czesc wszstkim. Może zamiast kłócić porozmawiamy jakie scenariusze mogą sie wydarzyc. Jak wiemy jest reforma szpitali, co moze negatywnie odbic sie na remedis, gdyz jak zostana od dłużone to nie bedzie komu pozyczac, ale z drugiej strony nie ma pieniedzy na od dłużanie.Polske poprostu na to nie stać. PO drugie jak zostaną nawet od dłużone, to nie ma gwarancji, że zaraz znowu sie zadłużą. Musimy poczekać na kolejne umowy, które myśle, że będą nie bawem. Fraktal, widze ze jestes bardzo nie lubiany na tym forum, moze przectawisz swoj scenariusz, jesli posiadasz papiery remedis lub masz zamiar kiedys je kupic, to musisz tez widziec pozytywne strony tego biznesu.
Moim zdaniem nalezy oczyscic ten walor z miekich leszczy liczacych na 100% w tydzien.
Bo sypanie po 500 lub 200 akcji jest totalna paranoja dla kursu.
W tym roku nie bedzie ustawy zdrowotnej bo zadna partia polityczna nie wezmie sie za sluzbe zdrowia przed wyborami. Wierzytelnosci to bedzie dobry zarobek dla firm takich jak Remedis.
Nie naganiam pomiomo ze mam duzy pakiet kupiony na tych poziomach.
Licze na merytoryczne wypowiedzi na tym watku.
znalazłem artykuł w rzeczpospolitej z dnia 10.2010r cyt"Dzięki przyjętemu wczoraj projektowi ustawy o lecznictwie rząd zaoferuje pomoc finansową przy przekształcaniu szpitali w spółki – czyli pieniądze na pokrycie np. części zadłużenia tych placówek.
A właściciel szpitala, który nie zdecyduje się na jego przekształcenie, zgodnie z rządowym projektem będzie musiał z własnego budżetu pokryć stratę, jaką w danym roku będzie miała placówka.
– Szpitale publiczne dostały do tej pory 20 miliardów rządowej pomocy, a są dziś zadłużone na takie same kwoty, jak dziesięć lat temu (ich zobowiązania sięgają ok. 10 mld zł – red.) – mówiła wczoraj minister zdrowia Ewa Kopacz na konferencji, na której był też obecny premier Donald Tusk. – Trzeba rozwiązać problem kilkudziesięciu szpitali, które są od lat najbardziej zadłużone.
Wśród samorządowców i dyrektorów szpitali plany rządu budzą kontrowersje.
– Przekształcenie szpitali w spółki to dobry kierunek, ale metoda proponowana przez rząd jest zła – ocenia Wojciech Puzyna, dyrektor szpitala św. Zofii w Warszawie. Ta placówka od lat słynie z dobrej kondycji finansowej. Ale i ona dwa lata temu zanotowała stratę. – Mój szpital nie utracił wtedy płynności finansowej. Strata szpitala nie musi świadczyć o jego złej sytuacji finansowej, ale np. o tym, że zainwestował w nowy sprzęt, podnosi swoją atrakcyjność – zaznacza Puzyna. – W bilansie finansowym musi wtedy uwzględniać wysokie odpisy na amortyzację.
– Gdybym prowadził szpital w formie spółki, mógłbym przyjmować tych chorych, którzy nie chcą czekać w kolejce, np. na operacje kolana – mówi Bogdan Koczy, dyrektor tzw. urazówki w Piekarach Śląskich (jeden z najlepszych szpitali w Polsce w rankingu „Rz”). Dodaje jednak, że na takim zabiegu jego szpital zarabiałby maksymalnie kilka tysięcy złotych. – Do mojego szpitala trafiają pacjenci po wypadkach, których leczenie kosztuje nawet kilkaset tysięcy złotych. Opieka nad nimi jest nieopłacalna, bo te procedury nie są przez NFZ dobrze wycenione. W takim szpitalu jak mój nie decyduje jednak kryterium opłacalności – zaznacza.
Karol Stpiczyński (wcześniej dyrektor szpitala w Opolu Lubelskim, a teraz prezes spółki Arion prowadzącej przekształcony szpital w Biłgoraju): – Wiele problemów szpitali wynika z błędów systemowych, a nie złego zarządzania, np. z tego, że regiony wschodnie przez lata dostawały na leczenie mniej pieniędzy, niż inne regiony.
