• rekomendacja i wyniki Autor: ~michał [77.237.18.*]
    Nowa rekomendacja DI BRE z ceną docelową na 1,85 jest baaardzo konserwatywna co z resztą przyznają autorzy bo zakłada:
    - spadek sprzedaży w 2012 roku o 10%
    - spadek efektywności sprzedaży w 2012 o 30%
    - spadek sprzedaży w 2012 do ponad 800 mieszkań.
    Moim zdaniem nie ma żadnych podstaw do takich wniosków.
    Robyg ma największą efektywność sprzedaży na rynku i sukcesywnie zwiększa ofertę.
    Do tego analitycy założyli wzrost kosztów budowy i spadek cen sprzedaży, czyli, że możliwego spadku cen mieszkań deweloper nie przełożą na podwykonawców. Jest to bardzo ryzykowna teza. Poza tym nie mam pojęcia dlaczego analitycy uznali, że spółka nie ukończy budowy Albatross Towers do końca przyszłego roku i tym samym nie zdąży zaksięgować zysków tej inwestycji w 2012. Na stronie spółki można zobaczyć postęp w budowie tego budynku. Planowane zakończenie to IV kwartał 2012.
    Analitycy BRE zakładają, że przychód z portfela który będzie oddany w 8-10% w tym roku i 90% w 2012 ledwo przekroczy 600 mln., podczas gdy prezes Okoński kilka tygodni temu w CNBC potwierdził, że ten portfel będzie podchodził pod 900 mln.
    Tak więc rekomendacja z ceną docelową 1,85 jest moim zdaniem żartem.
    Tutaj cała analiza BRE (Robyg od str. 57):
    http://www.dibre.pl/ds-server/4271?ticketSource=ui-pub

Spółka zgodnie z zapowiedziami prezesa podpisała umowę na wynajem Wilanów Office Center. Cały dół idzie na Delikatesy Alma. Umowa na 10 lat z możliwością przedłużenia na następne 5. Wartość umowy - ponad 30 mln. zł. Robyg ma udział 51%.
    To bardzo dobra informacja. Pewnie jeszcze w tym roku ruszą z budową.
    Natomiast jeśli jest ktoś taki, kto liczył na super wyniki w III kwartale i teraz rozczarowany sprzedaje akcje, tzn. że powinien iść do piaskownicy a nie na giełdę. Wystarczy poświęcić 5 minut, żeby zobaczyć harmonogram oddawania mieszkań. Wiadomo było, że w tym kwartale nie będzie nic nowego księgowane. W przyszłym kwartale będzie niewiele lepiej, za to I kwartał 2012 będzie dużo lepszy niż cały rok 2011, bo wtedy wejdzie naraz w przychód kilka dużych budynków.
    Harmonogram oddawania mieszkań tutaj na stronie 15:
    http://ri.robyg.pl/img_in/prezentacja-inwestorskie-informacje-finansowe/ROBYG_prezentacja%20inwestorska_19_10_2011-aktualne.pdf

• Re: rekomendacja i wyniki Autor: ~michał [77.237.18.*]
    Korekta do tego co napisałem:
    Jednak Robyg zdąży oddać sporą część budynków, które myślałem, że przejdą na I kwartał 2012. Tak więc wynik w I kwartale w 2012 nie będzie tak spektakularny, ale za to IV kwartał 2011 będzie bardzo dobry. Oddania mieszkań, a więc przychody i zyski rozłożą się więc między dwom kolejnymi kwartałami mniej więcej równomiernie.
    źródło: http://gielda.wp.pl/kat,7511,title,Robyg-moze-w-calym-2011-roku-przekazac-ok-350-mieszkan-opis,wid,13976317,wiadomosc.html?ticaid=1d5b6&_ticrsn=3
  • Re: rekomendacja i wyniki Autor: ~Fikus [91.150.223.*]
    Dokładnie.
  • Re: rekomendacja i wyniki Autor: ~www [83.26.24.*]
    Niestety,ale i na Robyg'u też będzie zwała :(.Ta rekomendacja może i fajna,ale nie pomoże przy takim ogólnym sentymencie i naganianiem na spadki.Takie oto moje niestety brutalne zdanie.
  • Re: rekomendacja i wyniki Autor: ~michał [77.237.18.*]
    Rekomendacja wcale nie jest fajna bo znacznie zaniża godziwą wycenę spółki i opiera się na bardzo wątpliwych i kontrowersyjnych założeniach (opisałem).
