• Czyżby Polna rozpoczęła trwały trend wzrostowy? Autor: bolo7 [85.89.183.*]
    Nie widziałem dziś cały dzień notowań i sobie pomyślałem - jak wrócę i zobaczę, że przy dobrym rynku Polna dalej będzie się staczać na małych obrotach, to na razie kisimy... a jak będzie przynajmniej +2% przy min. 3K obrotu i nie będzie to związane z żadnym info, a będzie słabawy dzień na rynku, to znaczy, że coś się ma szansę wykroić tu jeszcze jesienią. Ku mojemu miłemu zaskoczeniu zakończyło i na trochę lepszym plusie i na trochę większym obrocie, przy słabawym rynku. Samo to mogłoby nic wielkiego nie znaczyć; jednak strona popytowa jest już fajniej obudowana (podkreślam: jak na Polną), gdy na większości sesji wystawionych zleceń kupna było na około 1K, a dziś jest tego już na prawie 8K. Dodatkowo patrząc się na wykres z dłuższej perspektywy przypomina mi się sytuacja sprzed roku, która zakończyła się chwilowym podejściem w okolice 20 zł, lecz okazał się to falstart w związku z wycofaniem się Polnej z przejęcia Ponaru. A potem kryzys odbił swoje piętno i się zes...ało na dobre... Długoterminowo widać jak na dłoni, że kurs walczy o to, żeby na razie mozolnie, ale jednak kierować się stopniowo, na trwałe w górę. Wszystko zależy od wyników, które pojawią się za kilka tygodni, a które mają szansę pokazać, że Polna na dobre zażegnała kryzys i że ma się już całkiem dobrze, a może jednak coś się wykroi wcześniej w temacie przejęcia Chemaru? Przy pozytywnym rozstrzygnięciu akwizycji moim zdaniem nie powinno być problemu, żeby podeszło bliżej 30 zł, a jak znów spaprają, to powrót do kiszenia - mam nadzieję, że po prawdopodobnej poprawie wyników to i tak będzie wyższy poziom, niż obecnie, żeby przyjemniej było zimować w razie czego:)
  • Re: Czyżby Polna rozpoczęła trwały trend wzrostowy? Autor: bolo7 [85.89.183.*]
    no chyba nikt nie sądzi, że w klimacie, jaki tu zapanował ostatnio, tak zupełnie przypadkowo pojawia się jakiś większy popyt, częściowo zrealizowany na sesji, a pozostały coraz mocniej spokojnie wystawiany batonikami, wcale nie takimi małymi (zwłaszcza jak na Polną); sposób podejścia do zakupów pokazuje, że jest jeszcze trochę czasu, nikt nie musi się aż tak spieszyć, żeby zbyt mocno szarpać, po co podbijać za mocno cenę; na mój nos, w przyszłym tygodniu może pojawić się znów jakieś większe branko (znacznie przekraczające 10K), a jeśli będzie jeszcze czas, to potem gaszonko, ale już do trochę wyższego poziomu, niż obecny i tak do finału, który będzie oznaczał albo w górę, albo w dół w zależności od rozstrzygnięcia; miłego weekendu :)

