• refleksja co do IDEA Autor: ~blom [178.235.249.*]
    Smiać mi się chce jak czytam ludzi wieszających psy na IDEA TFI za wyniki z inwestycji w Hardex! Co w tym złego? Przecież oni maja zaledwie niecałe 6% akcji. Problem to ma dopiero BBI Capital z prawie 32% akcji!!!
    Oto pozostałe aktualne inwestycje Idea TFI:

ALTERCO na + od I'11
    BUMECH na + od VI'10
    DSS na + od I'11
    HARDEX na - od XI'10
    CALATRAVA na zero - od XII'10
    INVESTCON na ogromny + od I'09
    OPTeam na + od I'11

Nie ma wątpliwości, że IDEA TFI to dobrze zarządzane TFI, przestańcie psioczyć a oceniajcie po wynikach.
  • Re: refleksja co do IDEA Autor: ~maciej [217.98.8.*]
    w Hardeksie ma akcje Idea TFI FIZ Y (czyli IDMSA) tzn już ich tak naprawde nie ma
    na mocy podpisanego porozumienia z Supernova IDM Fund z 22 grudnia
    DM IDMSA sprzeda akcje Hardex chyba gdzieś 33-34 zł
    czyli akcji Hardex są będą niedlugo z Supernova IDM Fund ( gdzie IDMSA ma 50% akcji SNIF)
  • Re: refleksja co do IDEA Autor: ~j23 [91.221.144.*]
    Jak jest każdy widzi,wiedziałem że debiut będzie mocy i był ale tego się nie spodziewałem, że tak słabiutko będzie po debiucie. Słabe obroty, to już quercus ma większe a zupełnie niższa liga. Wieszczę duże i mocne wzrosty ale niech Libia ucichnie i powróci ogólny trend aprecjacyjny na rynkach.
  • Re: refleksja co do IDEA Autor: tgolik. [83.15.112.*]
    Wzrosty to będą po wynikach za 2010r.
    Wg zapowiedzi spółki ok. 7-10 mln zł. A prawdziwe zyski będą w tym roku, gdyż wynik nie będzie już obciążony promocjami (obniżone prowizje na początku 2010 roku).
  • Re: refleksja co do IDEA Autor: ~j23 [91.221.144.*]
    Przy założeniu, że wyniki za 4Q będą średnią z 1-3 Q to daje mi ok 4.907 zł zysku netto. Przy cenie 10zł daje C/Z = 2,03
    Quercus ma cenę do zysku na poziomie ponad 68,38
  • Re: refleksja co do IDEA Autor: mirek73 [83.27.110.*]
    No proszę , a jednak nikt nie widzi tej "promocji"
    Ciekawe dlaczego? Może dla tego że jej wcale nie ma?
    A może dlatego że rynek nie ma zaufania dla magików z IDM ?
  • Re: refleksja co do IDEA Autor: ~idea tania? [195.13.38.*]
    zysk to 3,7 mln za 3 kwartały za 4 kw nie podadzą wyniku proporcjonalnie ok 1.3 mln czyli 5 mln za rok - a kapitalizacja ponad 160 mln zł.(ponad 16 mln akcji) czyli c/z ponad 30.
    Warto bras bardzo tania spólka z perspektywami jak idm sa c/z tylko 30 bez 4 kw tylko 40.pozdrawiam a jakie obroty.
  • Re: refleksja co do IDEA Autor: ~idea tania [195.13.38.*]
    c/wk wynosi 28 niezły badziew.
    akcja księgowo warta 30 groszy balon nad balony
    ale obroty na mega śmieciu
  • Re: refleksja co do IDEA Autor: ~mam koncepcję [84.234.0.*]
    Niby tak narzekasz na IDEE a nabijasz najwięcej postów ... ciekawe skąd to zainteresowanie ... o pewnie dlatego że IDEA w ogóle cie nie interesuje ...
    A ta gadka o balonach to albo zaplanowane działanie albo głupota ... IDEA jest bardzo atrakcyjna jeśli chodzi o współczynnik c/wk ... wygląda na to że nie rozumiesz następującego faktu:

