• płatność Visą - czy sprzedawca może odmówić? Autor: ~Magda [95.41.44.*]
    Spotkała mnie ostatnio niezbyt przyjemna historia w salonie samochodowym. Poszłam kupić samochód. Wybrałam model, ustaliłam ze sprzedawcą cenę itd. Następnie sprzedawca spytał, czy samochód kupować będę za gotówkę czy w kredycie, na co odpowiedziałam, że zapłacę kartą kredytową. I tu zaczęły sie schody.

Raptem okazało się, że ustalona w ofercie salonu cena sprzedaży jest ważna, ale nie dla płatności kartą, i że za tą formę płatności muszą mi doliczyć 3% do ceny. Z lekka się wkurzyłam, bo przy wartości samochodu to dość konkretne peniądze. Na moje argumenty, że przecież na drzwiach jest napisane, że można płacić kartą, odpowiedział, że tak, ale to dotyczy np. płatności za przeglądy czy części zamienne, a nie za samochód (oczywiście takiego zastrzeżenia na drzwiach nie było).

Ostatecznie znegocjowałam dodatkową opłatę za realizację płatności kartą do 1% (i to w gotówce), godząc się na to tylko dlatego, że samochód był mi potrzebny na "już", a nie chciało mi się załatwiać kredytu na miesiąc (aż mi się inne aktywa uwolnią), ale cały czas się zastanawiam, czy oni mieli prawo obciążyć mnie taką opłatą? Jeśli nie, to będę domagać się jej zwrotu - tylko pojęcia nie mam, gdzie (jeżeli w ogóle) można na nich naskarżyć. Ktoś z Was może wie?
  • Re: płatność Visą - czy sprzedawca może odmówić? Autor: ~Mk [188.33.224.*]
    www.wiih.org.pl
  • Re: płatność Visą - czy sprzedawca może odmówić? Autor: ~UHH [193.0.242.*]
    mają prawo, aczkolwiek zalezy to od sprzedawcy. Jemu nie opłąca się jak klient pląci kartą poniewaz płąci duże prowizje do operatora terminalu. Stąd dodatkowa opłąta
  • Re: płatność Visą - czy sprzedawca może odmówić? Autor: ~re [95.171.209.*]
    Dnia 2010-11-24 o godz. 16:03 ~UHH napisał(a):
    > mają prawo, aczkolwiek zalezy to od sprzedawcy. Jemu nie
    > opłąca się jak klient pląci kartą poniewaz płąci duże
    > prowizje do operatora terminalu. Stąd dodatkowa opłąta

nie placa zadnych duzych tylko ustalona z gory prowizje w wysokosci 3 % !!
    Jezeli cena za samochod byla juz maxymalnie obnizona przez salon to od tego musieliby odliczyc dodatkowe 3% wartosci transakcji. Stwierdzili moze ze im sie to nie oplaca ( w co watpie).
    Na miejscu kupujacego zrobilbym awanture i wyszedl z salonu !!!
  • płatność Visą - czy sprzedawca może odmówić? Autor: ~dawidjarest1 [94.42.21.*]
    rozumiem, iż problem jest w tym, iż to była karta kredytowa, a nie debetowa, wiec nie mogłaś podjąć gotówki. niestety za auta nie płaci się kartą, a właśnie przelewem lub gotówką. także nie rozumiem Twojego obruszenia.
    pracuje w branży agd - tutaj w sklepach jest podobnie - negocjujesz opust i albo dotyczy to tylko płatności gotówką lub przelewem lub właściciel zezwala na uregulowanie tego kartą, pomimo, iż kosztuje go to właśnie dodatkowe (około) 3%!
    Twoja sytuacja była bardzo nietypowa, ponieważ nikt 'z głową' za samochód kartą nie płaci!
  • Re: płatność Visą - czy sprzedawca może odmówić? Autor: ~Magda [212.160.100.*]
    A to ciekawe - dlaczego uważasz, że"nikt 'z głową' za samochód kartą nie płaci"?

Wady innych metod płatności:
    - gotówka - nikt normalny z taką gotówką w walizce do salonu nie będzie szedł, bo może zostać skradziona - no, chyba żeby wynająć ochroniarza
    - przelew - trwa i wymaga zachodu (trzeba pojechać do banku, zrobić przelew, poczekać aż dojdzie, dealer wyda samochód dopiero jak zaksięgują na jego koncie)
    - kredyt - trwa jeszcze dłużej, wymaga więcej zachodu (jakichś zaświadczeń o zarobkach zapewne) i w dodatku kosztuje - prowizja, odsetki itd

Tymczasem zalety karty:
    - płacę już dziś, a środkami obracam jeszcze przez około miesiąc, czyli zarabiam na tym. W sumie wiecej, niż te 1% które w końcu sobie do ceny doliczyli.
  • Re: płatność Visą - czy sprzedawca może odmówić? Autor: ~Re [94.254.219.*]
    Jak ci pasuje te 1%, to nie zawracaj nam dupy.
  • Re: płatność Visą - czy sprzedawca może odmówić? Autor: ~sss [199.67.203.*]
    Lepiej ci jak w niegrzeczny i chamski sposób komuś odpiszesz ??
  • Re: płatność Visą - czy sprzedawca może odmówić? Autor: ~Adr [83.4.172.*]
    - przelew - trwa i wymaga zachodu (trzeba pojechać do banku, zrobić przelew, poczekać aż dojdzie, dealer wyda samochód dopiero jak zaksięgują na jego koncie)

Tak?? zeby zrobic przelew to trzeba się do banku udac?? Nie wiedziałem !!
  • Re: płatność Visą - czy sprzedawca może odmówić? Autor: ~Magda [212.160.100.*]
    Z całym szacunkiem, ale ustawianie sobie w bankowości internetowej limitów na przelewy do stron trzecich w wysokości kilkudziesięciu tysięcy zł uważam za skrajnie nieodpowiedzialne.

