• grunty fasinga tylko 5 arów? Autor: ~zbieracz [83.15.142.*]
    Właśnie przeczytałem sprawozdanie finansowe Fasinga po audycie. Zainteresowała mnie pozycja bilansu dotycząca gruntów spółki. Są tam wycenione (bez budynków) na ok. 172 tyś. zł co odpowiada wartości ok. 5 arów w tej okolicy Katowic. Czy ktoś wie ile tego jest naprawdę?
  • Re: grunty fasinga tylko 5 arów? Autor: orion2244 [79.162.29.*]
    grunty-sa-warte-tyle-co-na-dzisiaj-sam-FSG

Na-te-------------spekule-trzeba------------mocnego-gracza
    dalej
    no-comment
  • Re: grunty fasinga tylko 5 arów? Autor: ~kk [79.185.186.*]
    Za bardzo mocnego gracza to nie trzeba. Oni maja ograniczoną liczbę akcji (nie dużo).Ważne nie reagować na ich przekładanie w ramach własnego garnituru z kieszeni do kieszeni,a robić swoje.Dwa razy już musieli kurs podnosić , raz ponad 19 zł,drugi raz ponad 24 żł. Pozostaje pytanie po co ? Wg mnie musieli trochę zebrać obcych akcji ,bo im było za mało do przerzucania i blokowania kursu. Powolutku, założyłem im skubać100 akcji na tydzień,a resztę to niech handlują sami z sobą
  • Re: grunty fasinga tylko 5 arów? Autor: ~cvbnm [77.113.157.*]
    Taaa, twoje teorie są solą tego wątku. Rzadko bzdury tego kalibru na temat GPW mogę usłyszeć.
  • Re: grunty fasinga tylko 5 arów? Autor: ~cvbnm [77.113.157.*]
    Kłamią? Napisz do KNF.
  • Re: grunty fasinga tylko 5 arów? Autor: ~zbieracz [83.2.158.*]
    No i jest nasz główny "realista". Witam! Wiem, że masz ogromną wiedzę na temat Fasinga. Rzuć jakieś światło w tej kwestii. Ja po prostu się zastanawiam.
  • Re: grunty fasinga tylko 5 arów? Autor: ~cvbnm [77.113.0.*]
    Witam "wyznawcę opytymizmu"

Fasing miał zawsze problemy z pisaniem raportów. Błędy rachunkowe to u nich norma. Dzisiaj znowu jest aneks do raportu bo czegoś tam zapomnieli.
    Grunty? KIedyś sie tym interesowałem ale teraz już nie. Ważniejsze jednak od ziemi jest co na niej jest i ile z tego można wyciągnąć zysku.
    Racja. Twoja teza jest oczywista. Kapitał, w tym grunty muszą zarabiać. Dlatego pytam, czy tutaj nie ma rezerw. Tego typu zakłady mają z reguły dużo zbędnych terenów, które mogą być sprzedane i przynieść spore zyski, tym bardziej, gdy są zaksięgowane po wartości średniej działki pod budowę domku jednorodzinnego. Czy ktoś wie ile Fasing tego ma? Wiem, że w pobliżu idą spore inwestycje typu Reinhold Center. Poza tym porozumienie o współpracy z ECO Hogar, który jest deweloperem. Czy to może mieć związek?
  • Re: grunty fasinga tylko 5 arów? Autor: ~fds [87.206.252.*]
    napisz do nich @ z pytaniem o te grunty skoro cie to tak interesuje
  • Re: grunty fasinga tylko 5 arów? Autor: ~zbieracz [83.15.142.*]
    No i mam odpowiedź nt. gruntów fasinga od samej spółki. Chcą wykupić wieczyste użytkowanie 22a w Zabrzu przy ul. Hagera. Cieawe co z tym będą robić. W uzasadnieniu uchwały o wyrażenie zgody na nabycie własnościjest mowa, że teraz będą mogli nią "swobodnie dysponować i zagospodarować ". Ciekawe co zrobią?
  • Re: grunty fasinga tylko 5 arów? Autor: ~kk [79.185.193.*]
    No i masz ile są warte grunty Fasingu. Dzisiejszy komunikat na temat NWZA.Może trochę jestem słabo kumaty. Czy ktoś lepiej to rożjaśni ??
    Ja to rozumiem to w ten sposób, że łącznie wszystkie istniejące hipoteki i nowe dla dbn nord na 9.100.000 zł, mają wynieść łącznie max 25.700.000 zł. Sprawdziłem też księgi wieczyste podane w komunikacie i o ile dobrze odczytałem mają we wieczystym użytkowaniu ok. 3,87 ha przy modelarskiej i korfantego. Teraz już wiem więcej... Ciekawe dlaczego na nieruchomości w Zabrzu o wartości 1,3 mln ma być hipoteka na 9,150 mln?
  • Re: grunty fasinga tylko 5 arów? Autor: ~BartoszW [193.201.167.*]
    Jedyna sensowna odpowiedź jest taka że jedo zero w wycenie się zgubiło. Tzn. nie 1,3 mln ale 13 mln powinno być. Ewentualnie te podane 1,3 mln to nie wartość rynkowa tylko księgowa.
    Pzdr
  • Re: grunty fasinga tylko 5 arów? Autor: ~kk [79.185.177.*]
    Dzięki. A to już z innej beczki. Mi wydaje się,że ktoś im dyskretnie,powolutku podbiera.Oni wystawiają ,a ten od czasu do czasu weżmie i to już od kilku dni. Pozdr.
  • Re: grunty fasinga tylko 5 arów? Autor: ~kk [79.185.177.*]
    Jednak to skutkuje,zaczęli uciekać ze zleceniami sprzedaży -dziwne ??
  • Re: grunty fasinga tylko 5 arów? Autor: orion2244 [79.162.117.*]
    Bartosz w 2011 roku te wyceny się zmienią (dyrektywa UE).................
    i miejmy nadzieję ta farsa się zakończy

dalej nie chce mi się pisać

ps.na walne się nie wybieram....szkoda cennego czasu
    a poza tym chyba nie mialbym ochoty oglądać pewnych twarzy

pozdrawiam
  • Re: grunty fasinga tylko 5 arów? Autor: ~BartoszW [193.201.167.*]
    O ile nie będzie końca świata to doczekamy. FSG zbiera na coś kasę a ktoś zbiera FSG. :-)
    Pzdr
  • Re: grunty fasinga tylko 5 arów? Autor: orion2244 [79.162.114.*]
    Do Bartosz
    co do pierwszego wywodu..............ileż to razy już się mylono
    jest zakazana archeologia,zakazana wiedza............itd
    prawdziwość danych Sumerów,Majów znają nieliczni
    ...............jak i to ,że nasz Księżyc ma .....atmosferę i ślady nie naszej ludzkiej bytności

czas temu ktoś delikatnie dal do zrozumienia Amerykanom
    stop eksploracji.........trwa to już spory czas

pzdr
    Trochę poczytałem i okazuje się, że w bilansach i sprawozdaniach finansowych wykazywanie wartości prawa wieczystego użytkowania może odbiegać bardzo mocno od wartości rynkowej nieruchomości. Zatem w sprawozdaniach fasinga wszystko może być ok.
  • Re: grunty fasinga tylko 5 arów? Autor: ~kk [79.185.171.*]
    Pytanie ? Całkowity brak zleceń sprzedaży . Co może być? Sprawdzałem o 17.30 na interii. Błąd ?
[x]
FASING 0,00% 12,80 2025-09-29 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.