P.S. no chyba, że to nie gra pod wynik rozstrzygnięcia, tylko inside-popyt (tego się teraz nie dowiemy), w takiej sytuacji finał może być tylko jeden
  • Re: Czyżby Polna rozpoczęła trwały trend wzrostowy? Autor: ~Gallileo [79.191.40.*]
    cześc Bolo, kope lat:) widzę, że Ty wierny Polnej, jak ja Wikanie:), coś zaczyna harcować ostatnio ta Polna.. wzrostów życzę i pozdrawiam
  • Re: Czyżby Polna rozpoczęła trwały trend wzrostowy? Autor: bolo7 [85.89.183.*]
    powitać gallileo:) no to też jesteś wytrwały, bo wikana jest w niezłym boczniaku; właśnie niedawno wyszedłem z ciekawego developera, Reinholda, który podobnie nie może się wyrwać; obserwuję go, żeby wejść ponownie, tylko czekam na jakieś rozstrzygnięcia, żeby po prostu nie ukisnąć znów na wiele miesięcy; rzucę okiem na wikanę, bo z tak długiej konsolidacji wyjścia są raczej ostrzejsze :)
    mam nadzieję, że nie spotkamy się w tym samym miejscu za rok, za dwa, choć nigdy nic nie wiadomo; obyśmy się tylko nie zestarzeli na tych spółkach, choć dodatkowe zabezpieczenie na emeryturę - taki pakiecik - też się przyda -:)
  • Re: Czyżby Polna rozpoczęła trwały trend wzrostowy? Autor: ~Gallileo [79.191.54.*]
    witam witam;) a no jestem wytrwały... trochę cierpliwości nauczyła mnie sama Wikana:)...czasami jak zaglądam na forum Wikany to mam wrażenie, że na spółce zostało juz nas tylko dwóch.... ja i Buchajski:D Jesli chodzi o Wikane, to dziś to już nie tylko deweloper. Zaczynaja działać w branży OZE i to może być as w rękawie spółki w najbliższych latach.
    Faktycznie.. minął chyba roczek jak ostatni raz pisaliśmy na forum, od tamtej pory trochę powiększył mi się pakiet, a kurs jak stał tak stoi, ale trzymam twardo i wierzę w to co robię. Na Polną też czasem zaglądam z sentymentu. Zawsze mi się tu miło pisało, a i na spółce zarobiłem 20%.
    Jak chcesz się czegoś więcej dowiedzieć o Wikanie to zapraszam na www.wikana.adresforum.pl. Tam znajdziesz wszystkie newsy i informacje o spółce na bieżąco. Ale nie namawiam na zakup bo liczę się z tym, że na solidne wzrosty może trzeba będzie jeszcze poczekać:)
    Pozdrawiam
    Gallileo
  • Re: Czyżby Polna rozpoczęła trwały trend wzrostowy? Autor: pijok [83.22.175.*]
    ...skąd ja to znam...
    w całym tym czekaniu na jakieś rozstrzygnięcia podoba mi się, że kurs trzyma jaki taki fason, a jednocześnie wskaźniki się schładzają, oby tak było przez następne dni, to mignie łatwo w przedział 15-18 zł
  • Re: Czyżby Polna rozpoczęła trwały trend wzrostowy? Autor: ~facebook [94.78.191.*]
    Opinie na temat poprzedniego miejsca pracy p. Miroslava: http://www.gowork.pl/opinie_czytaj,7382,0,0
    Generalnie atmosfera pracy raczej mało sympatyczna, ale za to jest dyscyplina, i o to nam chodzi.
  • Re: Czyżby Polna rozpoczęła trwały trend wzrostowy? Autor: pijok [83.30.51.*]
    bolo7 , zadałeś dość kłopotliwe pytanie , a w zasadzie można by rzec że poruszyłeś istotną kwestię , cyt.: Czyżby Polna rozpoczęła trwały trend wzrostowy?
    Postanowiłem więc rzetelnie podejść do tematu i zrobić dokładną analizę techniczną w oparciu o dostępne dane finansowe jak i też dane fundamentalne . Do tego wszelkiego rodzaju informację z mediów , instytucji branżowych i także skorzystałem z opracowań innych fachowców AT i niekwestionowanych autorytetów giełdowych , do tego wiedza nabyta jak i literatura fachowa także odegrały niemałą rolę . Dodam też że skorzystałem z forum bankiera , ponieważ uważam iż mimo pewnych złośliwości jak i braku ogłady , niektórzy z jego uczestników mają niezłe przygotowanie i wiedzę istotną do tego rodzaju działań. Na koniec korzystając z możliwości graficznych jak i matematycznych mojego programu analitycznego ,wydrukowałem w powiększeniu szereg poszczególnych wykresów obejmujących dane z poszczególnych kwartałów w odniesieniu do : wartości obrotów , wolumenu , liczby zleceń jak i zleceniodawców , proporcje dziennych wzrostów do aktualnej tendencji na rynkach światowych i wiele wiele innych danych a wszystko to w całej palecie barw . Dzięki temu jako produkt uboczny mam fantastyczne dzieło w formacie 4xA0 . Ale do rzeczy . Następnie porównałem poszcególne dane do danych innych spółek z branży , w końcu rzuciłem pieniążka ...Wynik orzeł .. No i Qwa nie ma nic o tym w książkach...
  • Re: Czyżby Polna rozpoczęła trwały trend wzrostowy? Autor: ~kris b [83.21.209.*]
    ja jeszcze rano dobralem polna-297szt-po 13.17 i w koncowce 150 szt- i jeszcze 18szt zostalo-a na fixie jakis sztuczny cud,dobralem na korekcie bo wierze w pole.miroslav zaczal urzedowanie-jakubas mowize go nie zna ale slyszal o nim dobre opinie.daj boze zeby ten mlody menager odmienil ta zdolowana spolke-choc osobiscie uwazam-ze tylko jakubas moze podjac strategiczne decyzje-odnosnie przejecia i zalatwienia odp.kredytu.przy okazju -introl tez rosnie-nikt go nie widzi-a to blad-bo to jest polna razy 10/pozdro
    pijok, ja zrobiłem dokładnie to co Ty, tylko przejrzałem jeszcze forum Parkietu, StockWatcha, zleciłem przeprowadzenie badań kilku wywiadowniom gospodarczym oraz wszedłem specjalnie na tą okazję w układ z ludźmi z ABW, BBN, CBŚ, a także "delagatami" KGB oraz CIA w Polsce, do tego takie same wykresy, jak z Twojej analizy technicznej, zleciłem zwizualizować w trójwymiarze, a także opis analizy fundamentalnej przerobić na wiersz i dać fachowcowi do odczytania tego, co jest napisane między wierszami, a na samym końcu rzuciłem monetą i kurna jasna też mi wyszedł orzeł... czyli że co, że kurs Polnej poleci jak orzeł do góry, czy zes...ra się na nas jak orzeł z góry, hę? ;)
  • pijok: Postanowiłem więc rzetelnie podejść do tematu .......... Autor: emeryt_giełdowy [77.113.194.*]
    Podszedłeś zbyt rzetelnie do tematu. Wystarczyło przeanalizować wykresy spółek z jednej staini i byś wiedział, że:
    1/ Ostatnio pojawiły się zlecenia po 1000 szt. w przypadku dwóch spółek,
    2/ Na spółkach tych odbywa się gra na krótko, tzn. sztucznie rozprowadzane są akcje w gronie osób znajomych.
    3/ Nie należy przeżywać i przeszadzać, a wręcz pomagać w takiej działalności. Tak znamienity specjalista, korzystający z wyszukanych metod inwestowania na GPW (orzeł czy reszka) zapewne ma w swoim gronie rodzinnym osoby, którym może sprzedać akcje poniżej ceny rynkowej. A uwolnione środki finansowe zaangażuje w spółki plynne i dobre fundamentalnie.

