o co chodzi z tym zwołaniem WZA.
Czy Waszym zdaniem K. gra wspólnie z J., tzn. czy rzeczywiście do wezwania po 16 może dojść?
I czy jeśli chcą wchłonąć cały freefloat to nie powinni wezwać na 1 mln po 12PLN? przecież przy tym rynku skupiliby wszystko co się rusza. czy na Spółkę jest jakiś pomysł?
O, nie chciało mi się już zaglądać na forum, czy też sprawdzać jakichś wieści ze spółki, bo syfilis się zrobił na kursie, jak nie wiem co... A tu patrzę na notowania i widzę, że jakieś takie sporawe obroty dziś, jak na Polną (chyba największe od maja), czy to może mieć związek z propozycją Radosława Kamińskiego?
Z kolei sama propozycja - no, no, brzmi ciekawie, jak na to bezrybie - przy 16 zł myślę, że ściągną z rynku sporą ilość akcji, bo to daje wielu wyjście na jakimś tam plusie i skorzystają z tego, nie mając już sił czekać na więcej; w ogóle argumentacja pana Kamińskiego też wydaje się sensowna. Czuję w końcu autentyczną troskę o wzrost wartości akcji, a nie tylko pustosłowie; zobaczymy, co z tego wyjdzie i co na to główny akcjonariusz? W sumie, dla niego to jest również korzystne, tylko kwestia, czy nie będzie chciał mimo wszystko przechytrzyć...
widac ze kaminski ma juz dosc i walnal piescia w stol.wystarczy tego dolowania przez nieudacznikow z ponej kontrolowanych przez jakubasa.nie licze pare lat straconych i kupe nerwow .ktorym nam nikt nie zwroci.ma facet zupelna racje-krach na gieldach trwa a 10 milonow na kontach polnej lezy i nie broni kursu.wystarczy juz tego-mowi kaminski i my drobni powinnismy go w calosci poprzec bo na glownego pryncypala od dawna nie ma co liczyc.kaminski podal uczciwe cene-16 zl-wiec wartosc ksiegowa.dajac przeslanie-nie macie menadzery polnej koncepcji rowoju -wiec pozbierajcie zabawki.konczcie przygode z gielda i wyplaccie warosc spolki netto i czesc/pozdro
o ile dojdzie do wezwania to i tak sie bede zastanawial czy na nie odpowiadac, dziwnie od 2 lat trwa dolowanie, zniechecanie i czarowanie...tyle nerwow i niektorzy jeszcze strat nie odrobili z hossy i emisji....teraz to trzeba jeszcze dopakowac i czekac na rozwoj zdarzen...3 majcie zwieracze i nie oddajcie za bezcen!
najwyższy czas...trzeba zebrać siły i ruszyć na walne...bez tłumaczeń, że ktos nie ma czasu, że za daleko....ja w każdym razie jak zwołają walne jadę...
mimo fatanej atmosfery na rynkach i znikomemu skupowi na polnej-kurs sie trzyma.wg mnie -kaminski ze wszystkimi drobnymi powinni sprzymierzys sily i powiedziec dosc na walnym.nawet bez zadnego skupu-patrzac na sam poziom gotowki i wartosc majatku-to 16 zl nalezy sie jak psu buda komu nie pasuje moga spezedawac ponizec tacy frajerzy znalezli sie nawet po 8 zl-zbyszek za wasze akcje serdecznie dziekuje/milej nocy
a nie sądzicie, że powinni zrobić wezwanie na więcej akcji po niższej cenie? przecież na kontach mają prawie 11mln po półroczu. dodatkowo sam prezesina mówił w ostatnim artykule, że kwartał trzeci jest najlepszy w spółce. czyli mają już ze 12 mln. wezwaliby na milion po 12 i skupują z rynku wszystko co nie jest u panów Ja. i Ka.
pytanie czy wszyscy by im po tej cenie oddali?
Coś za piękne żeby było prawdziwe - przecież to nasza ukochana Polna z Panem J na czele ( trzeba szukać tu podstępu i ściemy :) )
Po co ten pośpiech w skupie jak za giełdach krew się leje i można powoli skubać od niecierpliwych ??? Ja bym tak robił chcąc jak najwięcej zebrać
Ale w tym szaleństwie może jest metoda - krew się leje ynwestory szukają na GPW jakiegoś story pod windę a jak patrzeć na Optimusa i historyczny wykres Polnej hiperbola to ulubiona formacja Pana J
a nie sądzisz, że skupują teraz właśnie bo krew się leje i jest tanio. ale w obecnej formule nie mogą kupować więcej niż 1/40 obrotu z ostatnich 20 sesji. stąd wychodzi ok. 1500 akcji dziennie. jakby chcieli tak kupować to przez 2 lata będą kupować 600tys. akcji.
a może jednak mają na tą spółę jakiś pomysł (choćby jej sprzedaż) i próbują szybko skupić tanio jak najwięcej akcji.
nie wiem tylko po co płacić 16 złotych. pewnie teraz skupią od pozostałych tanio po to aby później już tylkogłównie od siebie kupować po 16....
widły? ja w to nie wierzę. ponieważ mam mało towaru to sam dokupię. i choć nie mogę zrobić tego na otwarciu bo muszę przelać kasę na rachunek to wierzę, że zdążę kupić jeszcze w rozsądnej cenie. nie wiem czy poniżej 10 ale zakładam że niewiele drożej.