    Jak spółka będzie odsłaniać kolejne raporty i wypłacać wysoką dywidendę, to każda cena poniżej 2 zł będzie śmieszna. Boryszew spadł z 1 zł na 40 groszy. Miesiąc temu przy 40 groszach większość pisała, że to bankrut, który przejął nierentowne firmy i spadnie na 20 groszy. A fundamenty się nie zmieniły - tylko emocje wyznaczane kursem. Zalecam przejrzeć choćby to forum i poczytać tamte komentarze. Nikt nie patrzył wtedy na fundamenty tylko kierował się strachem, a to są właśnie najlepsze okazje do zakupów. Boryszew w miesiąc odrobił prawie całą stratę. Fundamenty spółki były takie same przy 40 groszach i przy 1 zł. Z Robygiem jest podobnie. Fundamenty są tak samo mocne jak kilka miesięcy temu kiedy akcje chodziły po 2 zł. Nawet lepsze bo już teraz wiadomo, że prognozy podwojenia sprzedaży będą zrealizowane. Ale jest strach którego nie było jak akcje kosztowały 2 zł. Wiadomo, że chodzi o sytuacje makro. Natomiast zakładając najczarniejszy scenariusz, na który na razie nic nie wskazuje, czyli rozpad strefy euro i upadki banków - to taka sytuacja jest wielką szansą dla wielu spółek które mają silną pozycję gotówkową.Właśnie przy największych kryzysach są największe transfery majątków na świecie. Zawsze są tacy co na kryzysie zarobią krocie. Robyg z 200 mln. w kasie jest po Dom Development najsilniejszym deweloperem z największą efektywnością sprzedaży w branży i najniższymi kosztami. Więcej nie trzeba pisać.
    Teraz prezes mówi w TVN CNBC.
    Michał,ja to wszystko wiem,ale widzisz,że jest mocno negatywny sentyment i obecnie jest gra na zwałę.A co za tym idzie fundamenty idą na drugi plan.Tyle.
  • Re: rekomendacja i wyniki Autor: ~hasan [178.37.34.*]
    czy ja dobrze slyszalem dzis w cnbc ze w wyniku jakis tam przeksiegowań IV kwartał ma być zakańczany z 30mln zyskiem ????? wow
  • Re: rekomendacja i wyniki Autor: ~mario [178.180.199.*]
    50% do końca roku to raczej min
  • Re: rekomendacja i wyniki Autor: ~jjjjj [178.37.34.*]
    hmmm jesli mamy zakończyć rok z 30mln zyskiem na koniec roku to ja sie nie dziwie dlaczego od kilku tygodni ktoś skupował akcje, wszystko jasne. Teraz będzie wysokie wybicie , zobaczycie jakie będzie branie jutro. Obroty już było widać w czwartek ....
  • Re: rekomendacja i wyniki Autor: ~hasan [178.37.63.*]
    a miałobyć tak pięknie
    wspaniale, już trwale przyjelismy kierunek na 1zł. Wiedziałem ze z tą rekomendacja jest jakiś kur... myk, tak jak ostatnio dali 2,50 i sie zwaliło, teraz 1,80 i zaraz będzie spółką groszową wrrrrrrrrr Jakas parodia poprostu.
  • Re: rekomendacja i wyniki Autor: ~far [86.111.105.*]
    kupiłem po 2 zety 5kili i sprzedałem po 2,5... i teraz śledzę... i wydaje mi się że warto wchodzić ale na około 6 miesięcy i powinno być 100%....chyba:)dobry prezes jest...
  • Re: rekomendacja i wyniki Autor: ~Fikus [91.150.223.*]
    To jesteś cudotwórcą, bo tutaj nigdy nie było kursu 2,5 zł za akcję. Kurs max. historyczny 2,13 zł. Na dodatek w tym dniu kurs nie przekroczył około 2,18 zł.
    Z jednym mogę się zgodzić, urośnie. To byłoby zbyt proste jakby każda spółka z dnia na dzień wzrastała o 100%.
    no narazie widze ze to coraz bardziej spada, w dodatku na podobnych obrotach jak rosło, ilość akcji na kupnie mnie przeraża, ta niska płynność papieru faktycznie jest problemem dla kogoś kto chciałby więcej zainswetować niz 10k , przeciez z tego sie nie da szybko wyjsc ?!? wrrrr
  • Re: rekomendacja i wyniki Autor: ~far [158.75.35.*]
    po 2,05:)
  • Re: rekomendacja i wyniki Autor: holdek [109.95.206.*]
    Obrót na spółce w ostatnich dniach coraz mniejszy.
    Czyżby akumulujący papier, mieli zapakowane do pełna ?.
    Być może coraz mniej drobnicy, która jest w stanie oddawać akcje na tak niskich poziomach.
    Jeszcze niedawno dość duże pakiety zmieniały właścicieli.
    Jak widzicie obrót spraw w ciągu najbliższych 2-3 miesięcy ?
    Będziemy stać w miejscu, przy obrotach w okolicy 2 tysięcy złotych ?.
[x]
ROBYG 0,00% 3,68 2018-05-18 02:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.