A tak wogóle to się dobrze ubawiłem czytając ten tekst.

POZDRAWIAM
  • Re: Czyżby Polna rozpoczęła trwały trend wzrostowy? Autor: pijok [83.30.51.*]
    Mam wrażenie że zrobi jedno i drugie , tzn wzleci wysoko i się ze sruuuu
    jeśli się wzniesie wystarczająco wysoko, to potem może się zes...ać w przepaść..., a jak nie wzleci, to....

... my mu nasr...my do gniazda :)

a nawiązując do dywagacji o kompetencjach nowego prezia, to w kwestii akwizycji według mnie ma niewiele do powiedzenia, przyjmie na klatę to, co już zostało ustalone, czy będzie domknięte lub nie i będzie tylko co najwyżej wdrażał w życie określone kwestie, jeśli coś faktycznie ruszą z tematem; a w ogóle to niedawno ktoś coś wspominał na forum o wzmożonej aktywności Polnej na polu handlowym ostatnimi czasy, czy wiemy coś więcej, żeby można było to powiązać z przejęciem Chemaru, czy mamy z pijokiem znów rzucać monetą - najgorzej jak tym razem stanie na kancie ;)
  • Re: Czyżby Polna rozpoczęła trwały trend wzrostowy? Autor: ~jacek i placek [79.163.60.*]
    tak sie usmialem z waszych wpisow ,ze prawie lzy mi polecialy,dowcipami sypiecie jak z rekawa,jak widac spolka wyjatkowa i akcjonariat nietuzinkowy .serdecznie pozdr.bedzie w koncu kiedys "orla cien"
  • Re: Czyżby Polna rozpoczęła trwały trend wzrostowy? Autor: ~kris b [83.21.207.*]
    mowilem ostatnio o introlu-potentat w branzy automatyki-polna przy nim to kopciuszek ale jesli jakubas podejmie wlasciwe decyzje moze i przyjdzie czas na polna-hossa w pelni a panu zbyszkowi sie nie spieszy-a szkoda bo czas ucieka-dobry klimat nie bedzie trwal wiecznie
    http://www.youtube.com/watch?v=olRU-qnwlB8

