Oprogramowanie Microsoft w modelu outsourcingowym w ofercie ATM Systemy Informatyczne S.A.
ATM Systemy Informatyczne S.A. podpisała umowę Microsoft Services Provider License Agreement umożliwiającą świadczenie usług outsourcingowych z wykorzystaniem oprogramowania Microsoft, jednej z największych na świecie firm z branży technologii informacyjnych.
Podpisana umowa uzupełnia ofertę ATM Systemy Informatyczne S.A. w zakresie usług outsourcingu infrastruktury informatycznej w modelu Cloud Computing (Infrastructure as a Service) o popularną platformę systemową i oprogramowanie serwerowe wspierające pracę przedsiębiorstw.
W ramach zawartego kontraktu spółka będzie mogła świadczyć usługi outsourcingowe i rozliczać koszt licencji udostępnianego oprogramowania Microsoft w miesięcznych opłatach. W tym modelu firmy mogą wysokie, jednorazowe koszty inwestycji w oprogramowanie zastąpić przez bieżące koszty operacyjne uzależnione od faktycznego wykorzystania oprogramowania. W przeciwieństwie do klasycznego modelu, w którym przedsiębiorstwa kupują licencje i płacą za nie z góry, w oferowanym modelu przedsiębiorstwa zyskują zabezpieczenie przed ryzykiem nieudanych inwestycji z możliwością wstrzymania projektu w dowolnym momencie bez ponoszenia dalszych kosztów. Ten model doskonale nadaje się także do realizowania krótkoterminowych projektów lub takich, które charakteryzują się dużą zmiennością w czasie wykorzystywanych zasobów.
Podpisana umowa jest kolejnym elementem, który buduje kompletną ofertę firmy ATM Systemy Informatyczne S.A. w zakresie świadczonych usług outsourcingu infrastruktury IT.
Przy takiej dynamice zyskow i przychodow moga sobie pisac co im sie podoba.
Wzorowo prowadzony biznes, po prostu informuja o wszystkim co sie dzieje w spolce, i nie tylko same pozytywy bo np w sprawie mPayu prezes mowil wprost ze narazie to niewypal.
Jak chcesz sie czepiac to wez chociaz troche wysil i poszukaj cos
Sam poruszyleś temat - mPay. Jeśli to niewypał, jak się prezes przyznaje, to wcześniej czy później trzeba będzie pokazać ponad 20mln w plecy. Chyba, że ATM będzie to tak ciągnął na kroplówce następne 5 lat, ale wówczas strata będzie jeszcze większa. Dlaczego z tym nic nie robią? Jeżeli projekt nierentowny, to go sprzedać, a jak nie ma kupca to zamknąć, żeby nie powiększał straty. Mają z tym problem i zamiast zrobić porządek zamiatają pod dywan.
Kolejna rzecz - czy ktoś ich rozliczył z ostatniej emisji? W co zostały utopione pieniądze? Co z Lynxem? Jaki jest zwrot na tej inwestycji? I to jest wzorowo prowadzony biznes?
Panowie co prawda wracają do korzeni (hosting i łącza), ale w innych tematach dali totalnej d...
Strarty z mpaya sa wliczane co kwartal i sa coraz to mniejsze. Ale to sa marginalne kwoty. Przy tym potencjale z kolokacji ktory osiagna po oddaniu centrum na ktorego dostali 70mln z uni i obecna cena i mpay beda juz tylko historia. Przypominam ze szacunkowe zyski maja siegnac 50 mln rocznie z samego centrum :).
Wszystkie wskazniki analizy finansowej wskazuja na dobrze prowoadzony biznes i to jest fakt niezaprzeczalny.
A przyszlosc zweryfikuje kurs akcji ktory sporo wzrosnie o to jestem spokojny.
Prezes mowi o kapitalizacji w tym roku ok 600mln (pewno zachwuje ostroznosc) mysle ze moze dojsc nawwet do 700-800 jak pokaza 1zl zysku na akcje.
