..ale wygląda na to,że czeka nas odreagowanie na całej giełdzie i w dalszej perspektywie,moim zdaniem, lekkie zwyżki do końca roku. Na BG będą nieco mocniejsze. :)
Najzabawniejsze z "nagłego kryzysu", o którym wiadomo przecież od paru lat,że ma miejsce, jest to,że każdy z inwestorów/analityków pod wpływem mediów i tego co było zwykłą grą obliczoną na wystraszenie wysnuł katastroficzne teorie. Ja również,ale taki był cel: podważenie zaufania , również u przeciętnego obywatela, do firm, instytucji i rządów i myślę,że został w 100% osiągnięty. Teraz podczas rzekomego "drugiego dna" przyszedł czas na powolne uzupełnianie aktywów po zredukowanych cenach.
To tylko taka możliwość i taka mam interpretację w tej chwili. Zbyt dużo pesymizmu było na prawdziwą bessę. Moim zdaniem "drugie dno"przyjdzie, ale dopiero w okolicach 2013 roku.
BG już w przyszłą środę publikuje wyniki i trafią raczej na podatny grunt w postaci uspokojonego rynku. Dwucyfrówka jest kwestią niedługiego czasu w sytuacji, gdzie C/Z w okolicach 10, dla rozwijającej się spółki,stanie się po ostatniej panice znów atrakcyjną wyceną.
Bardzo dobra spółka z ciekawym profilem, tylko wg mnie trzeba bardzo konsekwentnie dopasować ilość akcji do kupienia, bo płynność tam mają dość fatalną i każde potknięcie spółki może spowodować dotkliwe straty.
W każdym razie wskaźniki rewelacyjne. Nie mam tych akcji, bo troszkę się obawiam,że ta spółka jest taka"niegiełdowa" : mało PR, "szumnych zapowiedzi i planów", wywiadów, artykułów w prasie. Na NC rzetelna, zyskowna oraz innowacyjna spółka to rzadkość i to stanowi 3/4 sukcesu. Trzeba to jeszcze w tym gąszczu umieć sprzedać. Takie to dość brutalne i nie do końca sprawiedliwe realia. (vide spółka S4)
Na dłuższą metę Makolab urośnie i na pewno jest wart swojej ceny, a nawet sporo więcej. Trzeba zastosować jednak dyskonto ze względu na niską płynność (ja przyjmuję zazwyczaj ok.30%.)
Obserwowałem kiedyś Makolab z myślą o dywersyfikacji swojego portfela, ale przestraszyłem się zmian 20% za pomocą 100pln.
Tego nie wiesz :)
Poza tym:
BROAD GATE SA informacja o transakcjach na akcjach spółki
10.08. Warszawa (PAP/ESPI) - Raport bieżący z plikiem 3/2011
Podstawa prawna: Art. 160 ust 4 Ustawy o obrocie - informacja o transakcjach osób mających dostęp do informacji poufnych
Na podstawie art. 160 ust. 4 Ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi, Zarząd Broad Gate S.A. z siedzibą w Warszawie informuje, iż w dniu 9 sierpnia 2011 r. otrzymał od Członka Rady Nadzorczej zawiadomienie o nabyciu w dniu 02 sierpnia 2011r., 2 000 szt. akcji Emitenta przez osobę prawną blisko związaną z osobą składającą powyższe zawiadomienie.
Nabycie akcji nastąpiło w wyniku transakcji zawartych na rynku NewConnect w trakcie sesji zwykłej po cenie 8,50 zł za jedną akcję.
Członek Rady Nadzorczej nie wyraził zgody na publikację danych osobowych.
Pisałem kilka dni temu, że mam przeczucie, że Alec Fesenko ma chrapkę na akcje i jestem prawie pewien, ze to jego ruch był.
Pewnie będę następne, tylko jedno ale, problem z ilością akcji na rynku ich poprostu brak,
coś tam pewnie jeszcze jest w posiadaniu leszczyny, ale to już chyba ostatnie sztuki.
Mam wrażenie,że to nie koniec komunikatów tego typu. W ostatnich dniach na większości innych spółek z NC nie było praktycznie popytu. Tu natomiast popyt w pełni odpowiadał ewentualnej podaży. Mimo,że była mizerna, to jednak ten popyt był. Myślę,że kilka tysięcy akcji trafiło w mocniejsze ręce. Okaże się za parę dni.
Ciekawe są również te zrzuty prawie PKC na lewo a potem ponowne ustawianie popytu. :)
wzbudza nadzieje na rozwoj, ale na parkiecie nie ma to odzwierciedlenia, sam wiesz , ze to 13
to inna zupelnie sprawa, a tu ruchy iscie paralityczne, wiadomo mali nie dadza sobie , wiekszy wycenę olewa
Dnia 2011-08-10 o godz. 10:38 ~firma napisał(a):
> wzbudza nadzieje na rozwoj, ale na parkiecie nie ma to
> odzwierciedlenia, sam wiesz , ze to 13
to inna zupelnie
> sprawa, a tu ruchy iscie paralityczne, wiadomo mali nie
> dadza sobie , wiekszy wycenę olewa
To wszystko prawda. Takie nastroje. Nic jednak nie dzieje się z dnia na dzień. Pozostaje czekać spokojnie na wyniki. Zwłaszcza Fesenko i RusOil. Na Wschodzie dobrze zarządzana firma jest w stanie "wykręcić" rentowność na poziomie kilkukrotnie większym niż w Polsce. Liczę,że tak się stanie w przypadku RusOil, bo Fesenko już zaczęło udowadniać potencjał.
Przy 1.43-1.7mln zysku netto za półrocze, mamy przy aktualnej liczbie akcji zysk na poziomie 50-60 groszy na akcję vs 35gr zysku na akcję za cały zeszły rok. Rynek lubi spółki rozwijające się po kilkaset % rocznie na poziomie wyników. Popatrz na rentowność estońskiej spółki Silvano i przełożenie na kurs. 50% rentowności netto robi wrażenie. Nic dziwnego,że takie spółki są doceniane nawet na bardzo słabym rynku.
Jasne! Trochę się pospieszyłem z optymizmem, ale jakbym miał się zabawić w przewidywanie,to stawiam,że jutro będzie tak jak dziś, tylko w odwrotnej sytuacji. Najpierw spadki, potem wzrosty :)
Pozdrowienia
Witam wszystkich, wczoraj wsiadłem do złotego pociągu i nie wysiadam aż do stacji 30zł :D, ciężko było od was kupić i to mnie strasznie cieszy, pozdrowienia dla mądrego akcjonariatu.
Dnia 2011-08-11 o godz. 14:18 ~może napisał(a):
> wytrzymaja , ale powinni wziąc pod uwage jak na wyniki tu
> wpłynie taniejąca ropa i to o kilkadziesiat procent
Ale BDG nie wydobywa ropy tylko handluje , przetwarza itp. - więc ma tańszy surowiec..
Dokładnie ma tańszy i dla nich(nas) lepiej, zresztą zobaczcie na prognozy Polskiej Izby Paliw , już powoli mówią o 6 złoty (oswajają nas z ceną) mimo, że cena oscyluje w granicach 100 dolców. W 2008r ropa brent była nawet na poziomie 140$ i jakoś benzynka 6 nie kosztowała, teraz jest znacznie tańsza ropka, a mimo to kurs benzynki jest wysoki.
Kto zarabia na tym dobrze wychodzi?
- Państwo
- Rafinerie