IDEA pod względem działalności należy do rynku kapitałowego i tutaj standardowe wyliczanie wskaźnika c/wk nie ma sensu ... wylicza się go pod kątem sektora a w tym wypadku wskaźnik c/wk wynosi 1,68 przy cenie 10zł

Przez to że większość leszczy nie rozumie takich podstawowych rzeczy grubsze ryby sobie spokojnie skupują utrzymując kurs w okolicach tej samej ceny ...
  • Re: refleksja co do IDEA Autor: ~tk [87.96.1.*]
    Te grubsze ryby to IDM. Moga sie bawic przenoszac z kieszeni do kieszeni calymi miesiacami tylko w jakim celu?
    IDEA to balon nad balony. Kniec i kropka.
    Jest jednak wolnosc wyboru: mozna tez kupowac do woli.
    Poza IDM jest tam jeszcze jeden gracz, który działał już przed tym jak IDM zaczął robić za animatora. Sprawdź sobie transakcje animatora. On nawet nie gra tu pierwszych skrzypiec. Ale to idealna sytuacja dla tego gracza bo wszyscy myślą że ten cały ruch to sprawka animatora.

Poza tym jaki cel miałby animator w straszeniu spadkami w czasie przyjmowania zleceń na otwarcie ? Przecież to ich spółka zależna.
    tak jak cały idm sa dno do kwadratu.
    Zobacz sobie jak to dno radziło sobie po debiucie pare lat temu ... IDEA jest spółką zależną i bardzo prawdopodobne że będzie naśladować ruch IDM z czasów debiutu. Pytanie tylko kiedy się rozpoczną wzrosty ... IDEA ma mniej akcji w obiegu więc logiczne jest że szybciej się to rozpocznie niż w przypadku IDM.
  • Re: refleksja co do IDEA Autor: ~wujuu [188.146.54.*]
    Szans na wybicie Idei można upatrywać głównie w infach, którymi karmić będzie akcjonariuszy emitent. Liczyć można na kolejne informacje o ewentualnym comiesięcznym wzroście wartości aktywów, może jakieś przejęcie (Skarbiec TFI), poszerzenie oferty itp. Druga sprawa jest taka, że moim zdaniem póki IDMSA nie da znaku do wzrostów to może to szybko nie nastąpić. Kwestie napompowanych wskaźników skwituję krótko, sektor finansowy jest dosyć specyficzny jeżeli chodzi o czytanie raportów i często modelowa analiza wskaźnikowa potrafi wyprowadzić w pole. Idea jest dynamicznie rozwijającym się funduszem, co podkreśla i podkreślać będzie bardzo dobrymi wynikami. Problemem jest niski obrót, a co za tym idzie marazm na akcjach spółki. Osobiście jestem ciekaw co w kwietniu wymyśli Idea & IDM i jak przełoży się to na wycenę akcji.
    idm rok 2008 3 zł dziś 3 zł 2011 rok za 5 lat tez 3 zł - na co liczysz na idei?
  • Re: refleksja co do IDEA Autor: ~Łukasz [178.73.49.*]
    3 zł za IDM zawsze nie jest możliwy bo jak spólka zacznie wypłacać dywidendę i bedzie to np 1 zł na akcje (nie jest to takie nierealne) to ludzie będą się o nie mordowali
    idm nigdy nikomu nie wypłaci żadnej dywidendy dziś cały zysk na akcje to ledwo 13 groszy jak chcesz by zysk był 1 zł na akcję to zyski muisłałby wynosić nie 50 a 400 mln zł a to jest nierelane .Idm przy wigu 2000 2500 3000 od 1,5 roku kosztuje w granicach 3 łz bo to spółka nietransparentna i nieprzejrzysta i nikt powązny poza zarządem i leszczami z forum tego nie chce .Może wiesz dlaczego?
    i z ideą będzie podobnie. Tyl;ko forum bankiera broni idm a na tym papierze ostatnio nikt nie zarabia jest 100 lepszych....
    Sprostowanie - akcji jest 218 176 milionów a nie 400 milionów - to po pierwsze tak więc zysk na akcję przyjmując zysk za 2010 to 20 groszy - to podstawowe informacje co do przejrzystoście to mozna by podyskutować
    co do IDEA TFI to wydaje mi się że nie ma się do czego przyczepić systematycznie wzrastają aktywa - podają info - obiecali dywidendę - będzie dywidenda (zakładam że walne uchwali - ale to jednak formalnośc z uwagi na akcjonariat) zysk powinien rosnąć
    co do zarobku na IDM to ostatnio nie ma szaleństwa ale ludzie którzy sporo zarobili mają sentyment i widzą perespektywy - ja jestem jednym z nich.
    Pozdrawiam
    też pozdrawiamnie zmiena to faktu iż uwązam ze grupa idm sa mnie zarobi nawet 150 mln pokonujać rekord z 2007 roku o 200 czy 400 mlon nie wspominam.Ileby nie zarobili dywidendy nie dadzą żadnej- zobacz co sie dzieje na bpc wdm czy mci tam rosną lawinowo zyski - idea jest wyceniana niebotycznie drogo.A z faktami nie dyskutujemy od debiutu tylko spada o grosz dziennie - chyba nie bez powodu...
    Wydaje mi się, że w pewnym momencie w interesie spólki (zarządu?) będzie wypłacenie dywidendy - mają duzo akcji sami, jak też pracownicy - zgarna premie za co by tu niemówić systematyczną pracę od lat. wypłata dywidendy może być przełomowym momentem dla spólki i zmienić jej postrzeganie przez rynek bo zgadzam się że chyba nie jest najlepsze a dywidenda to jest prawdziwy pieniądz obojętnie czy ktoś ich lubi czy nie. Moim zdaniem dywidenda będzie za 2011 rok ale to tylko moje zdanie. abstachując od dywidendy uważam żę czas działą na korzyść IDM mają już pewną kompletną całość i każda z działek powinna coś dorzucić do interesu więcej niż w 2010 jak to wszystko zsumujemy to myślę ze zysk na poziomie 90 milionów jest realny - zakładam dobrą koniunkturę na rynku w 2011 roku. nie oznacza to oczywiście żę kurs wystrzeli w kosmos jest chyba jednak zbyt dużo akcji ale uważam żę warto potrzymać bo widzę zysk będzie rósł a nie spadał. Pozdrawiam
    Na tym forum znajduje się ciekawa wypowiedź pt. "zbulwersowany"
    www.gielda.onet.pl/ideatfi,18648,101,0,9022,profile-spolka

