Mam pytanko. Dobrze przeanalizowałeś spółkę Vision?
Bo ja dzisiaj przejrzałem ważniejsze komunikaty spółki z ost. roku i piszą ciekawe rzeczy.
Na wstępie przejrzyj dwie strony : www.ltvlive.de. i tam jest odnośnik do strony VAP. Strony są dość ubogie, ale w obu spółkach w zarządzie zasiada Kunik. I chyba jest właścicielem VAP. I co wywnioskowałem. Kunik jest właścicielem VAP. VAP ma/miał 60% udziałów w LTV. 30% LTV miał jakiś gościu i 10% kolejny gościu. Kunik zakłada Virtual Vision i wchodzi na NC. Poprzez VIV i emisje akcji kupuje 10% udziałów w MAGMA FILMS w zamian za koporodukcję i prawo do postaci BM. MAGMA obejmuje (nie pamiętam ile) akcji VIV. Nigdzie nie ma potwierdzenia zakupu 10% udziałów w MAGMA przez VIV.
Lecimy dalej. Współpraca VIV z MAGMA i LTV skutkuje tym, że dzielą się udziałami.
Magma : Świat - 50%
Niemcy - 60%
Wlk.Bryt + Irlandia +północ - 100%
LTV ma 20% - Świat i 40% Niemcy
VIV ma Świat - 30% , POL + ROS 100%
Po zakupie z emisji LTV udział VIV się zmienia : Świat 50%, Niemcy 40%,
POL + ROS 100%
Zauważmy, że LTV jest VAP, a VAP jest KUNIKA. Czyli sprzedaje LTV VIV, za akcje które będzie mógł w przyszłości spieniężyć. A i tak pieniądze z filmu by do niego trafiły. Trochę to dziwne. Czyli wciska VIV jakieś gówno, a mydli oczy udziałami w sprzedaży. Potem napiszę dlaczego mydli oczy.
Lecim dalej.
Jest podpisana współpraca z MOTION WORKS. Nie jest napisane co oni z tego będą mieli. Współpracę tą chyba podpisała MAGMA, ale nie pamiętam mogę się mylić.
Mamy również przyznanie dofinansowania z PISF w kwocie 2mln oraz współpracę VIV z PISF.
W komunikacie 30/2010 jest napisane o współpracy VIV z SQIDPIX, gdzie udziały ma PETER SPAN. Ciemne sprawki, bo nie wiadomo co to za spółka oraz nigdzie się nie doczytałem, ile zainwestuje w koprodukcję oraz co będzie z tego miała.
Po prezentacji trailera w czerwcu wykonanego przez XANTUSA udział w koprodukcji zainteresował się EURODENTAL w kwocie 1,060 mln zł. Za udziały 25% z POL + ROS oraz 5% ze Świata.
Kolejne umowy na koprodukcję są z PI na kwotę 4,5mln zł w zamian za 40% rynek POL +ROS oraz 25% ze Świata wraz z Niemcami
Ostatnia umowa domykająca budżet BM jest podpisana z VAP VIDEO na kwotę 4,5mln zł. W zamian za 10% rynek POL + ROS oraz 20% Świat wraz z Niemcami.
Czyli z moich obliczeń wynika, że udziały VIV są następujące.
Rynek POL + ROS
100% -25% (Eurodental) -40%(PLANTIGE IMAGE) -10%VAP. Wychodzi 100% - 75% zostaje 25% POL + ROS
Rynek Niemcy
40% -25%(PI) -20%(VAP) = Na pewno nie -5%. Jak niektórzy myślą. Tylko 22%. Gdyż od 40 należy odjąć 45%, czyli zostaje 22% Niemcy
Rynek reszta Świata, bez udziałów MAGMY
50% -5%(Eurodental) -25%(PI) -20%(VAP) = 25% na Świat dla VIV.
Czyli reasumując VAP sprzedaje nam LTV, a odzyskuje 10% Świat, 10% POL + ROS oraz 8% NIEMCY
Podam komunikaty ciekawsze, z których korzystałem:
19/2009
40/2009
46/2009
9/2010
16/2010
25/2010
27/2010
30/2010
37/2010
41/2010
Endriu jeszcze pytanie o ost raport.
Tzn pod koniec 2009 VIV sprzedał wyposażenie studia MEDIA EXPERT. I po sprzedaży w aktywach rzeczowych było ponad 2,8mln zł.
