jak patrze na wykres to juz trzecie dno w tym roku....
luty 2010 ; listop 2010 ; luty 2011 - choć teraz bylo ponizej 2,40...
jak widać tu wszystko działa cyklicznie
Osobiscie mysle, że prezes uruchomił rezerwy celem ratowania kursu..:;)
Zobacz na dziesiejszy (dzienny) wykres: było 2,55 , ktos sprzedał dosłownie pare tys sztuk i spadło na 2,43.... ZERO POPYTU
ciekawe czy informacja o inwestycjach (konkretnie o początku budowy) wpłynie znacząco na kurs - czy wogóle wpłynie ???
skoro info - w moim przekonaniu b ważne - o wejściu TFI Pioneer nie wpłynęło na kurs to nie wiem co o tym mysleć...
męcząca jest ta spółka, męcząca.... umarlak niesamowity....
No w pełni się z Tobą zgadzam , też tak sobie pomyślałem , czy ta inwestycja wpłynie na kurs i miałem nadzieje , że wpłynie ale zobaczymy,ja z tym padalcem męczę się już cztery lata, kupowałem jeszcze 14ZACHA , potem ta super zamiana , nawet się nie przyznam jaka klęska:-(
Też trzymałem Zacha długo...
Aj... KGHM........
gdy kurs wynosił ok 35zł... kupiłem nawet sporo.. ale sprzedałem z zyskiem ok 4%...
dlaczego? wtedy generalnie czas był tak niepewny, że spadku na 20zł mozna bylo spodziewac sie w kazdej chwili...
A wystarczyło pomyslec: KGHM- taki potentat- przecież było wiadomo, że kiedyś (1-3lata) osiągnie min. te 100 pln... że instytucje TFI i OFE beda pchały kurs do przodu..
300% było do zrobienia spkojnie :)
nawet na forum zacha pisałem, żeby narzekający sprzedali akcje nfi i kupili KGHM bo tam zaraz z 50zł zrobi sie 100 :)))
Oj "lew", jesteś bardzo ostrożny w swych przewidywaniach. Spółka pójdzie do góry i to ostro. Trudno powiedzieć kiedy, gdyż komuś bardzo, ale to bardzo zależy na zaniżaniu kursu i od kilku miesięcy średnio co godzinę kupuje po kilka sztuk akcji po minimalnej cenie.Nie wiem czy ktoś z Was przyglądał się operacjom sprzed kilku miesięcy? Kilka moich spostrzeżeń:
1) Podwyższenie ilości akcji o ponad 53mln sztuk! Wiemy, przejęci ZFI.
2) Mimo ponad dwukrotnego zwiększenia ilości akcji, wartość księgowa na jedną akcję niemalże bez zmian!
3) Zmniejszenie zobowiązań długoterminowych o ponad 40 mln, a długoterminowych o ponad 350 mln! Razem blisko 400mln! Ktoś powie ale równocześnie aktywa trwałe poszły w dół o 380 mln. To ja powiem, że obrotowe poszły o 180 mln w górę! Różnica pomiędzy zmniejszeniem aktywów i pasywów to 200 mln, co przypada akurat na powiększenie kapitału własnego.
Spółka ewidentnie przygotowuje się na wielki skok. Z niecierpliwością czekam na 21 marca kiedy ogłoszą wyniki za 2010 rok i coś mi podpowiada, że na kilka dni przed tą datą się zacznie.
Ktoś zaniża, gdyż czeka aż Ci którzy kupili jeszcze w 2007 w końcu sprzedali. Oczywiście nie przewiduje skoku do kilkunastu złotych, jednak mogę napisać, że kilka będzie.
No i ruszyło. Po kilku dniach od zapowiedzi. Ktoś ostro kupuje. Dwie transze po 200k akcji kilkanaście w widełkach 10k-30k. Już wiedzą, że dłużej nie utrzymają tak niskiego kursu i szaleją :) Wszystko na spory okres przed ogłoszeniem wyników za 2010 które będą rewelacyjne!
Może tak być. Tylko po co? Na spółce sa od dłuższego czasu małe ruchy, a tu nagle w jednym dniu 2x 200k?
Obserwuję tą spólkę bardzo dokładnie, gdyż sam w nią trochę zainwestowałem, zresztą to chyba normalne :) Jestem pewien, że pójdzie do góry i to mocno, nie wiem natomiast, kiedy wielcy na to pozwolą. Kurs jest trzymany od kilku miesięcy i ktoś spokojnie sobie przerzuca akcje - przykład dzisiaj. Jednak zauważam, że jest coraz bardziej nerwowo i kilka osób wychwiciło o co chodzi i kupiło po kilkanaście tysięcy akcji. Wciąż czekam na wyniki i tak jak pisałem wcześniej na kilka dni przed będzie strzała, a być może już jest i dlatego taki duży przerzut dzisiaj - póki nie jest za późno.
Nie wiem czy po wczorajszym wolumenie i wzroście można napisać, że nic w spółce się nie dzieje. :) Dziwi jedynie małe zainteresowanie :/ ale oczywiste ludzie się połapią dopiero gdy pociąg się rozpędzi :)
Przygladam sie spólce długo...
Jesli wczorajszy obrót powtórzy sie przez kolejna 2 dni to moze zaryzykuje i kupie troche - nawet jak bedzie po 2,80-3,00.. bo to i tak tanio...
Ale nie może to byc przerzutka akcji tak jak to miało miejsce wczoraj... musze widziec na wykresie, że jest to kupowanie akcji a nie przerzucanie...
Prezes po ile kupował ? 2,65 albo 2,55...
musi cos robic, żeby wyjsc na swoje :)
kolego tu czy piszą czy nie piszą to spadki, jeden dzień wzrostów i wielkie halo haha dziś korekta w poniedziałek następna i tak jak pisałem 2,30 w przyszłym tygodniu.
Pewnie nikt by nie chciał, ale to mistrz irracjonalnych zachowań. ta spółka mnie zabiła ale dokopię na 2,30. Tyle czekam, więc sobie poczekam następne 4 latka.