Po dwóch latach przysługuje całkowity wykup jednostek.....ale są kruczki prawne który zwykły szary człowiek niezauważy.Mianowicie jest napisane dosłownie:0,75% miesiecznej wartości aktywów powstałych w wyniki zainwestowania skałdek funduszowych należnych w pierwszych dwóch latach okresu ubezpieczenia z tytułu opłaty.Opłata pobierana przez 20 lat ,jednak nie dłużej niż ostatniego dnia roku trwania umowy ubezpieczenia,w którym ubezpieczony skonczyłby 65 lat.Mój znajomy wpłacał do compensy 500zł miesiecznie przez okres 8 lat.Po osmiu latach wykupił cała polisę,JAKIE BYŁO JEGO ZDZIWIENIE GDY DOSTAŁ TYLKO 19% (wpłacona kwota 48 tyś,wypłacona około 9 tyś).Już tłumacze jak to działa:opłata za pierwszy rok: 1 -miesiac=500x0,75% + drugi miesiac =1000x0,75% + trzeci itd....i tak narastająco jest liczony przez okres 20 lat ,opłata została pobrana za okres12 lat,bo rzecz jasna znajomy wykupił lokate po 8 latach;-). Fundusz nie gwarantuje dobrej stopy zwrotu ,bo wszystko jest zależne od sytuacji gospodarczej ,globalnej- oczywiście wyniki beda przedstawiać rewelacyjne;-)Wychodząc z założenia:LUDZIE NIE POWIERZAJCIE SWOICH PIENIĘDZY NIKOMU CHOĆBY OBIECYWAŁ ZŁOTE GÓRY ,JAK KTOS BOI SIE GRAĆ NA GIEŁDZIE ,LEPIEJ NIECH ZOSTANIE PRZY LOKATACH BANKOWYCH.Pozdrawiam analityk.
Bo na stronie compensy trudno dotrzeć. Być może nawet nie ma. Ciekawe dlaczego.
Jeśli dobrze zrozumiałem wypowiedz Twoją i analityka powyższa klauzula może mieć charakter klauzuli niedozwolonej.
O ile łatwo podać podstawę do pobierania 0,75% wpłaty z tytułu zarządzania, czy też pobierania 9% wartości wpłat rocznych? (bo nie jest to dla mnie jasne), ale pobieranie opłaty za zarządzanie przez wiele lat po zakończeniu wpłat pachnie na odległość klauzulą niedozwoloną.
By dać prosty przykład - pojedziesz deo Warszawy na miesiąc, kupisz bilet miesięczny na sieć metra:-), a potem do 65 roku życia na podstawie regulaminu metra musisz kupować bilety miesięczne:-)
przecież to totalny absurd.
po zakończeniu polisy - nie ma czym zarządzać.
wniosek jest prosty - każda polisa powinna w corocznym rozliczeniu podawać ILE wynosi jej wykup.
I jeżeli po 2/4 latach wpłat wartość wykupu dalej jest równa zero, to powinien to być sygnał do zastanowieniu się nad sensem inwestycji.
Oczywiście obok wartości wykupu w dniu rocznicy polisy, powinna być symulacja wykupu za rok, 5, 10, 15 i 20 lat. Bazodanowo to problem trywialny.
A gość by wiedział po 2 roku, że nie warto kontynuować - i lepiej stracić 12.000 zł nie kiedyś 41.000.
Wg mnie tego typu polisy powinny mieć maksymalnie 20 letni okres pobierania prowizji innych niż za administrowanie i ryzyko....
Masz kolego rację jest to absurd ....ale niestety znajomy podpisał się pod tym więc zaakceptował warunki.Jeszcze jedno czytając warunki umowy cały czas masz odnośniki patrz zastrzeżenie ust5/4 albo ,w której mowa jest w ust7/6......zwykłego szarego człowieka taki łancuszek może zmęczyć a jego interpretacja będzie błędna.Co do symulacji powinna być ale jej nie ma;-),po co podcinać gałąź na której sie siedzi i spija smietankę.Wczoraj rozmawiałem z osobą która pracowała jednych z funduszy,o to jej słowa tylko 10% procent funduszy na naszym rynku ma w miarę dogodne produkty-szkoda prądu czasu i pieniędzy ,nerwów też .Na końcu nie będe podawac swojego numeru tel że znam super produkt;-).....ale radzę PILNUJCIE SWOICH PIENIĘDZY I NIE WIERZCIE W OBIETNICE O ZŁOTYCH GÓRACH NA STAROŚĆ,pozdr.