Kolejne raporty umniejszają aktywa rzeczowe, ale w zamian pojawia się pozycja inwestycje długoterminowe na kwotę 11mln zł (chyba I qwr 2010)
Zastanawia mnie ost raport bo mamy aktywa na 8tys. A nie było żadnych komunikatów o sprzedaży aktywów rzeczowych oraz nie było info o wyjściu z inwestycji długoterminowej. No chyba, że coś przeoczyłem. To mnie oświeć. Dlatego piszę, do Ciebie Endriu, bo śledzisz tą spółkę i dużo o niej wiesz.
O emisjach kierowanych do VAP w zamian za potrącenie wierzytelności na rzecz VAP oraz emisji za udziały w LTV nie piszę. Pytanie czemu nie konsolidują raportów VIV + LTV? Chyba, że LTV też nic nie robi, a KUNIK chciał się tego pozbyć i wsadził VIV na minę.
Jeżeli tak się zmniejszyły aktywa i pasywa w ost qwr. to może KUNIK działa na szkodę spółki? Ale zastanawia mnie MAGMA, która też nabyła udziały w VIV oraz PISF, który dał kasę oraz PI, który zainwestuje w BM 4,5mln zł. Jakby w VIV było bardzo źle to nikt z nimi by nie wchodził w układy. Chociaż na naszej bananowej giełdzie nic nie wiadomo.
Patrz. PetrolInvest oraz Techmex.
Na końcu napiszę, że posiadam mały pakiet akcji VIV. i na razie nie mam zamiaru zwiększać pakietu. Opinia moja nie jest rekomendacją kumna, ani sprzedaży akcji VIV.
Jak coś przeoczyłem to napisz coś więcej.
Chyba, że chcesz przejść na maila: aniol171@wp.pl
Napracowałeś się strasznie, szacunek za to ! Brakuje tego tutaj !!!!!!
Odpowiem Ci tak na zadane pytania.
Gpw jest miejscem gdzie jest możliwość pozyskiwania środków .
ZDOBYCIE ZAUFANIA jest integralną częścią danego przedsięwzięcia.
Tak do projektu jak i działań zarządu(banałek) .
Tak samo firma o ugruntowanej pozycji na GPW,czy rynku gdzie prowadzi działalność, ma zdolność do jednania,,finansjery''.
VIV bez znaczącej wyceny, bez marki na rynku staje się nieczytelnym ,,zjawiskiem'' na rynku mediów.
Vap (z LTV ) zawierają umowy mają przeszłość, w porozumieniu z rodziną
Prezes Vap R.M. Kunicki zakłada spółkę o nazwie VIRTUAL VISION w Polsce.
Wykorzystują niszę na rynku Polskim . Wynajmują studio przy ul. Balonowej.
Cel zacny produkcja 3D. Przychylność władz do innowacyjnych projektów .
Ale trzeba wykazać się kim jesteś żeby rozpoczęto rozmowy z pomysłodawcą(czyny nie obietnice).
Wcielenie LTV w 100% w szeregi VIV daje nowe postrzeganie podmiotu(nieznanego).
Dawna zależność LTV od VAP nie jest bez znaczenia !
Ltv jako rozpoznawalny podmiot w branży medialnej zawierała umowy np MAGMA. FILMS
(Magma F. ma śmieszne udziały w VIV 5,4MLN akcji). Ale załatwiła problem zwiastuna- umowa z XANTUSEM !.
Zaraz po przejęciu LTV , PISF dopina umowę na finasowanie BM .
Czytam to jako zdecydowany pozytyw. VIV POSIADŁA ZDOLNOŚĆ DO z koordynowania projektu. PODMIOT zdolny do finansowania , w razie potrzeby posiada zdolność emisyjną (wymogi PISF).
Także PLATIGE IMAGE wiedząc , że produkcja BM jest porywaniem się z motyka na słońce nie weszłaby w projekt z umową zainwestowania 4,50 mln zł. Kary umowne za zerwanie umowy skutkują w dwie strony !!!!!!!!!
Istnieje także uśpiony podmiot założony przez VIV - Magma films Polska
A na koniec Vap z parasolem ochronnym (co widać i czuć) z umową na zamknięcie finansowania. Tutaj wiadomo, że i tak pieniądze trafią do kieszeni m.in p. Kunickiego.
Sprzedaż środków rzeczowych nabytych od MEDIA EXPERT.. nastąpiła w drodze rozliczeń z VAP w zamian za udziały w LTV(też wierzytelności).
Rozliczenie aktywów rzeczowych nastąpiło w IIQ 2010 . W
IQ istniało ok 3mln w poz. jak i 11mln. Natomiast zaksięgowanie 19mln czyli udział LTV w IIIQ. Wpływ- uprawomocnienie się sądowe akcji !?
Dlaczego nie mamy raportu skonsolidowanego ?