Kolego, bierzesz pod uwagę jedynie kwartalne straty mPay, które faktycznie maleją, ale cały czas są. Tymczasem mi chodzi o stratę z całej inwestycji. Spółka chyba od 4 lat jest na stratach i nie ma jakiegoś znacznego udziału w rynku. Przecież wszyscy widzą, że z tego projektu w tym kształcie już nic nie będzie. Ile już razy wiceprezes deklarował, że jak mPay nie osiągnie zysku, to trzeba będzie spółkę położyć. I co? Wcześniej czy później odpis trzeba będzie zrobić. Jakoś dziwnie też przemilczałeś kwestię Lynx Telecommunication. Co z innymi projektami, którymi tak się chwalili: iLoggo, Cineman.
Ja mam wrażenie, że ATM z ostatniej emisji utopił jakieś 150M - właśnie przez złe zarządzanie i nietrafione inwestycje. A ty mi wciskasz, że spółka jest wzorowo zarządzana?
Sporo kasy wladowali w TeleHouse.Poland i to byl strzal w dziesiatke z nawiazka zrekompensowal im mpaya i inne mniej istotne inwestycje.
Co do samego mPaya to ma on spory udzial w rynku ale ten rynek nie rosnie zgodnie z zalozeniami. Natomiast jego strata za ostatni rok to tylko 1,6 mln i byla 3 razy mniejsza od tej w 2009r, i pewno w tym roku wyjda juz na 0. A strarty sa wliczane w kolejnych raportach. Wszystko jest w cenie akcji.
Odnosnie jeszcze fundamentow inwestowania w spolki, to mysle ze przydalaby Ci sie jakas dobra ksiazka do analizy finansowej spolek. Pomijasz glowne galezie generowania przychodow i skupiasz sie na pierdolach.
Kolokacja i integracja to 95% przychodow reszta jest nieistotna z punktu wyceny spolki.
Popatrz na rentownosc szczegolnie z czesc telekomunikacyjnej(Atman,kolokacja) w 2010 r przychody wynisoly 112 mln marza na sprzedazy 62 mln. A teraz wybiegni w przyszlosc nieodlegla gdy powieksza infrastrukture 4 krotnie, jakie beda zyski ??
Zobacz sobie na p/E takich spolek jak Equinix czy Rackspace Hosting. A ATM juz w niedlugim czasie bedzie najwiekszy w tej czesci Europy w zakresie kolokacji i hostingu.
Koniec kropka z faktami i liczbami sie nie dyskutuje.
Wiesz co, z taką postawą to mi się nie chce nawet polemizować. Najpierw sam się uderz w piersi, a dopiero później innych pouczaj. Rozumiem, że jak masz pełen mieszek akcji, to będziesz patrzył przez różowe okulary i innym je wciskał. To się właśnie nazywa propaganda sukcesu.
Ja bym tylko bardzo chciał, aby zarząd rozliczył się z ostatniej emisji: Lynx, mPay, Cineman.
z czego 64mln na 22% udzialy w lynx - czyli hosting kolokacja, uslugi telekomunikacyjnie swietnie prosperujacy biznes zobacz sobie na spolki z branzy ktore wymineilem poprzednio, spolka ta otwiera ATM na europe
100mln - infrastruktura telekomuniacyjna m.in siec swiatlowodow - dzieki temu spolka zyskala przewage nad konkurencja i jest liderem na rynku posiadajac dostep do wszystkich najwazniejszych wezlow miedzynarodowych w Polsce.
30mln - mPay , Cineman Pos Tv - tutaj glownie mPay pochlonal srodkow, i faktycznie mozna sie przyczepic bo mialobyc lepiej ale przy takiej skali dzialanosci jaka prowadzi ATM nie wszystko musi sie udac.
Nie wiem skad wziales te 150mln utopionej kasy, a moze piszesz po prostu zeby pisac, nie sprawdzajac zrodel kolego.