Jak podpiszesz się pod dokumentem, że ziemia jest płaska, to nie znaczy, że ziemia przestanie być okrągła.
Jest pojęcie klauzuli niedozwolonej, przekop internet, idz do prawnika..... najwyżej stracisz 200 zł. Ostatecznie możesz walczyć kodeksem.....
Na szczęście w polkim prawie inna jest sytuacja profesjonalisty (firmy) a inna idioty (klienta).
Tłumaczę to na prostym przykładzie: firma - firmie może sprzedać pralkę która nie pierze:-)
Na przecenie nie wolno sprzedać jej osobie fizycznej, bo jest to niedozwolone.
I tu możesz mieć przykład klauzuli niedozwolonej, przeszukaj net i może idz do speca od ubezpieczeń. Bo mi się taka klauzula w glowie nie mieści..... A mam dużą glowę i miejsca w niej sporo......
gu.com.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=6827&Itemid=144
wcześniej trzeba wpisać 3 razy literkę w i postawić kropkę.
Wszystko zależy od jasności.
Jeżeli jasno jest napisane, że po jakimś czasie likwidacja umowy jest bez ponoszenia jakichkolwiek kosztów, to jeśli potem pojawiają się jakieś koszty - to masz niejasność której byc może szukasz......
Wystarczy, że cokolwiek będzie niejednoznaczne czy sprzeczne - i masz klauzulę abuzywną....
No ale to Twój biznes.....
Następna osoba ..... i wszystko jasne wpłacała przez dwa lata 250zł miesięcznie co daje 3 tys rocznie.9 (COMPENSA ) .O to rozliczenie umowy po dwóch latach.Proszę zobaczyć co dostała pocztą.
wartość jednostek zgromadzonych na rachunku 5367,57 zł
opłata z tytułu umorzenia jednostek -4323,82zł
podatek dochodowyod zysków kapitałowych 0,00zł
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
do wypłaty 1043,75zł
Była ostra hossa więc przez dwa lata pobrali prowizję na koszty agenta - pewnie ok 300/600 zł, po potrąceniu symbolicznych kosztów z 10% wzrostu na giełdzie zrobił się lekki minus. Umorzenie po 2 latach kosztuje prawie wszędzie 80%.
Ale akurat to JASNO wynika z umowy.
I decydując się na taki produkt, trzeba znać konsekwencje.
Jesteś zmuszony wpłacać przez okres 20 lat aby niestracić dorobku ,rezygnując wcześniej płacisz kolosalne sumy za prowizje !!!!!,tracąc 70%-80% wpłaconego kapitału. NAJGORSZA OFERTA NA RYNKU!!!!!
jesteś zmuszony czytać umowy przed ich podpisaniem lub, jeśli agent przyjdzie Ci do domu, w czasie dopuszczonym prawem. I tylko tyle.
Masz prawo podpisać umowę, nawet niekorzystną dla siebie. Chyba, że jest to zrobione pod przymusem.
Ewentualnością są klauzule niedozwolone.
Jeśli podpisałeś, że wykup jest po ukończeniu 65 roku życia - to dowód na mały rozsądek przy czytaniu umów.
W necie masz pełno ofert typu: sprzedam plan inwestycyjny. Po kilku latach okazuje się, że jednak plan inwestycyjny to wydatek, co innego wpłacać po 500 zł co miesiąc przez rok, a co innego 500 zł przez 10 lat.....itp itd.