Rządową propozycję skrytykowała m.in. Komisja Wspólna Samorządu i Rządu.
– Właściciel ocenia różne aspekty pracy szpitala, nie tylko to, czy wynik finansowy jest dodatni, czy ujemny – podkreśla Marek Wójcik, dyrektor Związku Powiatów Polskich. Jego zdaniem nowa ustawa nie naprawi sytuacji finansowej i nie spowoduje przekształceń najbardziej zadłużonych szpitali (resort zdrowia podaje, że 20 proc. placówek generuje 7 mld długu).
Zdaniem samorządowców na przekształcenie szpitali potrzeba więcej czasu i więcej pieniędzy. – Zachęty do przekształcania szpitali w spółki są słabe, nie różnią się znacznie od tego, co już w tej chwili mamy do dyspozycji – wytyka Wójcik.
Motywowanie samorządów do przekształcania szpitali ma być elementem reformy służby zdrowia. Rząd przyjął też wczoraj inne rozwiązanie istotne dla finansów publicznych: ustawę refundacyjną (ogranicza wydatki publiczne na leki, likwiduje promocje leków „za grosz”). We wtorek zmieniał m.in. przepisy o kształceniu lekarzy.''
z tego wynika, ze sytuacja sie nie zmieni, a to wszystko jest po to by pomóc 20% najbardziej zadluzonym szpitalom, zas te szpitale niechca zmiany i kolko sie zamyka.
Dlatego ten spadek nie jest wynikiem złej stuacji, tylko marnymi obrotami, ale przy dobrych infach podobnie bedzie sie działało w drodze do gory. pozdrawiam
Jezeli chciałby sie ktos zapoznac z opinią byłego ministra zdrowia i dyrektora szpitala to zapraszam na " http://www.money.pl/archiwum/mikrofon/artykul/balicki;samorzady;wpadna;w;pulapke;przez;dlugi;szpitali,157,0,689309.html "
Tak jak on pisze, nie wazne jest czy szpital jest publiczny, czy spolką, trzeba zmienic strukture, a nie tabliczke z nazwa, a obecna reforma nie zakłada tego, a po drugie nie ma pieniedzy na nic.
rzeczywiscie uwazne przeczytanie DI Remedis pokaze nam zarys firmy i tak jak powiedział ''powazny'' Remedis bedzie chciał skupowac akcje tylko rentownych przekształconych zoz-ów, po drugie pieniadze potrzebuja nie tylko zoz-y, ale i samorzady które potrzebuja je na inwestycje strukturalne (euro 2012)choc tutaj przewazaja banki.
Ale jak widac, remedis jest gotów zmieniac sie do potrzeb rynku.
No i po trzecie, jak wiemy mam prognoze wyników do lat 2012 i w 2011 to 720 tys.zł , ale przectawiona prognoza nie uwzglednia potencjalnego zysku z działalnosci zwiazanej z SovereignFund TFI SA. wiec zysk moze byc większy, myślę, że czas to zweryfikuje i zobaczymy w ktorym kierunku to pojdzie.
w bieglym roku dlug wymagalny szpiali wyniosl niecale 3 mld... w tym roku bedzie znacznie wiekszy, bo szpitale dostaly prawie o polowe mniej kasy z nfz na ten rok... wiec dlug nie ma sily, urosnie.... a raczej ponad 3 mld nie splaca sie ot tak....
czekamy na info... nalezy sie juz nam od dawna
"er" tutaj troche cie poniosło ;-)) emisja nie wchodzi w gre, ale to moje jak i twoje przypuszczenia, a poki tego nie zobaczymy w komunikatach to nie róbmy kiślu :-)) pozdrawiam
a wracając do kierunku, to myśle, że najważniejsze są kolejne umowy, to napędzi ten papier, sporo umów podpisuje konkurencja, moze w koncu i my ruszymy.
Troszkę jestem wtajemniczony w niuanse tego typu spółek i napiszę tylko trochę,tak.Nie wiecie pewnie,że długoterminowym celem tych spółek jest przejęcie części udziałów w dochodowych placówkach,takich jak renomowane kliniki i większe szpitale wojewódzkie.To dopiero będzie przynosić kokosy.To będzie niemiłosierna walka o te udziały.
