• Hiszpanie kupują!! Autor: ~dym [87.96.74.*]
    Kupują w Polsce kolejną spółkę budowlaną Hydrobudowę Polska.Płacą 4.01 za akcję czyli podwójną wartość księgową!! Zatem nawet te fikcyjne odpisy na Poli nie zmieniają faktu, że jest warta co najmniej 27 zł. A w kontekscie ostatnich wydarzen mysle, ze wiecej jak 27 zl za akcje.
  • Re: Hiszpanie kupują!! Autor: ~kris b [83.9.124.*]
    w marcu br.spolka zalezna-vectra sa podpisal;a umowe w zw.z inwestycja scielowa w w w-wie na ponad 90 mln.vectre kupiono za 70 mln-a teraz zrobiono na niej odpis ponad 80 mln-czyli zniknela niejako z bilansu-a dalej istnieje i popisuje takie umowy.co to ma byc-rynek po prostu w to nie uwierzyl-grubymi nicmi szyje ten krawiec z madrytu/cel raportu byl 1-wywolas panike-i nie zostal osiagniety-ale skupiono troche akcji od oszukanych inw.a pola prawie nie drasnieta-beda jaja jak sie okaze-ze to dragados lyka tez hydrobudowe
  • Re: Hiszpanie kupują!! Autor: ~dym [178.56.2.*]
    Budimex obiecuje w tym roku 220 mln zł! I to są właśnie rządy Hiszpanów.Dla przypomnienia kiedyś też mieli problemy z zyskiem Mostostal Warszawa pod rządami Hiszpanów też obrosną w piórka.Dla tych co nie chcą pamiętać chodził po 5 zł a teraz???
  • Re: Hiszpanie kupują!! Autor: ~mic49 [89.76.144.*]
    Pola chodziła po 77, a teraz?

Moim zdaniem - fundusze trzymają i czekają na wycofanie, a że z tej spółki trudno się wycofać zwłaszcza w dużych ilościach, to i kurs muszą trzymać.

Sorry, ale rok temu też tak myślałem...

mic49
  • Re: Hiszpanie kupują!! Autor: ~dym [212.244.210.*]
    Ta sytuacja mocno się różni od tej sprzed roku, bo ty i wielu innych nie ma już Polaquy!! Zostałeś pięknie razem z wieloma wytrzepany ze spółeczki:) Z co zatem i kogo przepraszasz ?
  • Re: Hiszpanie kupują!! Autor: ~mic49 [80.252.3.*]
    Bardzo bym chciał, aby spółka poszła w górę (chociaż tak, już jej nie mam). Bardzo wierzyłem wczesniej w zyski i nawet z niezłym zyskiem mogłem sprzedać w pewnym momencie, ale zalożyłem sobie pewien poziom take profit i się nie doczekałem, niestety.

Analogia do wydarzeń sprzed ponad roku jest taka, że wtedy też mówiono, jaka to świetna spółka itd, itp. I może tak jest - czego obecnym inwestorom życzę...

Ale dziwi mnie jedno - twierdzenie, że jak jacyś Hiszpanie coś przejmą, to brać i nie patrzeć, bo to będzie super zarobek. I druga sprawa - skoro takie założenie przyjąć, to dlaczego po przejęciu spółka cały czas z 27 zł spadała - nic się w firmie nie działo (może poza zmianami w kadrze zarządzającej - spadek przy 15 zł zatrzymała informacja, że odchodzi M. Stefański). Potem raporty - dziwne odpisy, dziwne interesy z R. Krauze, no i teraz zerowe marże na kontraktach. Ktoś już kiedyś pisał, że Pola wygrała przetarg na Most Północny w Warszawie za cenę, która jest po prostu po kosztach. A że główną inwestycją jest właśnie budowa tego mostu obecnie + info o zerowej (czy nawet delikatnie ujemnej marży) sprawia, że może i to racja.

Analiza fundamentalna mówi, że spółka ciątgle coś odpisuje, to znaczy ma pieniądze, ale nie tam, gdzie trzeba. Do tego - zerowe marże. I generalnie brak informacji o kontraktach.

Z drugiej strony zaangażowanie funduszu ING - ostatnio zwiększane, kto wie, czy teraz też nie skupują, bo coś wiedzą itd idp... Może tak, może nie...

Mic49
  • - 84 mln Autor: ~devald [178.73.49.*]
    Złożenie wniosku o ogłoszenie upadłości z możliwością zawarcia układu przez spółkę zależną Vectra S.A.
    Podstawa prawna
    Art. 56 ust. 1 pkt 2 Ustawy o ofercie - informacje bieżące i okresowe

Treść raportu:
    Zarząd Przedsiębiorstwa Robót Inżynieryjnych "POL-AQUA" Spółka Akcyjna informuje, że w dniu dzisiejszym tj. 4 października 2010 r., zarząd spółki pod firmą Vectra Spółka Akcyjna z siedzibą w Płocku ("Vectra") złożył do Sądu Rejonowego w Płocku V Wydział Gospodarczy wniosek o ogłoszenie upadłości z możliwością zawarcia układu.

Zarząd P.R.I. "POL-AQUA" S.A. w sprawozdaniu za I półrocze 2010 roku dokonał odpisu wartości firmy powstałej na zakupie w 2007 roku spółki Vectra S.A. w kwocie 84.015 tys. PLN. Odpisu dokonano na podstawie analizy wyników finansowych tej spółki, jej sytuacji finansowej oraz operacyjnej, które wskazywały na bardzo istotne przesłanki utraty wartości. Ważnym podkreślenia jest fakt, że wspomniany odpis nie ma wpływu na wynik operacyjny Grupy Kapitałowej POL-AQUA, ani na jej przepływy pieniężne a co za tym idzie nie ma wpływu na sytuację finansową Grupy Kapitałowej POL-AQUA.

MESSAGE (ENGLISH VERSION)
[x]
POLAQUA 0,26% 3,89 2013-10-17 14:16:19
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.