I właśnie to pytanie zadałem P. R. M. Kunickiemu dzisiaj telefonicznie.
Stwierdził że nie spełniają wszystkich warunków, więc nie jest to obowiązkiem okazywanie się skonsol..
Próg obrotów nie przekraczający wymagany poziom -(((
Na marginesie EURODENTAL 1/5 Polska i Rosja(20%)
Podpisanie umów z MOtion .... skutkuje dostępem do funduszy Niemiecko-Polskich:
Z PSIF Polsko - Niemieckich
Bezpośrednia koprodukcja VIRTUAL VISION SA z MotionWorks, (www.motionworks.eu) jednego z największych producentów filmów animowanych w Niemczech, realizowana będzie w ramach wykorzystania Polsko -Niemieckich funduszy dla rozwoju mediów.
Większościowymi udziałowcami MotionWorks GmbH jest DREFA Media Holding GmbH (www.drefa.de) , należąca w 100% do MDR (publiczna sieć telewizyjna programu I-go) i Bavaria Film GmbH (www.bavaria-film.de), należąca do WWF Westdeutsche Runfunkwerbung i SWR Suedwestrundfunk - publiczna sieć telewizyjna programu I-go ARD- ( www.swr.de).
I dużo umów ze znaczącymi nazwiskami pozwala na nowe postrzeganie GRUPY VIV
(Jako godnego partnera)
O rozmowie z Prezesem opowiem później(CIEKAWA).
Mam prośbę jeżeli masz(cie) jakieś pytania jestem na jutro umówiony na rozmowę.
Zamieszczaj(cie) proszę !
No i teraz mechapierdole i innym opadła kopara.Miesiąc potrwa zanim zajarzą o co chodzi.Prezesa spytaj czy jest w trakcie rozmów z nowymi inwestorami i jak są zawansowane.
Gdyby ktoś miał ochotę porozmawiać z Prezesem R.K.
tel. 22 382 30 16
Na pyt.
Co z rozpoczęciem produkcji BM ?
Puszczę ,,jaskółkę'' w niedługo zobaczymy komunikat zapinający produkcję.
Czy będzie to umowa z reżyserem - tak oczywiście .
Jest Pan zadowolony ?
Bardzo !
Posiada Pan studio w Polsce ?
Tak , zapraszam ul Bociania
Nie występują koszty w raporcie wskazujące chociażby koszty z podatku od nieruch.
Studio jest wynajmowane.
Proszę o przybliżenie działalności LTV, ilość prac. (wcześniej pisałem o rap. skonsolid) .? Ruszy produkcja będą rap. skonsolidowane - stwierdził
Nie mogę podawać tych wiadomości w nieoficjalnych komunikatach.
Proszę o zakup znacznego pakietu ( ma taką ofertę), wtajemniczę pana we wszystko.
Dotrzyma Pan terminu zakończenia produkcji .?
Dotrzymam ! Nad projektem za chwile będzie pracował sztab ludzi !
Muszą nadgonić opóźnienia .
Pana z VIV , LTV, VAP ? Magmy films?
Nie z PLATIGE IMAGE . Jest to koproducent trzymający pod kluczem 120 os.
(specjalistów).
Jestem jak najbardziej spokojny o produkcję i terminy.
I tutaj nastąpiła prośba o przełożenie rozmowy na dziś popołudnie lub jutro rano.
Musiał lecieć na spotkanie.
Pyt. co z umową z Panem Malickim?
W zawieszeniu - dostał duży kontrakt od TP1. Musieliśmy przełożyć temat w czasie. Dlatego nie informowałem o rozwiązaniu umowy.
Potrzebuję, żeby P. Malicki poświęcił mi pół roku.
A co w takim razie co z planami o wirtualnym aktorze ?Pozostaje w marzeniach ?
Będzie realizowany przy produkcji BUG MULDOON .
Dzięki endriu za odpowiedz
Teraz tak. Jest napisane w jednym z raportów bodajże połroczny za 2010, że nie będzie raportów skonsolidowanych, bo nie przekraczają odpowiednich przychodów i na to jest artykuł Ustawy o rachunkowości. Po prostu nie muszą tego robić. Dzięki, że uspokoiłeś mnie w sprawie tych spółek mam na myśli LTV i VAP, bo już się martwiłem, że faktycznie Kunik coś kombinuje i chce VIV wsadzić na tzw minę.
Napisałeś, że jesteś zainteresowany większym pakietem VIV, tzn planują jakąś emisję? Czytam między wierszami? Czy też odsprzeda Ci jakieś udziały w zamian za pracę lub zainwestowane pieniądze w VIV - czyt. produkcję BM.