No widzicie nauka w las nie pójdzie.A kto to kupuje zaraz po debiucie gdy spółka idzie z 200% do góry?Wiadomo,że w tym czasie jest czysta spekulacja.Ale tym co kupili około złotówki a nawet przy szczycie napiszę coś pocieszającego,nie martwcie się na wyrost,zarobicie też na 100% chyba,że już sprzedaliście ze stratą.Ja uważam (a mam do spółek bazujących na ZOZach nosa),że najlepszy moment do wchodzenia w tę spółkę to przedział 0,50-0,70 zł.Nawet dziś nie spodziewałem się,że troszkę uda mi się kupić.Któryś tu z was napisał,że ZOZy są zadłużone na około 3 miliardy,to polecam stronę
http://www.rynekzdrowia.pl/Finanse-i-zarzadzanie/Ministerstwo-Zdrowia-w-skali-kraju-zadluzenie-szpitali-w-2010-roku-nie-wzroslo,106839,1.html
Jak widzicie jest trochę więcej.Druga sprawa trzeba wiedzieć kiedy wejść,tu już pisałem,nigdy ale to nigdy zaraz po debiucie.Spokojnie odczekać z dwa,trzy miesiące aż spółka wróci do normalności i wtedy kupować.Oczywiście mam na myśli tylko spółki przynoszące zyski a nie straty.Zarobiłem na MWTrade,Magellan i tak samo zarobię na Remedis.Na MWTrade i Magellan nie wchodzę już bo one mimo dużych zysków nie mają adenaliny do dalszych wzrostów.
Któryś z was tu napisał,że wzrośnie do 200 zł,pewnie zażartował ale pod koniec tego roku Remedis musi dać 1/3 wartości MWTrade.Ktoś też napisał,że trzeci raz z kolei służba zdrowia zostanie oddłużona z budżetu państwa,gdy zostaną uchwalone ustawy zdrowotne.Moim zdaniem nie ma na to szans,no chyba,że tylko długi wymagalne a to tylko około 3 miliardy.Nikt jednak nie pisze,że nawet w przypadku redukcji długów wymagalnych,potrzeba masę pieniędzy na rozwijanie działalności a nie tylko na to,co zostanie zakontraktowane w NFZ.Nie wierzę,że banki dadzą pożyczki bez gwarancji skarby państwa (gwarancja samorządu tu nie wchodzi w rachubę) a skarb państwa po reformie nigdy nie da gwarancji.
Ktoś tu mądrze napisał,że Remedis będzie w ramach zadłużenia ZOZów brał akcje tych placówek,to prawda
http://www.newconnect.pl/?page=1045&ph_main_content_start=show&ncc_index=REM&id=13691&id_tr=1
Jeszcze raz w przedziale 0,50-0,70 zł można będzie myślę kupić sobie "skolko ugodno" a pierwszy kwartał zawsze na giełdzie był kiepski no ale już się prawie kończy.
Dobrze mila pisze dzis paperek byl ladnie mielony i zbierany LUKA se wybronila bla swieczka na troszke wiekszych obrotach wec czas dyskontowac to co najlepsze a jesi komus nie pasuje niech kuknie na BALONA 11 BIT co sie dzis dzialo A ONI WOGOLE JESZCZE ZYSKOW NIE MAJA
w grudniu kiedy kurs szedl w dol, zjazd zatrzymal sie po infie na poziomie okolo 68 gr...
wyjatkowo dlugo każą nam czekać na inf. a powinnismy juz cos wiedziec... jesli spolka zwraca uwage na kurs, lada moment cos oglosza. taka mam nadzieje, rzeczywiscie poziom ponizej 0,7 jest wyjatkowo atrakcyjny
nie ma się co oszukiwać jestem na 99% pewien , że domkną lukę na 52 grosze może to być intra , ale zobaczycie niedługo , że miałem racje .....nikt o tym nie mówi , ale wielu o tym pamięta i nie ma bata na at to jest fundament i nie ma z nim co dyskutować ....nie żebym coś miał przeciwko temu papierkowi bo dał ładnie zarobić z tym , że spochologia na nim jest od jakiegś czasu w wiadomym kierunku , a i popyt czeka na ten poziom
dwa tygodnie temu pisaem , że będą domykać luke na 52 gronie dokładnie dwa posty wcześniej jest mój wpis no i stao się .....powiem , że intra może być jeszcze niżej ale to już zależy od popytu ....po takiej czarnej świeczce jutro może dojść do 48 - 50 pozd
racja boczniak może być do wyników , a jak podadzą to może być nie za różowo na papierku bo rewelki nikt się nie spodziewa no , ale różnie to bywa ...ja poczekam może po raporcie zejdzie do 45 groni pozd
Dnia 2011-03-14 o godz. 10:11 ~inwestor napisał(a):
> czesc wszstkim. Może zamiast kłócić porozmawiamy jakie
> scenariusze mogą sie wydarzyc. Jak wiemy jest reforma
> szpitali, co moze negatywnie odbic sie na remedis, gdyz jak
> zostana od dłużone to nie bedzie komu pozyczac, ale z
> drugiej strony nie ma pieniedzy na od dłużanie.Polske
> poprostu na to nie stać. PO drugie jak zostaną nawet od
> dłużone, to nie ma gwarancji, że zaraz znowu sie zadłużą.
