• Czy warto kupić PEPEES ?? Autor: ~Wiesiek_PLN [91.216.239.*]
    Niewiem, ale podam Wam parę informacji o uwarunkowaniach zewnętrznych, które ponownie skloniły mnie do zakupu akcji tej Spółki.

1. Początek tegorocznej kampanii jest korzystny dla PEPEES-u. Pogoda w ostatnich tygodniach sprzyja wykopkom (na tych plantacjach, gdzie sa już prowadzone). Jednocześnie słoneczny wrzesień wpływa korzystnie na akumulację skrobi w bulwach. Plony są dużo wyższe niż w ubiegłym roku, PEPEES nie będzie mieć żadnych problemów z pozysakniem wystarczającej ilości surowca.

2. Utrzymuje się wysoki poziom cen skrobi. Wprawdzie ostanie dane na temat cen zbytu mam za lipiec (za sierpień będą lada dzień) - 4270 zł/t (1910 zł/tonę w lipcu 2010 r.), ale w całym sezonie 2011/12 nie powinny one spaść poniżej 3000-3300 zł/tonę), co zapewni wysoką opłacalnośc produkcji. Według moich kalkulacji koszty produkcji nie przekroczą (przy wyższych cenach surowca) 2000 zł/tonę.

Może to mniej istotne, ale cena detaliczna skrobi ziemniaczanej w sierpniu 2011 r. wyniosła 7,37 zł/kg, wobec 3,63 z sierpniu ubiegłego roku

3. Utrzymaniu wysokich cen skrobi ziemniaczanej będą sprzyjać wysokie ceny skrobi i i jej pochodnych ze zbóż. Spadek zbiorów zbóż w UE, przy wzroście popytu pwodują że ceny będą wysokie, a ich wysoki poziom na polskim rynku będzie dodatkowo stymulowany osłabiającym się złotym. Przypominam, że Polska rocznie importuje 350-400 tys. ton produktów skrobiowych.

4. Wprawdzie zbiory ziemniaków w krajach UE, będących producentami skrobi ziemniaczanej sę również wysokie i tam też wzrośnie produkcja skrobi, ale bardzo niski poziom zapasów (lub wręcz ich brak) powoduje, że popyt na skrobię ziemniaczaną będzie wysoki.

Nie wypowiadam się na temat sytuacji w Spółce i ewentualnym negatywnym jej wplywie na kurs, ale powyższe uwarunkowania zewnętrzne skloniły mnie do zakupu.

Pozdrawiam

.
  • Re: Czy warto kupić PEPEES ?? Autor: ~tomanis [91.145.188.*]
    Wiesiek,

to twoje zakupy o 13.33,43 ? To tylko 1683 szt. Skoro warto to dlaczego tak mało?

pozdr
  • Re: Czy warto kupić PEPEES ?? Autor: ~Wiesiek_PLN [91.216.239.*]
    Dzisiaj kupiłem dokladnie 8768 sztuk :) Ale to nie pierwsze moje zakupy
    A o PEPEES-ie mam zwyczaj pisać jak mam juz troche więcej akcji..... i zakladam, że teraz kurs będzie rósł.

Poza tym nikogo nie namawiam do zakupów, tylko dzielę się swoimi spostrzeżeniami

Pozdrawiam
  • Re: Czy warto kupić PEPEES ?? Autor: ~tiaa [178.36.225.*]
    zanim mały ppsik sie ruszy to 20% zarobi sie lekko na społach z wig20 , - tak jak zawsze przy odbiciu :) a do tego czasu moze sie jeszcze obsunąć bo niecierpliwi często wywalają papier widzac odjezdzający rynek... ehhh ta spekuła

pozdr
  • Re: Czy warto kupić PEPEES ?? Autor: ~a999 [83.25.116.*]
    czekam na WZROSTY...;)
  • Re: Czy warto kupić PEPEES ?? Autor: ~tiaaa [178.37.46.*]
    tak sie przyglądam od kilku sesji mam wrazenie ze ciągle ktoś wyrzuca malymi zleceniami. wystarczy położyć zlecenie na kupno w przedziale 0.71 0.72 i zaraz wskakuje. ciekawe czy wywalanko ma cos wspolnego ze skargą midsona :/
  • Re: Czy warto kupić PEPEES ?? Autor: ~JERRY [83.23.126.*]
    MYŚLĘ że to kolejny zniecierpliwiony brakiem wzrostów wysiadł ze spółeczki, a jak widac takich jeszcze nie brakuje
  • Re: Czy warto kupić PEPEES ?? Autor: ~kumys [83.28.197.*]
    jeżeli tak robisz jka piszesz "...A o PEPEES-ie mam zwyczaj pisać jak mam juz troche więcej akcji..." to wynika że przyzanjesz się sam, że jesteś zwykłym naganiaczem abyś mógł sprzedać wyżej.
  • Re: Czy warto kupić PEPEES ?? Autor: ~Wiesiek_PLN [85.222.86.*]
    Dnia 2011-10-07 o godz. 15:24 ~kumys napisał(a):
    > jeżeli tak robisz jka piszesz "...A o PEPEES-ie
    > mam zwyczaj pisać jak mam juz troche więcej
    > akcji..." to wynika że przyzanjesz się sam, że
    > jesteś zwykłym naganiaczem abyś mógł sprzedać wyżej.

