Poczytałem wypowiedzi e-mila i atmowca. Każdy z was ma racje i jednocześnie każdy z was pomija kilka istotnych kwestii:
1. Lynx - Zgadzam się z e-milem ze na razie inwestycja nie jest udana i każdy akcjonariusz może mieć poczucie że te pieniadze zostały źle zainwestowane. Ale....głównym celem tej pieniędzy pozyskanych przez Linx była inwestycja w Rosji. Inwestycja ta ma opóźnienia w realizacji siegające 1.5 roku co w Rosji jest standardem minimum. Mam nadzieję, że wkrótce inwestycja Linxa w Rosji ruszy i wtedy potwierdzony zostanie potencjał tej inwestycji. Mam nadzieję, że ATM przedstawi wtedy realne perspektywy DZIAŁAJACEGO biznesu LINX w Rosji.
2. Mpay - Zgadzam się z e-milem ze do tej pory mPay był rozczarowaniem. Ale taka jest natura biznesu - trzeba podejmować ryzyko. Inaczej emil powinien inwestować w obligacje. Najlepiej Greckie. Zarząd ATM wzorcowo zrewidował politykę wobec ATM już w 2009r minimalizując straty. Teraz wprowadza mPay na new connect. Wydaje mi się ze wycena będzie zdecydowanie powyżej 30 mln PLN co z dużą nadwyżką pokryje ryzyko odpisu 20 mln straty. Mało tego, ostatnie informacje dotyczące mPaya wskazują, ze bardzo szybko powinny rosnąć przychody spółki i znacznie szybciej wycena. Wszystko wskazuje na to, że będziemy bardzo mile zaskoczeni tym co mPay pokaże w drugiej cześci roku i 2012.
Jeśli zaś mówimy o jakości zarządzania spółką, to w zupełności zgadzam się z atmowcem - najlepszy zarzad wśród spółek na GPW. Ale jak zwykle, e-mil może mieć inne standardy oceny i inwestuje np w akcje spółki kierowanej przez Pana Dudę.