Ja mam teoretycznie 3 plany instytucjonalne:
1. Aviva - pracodawca wpłaca chyba 40 zł na miesiąc, plan przegrywa z inflacją
2. Generali - wpłata 2500 raz do roku, plan ma kłopot z wyjściem na zero (ma minus 0,3% rocznie)
3. Aegon - wpłaciłem 12000 zł, po 7 latach zostało 11700:-)
wszystkie te plany traktuję z dużym poczuciem humoru - bo nie nadwyrężają moich bieżących dochodów, i stanowią skromny procent inwestycji.
Pierwszym się nie interesuję, nad drugim się zastanawiam czy nie zlikwidować (opłata 1%), a trzeci czeka na 10 lecie......
Jesteś zmuszony wpłacać przez okres 20 lat aby niestracić dorobku ,rezygnując wcześniej płacisz kolosalne sumy za prowizje !!!!!,tracąc 70%-80% wpłaconego kapitału. NAJGORSZA OFERTA NA RYNKU!!!!!
To zafunduj sobie SKANDIE. Ogólnie to widzę to w ten sposób: ludzie chcą zarobić pieniądze i ktoś radzi tutaj aby wpłacić na lokatę bankową bo to bezpieczne. Lokatę na kilka procent. Ile to będzie powyżej inflacji REALNEJ? ,tej z naszych codziennych zakupów:paliwo,jedzenie, opłaty.Bo ona wynosi 20% jak ktoś się dobrze nad tym zastanowi. Myśląc w ten sposób o lokacie, życzę dużych zysków i pokaźnej stopy zwrotu.
5% pod warunkiem wzrostu giełdy o 10%? i minus 5% pod warunkiem stabilizacji na giełdzie?
zaraz napiszesz, że można aktywnie obracać funduszami i wyjść na swoje.....
Można to robić pod parasolem - bez Scandii
Bzdury piszesz analityku, kompletnie nie potrafisz czytać ze zrozumieniem, po pierwsze produktu Superfundusz nie ma tak długo na rynku, jego poprzednikiem było Bolero-po drugie 0,75 % jest opłatą za zarządzanie a nie za wykup umowy!
0,75% miesięcznie czyli 9 % w skali roku to faktycznie dużo, ale musisz zwrócić uwagę, ze z założenia jest to umowa długoterminowa i zakładająca więcej lat wpłacania składek, a ta jest pobierane od aktywów z pierwszych 2 lat umowy przez 20 lat później opłata ta nie jest pobierana. Po 2 latach wpłacania pięniędzy i tym samym od składek wpłacanych po tych dwóch latach jest pobierana opłata za zarządzanie w wysokości 0,125% czyli 1,5% w skali roku, a to z koleji jest bardzo mało, średni koszt zarządzania umową która trwa 25 lat to około 2% w skali roku, to wcale nie jest dużo, i tak , odpowiadam od razu na zaczepne komentarze,sprzedaję Superfundusz Compensy, mało tego uważam, ze jest to świetny produkt i sama lokuję w nim pieniądze pomimo tego że mogłam wybrać ike czy fundusze parasolowe
Nie możesz być analitykiem skoro piszesz takie bzdury, z ciekawości sprawdziłam na kalkulatorze jaka jest wartość wykupu w 8 roku prz 8 % średniorocznej stopy zwrotu- i wynosi ona 46 tyś , przy stanie rachunku 53 tyś przy 1% stopie zwrotu wynośi ona 37 tyś, a więc daruj sobie z pisaniem takich bzdur!
Wyliczyłam to na kalkulatorze Compensy, a tak a propos to pisałeś, że Twój znajomy wpłacał pieniądze przez 8 lat na Superfundusz, a teraz piszesz, że zrobiłeś tylko symulację w Compensie- to w końcu jak było?