Cóż - niewiele poza inwektywami się dowiedziałam, miałam nadzieję, że znajdzie się na tym forum ktoś znający zasady standardowych umów pomiędzy sklepami a zarządzającym systemem Visa i czy są w nich zapisy, zgodnie z którymi sprzedawca odmówić przyjęcia płatności kartą nie może. Poskarżyć się chyba lepiej do Visy niż do inspekcji (dzięki za link w pierwszej odpowiedzi).

Jeśli ktoś ma taką wiedzę, będe wdzięczna za informację. Jeśli tylko chcecie mi "nawrzucać", jaka to jestem głupia, nie jestem zainteresowana.
  • Re: płatność Visą - czy sprzedawca może odmówić? Autor: ~max [85.219.222.*]
    Hej.Miałem ten sam problem.Na wstępie to nie wiem czemu taki jad na tym forum.Może boli was to że ktoś ma taki limit na karcie kredytowej.No cóż cytując klasyka"JAK SIĘ PRACUJE TO SIĘ MA'.
    Ja też uważałem że zapłata za auto w salonie kartą kredytową to tylko formalność i najłatwiejszy sposób.Jak kupowałem meble do całego domu to płaciłem kredytówką dużo większą sumę niż za auto i w sklepie problemów nie robili.Przychodzę,zamawiam i płacę.Jednak delerowi najbardziej zależy aby wziąć kredyt bo na tym dodatkowo zarobi a nie jak straci na prowizji. No cóż,ja w moim przypadku zrobiłem przelew ze swojego konta i po sprawie.Jak to wygląda prawnie to nie mam pojęcia.
  • Re: płatność Visą - czy sprzedawca może odmówić? Autor: ~Alzheimer [46.113.157.*]
    Już ? Poszła ta 3-procentowa baba ?
  • Re: płatność Visą - czy sprzedawca może odmówić? Autor: ~sara [192.193.245.*]
    A co Alzheimer ? Żal Ci, że ktoś może sobie pozwolić na zakup nowego samochodu prosto z salonu i na dodatek posiada kartę kredytową z dużym limitem?
    Pomarzyć tylko możesz, co?:)
  • Re: płatność Visą - czy sprzedawca może odmówić? Autor: ~barbara [46.112.56.*]
    HCWD
  • płatność Visą - czy sprzedawca może odmówić? Autor: ~dawidjarest1 [94.42.17.*]
    pani Magdo, troszkę się Pani czepia, przelew zlecony do godz około 13:00 dojdzie do sklepu tego samego dnia, wiec to nie problem, walizka tez, bo można z 1 banku pojechać do drugiego i wpłacić gotówką na konto (zaksięgują od razu) tyle ze prowizje zapłaci Pani, bo przeważnie wpłaty na konto firmowe są płatne.
    skoro darowano Pani te 2%, to jest to dodatkowy koszt transakcji dla sprzedawcy. z drugiej strony ciekawe jaka była dokładna kwota transakcji, bo w normalnym sklepie raczej 30 czy 40 tysiecy karta nie zapłacimy (limity są nisko ustawione).
    ma Pani kartę z dużym limitem i to cieszy, ale tutaj Pani lekko zaszalała.
  • Re: płatność Visą - czy sprzedawca może odmówić? Autor: ~Alzheimer [46.112.20.*]

Szukała leszcza na 3%,
    a znalazła tylko na 1%.

Potrzebowała auta na już,
    to miała autobus za 2,80 zł.
  • Re: płatność Visą - czy sprzedawca może odmówić? Autor: ~Magda [77.112.220.*]
    Czy dobrze rozumiem, że oznacza to, że sklepy mają również limity na maksymalną wartość płatności, którą mogą przyjąć kartą? Co do minimalnej wartości płatności to ok, często się w sklepach widzi wywieszki, że płatność kartą powyżej 20 zł np. Z górnym limitem dopuszczalnej płatności się nigdy wcześniej nie spotkałam, ale cóż, nigdy wcześniej nie próbowałam dokonywać tak dużych płatności, więc ta sytuacja ta była dla mnie wyjątkowa.
  • Re: płatność Visą - czy sprzedawca może odmówić? Autor: ~Iris [212.160.130.*]
    Wg UOKiK sytuacja w której klient płacący gotówką płaci mniej za ten sam towar od klienta płacącego kartą jest niedozwolona. Nie może być dwóch cen dla jednego produktu niezależnie od metody płatności.
    Można skarżyć do UOKiK.
  • Re: płatność Visą - czy sprzedawca może odmówić? Autor: ~Patrik [172.225.187.*]
    I can buy rolex cost 22000 usd with credit card, why i can not buy a car ! This is ridiculus