• kasa fiskalna Autor: ~malina [79.191.34.*]
    Teraz do wyboru są dwa rodzaje kas - zwykłe drukujące na papierze i nowe z kopią elektroniczną. Te nowe są bardzo reklamowane, ale zastanawiam się czy faktycznie są takie funkcjonalne i praktyczne? W sumie kupując taka kasę zamiast sobie to ułatwia się pracę Urzędowi Skarbowemu, bo jego pracownicy zamiast sterty paragonów przeglądają dane w tabelkach i bez problemu mogą wykryć każdy błąd. Nie uważacie, że firmy produkują takie kasy tylko dla własnego zysku, a nie po to by ułatwić funkcjonowanie firmom? ja mam mieszane uczucia..
  • Re: kasa fiskalna Autor: ~Przemo [188.165.225.*]
    No niestety wychodzi na to, że tak to wygląda - zyskuje na tym firma produkująca kasy i Urząd Skarbowy, a nie przedsiębiorca. Kasy z kopią elektroniczną są droższe, do tego ich zaleta - jak twierdzi producent - "oszczędność" i "ekologiczność" to tylko hasła bez pokrycia. Papier przecież i tak trzeba kupić żeby drukować paragony dla klientów, a do tego awarie kart SD i konieczność odzyskiwania danych, nierzadko też związany z tym przestój w pracy firmy to koszty dużo większe niż zakup rolek papieru (rocznie dla średniej firmy to koszt około 20-50 zł). Ktoś w porozumieniu z Urzędem Skarbowym chce na nas zarobić wciskając nam nieprzemyślany produkt. Ale w tym kraju to nic nowego...
  • Re: kasa fiskalna Autor: ~Użytkownik [109.243.77.*]
    Ja w sumie widzę jedną zaletę tych kas z kopią elektroniczną, że nie trzeba tych całych paragonów trzymać nie wiadomo jak i gdzie. Chociaż w sumie już się do tego przyzwyczaiłem i nie jest to jakaś straszna uciążliwość, a jak ją porównuje z niebezpieczeństwem utraty danych z tak marnego nośnika, bo przecież to nie dysk, to wolę tak nie ryzykować. A tak poza tym prawda jest taka, że na paragonach wiele się nie oszczędzi, a kasa z kopią jest o wiele droższa, więc niby za ile lat miałaby mi się ten wydatek zwrócić? A wiadomo, że na wszystkim czym można to się oszczędza, a nie rozdaje kasę na prawo i lewo na jakieś wymyślne wynalazki.
  • Re: kasa fiskalna Autor: ~Kajka [188.33.127.*]
    No tak to jest w Polsce, że wykopią ci dołek zanim się zorientujesz. Nie wiem dlaczego u nas jest tak, że zamiast pomagać osobom, które chcą się rozwijać to kładzie się same kłody po nogi. Mam tylko nadzieję, że Ci "na górze" choć trochę się opamiętają i pozostawią możliwość wyboru i będzie można samemu zdecydować, jaką chce się mieć kasę. Och, jak ja nie cierpię tego całego urzędactwa. Nawet jeśli z czasem ją udoskonalą i nie będzie miała tylu wad technicznych to i tak zapewne pozostanie taka droga i że tak powiem łatwo dostępna, jeśli chodzi o zapis na karcie elektronicznej dla Urzędników.
  • Re: kasa fiskalna Autor: ~cynik [188.33.200.*]
    A nie wydaje Wam się że przeginacie z tym , że w Polsce jest tak źle. Kajka może faktycznie trafiałaś na nieodpowiednich ludzi albo w ogóle masz nierealny obraz rzeczywistości. Czemu ludzie mają taką głupią manierę, że są przekonani, a właściwie nie wiadomo dlaczego, że wszędzie jest lepiej, inaczej... wszędzie lepiej niż "tutaj". Zawsze jakieś nowe wprowadzone ustawy będą komuś nie odpowiadały, w tym wypadku wy - użytkownicy będziecie się żalić, bo zapewne będą częstsze kontrole US i wszystko łatwiejsze do wykrycia ( a nie oszukujmy się że mało kto ma bielutkie sumienie) ale za to Panie z Urzędu Skarbowego będą zapewne bardzo szczęśliwe bo ich praca będzie łatwiejsza i sensowniejsza no i lepsze będą miały efekty. Im będzie lepiej, a szaremu zwykłemu użytkownikowi kasy z kopią elektroniczną :D - gorzej. Ale to tak biologiczna równowaga chyba, no nie?
  • Re: kasa fiskalna Autor: ~Kajka [188.33.192.*]
    Wiesz co to nie kwestia odpowiednich ludzi bo tu nie jest mowa o przyjaciołach, czy znajomych, którzy są oparciem i pomogą w razie potrzeby. Tu chodzi o politykę tego kraju, że osobie prywatnej która chce utworzyć firmę stwarza się szereg problemów, które są ciężkie do pokonania, a US skupia się na tym żeby wyszukać błędy, tylko o to im chodzi, czy tak powinno być? Może i jest tak wszędzie ale to nie znaczy, że tak jest dobrze.