Dalej utrzymuję stanowisko, że tego produktu nie było 9 lat temu!! Nie rozumiem idei tego typu kłamstw rozpowszechnianych na forum, dziwne
Produktu superfundusz nie było 9 lat temu, było Bolero - okres umowy był tam 10 lat. ( nie jestem agentem). Posiadam produkt superfundusz , wplacam stawkę okolo 160 zł miesięcznie, zalogowalam się na stronę compensy gdzie mozna sprawdzic stan swoich pieniędzy, i prawda jest taka że do 20 lat nie opłaca sie z tego rezygnować, bo straci się duzo, prowizje sa w róznej wielkości przez 20 lat, po tym okresie nie ma, wiec powinno się to zlikwidowac po 25 latach. Ponadto jest to dla ludzi dla ktorych 160 zl miesięcznie to kwota której sie nie zauważa. Mozna zmniejszyc w kazdym momencie skladkę ( nie znam minimalnej, ale wiem ze jest nizsza od 160 zl) i mozna zwiększyć. Jest to produkt, ze mamy ustawic zlecenie stałe, zapomniec a po 25 latach wybrac.
Prawda jest taka, że każda polisa na życia zawierana jako inwestycja to wierutne oszustwo. W Niemczech już ponad 75% zawartych tego typu umó zostało wymówionych przez klientów przed czasem, bo rentownośc tych produktów z uwzględnieniem inflacji i podatku od zysków kapitałowych nie pozwala na realne zarabianie, a wręcz pomimo inwestowania zmniejszamy siłę nabywczą naszych pieniędzy.
Ludzie opamiętajcie się! Przy 20 letniej inwestycji sprawiacie firmie ubezpieczeniowej podarunek w wysokości 40-50% możliwych do uzyskania zysków. Czy matematyka i prowizje to taka trudna dziedzina wiedzy???
Supermysza zachwalasz Superfundusz w którym sama inwestujesz. a dlaczego teraz agenci przechodzą i zachęcają klientów do przechodzenia do Megafunduszu- bo opłaty za tą samą formę polisy sa 15 krotnie mniejsze!
Hmmm, dlaczego? Proszę Cię, jak możesz mi zadawać pytania typu dlaczego inni ludzie coś robią, a skąd ja niby mam to wiedzieć, to tak jakbyś zadawał mi pytanie, dlaczego jedni ludzie są mili i sympatyczni a inni nie?
Dlaczego agenci sprzedają różne produkty jak Skandia Superfundusz, Megafundusz, Topfundusz, Generali Invest, Generali Beneficio, Axa Dobry Plan, Generali Profamilia, Hdi-Gerling Aspecta Profit i setki innych- poczekaj, znam odpowiedź
- Bo to jest ich praca
natomiast nie ukrywam, że skakanie z jednego programu oszczędnościowego do innego totalnie mija się z celem, przykro mi że nie mogłam odnaleźć owu do Mega Funduszu natomiast śmiem twierdzić że opłaty są porównywalne, zapytasz pewnie dlaczego?
Bo tak po prostu jest. Cała idea programów funduszowych polega na tym, żeby to robić :
a) regularnie
b) długoterminowo
c) mieć motywację w postaci przychodzących blankietów do zapłaty jak się nie wpłaci pieniędzy z groźbą rozwiązania umowy- tzw. bat motywacyjny
Ale przepraszam Cię bardzo, jeżeli ktoś zakłada program funduszowy z myślą o emeryturze, a po dwóch latach chce wypłacić z niego pieniądze bo mu się pralka zepsuła to gdzie tu sens i logika? Dlaczego taka osoba nie założyła sobie po prostu lokaty która w 4- 8 letnim horyzoncie czasowym jest 100 razy lepsza? Odpowiadam: Bo nie potrafią ludzie systematycznie odkładać pieniędzy!!!!!!!!!- ze mną włącznie i po dwoch latach na tej lokacie też nie byłoby pieniędzy bo dana osoba by ich po prostu nie wpłaciła
Dlaczego?
Bo nie miała zobowiązania i zagrożenia w postaci utraty wpłaconych pieniędzy jak się ich nie wpłaca regularnie i jak się chce je wypłacić.
Masakra, to jest takie oczywiste.
Dlaczego wszyscy tutaj na tym forum nie zastanawiają się ile kosztuje wyprodukowanie pralki a za ile jest ona później sprzedawana?
Czy firma pralkowa przypadkiem nie zarabia zbyt dużo?
