• Czy Polna przejmie Archimedesa? Autor: Jethro-Tull [94.78.185.*]
    Wg mnie nie. Spośród 3-ch kandydatów dopuszczonych do kolejnego etapu prywatyzacji Archimedesa moim zdaniem największe szanse ma firma Wiązów Zenon Waniak z siedzibą w Poznaniu, która prowadzi działalność operacyjną w tej samej miejscowości co Archimedes, czyli we Wrocławiu.
    Kwota, którą można przeznaczyć na kupno 85% udziałów w Archimedesie to maksymalnie 8 mln zł. Ale mówię: MAKSYMALNIE. Gdyby jakimś zrządzeniem losu Polna wygrała ten przetarg, to mogłaby wziąć kredyt długoterminowy pod zastaw aktywów Archimedesa.
    Reasumując nie ma co przepłacać i pchać się na siłę w niepewny interes. Równie dobrze można by było kupić udziały w którejś z dochodowych spółek z WIGU-20, wycenianych obecnie poniżej 50% wartości aktywów netto. A takich spółek nie brakuje.
  • Re: Czy Polna przejmie Archimedesa? Autor: Jethro-Tull [94.78.185.*]
    Co do kwestii wezwania, to na nie odpowiem - oczywiście tylko wtedy gdy cena wezwania będzie zbliżona do zaproponowanej przez pana Radosława Kamińskiego. Takie wezwanie (w tej cenie) traktuję jako formę DYWIDENDY.
  • Re: Czy Polna przejmie Archimedesa? Autor: ~Volter [195.205.39.*]
    ja odpowiem rowniez tylko pod warunkiem ceny godziwej czyli circa 16 zl, ale pewnie jakies 20-40 % swojego portfela
    za tyle lat meki nalezy sie cos wiecej niz kilkanascie zl
  • Re: Czy Polna przejmie Archimedesa? Autor: ~Volter [195.205.39.*]
    wg mnei polna startuje w przetargu tylko wizerunkowo zeby zachowac min przyzwoitosci i tez uwazam ze nie powinni tego przejmowac, tylko skupic sie na rozwoju organicznym w oczekiwaniu na boom inestycyjny w energetyce a kase zwroci akcjonariuszom
  • Re: Czy Polna przejmie Archimedesa? Autor: ~pit [89.228.76.*]
    a moim zdaniem nie chcesz sprzedać więcej bo znaczna część Twojego portfela jest w cenie zakupu powyżej 16 zeta :)

ja też odpowiem na wezwanie po 16 - zarobek 46 !% piechotą nie chodzi:-)

ale mam dziwne przeczucie, że tu coś się jeszcze stanie dziwnego
  • Re: Czy Polna przejmie Archimedesa? Autor: ~Volter [193.19.165.*]
    a kto tu jest zarobiony?
    oczywiscie ze mam sporo pow 16 zl i to sobie zostawie do emerytury
    oczywiscie ze roznie moze byc, jakby to 16 bylo pewne to bysmy sie tak nie meczyli ponizej12
    no pain no game:)
    Pit: " ... ale mam dziwne przeczucie, że tu coś się jeszcze stanie dziwnego"

