• Pytanie o radę Autor: ~Darek [91.150.222.*]
    Rozważam zakup niewielkiego pakietu tych akcji, ale nie wiem czy to właściwy moment po tych ostatnich wzrostach. Mam też obawy że ostatnie dobre wyniki za I półrocze są już w "zawarte" w obecnym kursie i potencjał wzrostu nie jest aż tak duży.

Chciałbym zainwestować na jakieś 6-9 miesięcy i osiągnąć zysk ok 20-25%.

Czy to nie zbyt przesadne oczekiwania?

Z góry dziękuję za opinie
  • Re: Pytanie o radę Autor: ~up [79.189.184.*]
    up
  • Re: Pytanie o radę Autor: ~Co z tą Polską? [85.89.184.*]
    Jedno jest pewne - jak inwestować to minimum do lutego/marca 2011 - co do ceny.
    Możesz poczekać jak zejdzie do 12zł, na mniej bym nie liczył, aczkolwiek może być tak, że nie zdarzysz się zabrać z pułapu poniżej 13 zł.

Ja mam uśrednione na ok. 12,30zł (kupowałem nawet jak kurs było po 14,15zł), wg mnie nie ma innego rozwoju niż wzrost pod poziom 16/17 PLN, ale liczę tym razem głównie na rynki zagraniczne (szczególnie Niemcy), co wynika ze zmiany przepisów prawnych w tym roku w ich kraju. W Polsce jakiejś wybitnej sprzedaży nie przewiduje, choć należy zauważyć, że wciąż utrzymywany jest wzrostowy trend sprzedaży nowych samochodów - a Oponeo dostarcza im również opony. Co więcej ciekawsze staję się oferta flotowa, a jest to bardzo przyzwoity kawałek tortu.

Ostateczna ocena pozostaje do indywidualnego przemyślenia.

Nie daj się tylko zwieźć piranią.
  • Re: Pytanie o radę Autor: ~Rafał [89.231.113.*]
    Chciałbym zainwestować na
    > jakieś 6-9 miesięcy i osiągnąć zysk ok 20-25%.
    Panie Darku,
    Poza -od czasu do czasu-merytorycznymi postami,to jedni tu naganiają na wzrosty inni na spadki,a ja Panu powiem wady i zalety inwestycji w Oponeo i inne spółki z e-commerce,a Pan sobie zdecyduje co z tym zrobić
    Zalety kupna Oponeo:
    -Spółka w tym roku co najmniej ma potroić zysk,Prezes mówił o 6mln w tym roku,być może pewna szansa jest na wynik jeszcze lepszy,ale na razie pogoda niestety nie sprzyja.Niemniej jednak w najbl.wywiadzie w TVNCNBC trzeba go zapytać o najnowszą prognozę.
    -w przyszłym roku ma zarobić "co najmniej 10mln",więc jeśli kupuje Pan na rok,to raczej nie powinien Pan stracić,a to już coś,myślę,że jest szansa na zarobek ok.30%,może jeszcze więcej,jeśli spółka mocniej przekroczyłaby te 10mln,a widzę na to szansę.Wszystko zależy od tego po ile Pan kupi.
    Wady kupna Oponeo:
    -spółka jest świetna,ale do kupna jest jedna wada w postaci stosunkowo wysokiego wskaźnika C/Z na tle branży e-commerce.Przy zarobku 6mln ,wskaźnik C/Z na koniec roku spada do ok.27,gdy np.C/Z na koniec roku Netmedii spada do 13(chyba nawet teraz tyle wynosi),a spółki Marketeo-zaledwie 10-ciu... Mimo to uważam,że Oponeo trzeba mieć,jedynie kwestia ceny zakupu,myślę,że jak spada w ciągu dnia poniżej 13zł,to spokojnie można akumulować,bez względu na rynki światowe,od takiej ceny w dłuższym terminie powinien Pan zarobić. Ja żongluję tymi trzema wymienionymi spółkami,wszystko zależy od ich bieżących kursów.
    Co do Netmedii:
    -plusem jest obecne najniższe C/Z w branży(ok.13),minusem-po rewelacyjnym III kwartale i wzroście zysków o 200%, raczej w IV kwartale już tak dużej dynamiki nie będzie,oczekuję wzrostu zysku o ok.50-60%.Technicznie-pierwszy poważniejszy opór jest dopiero na 10,30,a niedawno był b.silny sygnal kupna po przebiciu 8,60...
    Marketeo:
    -ostatni raport był rewelacyjny,bo wzrost o 200%,w IV kwartale zanosi się na również 200%-owy wzrost,C/Z na koniec roku b.niske,bo tylko 10,minusem jest na ogół mała płynność,choć bywały sesje w paźdz.,gdzie wolumen wynosił powyżej 100tys.akcji.Teraz spółka przechodzi korektę wcześniejszych wzrostów,jest na wsparciu w okol.2zł,najmocniejszym wsparciem jest poziom1,80,gdzie wcześniej było wybicie oporu na b.dużym obrocie.
    Uważam,że wszystkie te 3 spółki są godne uwagi ze względu na super rozwojową branżę(e-commerce),a wzrosty zysków i ich prognozy na przyszłość są tego potwierdzeniem...
    pozdr.
  • Re: Pytanie o radę Autor: ~Rafał [89.231.113.*]
    No i jak Panie Darku,przydały się rady forumowiczów?Jakie są Pana przemyślenia i ewentualnie inwestycje?
[x]
OPONEO.PL -0,69% 86,80 2025-12-16 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.