A jak kupię tę pralkę to dlaczego nie mogę jej po 2 latach po prostu oddać i dostać zwrot wpłaconych pieniędzy?
Aaa wiem, na to pytanie znam odpowiedź: bo firmy pralkowe to banda złodzieji i oszustów żerujących na biednych klientach.
Bez komentarza
Ps. Niemożliwe jest żeby koszty zarządzania Megafunduszem były 15 razy niższe
Dnia 2012-05-16 o godz. 13:09 ~Supermysza napisał(a):
> Hmmm, dlaczego? Proszę Cię, jak możesz mi zadawać pytania
> typu dlaczego inni ludzie coś robią, a skąd ja niby mam to
> wiedzieć, to tak jakbyś zadawał mi pytanie, dlaczego jedni
> ludzie są mili i sympatyczni a inni nie?
Dlaczego agenci
> sprzedają różne produkty jak Skandia Superfundusz,
> Megafundusz, Topfundusz, Generali Invest, Generali
> Beneficio, Axa Dobry Plan, Generali Profamilia, Hdi-Gerling
> Aspecta Profit i setki innych- poczekaj, znam odpowiedź
-
> Bo to jest ich praca
natomiast nie ukrywam, że skakanie z
> jednego programu oszczędnościowego do innego totalnie mija
> się z celem, przykro mi że nie mogłam odnaleźć owu do Mega
> Funduszu natomiast śmiem twierdzić że opłaty są
> porównywalne, zapytasz pewnie dlaczego?
Bo tak po prostu
> jest. Cała idea programów funduszowych polega na tym, żeby
> to robić :
a) regularnie
b) długoterminowo
c) mieć
> motywację w postaci przychodzących blankietów do zapłaty
> jak się nie wpłaci pieniędzy z groźbą rozwiązania umowy-
> tzw. bat motywacyjny
Ale przepraszam Cię bardzo, jeżeli
> ktoś zakłada program funduszowy z myślą o emeryturze, a po
> dwóch latach chce wypłacić z niego pieniądze bo mu się
> pralka zepsuła to gdzie tu sens i logika? Dlaczego taka
> osoba nie założyła sobie po prostu lokaty która w 4- 8
> letnim horyzoncie czasowym jest 100 razy lepsza?
> Odpowiadam: Bo nie potrafią ludzie systematycznie odkładać
> pieniędzy!!!!!!!!!- ze mną włącznie i po dwoch latach na
> tej lokacie też nie byłoby pieniędzy bo dana osoba by ich
> po prostu nie wpłaciła
Dlaczego?
Bo nie miała zobowiązania
> i zagrożenia w postaci utraty wpłaconych pieniędzy jak się
> ich nie wpłaca regularnie i jak się chce je wypłacić.
> Masakra, to jest takie oczywiste.
Dlaczego wszyscy tutaj
> na tym forum nie zastanawiają się ile kosztuje
> wyprodukowanie pralki a za ile jest ona później
> sprzedawana?
Czy firma pralkowa przypadkiem nie zarabia
> zbyt dużo?
A jak kupię tę pralkę to dlaczego nie mogę jej
> po 2 latach po prostu oddać i dostać zwrot wpłaconych
> pieniędzy?
Aaa wiem, na to pytanie znam odpowiedź: bo
> firmy pralkowe to banda złodzieji i oszustów żerujących na
> biednych klientach.
Bez komentarza
Ps. Niemożliwe jest
> żeby koszty zarządzania Megafunduszem były 15 razy niższe
Brawo Supermysza!!! Genialne!!! nic dodać nic ująć!
Wszystkich oszukanych proszę o kontakt na adres mailowy adan11_01@o2.pl
Sam zostałem oszukany przez agenta. Nie powiedział, że to jest długoterminowe a wiedział, ze po dwóch latach będę kupował samochód
Sprawę przekazałem do mojego RAcy Prawnego i njpierw kierujemy ją do Rzecznika Ubezpieczonych a później ewentualnie do sądu. Pożyjemy zobaczymy. Jest szansa o pozew zbiorowy tylko potrzebnych jest 10 osób
Pozdrawiam Adrian z Lubina