Właśnie! Spora część inwestorów ma takie dziwne przeczucie ...Gdyby było inaczej, tzn. wszyscy bylibyśmy pewni wezwania po 16, to pewnie z tego wezwania po 16 zł nic by nie wyszło - ot taka złośliwość losu. A tak to mamy sytuację niepewności, w której spora grupa akcjonariuszy obstawia wezwanie np. po 12 zł ... i bardzo dobrze.
    Lecz gdyby nawet tak się stało i mielibyśmy wezwanie po 12 zł, to czy to oznacza, że doszłoby do jakiejś tragedii, do jakiegoś zawodu? Absolutnie nie. Być może cześć akcjonariuszy odpowiedziałaby na taką ofertę (666.666 akcji x 12 zł). Pamiętajmy o tym, że spora część akcji Polnej (100.000 sztuk) to akcje managementu nabyte w ramach programu motywacyjnego po preferencyjnej cenie 3,80 zł (premia za przefukanie naszych pieniędzy w opcjach). Także jest nadzieja, że i przy tej cenie dojdzie do sporego zainteresowania ze strony sprzedających, a Polna tym sposobem kupi te akcje taniej.
    Tak czy owak skup akcji w drodze wezwania, a następnie umorzenie tych akcji powinno wydatnie poprawić wskaźnik C/Z - co w sytuacji spodziewanej poprawy wyników za II-ci kwartał powinno przyczynić się do wzrostu notowań Polnej, wynikającego z poprawy EBITDA w przeliczeniu na jedną akcję.
    za III-ci kwartał:)
  • Re: Czy Polna przejmie Archimedesa? Autor: ~Votler [193.19.165.*]
    JT, chyba warto sobie dac na luz przez ostatni tydzien, tyle to juz wytrzyamamy, teraz cisza i mozna zaryzykowac kupno jeszcze paru szt bez pospiechu, bo roznie moze byc, ja absolutnie nikogo nie zachecam do kupna zeby nie bylo zawodu, na kupno zacheaclismy po 8 jak bylo ogloszony skup, teraz to albo jazda na to 16 albo marazm do konca roku w przedziale 11-13
  • Re: Czy Polna przejmie Archimedesa? Autor: ~matematyk-pla [77.114.187.*]
    Jethro- Tull napisz mi proszę na następujący problem:

zgłaszam do wezwania 10.000 szt. , no niech bedzie po 16 zł.

Jaka będzie redukcja i ile kasy dostane realnie , mam nadzieję, że do końca roku, bo Polna Sa odliczy od razu podatek, teraz , a nie do 30.04.2012r. Tak to jest z tym podatkiem.?

Jak to jest? Jak to będzie?

Czy to się opłaci nawet po 16 zł. Bo może byc tak, że zamiast 160.000 tys dostane po redukcji i podatku ok. 20.000 zł.

Ile wobec tego trzeba zgłosić do skupu, Twoim zdaniem, aby otrzymac ok. 50.000 zł netto?
    Zależy od tego jaką masz średnią zakupu:) Jeżeli kupowałeś po 16 zł lub powyżej tej ceny, to nie zapłacisz ani grosza. Jeżeli poniżej, np. po 12,50 zł, to od każdej SPRZEDANEJ sztuki zapłacisz BELKOWE - do 30 kwietnia 2012 roku, wg wzoru (cena wezwania - cena nabycia) x 19%.
  • Re: Czy Polna przejmie Archimedesa? Autor: ~matematyk-pol [77.114.187.*]
    Dzieki, ale to wiem, jak liczy sie podatek Belkowy. Ale czy tu biora od razu, czy nie było o tym w projekcie uchwał na Walne/
    A tak apropos, jedziesz na walne W-wy ?
    Obowiązuje rozliczenie ze skarbówką na zasadach ogólnych do końca kwietnia 2012 roku. Do Warszawy się nie wybieram ponieważ mam za daleko, a decyzję i tak podejmie ZJ.
    Będzie to trudna decyzja - mam nadzieję że słuszna tj. ukierunkowana na trwałą poprawę wartości portfela akcjonariuszy Polnej. Ja też bym miał dylemat ...
  • Re: Czy Polna przejmie Archimedesa? Autor: ~Volter [193.19.165.*]
    dokłdnie, mialem koledze juz odpisac , tak jak napisales
    a tu wiecej
    http://www.pit.pl/2407_wezwanie_na_akcje_bankierpl_sa_7113.php

a kolega ma te 10 K?
    ladnie , zawsze zastanawial mnie tu realny ff :)

pozdro i lece na wodeczke, Wasze zdrowie!
  • Re: Czy Polna przejmie Archimedesa? Autor: ~matematyk-pol [95.40.234.*]
    Dziękuję za wyjaśnienia.

Mam te 10.000 szt. Sprzedam Ci w poniedziałek po 15 zł.

Kupujesz?
    Spox Panowie, przed nami jeszcze tydzień spekulowania, dumania i kalkulowania co tu robić, żeby się nie narobić a zarobić ... no i jakie wezwanie będzie dla nas najbardziej korzystne:
    1) po 12 zł x 666.666 akcji
    2) po 16 zł x 500.000 akcji
    czy może
    3) po 32 zł x 250.000 akcji
    Bądź to mądry i pisz wiersze. Twarde orzech do zgryzienia ma Zbychu ...
[x]
POLNA -1,84% 16,00 2017-11-27 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.