Jak widzisz srodki z emisji w wiekszosci zostaly wykorzystane pozytywnie i dzieki nim ATM ma taka a nie inna pozycje.
Ja nie patrze przez rozowe okulary ja patrze na liczby i wskazniki matematyka nie klamie i tego sie trzymam i dobrze na tym wychodze. jak na razie +50% na ATMie a bedzie 150%.
Poczytałem wypowiedzi e-mila i atmowca. Każdy z was ma racje i jednocześnie każdy z was pomija kilka istotnych kwestii:
1. Lynx - Zgadzam się z e-milem ze na razie inwestycja nie jest udana i każdy akcjonariusz może mieć poczucie że te pieniadze zostały źle zainwestowane. Ale....głównym celem tej pieniędzy pozyskanych przez Linx była inwestycja w Rosji. Inwestycja ta ma opóźnienia w realizacji siegające 1.5 roku co w Rosji jest standardem minimum. Mam nadzieję, że wkrótce inwestycja Linxa w Rosji ruszy i wtedy potwierdzony zostanie potencjał tej inwestycji. Mam nadzieję, że ATM przedstawi wtedy realne perspektywy DZIAŁAJACEGO biznesu LINX w Rosji.
2. Mpay - Zgadzam się z e-milem ze do tej pory mPay był rozczarowaniem. Ale taka jest natura biznesu - trzeba podejmować ryzyko. Inaczej emil powinien inwestować w obligacje. Najlepiej Greckie. Zarząd ATM wzorcowo zrewidował politykę wobec ATM już w 2009r minimalizując straty. Teraz wprowadza mPay na new connect. Wydaje mi się ze wycena będzie zdecydowanie powyżej 30 mln PLN co z dużą nadwyżką pokryje ryzyko odpisu 20 mln straty. Mało tego, ostatnie informacje dotyczące mPaya wskazują, ze bardzo szybko powinny rosnąć przychody spółki i znacznie szybciej wycena. Wszystko wskazuje na to, że będziemy bardzo mile zaskoczeni tym co mPay pokaże w drugiej cześci roku i 2012.
Jeśli zaś mówimy o jakości zarządzania spółką, to w zupełności zgadzam się z atmowcem - najlepszy zarzad wśród spółek na GPW. Ale jak zwykle, e-mil może mieć inne standardy oceny i inwestuje np w akcje spółki kierowanej przez Pana Dudę.
Mysle ze linx i mPay nie maja wiekszego znaczenia dla wyceny ATMu,wystarczy popatrzec na przychody i zyski(straty). Poza tym linx przynosi jakies zyski dla spolki i patrzac na rynek data center to te 20% jakie ATM ma w tej spolce wydaja sie dobra inwestycja.
Ale dla wyceny spolki licza sie te biznesy ktore generuja 95% przychodow czyli integracja i kolokacja reszta tak naprawde nie ma wiekszego znaczenia poza szumem medialnym i tyle w tym temacie.
Mam nadzieję, że się mylisz jesli chodzi o ocenę Linx. Ja zakładam, ze data center w Rosji będzie w stanie genrować w 2012 min 10 mln EUR zysku netto. Przy wycenach 15X EBITDA (bardzo ostrożna wycena) wartość Linx powinna być na poziomie ok.800 mln PLN. to daje ok. 160 mln PLN dodatkowo dla wyceny ATM. Wiekszość specjalistów jak e-mil wyceniają wartość tej inwestycji na poziomie 0 PLN.
160 mln PLN to 43% dzisiejszej wyceny spółki. Dla mnie to dużo.
Ale zgadzam się z tobą, że najważnijesze jest to że spółka stale i systematycznie generuje wzrastające, stabilne zyski z podstawowej działalności. Wszystkie inne elementy jak LINX i Mpay są dodatkowymi bonusami które powinny wpłynąć pozytywnie na wycene spółki.