Może i zwykłym, ale merytorycznym. I chyba oczywiste, że Spółką się interesuję wtedy, jak mam jej akcje. Poza tym na tyle dobrze znam branżę, że moje inwestycje w PEPEES mają charakter fundamentalny. Nigdy bajek tu nie pisałem, tylko fakty. Zachęcałem do kupna już na pocżatku stycznia, jak się Wam o wzrostach nie śniło. Teraz nie namawiam, akcje mam na któych nie stracę.
    Jestem waszym jedynym źródłem informacji o cenach skrobi, więc grzeczniej :)
    Ostatnie dane mam za sierpień... Jak narazie poziom cen zapewnia wysoką opłacalność produkcji ...

Powiem Wam też, że inwestor zagraniczny jest zainteresowany polskim sektorem skrobiowym. Nie wiem czy akurat PEPEES-em, ale jakąś małą firemką by się nie interesował..... Ktoś myśli perspektywicznie.....

• Re: Czy warto kupić PEPEES ?? Autor: ~tiaaa [178.37.46.*]
    tiaaa, pamiętam rozmowy z sąsiadami z zachodu, ze wschodu a nawet z wysp, wszyscy po due diligence poznikali, myśl perspektywiczna przyciąga, ale czy "zgodna" struktura akcjonariatu tez ? kto odda im swoje akcje ? ja nie :) chyba jestem niezgodny - to chyba tu nie nowość .. moze właśnie w tym tkwi problem hmm ?
  • Re: Czy warto kupić PEPEES ?? Autor: ~do wieśka [78.154.88.*]
    Powiem Wam też, że
    > inwestor zagraniczny jest zainteresowany polskim sektorem
    > skrobiowym. Nie wiem czy akurat PEPEES-em, ale jakąś małą
    > firemką by się nie interesował..... Ktoś myśli
    > perspektywicznie.....

możesz rozwinąć myśl ??? zwłaszcza w kontekście ostatnich zakupów

• Re: Czy warto kupić PEPEES ?? Autor: ~termik [83.24.164.*]
    ciekawe jaki wynika za 3Q będzie skoro w drugim kawrtale zysk był nie zes krobii tylko z handlu CO2, zapasów pewnie nie maja a sezon sie rozpoczął we wrześniu więc chyba wyników rewelacyjnych nie będzie? pewnie dopiero w IVQ sie pojawią "przyzwoite"
  • Bardzo dobra tegoroczna kampania na półmetku Autor: ~Wiesiek_PLN [91.216.239.*]
    Słoneczny i ciepły wrzesień sprzyjał akumulacji skrobi w ziemniakach, która w tym roku jest rekordowa (19,5-20%). Ceny skrobi nadal sa wysokie. Drogie zboża powodują, ze ceny produktów skrobiowych ze zbóż też będą tylko niewiele niższe niż przed rokiem, a to utrzyma wysokie ceny skrobi ziemniaczanej. Zatem koniunktura na rynku skrobi nadal zankomita, a produkcja PEPEES-u będzie przynajmniej o 50% wyższa.

Pozdrawiam

P.S.
    Średnia cena skrobi w III kwartale to ok. 3850 zł/tonę (1950 zł/tonę w 2010 r. )

