństwie do innych.
Ale technicznie mamy się dobrze odbicie od 1,20 gdyz i tak jest tanio baa bardzo tanio i moim zdaniem od poniedziałku powoli w górę, na Petrolu muszą odpocząć a kapitał będzie pracował tu i na CD-red przynajmniej mi się tak wydaje.
Pisałem juz o tym wielokrotnie kończą u Ryśka grają tu i to wszystko.
zamiast rekomendacji mam KOV Azoty Boryszew, CD RED, i Hawe,
Warto śledzić portfel DM AmerBrokers, bo biuro popisało się w zeszłym roku dużym wyczuciem rynku, który zwłaszcza w drugiej połowie był trudno przewidywalny. Roczna stopa zwrotu portfela AmerBrokers w 2011 roku (od 31 grudnia 2010 do 31 grudnia 2011) sięgnęła 10,59 proc. przy indeksie WIG spadającym o 20,83 proc. i najgorszym indeksie sWIG80 tracącym ponad 30 proc.
Zgodnie z zasadami biura, w skład portfela nie wchodzą spółki z indeksu WIG20, tak więc bezpośrednim benchmarkiem są indeksy mWIG40 i sWIG80. Portfel jest aktualizowany średnio co 3-8 tygodni.
zakładając ze spekula miała by sie przesiaść z OILa ale pod co miała by teraz byc gra? przecież czekamy na przekształcenie koncesji z nowymi odwiertami a nie wiadomo ile to potrwa.. Ukraina na tą chwile stoi, Syria tez. Nigeria nie wiadoma, Brunei powinna zacząć wiercenia.
jesli BM rekomenduje kupno KOV i mówi o tym ze zmienili portfel to dlaczego jeszcze nie kupują jeśli jest bardzo tanio? oprocz pierwszej sesji w tym roku obrót znowu zamiera.. jeszcze chwile trzeba bedzie pocierpiec majac nadzieje ze dobre dane makro itd.. bo jesli europa znowu zacznie straszyc to znowu zacznie sie wyprzedaż..oby nie...
Zdecydowalem sie dzisiaj na zakup KOV jeszcze przy 1,25.
Na moja decyzje wplynelo zachowanie amerykanskich indeksow, poza tym spodzieam sie juz niebawem jakis konkretow na ESPI. Na poczatek moze byc Ukraina.
Pełen optymizm na wątku. W zeszłym roku bylem o krok od wejścia w KOV. powstrzymało mnie jednak info o Nigerii. Inwestowanie tam przez małe spółki( małe w skali światowej) to jest w mojej ocenie 80% ryzyka ze się nie uda. A wiem co mowie bo pracowałem i mieszkałem w PH (dla nie wtajemniczonych centrum naftowe w tym kraju) przez ponad 5 lat. Bylem świadkiem upadku co najmniej kilku firm działających w tej branży. Tylko wielcy potrafią tam przetrwać. Przebicie na baryłce jest niesamowite ALE !!!! Reaktywowanie tego pola a potem utrzymanie poziomu produkcji we współpracy z nigeryjskim wspólnikiem plus otaczające środowisko prawno/urzędnicze i dodać do tego problemy z community - czarno to widzę. Trochę wygląda jakbym naganiał na spadki. Prawda jest ze nie mam akcji i ciągle się waham czy wejść, tylko ta Nigeria!!!
Ja oblatany w tym temacie nie jestem ale podejrzewam, że raczej kapitulacja małych firm tam działających nie jest regułą. A co do kov i jego projektów to jest to spółka która stanowi swojego rodzaju atrakcję na GPW co może przyciągać ryzykantów. A kto nie ryzykuje ten nie straci ale i nie zarobi. Przyglądanie się ruchom spółek powoduje, że tak to ujmę, większy żal że się nie zarobiło niż uciechę, że się nie straciło.
Oczywiście masz racje, to nie jest reguła. Dla tego daje aż 20% na tak. I to tylko ponieważ KOV ma doświadczenia w takich krajach jak Ukraina i Syria - wiadomo o co chodzi. Tylko ze tam jest jeszcze inaczej. Np. firma z Chin która weszła na podobnych zasadach jak KOV już po roku przeniosła się poza Nigerię. A przecież trudno ich podejrzewać ze nie potrafią działać w tego typu krajach.