O tym, że studio jest na Bocianiej, gdzieś doczytałem w raporcie (półrocznym 2010), bo wypowiedzieli najem w Hamburgu, gdyż był do 2018. Zapłacili jakieś kary bodajże na rzecz VAP z emisji. Jak dobrze kojarzę.
Trochę się uspokoiłem. Czyli nic tylko pakować VIV za 9gr.?
Ale na razie mam akcje w innych spółkach, które ładnie poleciały i czekam, aż się zatrzymają AIR i 11BIT. Jak skończą swoje loty, a do tego czasu podejrzewam, że VIV nie odpali, bo jeszcze mają ponad rok do filmu, czyli na GPW mamy spokojnie pół roku :)
Moje pytanie do P.Kunika.
Kiedy planowane jest przejście na parkiet główny? Bo od tego chyba zależy dalsza współpraca z PISF oraz wypłata przydzielonej kwoty. (Ale tego nie jestem pewny, więc zapytaj) Czy kwota z PISF wpłynie na konto VIV niezależnie od tego, czy będą na głównym? Oraz jak idą przygotowania do przejścia na GPW.
Zapytaj jeżeli chodzi o zakup pakietu, o tym co pisałeś i ma Ci Kunik wyjaśnić. Jaki min pakietem Kunik byłby zainteresowany sprzedać. Tzn ile gotówki trzeba by mieć. Ja super zamożny nie jestem, więc pytam. możliwe, że mnie nie będzie stać, więc zadowolę się mniejszym pakietem. ale tu odpisz na maila : aniol171@wp.pl
Czy reżyserami (toczone są rozmowy) mają być Ci reżyserzy, którzy byli wpisani w PISF, gdy starali się o dofinansowanie?
Co to jest za spółka SQIDPIX z udziałowcem PETEREM SPANEM. Bo nic o tej spółce nie wiemy oraz co w zamian otrzyma za koprodukcję? I czym miała by się zajmować.
I dokładnie wyjaśnij, żeby mieć pewność ( bo ja to tak rozumiem). Jeżeli VIV ma ze świata 50%. Tzn za koprodukcję PI, Eurodental oraz VAP otrzymają swoje procenty, ale tak jakby liczone od 100% VIV na Świat. Przykład: ze świata BugM ma 100mln zł. Na VIV przypada 50mln i dopiero z tego są liczone % dla koproducentów? Czy też VIV odstąpił swoje % z całej puli. Ale to by było bez sensu. Bo z 50% należałoby odjąć 5%EURODENT. 25% PI oraz 20% VAP i mamy 50%. Czyli dla VIV nic by nie zostało. Dlatego to trochę bez sensu. Ale to potwierdź.
Kiedy planowane są pierwsze przychody? Czy dopiero po wypuszczeniu BM?
Oraz jakie jest zatrudnienie? Bo chyba, nie zatrudniają grafików. To zapytaj kiedy prezes planuje, aby VIV pracowało pełną parą. Mam tu na myśli grafików pracujących nad Virtualnym aktorem.
Czy po zakończeniu produkcji BM, planowana jest druga część BM. Jeżeli nie to w jaki projekt będą wchodzić, żeby to płynnie ładnie wyszło.
Czy w przyszłości planowane jest wypłacanie dywidendy? Jeżeli tak to jaki % zysku prezes chce przeznaczać na ten cel?
Endriu jak chcesz pogadać to pisz na maila.
Jeszcze raz dzięki za wyjaśnienie i uspokojenie. Faktycznie masz racje, że chodzi o zwiększenie wiarygodności VIV na rynku mediów. A LTV i VAP mu to umożliwiają.
Endriu dzwoniłem do VIV.
Więc podaj mi na maila tel to pogadamy.
Lub jak wolisz to napiszę Ci maila, ale sprawdzaj pocztę. Bo nie wiem czy sprawdzasz.
I czy jest sens coś pisać.
Ja będę wieczorem przy kompie.
Narazie.
Na wstępie faktycznie - wszystkiego najlepszego i nie zachlej za bardzo, bo jutro tez giełda pracuje. :)
Z rozmowy wynika parę ciekawych rzeczy. Chociaz była bardzo krótka i do tego pytania były na szybko, bo jechałem samochodem. Żadnej elokwencji i kurtuazji w nich nie było.
Dlatego wolałbym pogadać tel, niż pisać. Będzie szybciej. A z rozmowy jestem zadowolony chociaz nie do końca. Zawsze mozna było jeszcze zapytać o parę rzeczy, ale to najwyżej next time.
Na razie.