• Re: Bardzo dobra tegoroczna kampania na półmetku Autor: ~ziemianin [79.163.113.*]
    Wiesiek strasznie naganiasz na Pepeesa,ale z tą skrobią to nie jest tak różowo ,kto zadbał o ochronę fungicydową plantacji ten ma wysoką skrobiowość u mnie ok 20%.We wrześniu codziennie po kilka samochodów odsyłano bo ziemniaki nie miały 13% skrobi.
  • Re: Bardzo dobra tegoroczna kampania na półmetku Autor: ~MLODY79 [86.148.80.*]
    DAWNE NIE CZYTALEM TWOIM WYPOWIEDZI. CZY MOGLBYS SIE ODNIESC O ILE TWOIM ZDANIEM WZROSIE KOSZT PRODUKCJI SKROBII PRZEZ PEPEES.NAPISZ CO SADZISZ O SYTUACJI FUNDAMENTALNEJ I CO W PEPEESIE SLYCHAC.PAMIETAM ZE PO WYNIKACH ZA 1 Q ZLE SIE WYPOWIADALES O PEPEESIE,ZMIENILES ZDANIE?
    UWAZAM ZE CZASEM WIESIEK NAGANIE ,I TAK JEGO POSTY SA TU NAJBARDZIEJ MERYTORYCZNE .

SERDECZNIE POZDRAWIAM
  • Troche watpliwosci .... Autor: ~Wiesiek_PLN [85.222.86.*]
    Pisze o branzy, o PEPEES-ie staram sie nie wypowiadac. Przyznaje, pisze ze szklanka jest w polowie pelna, ale mozna na to spojrzec, ze jest w polowie pusta.

O PEPEES-ie zdania nie zmienilem - dlugoterminowo, czy nawet srednioterminowo bym nie zainwestowal, ale jesli mozna zarabiac, to czemu tego nie robic ???

Do konca roku i wyniki za caly rok 2011 beda OK, ale... gielda dyskontuje przyszlosc, a ta moze nie byc rozowa.

Od trzech miesiecy obniza sie cena skrobi, ale nadal jest blisko 2 -krotnie wyższa niż przed rokiem. Jeœli utrzyma się powyżej 3000 zl/tone to OK. Jesli bedzie druga fala kryzysu (spowolnienie juz mamy) i dalsze zawirowania w strefie EURO to wszystkie akcje poleca w dol, w tym i PEPEES. Tak jak bylo szybowanie cen skrobi z 1200 zł do ponad 4500 zł/t, to rowniez moze to zadzialac i w druga strone. Moze nie az tak, ale spadek ceny ponizej 2000 zl/t w I kwartale 2012 r. wedlug mnie jest mozliwy, a wtedy i dobry raport za 2011 r. nie pomoze.

Przypominam od przyszlego sezonu prawdopodobnie koniec bezposredniego wsparcia finansowego sektora (ponad 300 mln zl od akcesji przy rocznych przychodach niewiele ponad 200 mln). Przy ogolnej dekoniunkturze na rynku - w sektorze skrobiowym powazne problemy, a PEPEES ze swoimi wynikami finansowo-ekonomicznymi na tle branzy wypada bardzo kiepsko.

W perspektywie 2-3 miesiecy tutaj moze byc wzgledny spokoj, ale pod koniec roku (jesli ktos bedzie jeszcze z Was trzymac akcje) moze warto skrocic lub zamknac pozycje.

Jak jest czegos malo na rynku, to jest drogie - jak duzo, cena spada. W tym roku i w Polsce i w Europie skrobi ziemniaczanej bedzie duzo. Miejcie to na uwadze.

Ja PEPEES traktuje krotkoterminowo, a chyba nawet SPEKULACYJNIE, również ze wzgledu na nieuporzadkowane sprawy w akcjonariacie.

Pozdrawiam i zycze rozsadnych decyzji

• Re: Bardzo dobra tegoroczna kampania na półmetku Autor: ~ziemianin [79.163.103.*]
    jeżeli chodzi o koszt uzyskania surowca jakim są ziemniaki to w porównaniu z poprzednią kampanią wzrosną o ok 60%. Z zaplanowanych 160tys ton ziemniaków myślę ,że ok 80% planu uda się wykonać .Fundamentalnie zaciekawie to to nie wygląda,nic nie wiadomo o przyszłosci rynku skrobi ziemniaczanej w UE nikt nic nie wie pytałem na najwyższych szczeblach łącznie z min .rolnictwa ,a Pepees nic innego nie przerabia.Na pewno firma nie będzie miało problemu z pozyskaniem surowca na kampanie 2012 w tym roku opłacalność produkcji ziemniaka jest wysoka ,a nie każdy rolnik wie,że w przyszłym roku nie ma dopłat.
  • Re: Bardzo dobra tegoroczna kampania na półmetku Autor: ~Wiesiek_PLN [85.222.86.*]
    Jeśli piszesz, że ceny surowca wzrosły o 60%, to pewnie wiesz z własnego doświadczenia. To by oznaczało, że PEPEES płaci po 250-260 zł/tonę. Dużo. Mysle, że inne zakłady nie są aż tak rozrzutne :) Ponadto inne zaklady zamierzaja skupic nawet więcej niż zakontraktowały ! A PEPEES ma kłopoty z surowcem ?! Plony w woj. mazowieckim i podlaskim są niższe niż w Wielkopolsce i na Kujawach, a tym roku wzrosły wprawdzie, ale mniej niż w innych regionach kraju.