> Musimy poczekać na kolejne umowy, które myśle, że będą nie
> bawem. Fraktal, widze ze jestes bardzo nie lubiany na tym
> forum, moze przectawisz swoj scenariusz, jesli posiadasz
> papiery remedis lub masz zamiar kiedys je kupic, to musisz
> tez widziec pozytywne strony tego biznesu.
Są trzy możliwości,że ta spółka tak zdołowała przez ostatnie dwa tygodnie.
1.Jest bankrutem.
2.Ktoś,kto posiadał około 100 000 akcji Remedis,chciał przejść na inną spółkę z powodu marazmu na REM,postanowił wszystko sprzedać nawet być może ze stratą.
3.Być może to celowe zagranie zarządu Remedis aby umożliwić zakup większej ilości akcji tej spółki w granicach 0.50 zł dla nowego członka rady nadzorczej,pana Imre Roberta Pukhely.
Pierwsza możliwość zdecydowanie odpada a dlaczego to doskonale wiemy-firma przynosi w miarę możliwe zyski.
Druga możliwość jest prawdopodobna,ze względu na to że od około 0.60 zł na propozycjach sprzedaży było zatrzęsienie co grosz po dobrych kilka tysięcy sztuk.
Trzecia możliwość jest więcej niż prawdopodobna,wychodząca z logiki.Jeżeli za kilka tygodni nie będzie informacji o nabyciu iluś % akcji Remedis przez Imre Roberta Pukhely,to pozostanie tylko ta druga możliwość.
jest program akcji dla pracowników także Pan imre na pewno nie kupował prawdopdobnie ostał się jeden z pierwotniaków co brał za 30 groni i on sypał od 1zł niezle zarobił dziad jeden
123.. mysle, że drugi scenariusz sie sprawdza, można spojrzec na wykres wzrostów i obrotów, to obroty z ostatnich miesiecy są malutkie, w porównaniu do obrotów, które były przy wzrostach na pierwszych sesjach. To moze znaczyc, brak cierpliwosci kogoś z duzym pakietem i pojscie w raz z nim kilku miskrokopijnych inwestorów ( panika). A przy malych obrotach mamy duze skoki cenowe. Patrzac na to, to ludzie dalej trzymaja akcje, bo perspektywa jest duza. Napewno trzeba patrzec na wyniki, bo duzo nam powiedza o kondycji spolki. Z tego co wiem spółka bardzo liczy na pieniadze z inwestycji w szpitale, bo trzeba dostosowac je do wymogów z UE. A co do pana Fraktala to gratuluje trafienia, ale nie ukrywajmy, nic nie wiesz o tej spolce, co sie dzieje w srodku, a to, ze trafiłeś to czsty przpadek, gdyb tak nie bylo to z takim przewidywaniem dziś, byłbyś na pierwszym miejscu Forbsa , najbogatszych ludzi swiata :-)
Dnia 2011-04-02 o godz. 20:17 ~Fraktal napisał(a):
> Juz nie dlugo bede. NC to tylko poligon doswiadczalny i
> zabawa. Prawdziwa gra odbywa sie na FOREXie.
Tak jak
> powiedzialem. Wroce tu jak mi moje fraktale pozwola.
Tak,tak najpierw proszę nauczyć się ortografii (pierwsze zdanie).Co do pierwszego miejsca na liście Forbsa,na 100% pan będzie pierwszy,szczególnie inwestując w SUNTECH i ONICO?????????????????????????????????????????????