To mi przypomina sytuację z ok. września 2009, zakupiłem spory pakiecik i do wczoraj kisiłem ten papier, prawie 1,5 roku. Tu Kark rozdaje karty i z nikim sie nie liczy. Powodzenia życzę.
ba... nawet jestem przekonany o tym. 30% do góry i wyczyszczenie pozycji stopów. mała panika niedowiarków i do góry. sytuacja analogiczna do początków z 2009 roku boryszewa. tam podjazd z 2zł do 5zł i korekta 30% do 3,5zł. scenariusz powtarzał się do osiągnięcia bodajże 8,30zł. także przy braku informacji z rynku. tu nie podejrzewam takiego znacznego wzrostu,ale.. ok. 20zł jest realne a wiadomo, że nic nie rośnie bez przerwy. poza tym duże wzrosty mogą się jedynie odbyć przy dużych korektach i tyle.
poczekamy, zobaczymy. duzo czasu upłynęło i nie wydaje mnie się, iż don roman chciałby upieprzyć alchemie tuż na początku.
dawno temu już pisałem, że roman nie potrzebuje ani ofe ani funduszy. wystarczy jego imię i znajomość zachowań drobnych akcjonariuszy (a tego nie można mu odmówić: od nienawiści do miłości i z powrotem). najpierw wyciągnął midasa telefonią rydzykową, potem przyszedł czas na boryszew i przebranżowienie się na 'automotive', teraz - mam taką nadzieję - na liczącą się grupę w europie pod względem produkcji rur a zakończy na podwojeniu mocy produkcyjnych impexmetalu i planach budowy biurowca w warszawie.
na tym przyjdzie koniec obecnie panującej hossy i pozostanie jedynie rozgoryczenie oraz epitety pod jego imieniem. nielicznym się uda zabrać z nim.
w przerwach uruchamia czasami krezusa bądź skotan, ale tu nie spodziewałbym się mieszanki wybuchowej. jest jeszcze otwarta sprawa hutmenu, jak rozpocząć współpracę z kghm? nie inwestując zł i uwalniając atrakcyjne tereny wrocławia. kiedyś się dowiemy.
Mądrego to i przyjemnie poczytać :)
Wydaje mi się, że scenario będzie taki jak opisałeś. Co do zakresu wzrostów, hmm... 20 zł wydaje mi się za dużo. Alc przy tej cenie byłaby warta ponad 4 mld :D To raczej nie w tym roku i w ciągu najbliższych kilku lat :))
Wszystko okaże się po marcowym komunikacie na temat prognozy zysku w tym roku. Przy zysku znacznie ponad 100 mln 14 zł będzie realne.
to fakt, 14zł byłoby uzasadnione i realne. natomiast dochodzi jeszcze aspekt psychiki drobnych inwestorów - także mojej - i nie wykluczam, że przy wysypie 'dobrych' informacji, takich jak: przejęcie wra, wrj i podanie optymistycznych prognoz na 2011, cena akcji mogłaby poszybować.
krótkotrwale, ale jednak. dlatego podałem 20zł, bo 20zł - 30% to właśnie 14zł.
roman lubi duże wzrosty i duże korekty. na końcu, gdyby się okazało, że cena akcji oscylowałaby w przedziale 14-15zł za szt. - uważam to za wartość godziwą.
przesłanki, aby pociągnąć kurs są spełnione. niski free float, coraz większe zainteresowanie - obroty i możliwości. jeśli dodać do tego szum medialny, będziemy mieli sytuację analogiczną do brs.
poza tym, don roman z pewnością jest zainteresowany również zarabianiem. powinien podciągnąć kurs by móc redukować swoje zaangażowanie a jest z czego.
dlatego ta moja optymistyczna wycena ok. 20zł - krótkotrwała, realna i zjast do wartości godziwej.
zaraz zobaczymy czy ten zjazd był po to żeby zebrać taniej czy to podbicie to ubieranie:) ale co niektórym przy takich wahaniach serducho może wyskoczyć