W Niemczech, które są największym producnetem skrobi ziemniaczanej (ok. 650 tys. ton), zbiory ziemniaków wzrosły o ok. 20%. W innych krajach też był wzrost, ale juz nie tak znaczący.

Co do przyszłości rynku skrobi w UE, to daję mniej niz 10%, że dotychczasowy system zostanie utrzymany. Pare miesięcy temu dawałbym 1%. Komisja Europejska wyraźnie opoźnia podjęcie ostatecznej decyzji (blisko rok zwlekała z opublikowaniem analizy dotychczasowych regulacji i i ich zniesienia od przyszłego sezonu (uczestniczyłem w jej opracowywaniu i w ocenie dla Polski) .

Mam nadzieję, że za rok nie powiemy, tak jak GREK ZORBA ... "jaka piękna katastrofa" :))

Pozdrawiam
  • Re: Czy warto kupić PEPEES ?? Autor: ~fama [188.28.61.*]
    www.nanc.pl
  • Kolejny kredyt obrotowy Autor: linquist [213.25.25.*]
    Kolejny kredyt obrotowy, duże obroty , duże zyski ?
  • Ceny skrobi w III kwartale Autor: ~Wiesiek_PLN [91.216.239.*]
    Witam

Średni poziom cen zbytu skrobi ziemniaczanej w III kwartale 2011 r. to 3700 zł/tonę (1950 zł/tonę w III kwartale 2010 r.). Zakłady miały jednak jeszcze trochę skrobi z poprzedniej kampanii, gdyż w okresie lipiec-sierpień (nie ma jeszcze danych za wrzesień) wyeksportowano 3,1 tys. ton (w roku ubiegłym 4,1 tys. ton). We wrześniu to juz sprzedaż z nowej kampanii, która w tym roku rozpoczęla się ok. 2 tygodni wcześniej niż w latach poprzednich.

Pozdrawiam
    Wiesiek_PLN
  • Re: Ceny skrobi w III kwartale Autor: ~krasnal [83.18.245.*]
    to dobrze czy źle?
  • Re: Ceny skrobi w III kwartale Autor: ~Wiesiek_PLN [85.222.86.*]
    Dnia 2011-11-07 o godz. 21:05 ~krasnal napisał(a):
    > to dobrze czy źle?

Dobrze, że ceny skrobi są nadal wysokie, żle, że systematycznie sie obniżają. W IV kwartale ich poziom może być tylko nieznacznie wyższy (lub nawet podobny) niż przed rokiem. Jednak korzystnie na poziom cen skrobi wpływa osłabienie złotego - bonus z tego tytułu, w porównaniu do ubiegłego roku, to ok. 10%.
    Dobrze, bo poziom cen przynajmniej do końca tego roku zapewni wysoką opłacalność produkcji, która może być nawet o 80% wyższa niż przed rokiem (więcej zakontraktowano ziemniaków, dużo wyższa niż przed rokiem skrobiowość).

Wzrost kosztów produkcji będzie mniejszy niżby to wynikało ze wzrostu cen surowca, gdyż koszty jednostkowe przy pełnym wykorzystaniu mocy produkcyjnych są niższe (znaczna część kosztów jest ponoszona niezależnie od wielkości produkcji). Ponadto przy wyższej zawartości skrobi w ziemniakach trzeba ich mniej przerobić aby uzyskać tonę skrobi - a to z kolei niższe koszty energi, utylizacji ścieków, itd.

Widzę pozytwne aspekty. które mogą korzystnie wpłynąć na kurs w najbliższym czasie, dlatego mam akcje PEPEES-u.

Pozdrawiam
  • Re: Ceny skrobi w III kwartale Autor: ~bebok [62.111.213.*]
    to moze lykne maly pakiecik, przekonales mnie
  • Re: Ceny skrobi w III kwartale Autor: ~a999 [83.25.245.*]
    do Wiesia, z ciekawoscia czytam Twoje opinie, tez mam PEPEES-a, trzymam czekajac na wzrosty... ;)
  • Re: Ceny skrobi w III kwartale Autor: ~demian [80.53.226.*]
    jest szansa w tym tygodniu, odpał w drodze
[x]
PEPEES -0,57% 0,86 2026-02-23 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.