ratuuuuuunkuuuuu ! co to znaczy ???

a trolle ucichły - nie bądźcie tacy, podzielcie się swoimi uwagami, może innym to pomoże podjąć właściwą decyzję, bo wielu nie wie, co teraz ma robić w obecnej sytuacji: sprzedawać póki drogo, czy kupować póki tanio, przecież jesteście tacy skorzy do pomocy i troski o innych... ;)
    semp, xawery i machine, zachęcam Was do zajęcia jakiegoś stanowiska w takiej sytuacji, jak oceniacie obecny stan rzeczy? warto według Was potrzymać jeszcze trochę akcje Polnej, żeby sprzedać drożej, czy raczej drożej niż dziś już nie będzie i lepiej się stąd ewakuować, dopóki jest okazja? odwagi !
    wiedziałem, że stchórzycie, potraficie się tylko mądrować, jak jest większa korekta i zwalanie się kursu, a w trakcie nawet tylko impasu nie jesteście w stanie nic mądrego tu napisać, trolle jedne, "zatroskane" o innych, obłudnicy !!!

widziałem orła cień, który na razie kieruje się do gniazda zlokalizowanego pomiędzy poziomem 15 a 18 (orzeł jest wybredny i nie trafisz za nim dokładnie); oby go tylko po drodze nie utrąciła jakaś strzała winnetou, polującego na niedźwiedzia, bo wówczas z norek powyłażą trollopodobne stworzenia i będą tu zwyczajowo ujadać ;)
  • Re: Czyżby Polna rozpoczęła trwały trend wzrostowy? Autor: ~wasyl [83.31.225.*]
    Wiesz co, przepraszam za dosadność, ale albo jesteś strasznie prostą osobą, albo powinieneś się leczyć. To jest forum - nikt tu nikogo nie zmusza do pisania, a twoje zaczepki są jeszcze badziej trollowate niż myślisz. Polna pewnie niedługo wzrośnie do tych 15-18 PLN, ale to nie znaczy, że"trolle" nie miały racji. Przez ostatnie 2 lata było dużo lepszych okazji do inwestowania. Ty nie przyjmujesz do siebie faktów i to jest twój problem.
    dlatego, że nikt nie jest cienkim frajerem, żeby pozwolić trollom wymądrzać się tylko w sytuacjach wygodnych dla nich, lecz jeśli chcą koniecznie zabierać głos, choć generalnie nie mają prawa zwyczajowego, skoro nie są zainteresowani spółką, to niech wypowiadają się również w pozostałych sytuacjach, przecież podobno są bardzo zatroskani o dobro innych... dlaczego uważasz, że Polna wskoczy wreszcie na wyższą półkę? - oni twierdzili zupełnie co innego, a teraz milczą; a więc niech zamilkną na dobre, to będzie w takiej sytuacji minimum uczciwości z ich strony i tyle; jakich faktów według Ciebie nie przyjmuję, co? tego, co partacze sp...ieprzyli? wiem już to i nie musisz mnie przekonywać; mam ciągnąć dalej o Jakubasie, chcesz mnie prowokować dalej, żebym rozpisał się o nieudacznikach, czy wystarczy już tego i niech przy okazji zejdą z tego forum ci, których nie jest celem inwestycja w tą spółkę, a wyłącznie ATAKI PERSONALNE; dociera to do Ciebie?
[x]
POLNA -1,84% 16,00 2017-11-27 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.