Uzasadnienie R. Kamińskiego to prawdziwe podsumowanie ostatnich 2 lat na Polnej. Jeśliby w/w trzymał się tego planu przez kolejne miesiące, to zapewne 25 bola stanie się faktem.
to nie pośpiech, tylko rodzaj taktyki - zbierając, żeby nie podbić, trwałoby to ze dwa lata, a trzymałoby to kurs, może w lekkim trendzie wzrostowym, bo tu ni ma płynności; z kolei po tym czołganiu, dziś akurat 16 zł wydaje się atrakcyjne dla wielu na wyjście z honorem, jakim takim zyskiem (większość), a 12 zł - to tylko 20 kilka % dyskonta od obecnych poziomów; tak więc rzutem na taśmę wezwanie właśnie dziś po 16 może dać im kilka razy więcej akcji zebranych z rynku, niż mozolny skup akcji, który i tak by podbijał cenę, a przy ożywieniu, 16 zł nie byłoby niczym atrakcyjnym, mocno wyczekiwanym;
Już porównanie niżej wymienionych komunikatów daje dużo do myślenia.
"Jako akcjonariusz posiadający akcje Spółki reprezentujące ponad 1/20 kapitału zakładowego,..."
"Zawiadamiam, że dnia 15-09-2011 w wyniku rozliczenia transakcji giełdowych stałem się posiadaczem 259269 akcji spółki Zakłady Automatyki "POLNA" SA, stanowiących 10,03% udział w kapitale zakładowym oraz ogólnej liczbie głosów z akcji Spółki."
Tyle na dobry początek. Następne oddcinki po analizie KSH.
Raport bieżący nr 20 / 2011
Data sporządzenia: 2011-09-20
Skrócona nazwa emitenta
POLNA
Temat
Przekroczenie 10 % ogólnej liczby akcji "POLNA" S.A.
Podstawa prawna
Art. 70 pkt 1 Ustawy o ofercie - nabycie lub zbycie znacznego pakietu akcji
Treść raportu:
Zarząd Zakładów Automatyki "POLNA" S.A. w Przemyślu informuje, że w dniu dzisiejszym tj. 20.09.2011 r. otrzymał od Pana Radosława Kamińskiego informację o następującej treści:
"Zawiadamiam, że dnia 15-09-2011 w wyniku rozliczenia transakcji giełdowych zawartych na GPW stałem się posiadaczem 259269 akcji spółki Zakłady Automatyki "POLNA" SA, stanowiących 10,03% udział w kapitale zakładowym oraz ogólnej liczbie głosów z akcji Spółki.
Raport bieżący nr 34 / 2011
Data sporządzenia: 2011-10-04
Skrócona nazwa emitenta
POLNA
Temat
Żądanie zwołania Walnego Zgromadzenia i umieszczenia określonych spraw w porządku obrad Walnego Zgromadzenia.
Podstawa prawna
Art. 56 ust. 1 pkt 2 Ustawy o ofercie - informacje bieżące i okresowe
Treść raportu:
Zarząd Zakładów Automatyki "POLNA" S.A. informuje, że w dniu dzisiejszym otrzymał od Pana Radosława Kamińskiego żądanie zwołania Walnego Zgromadzenia i umieszczenia określonych spraw w porządku obrad Walnego Zgromadzenia o następującej treści:
"Jako akcjonariusz posiadający akcje Spółki reprezentujące ponad 1/20 kapitału zakładowego, zgodnie z art. 400 Kodeksu Spółek Handlowych ("KSH"), wnioskuję o niezwłoczne zwołanie Walnego Zgromadzenia Akcjonariuszy Spółki Polna S.A. ("Spółka") i umieszczenie w porządku obrad uchwały w sprawie upoważnienia Zarządu do nabycia akcji własnych Spółki w trybie art. 362 § 1 pkt 8 Kodeksu spółek handlowych oraz powiększenia kapitału rezerwowego w celu nabycia akcji własnych Spółki w trybie art. 362 § 1 pkt 8 Kodeksu spółek handlowych.
Dwa komunikaty dwie różne wielkości.
Proszę wskazać mi komunikat w którym Pan R.Kamiński poinformował o przekroczeniu 20% kapitału akcyjnego Polnej.
Art. 400 KSH = do zwołania ZWZ wystarczy 5%.
To zdanie napisałem po zacytowaniu komunikatu o przekroczeniu 10% i przed spojrzeniem w KSH.
Art. 262 - 267 KSH wskazują na możliwość kupowania przez Spółkę akcji własnych w celu...... Ten przepis nie mówi nic o WEZWANIU.
Art. 417-418 KSH mówi o dobrowolnym i przymusowym wykupieniu akcji Spółki.
