B3SYSTEM S.A. rozważy publikacje prognoz po zakończeniu fuzji z COPI S.A.
Warszawa, 21 grudnia 2010 r. – Zarząd B3System S.A. – dostawca zaawansowanych technologicznie rozwiązań z zakresu bezpieczeństwa IT – rozważy publikacje prognoz finansowych Grupy Kapitałowej po zakończeniu fuzji z COPI S.A. Planowany termin zakończenia połączenia to początek 2011 roku.
-„Na początku października br. do Zarządu B3System S.A. dołączyli kluczowi przedstawiciele COPI S.A., dlatego już na chwilę obecną mamy bardzo jasne sprecyzowane cele, które zamierzamy przedstawić inwestorom w 2011 roku. W związku z opracowywaną strategią działania rozważamy także przygotowanie prognoz finansowych. Oczywiście byłby to dane zarówno na poziomie przychodów jak i zysku netto. Warto zwrócić uwagę, że w branży informatycznej występuje m.in. bardzo duża rozbieżność na poziomie marżowym, dlatego sama informacja na temat wielkości przychodów byłaby dla inwestorów mało użyteczna. Dlatego nigdy nie traktowaliśmy pojawiających się informacji o potencjalnej wielkości połączonych podmiotów jako prognozy i tym samym nie potwierdzamy pojawiających się w mediach informacji dotyczących wielkości planowanego obrotu za 2011 rok. Z drugiej strony istnieje bardzo wiele czynników zewnętrznych, których rozwój trudno przewidzieć, a prognozowanie w oparciu tylko o dane historyczne nie miałoby tu żadnego racjonalnego uzasadnienia. Dlatego też decyzję o ewentualnej publikacji prognoz uzależniamy od poziomu dokładności i przewidywalności z jaką mogłyby być one przedstawione.” - mówi Mirosław Kaliński, prezes B3System S.A.
W III kw. br. B3System S.A. pierwszy raz opublikowała wyniki finansowe za III kwartał uwzględniające wyniki Copi S.A. Dzięki temu przychody Grupy w samym trzecim kwartale br. wzrosły o 182% do 43,85 mln zł w porównaniu do 15,52 mln zł w analogicznym okresie 2009 roku.
W dniu 30 listopada 2010 r. Nadzwyczajne Walne Zgromadzenie Akcjonariuszy B3System S.A. zadecydowało o przeniesieniu całego majątku spółki Navipro sp. z o.o. oraz Copi S.A. na B3System S.A. Połączenia realizowane są na mocy uchwał z dnia 2 września 2010 roku.
Mówił Prezes albo obligacje albo kurs akcji pojdzie tak wysoko że my sfinansujemy. Wspominał o instytucjach finasowych ze rozmawiał. Chyba za długo juz stoi tyle kontraktów tyle dobrych wieści atu nikt nie kupuje i nie pisze. Chyba trzeba brać pozdrawiam.
B3System nie ma rywali w walce o COIG
DWOL 29-12-2010, ostatnia aktualizacja 29-12-2010 12:25
Z trzech podmiotów zaproszonych przez MSP do zakupu COIG-u tylko B3System złożyło ofertę.
Zbigniew Koszowski, prezes, dyrektor generalny COIG
autor: Dariusz Majgier
źródło: Fotorzepa
Zbigniew Koszowski, prezes, dyrektor generalny COIG
+zobacz więcej
* B3System: Firma złożyła ofertę zakupu COIG
Ministerstwo Skarbu Państwa ma trudny orzech do zgryzienia. Spośród trzech firm, które zaprosiło do zakupu prywatyzowanego Centralnego Ośrodka Informatyki Górnictwa, na złożenie oferty zdecydowało się tylko B3System. Co prawda na stronie internetowej resortu można przeczytać, że oprócz B3System gotowość przejęcia COIG-u wyraziło też Asseco Poland ale, jak wynika z naszych ustaleń, informacja jest nieprawidłowa. – W kopercie, którą przesłaliśmy do MSP znalazło się podziękowanie za zaproszenie do przetargu i informacja, że nie składamy oferty – powiedziano nam w biurze prasowym rzeszowskiej spółki. Najwyraźniej, w gorącym, świątecznym tygodniu (oferty można było składać do 23 grudnia) pracownicy MSP nie pokusili się o otwarcie kopert, żeby zapoznać się z ich treścią i skupili się jedynie na tym, kto je przesłał.
