Papiery dla banków mają stanowić 39,4 proc. w podwyższonym kapitale. Można więc szacować, że na nową emisję będzie się składać około 8,15 mln papierów obejmowanych po około 3 zł. Udział głównego akcjonariusza - menedżerskiej spółki OP Invest - skurczy się z 44,3 do prawie 27 proc.
Strony ustaliły, że w ciągu 18 miesięcy od uprawomocnienia się postanowienia sądu o zatwierdzeniu układu żaden z sygnatariuszy porozumienia nie będzie dysponować akcjami Odlewni bez zgody pozostałych. OP Invest będzie obowiązywać dłuższy lock-up. Porozumienie zakłada również wspólną sprzedaż akcji przez sygnatariuszy wybranemu inwestorowi.
PRZY TAKICH OBROTACH BYLE "INWESTOR" MOŻE WYWOŁAĆ PANIKĘ
SKORO BANKI WZIĘŁY PO 3 ZŁ TO KUR BĘDZIE DUUUUŻO WYŻSZY I TO SZYBCIEJ NIŻ 18 MIESIĘCY
info z 06-04-2010 - to już przeszłość, bo mieliśmy już wybicie pod te info.
Zastanawia mnie tylko Wasz upór i ile Wam trzeba cierpliwości do trzymania jeszcze tego papieru. Jak dużą jeszcze stratę musicie zaliczyć, aby ten papier oddać ? No chyba, że weszliście przy kursie 2 zeta, to co innego - straty jeszcze nie macie, ale czy warto trzymać spółkę na której w obecnym momencie nie da się zarobić ? Przecież można gdzie indziej obrócić kilka razy tymi środkami, zanim doczekamy tu wzrostów o których, tak chętnie piszecie. Wtedy wiadomo każdy wsiądzie do tego pociągu, ale to może być dłuuugi okres jeszcze czasu.
Wiadomo, jak spadnie do 2 zł, to zacznie się wtedy ruch na papierze - nie trzeba być mądrym aby to wiedzieć. A przy takim małym obrocie, gdzie są duże wahnięcia, ten kurs 2 zł będzie szybciej niż myślicie
P.S
A banki poczekają, bo zakładają długoterminową stopę zwrotu i tyle - tylko czy Wy drodzy akcjonariusze poczekacie, zamrażając teraz swój kapitał.
Poczytaj sobie poniższy artykuł i dalej patrz na wskaźnik Altmana - on może być tylko pomocny, a nie na jego podstawie zarządzasz środkami. Jeśli koniunktura dla tego typu sektorów nie jest najlepsza, to sztuczne oddłużenie, nic nie pomoże, bo za chwilę znów się zadłużą.
Artykuł:
Bądź czujny – upadłością zagrożonych jest coraz więcej spółek giełdowych
W jakich branżach upadłości jest najwięcej?
Do branż, które w największym stopniu odczuwają pogorszenie koniunktury należą:
• Wyroby metalowe – odlewnie, producenci wyrobów gotowych i hurt. Wyroby z metali – części do maszyn, części motoryzacyjne, odkuwki, konstrukcje metalowe itp. – upadło 35 firmy z tego sektora. Trudno spodziewać się szybkiego odwrócenia trendu w tej dosyć szeroko ujmowanej branży. Popyt inwestycyjny – a w związku z tym zapotrzebowanie na części i całe maszyny przemysłowe nie wzrośnie w ciągu najbliższych miesięcy.
Link do tej strony:
http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:5sLkuNMzFSUJ:inwestycje.wip.pl/gielda/badz-czujny-upadloscia-zagrozonych-jest-coraz-wiecej-spolek-gieldowych,95,264180,0,212602,0.html+wskaznik+altmana+dla+odlewni&cd=9&hl=pl&ct=clnk&gl=pl
tu siedzisz SAGI CHCESZ TANIEJ KUPIĆ - JA CIĘ rozumiem kiedyś pojedziemy na jednym wozie i zmienisz zdanie o firmie - wszystko kwestia ceny nieprawaz ?
SAGI - ZNAM SIĘ TROCHĘ NA ODLEWNICTWIE I MAM NA TO PAPIERY PODAJ MI GDZIE W INFORMATYCE UŻYWANE SĄ ODLEWY Z KOKILI - DLA UŁATWIENIA - A NIE CHCESZ POWIEDZIEĆ ŻE INFORMATYKA NIE MA PRZYSZŁOŚCI WSYSTKO ZALEŻY OD OPERATYWNOŚCI...
wchodzisz kolego w szczegóły, a nie patrzysz globalnie - informatyka to jedno, a jest wiele gałęzi przemysłu, gdzie odlewnictwo jest potrzebne .... ale teraz te własnie inne firmy, które potrzebują, borykają sie z potężnym zadłużeniem i wstrzymują się od zamówień w najlepszym razie, a w najgorszym syndyk im wchodzi. Zanim zaczną spływac zamówienia, to troche to potrwa, dlatego ja wolę stać obok i patrzeć. Nie powiem ciekawa spółka, ale za droga, jak na obecną koniunkturę.
Co do matematyki - to ona jest tylko pomocna - nie można się tylko na niej opierać :)
A co do mnie - spox wiem kiedy wsiąść do pociągu. Jak się pomylę przyznam Tobie rację i nie zarobię tyle ile bym chciał :)