Wygląda na to, że wielu już to zauważa ... a jednak nikt z tym nic nie robi ...
    ta firma musi spaść ponizej 9 zł jest droga i przewartościowana, idm jej przeszkadza a sprzedali ja skandalicznie drogo leszczynie.
  • Re: refleksja co do IDEA Autor: ~s-blade [81.85.243.*]
    Ciężko będzie spaść Idei, ponieważ jest konsekwentnie skupowana przez animatora tj IDM - zobaczcie sobie ile już odebrali niecierpliwym za cenę dużo niższą niż sprzedawali, czysty biznes.
    Fakt, że sporo stonki czai sie na zleceniach typu 50-100szt akcji.
    W przypadku idei potrzeba po prostu cierpliwości a można będzie sporo na niej w tym roku zarobić a jeszcze po drodzę "łyknąć" dywidendę, która jest w porównaniu z wieloma spółkami wysoka jak na obecną cenę.
    Dodatkowo szansy należy upatrywać w bardzo małym ff. W sumie 3k po PKC spółkę można podbić o 10%!!!
  • down Autor: ~az [178.42.189.*]
    Jaki bedzie los ceny akcji IDEI wystarczy popatrzec na akcje wypuszczone na GPW przez IDM. Bedzie pewnie podobnie
[x]
BACD 0,00% 0,04 2017-08-21 02:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.