Resort skarbu już po raz drugi próbuje sprzedać 85 proc. udziałów COIG-u. Za pierwszym razem (przeszło rok temu) przetarg został odwołany bo oferty, które wpłynęły do resortu okazały się niesatysfakcjonujące. Zainteresowanie spółka wyrażały wówczas: Asseco Poland, B3System, WebInn, Infovide-Matrix a także Optimus, Węglokoks i Ericpol-Telecom. Przy drugim podejściu do prywatyzacji chęć zakupu COIG-u zgłosiły tylko cztery pierwsze podmioty. Zaproszenie z MSP do złożenia ofert otrzymały tylko trzy otwierające wymienioną wyżej listę. Nie wiadomo, kiedy MSP odpowie na propozycję B3System. Resort chce zakończyć proces prywatyzacji spółki w I kwartale 2011 roku.
COIG to jedna z niewielu spółek IT z państwowym rodowodem. Firma specjalizuje się w obsłudze firm z sektora węgla kamiennego. Zarabia również na samorządach. Z usług korzysta ponad 400 odbiorców, z czego około 85 proc. sprzedaży, to usługi dla dużych firm. W 2009 r. podmiot miał 3,85 mln zł zysku netto, 5,5 mln zł EBITDA i 47,93 mln zł przychodów. Zatrudnia 472 osoby.
parkiet.com
te ewentualne przejęcie COIG budzi moje wątpliowści
po pierwsze :
- jak to sfinansują ?
powyżej Kazik pisze cyt............. Mówił Prezes albo obligacje albo kurs akcji pojdzie tak wysoko że my sfinansujemy. Wspominał o instytucjach finasowych ze rozmawiał.........
Nie wierzę już prezesowi, bo już kilka razy opowiadał nam bajki o dobrych wynikach, najpierw za II Q 2010 a potem za III Q 2010
Nie wiem na ile SP wycenił swoje udziały w COIG,ale z pewnością będzie to kilkadziesiąt mln PLN, a to dla małego B3S ( nawet z Copi) jest bardzo dużo i rodzi się kilka pytań.Jeżeli akcje,to kto obejmnie tyle akcji nowej emisji ?
Jeżeli obligacje lub kredyt to ich obsługa będzie stanowiła bardzo duże obciążenie dla firmy. Robiąc takie przejęcie, to trzeba mieć chyba pewną ilość środków własnych, a B3S ich przecież nie ma
a po drugie :
- czemu wycofały się inne podmioty ? może COIG się kończy ? górnictwo jako monolit się skończyło i każda spółka węglowa może sobie sama zapewnić obsługę informatyczną
Frank co słychać u Pana Sędzielskiego jak u niego się służy...............................
Ciekawe przemyślenia Masz jak trzeba było sprzedawać to Ty Byłeś bardzo aktywny na wszytkich portalach i namawiałeś analizowałeś teraz jak idzie wszytko ku lepszemu to Ty Masz wątpliwości to ciekawe.
Frank Odpowiedz na zadane pytanie widzę że na forum parkietu yeż Byłeś. Mam pytanie czy Masz te akcje w portfelu. Ale głównie interesuje mnie jak się służy u Pana Sędzielskiego
Kaziu Masz racje ta wsza Tobie nie odpowiada a z Nowymi wątaki znowu zaczyna to samo .
Wszo ktora namawiałaś tu na tym forum biednych Inwestorów na b 3 system dwa lata temu i rok temu gdzie nalezalo sprzedawac odpowiedz jak ci sie służy u sedzielskiego i dla czego wogóle zabierasz glos. Kaziu dobrze mowi tu tylko do gory . Szczęśliwego Nowego Roku dla Posiadaczy będzie super
- od ok. dwóch miesięcy ponownie mam akcje w portfelu
po drugie :
- nie ma pojęcia czemu imputujesz mi jakiegoś Sędzielskiego ?
uważam,że obecne władze działają źle, a na dodatek robią akcjonariuszy w wała, obojętne mi jest czy w zarzadzie będzie jakiś Sędzielski, Góral czy Gates
ma być tylko kompetentny i wiarygodny i jak mówi że wynik będzie dobry lub niezły to, do curvy nędzy ma być dobry lub niezły, a jak ma być zły to też trzeba jasno zasygnalizować
po trzecie
- zawsze uważałem,że B3S powinna dać zarobić, gdyż w firmach rośnie zapotrzebowanie na bezpieczństwo ruchu informatycznego i nie mogę zrozumiec czemu B3S ma takie słabe wyniki, mam tylko nadzieje że desant z copi wyprowadzi połczone firmy na prostą
i po czwarte :
nie prowadzę żadnych gierek i jak firma dalej nie pokaże wyniku to sprzedaje akcje w cholere i całkowicie wiszą mi jacyś tam panowie związani z ta firmą