Zwróć szczególną uwagę na paragraf 2 i 3 art. 417. Te przepisy mówią o obowiązkach osób, które zamierzają wkupić akcje oraz o obowiązku Zarządu dotyczącego wykupu akcji na rachunek akcjonariuszy pozostających w Spółce.
Komunikat i projekt uchwały stwierdza, że "nabycie Akcji Własnych nastąpi w drodze publicznego wezwania do zapisywania się na sprzedaż akcji Spółki ogłoszonego w trybie art. 72 ust. 1 pkt 1 Ustawy z dnia 29 lipca 2005 roku o ofercie publicznej i warunkach wprowadzania instrumentów finansowych do zorganizowanego systemu obrotu oraz o spółkach publicznych (dalej "Wezwanie na Sprzedaż");"
Art. 72 Ustawy z dnia 29 lipca 2005 roku o ofercie publicznej i warunkach nie mówi kto może realizować WEZWANIE osoby prawne lub fizyczne, o którym mówi ustawa, czy emitenci - Spółki.
Konstrukcja "Wezwanie na Sprzedaż");" realizowana przez Spółkę jest casusem prawnym.
Wnioski:
1/ Mam do czynienia JUŻ z trzecią propozycją uchały dotyczącej skupu akcji własnych (chyba się nie mylę). Różnice polegają na ilościach i wartościach skupowanych akcji.
2/ Propozycja R.Kamińskiego musiała być skonsultowana z prawnikami Z.Jakubasa (ten sam styl pisania projektów uchwał),
3/ W dalszym ciągu mamy do czynienia z realizacją skupu akcji za pieniądze SPÓŁKI czyli kosztem pozostałych akcjonariuszy. Spółka zostanie pozbawiona środków obrotowych. Jest to zmodyfikowana metoda WYCISKANIA akcji od akcjonariuszy mniejszościowych.
4/ jednocześnie zwracam uwagę na paragraf 2 pkt 7) (projektu) nabyte przez Spółkę Akcje Własne Spółki mogą zostać przeznaczone w celu:
a. umorzenia w drodze obniżenia kapitału zakładowego Spółki;
b. dalszej odsprzedaży.
Przegłosowanie takiej propozycji może mieć znaczenie w przyszłości (możliwość zbycia akcji a nie umorzenia)
Czytajcie artykuł wParkiecie pt. "Amerykanie zainteresowani akcjami Introlu". Kapral nie chce sprzedać. Może więc amerykanie zainteresowali sie POLNA SA. To przecież ta sama branża i szykuje się tu przejęcie. Niektórzy juz o tym wiedzą stąd te ruchy kursu i 3 skupy równocześnie?
Ciekawe co na to wezwanie do zwołania WZA i skupu akcji powie główny akcjonariusz Polnej..
Wreszcie o drobnych akcjonariuszy ktoś sie upomniał. Brawo Panie Kamiński
ciekawa deklaracja pojawiła Pana J. widnieje na stronie PB (trzeba wydać 11 zeta aby uzyskać dostęp do zakładki inwestor); stwierdza że poprze buyback chyba że kupią coś ciekawego w międzyczasie. a nie wierzę że proch wymyślą w miesiąc skoro wcześniej nic nie wymyślili w 3 lata.
wynika z tego że to wezwanie jest uzgodnione.
A ja wierzę Kamińskiemu , jak sobie samemu. Oczywiście chce on dobra spółki i akcjonariuszy mniejszościowych... Pamiętacie Jak Przekonywałem Was trzy lata (z haczkiem) ...wstecz , o swojej niesamowicie pozytywnej perspektywie dla Polnej...
He he....to jest mój komentarz
Informacja o planowanym skupie???Podajcie mi jaki jest sens wypowiadania się o takim projekcie???
...Puszczenie bąka , ładnie brzmi lecz.....śmierdzi...
co to znaczy jaki sens wypowiadania się? wytłumacz o co Ci chodzi, gdzie widzisz ryzyko bo nie rozumiem. jak J. poprze (muszę sprawdzić to co pisze greg) to skup zrobią po te 16. jakby kosztowało 14 to nie kiwnąłbym palcem ale jak kosztuje 10-11 to można pod to spróbować zagrać.
Obawiam się iż to jedynie "PROJEKT" ...
Kamiński już dawno mógł zareagować , mógł zablokować poprzednie wezwanie (J,)
Nauczył się techniki podbicia kursu od Jakubasa i to robi , co z tego wyjdzie???? zobaczymy. Ja osobiście nie wierzę w ...intencje
ale przecież prawdą jest to co tu napisał ktoś dzisiaj, że prawdziwy Pan J. powiedział dzisiaj na portalu PB że poprze zarówno skup na energopolu (wnioskował jeden z funduszy) jak i na polnej (mam dostęp do inwestora). zwróć uwagę też, że uchwała o skupie sprzed roku zgłoszona przez kaminskiego leżała nietknięta a teraz zaczęli skup wg jego propozycji. może sie jednak dogadali i działają razem? a może chcą skupić z rynku plankton, bo w zanadrzu jest coś innego....